Mine syv bedste tips til juleferie med kat

Annonce for Royal Canin.

For mig har det bare ikke været rigtig juleferie, med mindre jeg har tilbragt en god sjat dage i Jylland, hvor jeg glemmer alt om rigtigt voksenliv og flader ud på sofaen, ser “Anne fra Grønnebakken” i fjernsynet og spiser imponerende mængder af min mors risalamande. Herbert er selvfølgelig altid med, og det fede ved de dage er, at han elsker Jyllands-livet lige så meget, som jeg gør. Der er hans faste stol ved spisebordet i stuen, som han har erklæret sin yndlings-ferieseng. Der er nøddekurven på sofabordet, hvorfra han vælter den ene nød efter den anden ud over kanten, hvorefter han spiller bold med dem på gulvet, så min mor nogle gange opdager en valnød langt inde under sofaen flere måneder efter. Der er vindueskarmen i køkkenet, hvor han ivrigt følger med i naboernes kommen og gåen og engang imellem sender et hovent blik mod en hund, der bliver luftet.

Jo jo, der er meget hygge og livsnyderi at komme efter.

Imidlertid må jeg jo også erkende, at der er visse udfordringer i forhold til at holde juleferie med en kat, og derfor har jeg forfattet en række tips til bedst muligt at komme helskindet igennem både de lidt mere og de lidt mindre seriøse issues, der måtte kunne opstå.

1. Juletræet. Et juletræ er for en kat en helt vindunderlig opfindelse. Der er både grene at klatre i og masser af dinglende ting at tjatte til, og ingen af delene er sådan voldsomt praktiske fra et menneskeperspektiv. Et par protips er at sikre sig at træet står solidt fast – evt med en af de der vægtede juletræsfødder – og så i øvrigt at placere det mere skrøbelige pynt på grene, der ikke sådan lige kan nås af ivrige kattepoter. Glaskugler, der rent faktisk er af glas, er 100% på eget ansvar.

2. Levende lys. Vi elsker levende lys i vintertiden, og især når julefreden har lagt sig. I sig selv er det ikke et problem, men det kan det blive, hvis man har en kat, der er både utroligt nysgerrig og samtidig måske ikke alt for kvik. Domesticeringen af katte har åbenbart frataget nogle af dem deres naturlige frygt for ild. Det lykkedes engang Frank at svide spidserne af en pæn sjat knurhår af, så konstant observation er en god idé. Han lærte i øvrigt ikke sin lektie af den oplevelse.

3. Menneskemad. Mange vil føle sig fristet til at dele noget af alt den gode julemad med deres dyr, og det forstår jeg så udmærket, men man skal virkelig være varsom med det. Jeg ved godt, man altid ser i julefilm, at katten lige får en underkop med mælk, men de fleste voksne katte er faktisk laktoseintolerante, og det er skrækkeligt synd for katten, hvis fem minutters glæde ender med at resultere i en ordentlig gang racermave – og i øvrigt også synd for dig, når du skal rengøre kattebakken. I samme dur kan katte hverken tåle løg, hvidløg, rosiner, chokolade eller meget andet mad, vi spiser. (Bliv evt klogere på, hvad der er giftigt for din kat her. Der står også lidt om planter, hvilket måske er ekstra relevant lige nu, da flere “juleplanter” som mistelten og julestjerne er at finde på listen). Og så er der selvfølgelig også det med, at julemad kan være meget fed, og vores dyr skal have markant færre kalorier end os, så det er klart bedre at holde sig til mad, der er udviklet specielt til deres behov. Et kilo hos en kat svarer til 16 kilo hos et menneske, så der skal ikke så meget til, før den ekstra mad fører i en træls retning. Herbert, der jo er British Shorthair, får til daglig Royal Canins British Shorthair-foder, som er specielt udviklet til hans race, hvor der er taget hensyn til ting som led, knogler og vægt. Det er der altså bare ikke i et stykke medisterpølse, kan man sige. Hvis man gerne vil forkæle, er vådfoder, som jeg ser det, en win hele vejen rundt. Herbert bliver lige begejstret hver gang, og der er jeg ikke bare helt sikker på, han kan tåle det, det er også decideret godt for ham. Men for mange katte føles det bare som forkælelse, fordi deres sanser kommer lidt mere i spil, når de spiser det. Royal Canin har også British Shorthair-vådfoder speciallavet til briter, men ellers anbefaler jeg tit den variant af deres vådfoder, der hedder “Sterilised Loaf” – Herbert er jo også steriliseret. Det er nemlig en paté, og det er drønsmart, hvis man har en kat, der gerne bare spiser sovsen og levner stykkerne. 😀

4. Julegaveindpakning. Der er få ting i livet, Herbert elsker så højt, som han elsker gavebånd. Sidste år købte jeg ham spændt en af de der fiskebamser, der kan sprælle på kommando, og jeg kan lige så godt være ærlig og sige, at han var væsentligt mere begejstret for båndet omkring den pakke end indholdet. Hvis man har en kat, der på nogen måde kunne finde på rent faktisk at sluge gavebånd, så skal man være super opmærksom på det, men Herbert vil hellere bare udfordre det til en intens kamp til døden. Når jeg skal pakke gaver ind, er det mildest talt enormt upraktisk, at jeg konstant bliver angrebet af kattepoter med judo-moves ude efter gavebåndet i mine hænder, men jeg har ind imellem held med at binde noget bånd om et stoleben, så han er distraheret med det, mens jeg i lyntempo gør gaverne færdig.

5. Lukkede døre. Hvis man som jeg holder juleferie et sted, hvor der ikke normalt er kat, er det en god idé lige at briefe indboerne om de vigtigste dos and don’ts når det kommer til at bo med en kat. I særdeleshed tænker jeg her på, at lukkede døre er et absolut no-go. Katte hader at føle sig holdt udenfor. Insisterer man på noget så fjollet som at tisse i fred, må man finde sig i, at der sidder en storbrokkende kat på den anden side af døren og tilbyde undskyldningsnus, når man kommer ud fra badeværelset igen.

6. Transport. En af de absolut største udfordringer er uden tvivl at rejse med sin kat. Herbert er jo generelt ret chill anlagt, og han protesterer også udelukkende passivt, men jeg gør alligevel mit bedste for at hjælpe ham på vej med den bedst mulige oplevelse. Det inkluderer blandt andet at tage transportboksen frem flere timer i forvejen, så han når at vænne sig til den. Når vi kører i tog, stræber jeg efter at få en vinduesplads, hvor han altid kan se både mig og ud ad vinduet. Dels bliver han så ikke stresset af fremmede mennesker, og dels synes han faktisk, det er ret spændende at kigge på landskabet, som vi kører forbi. Jeg har derudover som regel godbidder eller bare lidt af hans faste tørfoder med til ham, og i bunden af transportboksen lægger jeg altid et håndklæde, der lugter af ham/mig/hjem.

7. Accepter på forhånd, at dine julegaver ikke nødvendigvis er til dig. Jovist, det var da dit navn, der stod på til-og-fra-kortet, men katte kan ikke læse, og hvis de kunne, ville de stadig være skideligeglade. Måske kaster din kat ét blik på den gave, du netop har åbnet, og beslutter sig for, at den tydeligvis er blevet givet til den forkerte. Ligesom det skete med min stegepande sidste år…

Og det var mine syv bedste tips til juleferie med kat. Hvis jeg har glemt noget mere eller mindre vigtigt, så supplerer I selvfølgelig bare op. 😀

Kommentarer (42)

 • Husk at tjekke om katten ligger under juletræet INDEN alle pakkerne lægges derind. Det kan resultere i en voldsom forskrækkelse når man intetanende stikker hånden ind for at finde en gave og bliver angrebet af en pote. Katten kan have svært ved at acceptere at de offergaver den er blevet bragt for at ære dens tydelighed, pludseligt og uden forudgående aftale bliver fjernet igen. 🙈😂
  I nogle andre tilfælde må man også i sidste ende acceptere at have en decideret julehadende pelsven, der ser det som sin eneste pligt at dræbe alle nisser og engle. 🙈

 • Da jeg sidste jul gik forbi kattebakken, opdagede jeg at der var glimmer i den. Det viste sig at vores røde kat, der elsker at tygge på ting havde fundet en ny favorit at tygge på – lamettaguirlande 😳 Heldigvis skete der ikke mere end at der var glimmer i kattebakken og den røde kat fik tilnavnet glimmerrøv, men jeg vil alligevel fraråde lametta i en hver form bare for en sikkerheds skyld

  • Uf ja, det lyder ellers som noget, der godt gider sno sig rundt i nogle tarme. Herbert er heldigvis mere til gavebånd, men han spiser det som sagt heldigvis ikke!

 • Har du mon et godt tip til en kat (og hans husslave), som har tendens til køresyge? Vi når knap 10 km i bil før han begynder at miave ynkeligt og kaste op. …og så er der altså ret langt fra Randers til Thisted!

  • Åh nej, stakkels mis! Det vidste jeg faktisk slet ikke, katte kunne blive, så der må jeg være dig svar skyldig! Har I mon talt med dyrlægen om det? Jeg gad vide, om det er noget psykisk, eller om nogle katte bare reagerer ligesom mennesker? Og om det i så fald mon kunne hjælpe, hvis den fx havde mulighed for at kigge ud af vinduet? Men det har I nok tænkt på.

  • Jeg ville også tale med dyrlægen om det. Gad vide om det findes transportsygepiller til dyr?

   Og som Miriam også foreslår, så kan det måske hjælpe hvis den kan få lov at kigge ud. Som barn kørte min familie og jeg ofte fra Jylland til Lolland for at besøge bedsteforældre. Med os havde vi vores to katte. Den ene kat foretrak at ligge i bunden af bilen (mellem de to forsæder, gerne halvt om halvt ovenpå håndbremsen). Den anden blev køresyg i bunden af bilen og vi fik derfor installeret en hylde “ovenpå” bagagerummet/bag ved nakkestøtterne på bagsædet. Der lå den på sit håndklæde og kiggede ud på trafikken – og blev ikke køresyg ☺️

  • Det skal siges at min kat ikke kaster op og jeg heller ikke ved om han faktisk bliver køresyg eller om han bare ikke er fan af at være lukket inde. Men da jeg skulle flytte til Norge med katten og vi skulle køre hele vejen, snakkede jeg med dyrlægen og de anbefalede nogle godbidder med noget beroligende i, som hedder Aptus Relax (: Det hjalp ikke på hans miaven, som var mere eller mindre konstant hele vejen op igennem Sverige.
   Vi har siden flytningen både været på juleferie og sommerferie i Danmark, hvor vi er sejlet og katten har været i sele, men ude af sin kasse det meste af tiden. Jeg ved godt at det ikke er den sikreste måde at rejse på, men faktum er, at han er meget mere rolig. Han er spændt fast noget af tiden, men får lov at være fri i bilen, når vi sejler

 • Jeg har ingen kat, skal aldrig have have en kat og kunne ikke være mere ligeglad med kattefoder. Alligevel læste jeg det hele og var godt underholdt undervejs. Du er virkelig, virkelig dygtig til det, du gør 🙏♥️

 • Haha, hvor kan jeg se meget af mig selv i det her. Den ældre herre i huset er også meget vild med gavebånd, så det er fuldstændig umuligt at pakke gaver ind. Han kan ligge i et andet rum og snorkboble, og ikke registrere noget som helst. Men hører han gavebåndet (hvordan han kan høre det, er mig stadig en gåde), så er han der med det samme🙈 Og jeg har også forlængst opgivet at have en lukket dør. Men så er det godt, at man bor alene og ikke skal tænke på andre😂
  Rigtig glædelig jul til dig og Herbert🎄💫🎁

  • Jeg lader ham helt ærligt også bare gå amok som regel. Det er godt nok lidt upraktisk, men det er også ret sødt!

 • 5. Hahaha, everytime. Mine to miaver heldigvis ikke, de kratter bare på døren, og så sidder/ligger de klinet op ad den, når man så åbner 😅

  Og apropos juletræ og dyr .. Et år vågnede jeg natten efter juleaften og fandt mine forældres hund i stuen med det væltede juletræ, spisende sig igennem al chokoladepynten .. Hunde kan heller ikke tåle chokolade, så os akut til dyrlægen 😬 Den overlevede, det gjorde min mors gamle glas julekugler desværre ikke.

 • Herligt indlæg med sjov, og ikke mindst nyttig viden om foder mm. Hvis Herbert vidste hvad stegepander bliver brugt til, så lå han nok et andet sted.

 • Tak for super brugbart (og underholdende) indlæg. Har kat for første gang i mit voksenliv og kan allerede nikke til det meste.
  Hvad gør man til nytår? Kan katte håndtere fyrværkeri?

  • Det varierer meget fra kat til kat, tror jeg. Herbert er altid lidt skeptisk lige når det starter, men så er det, som om han vænner sig til det.

 • 😅 Folk med indekatte forstår så meget af det her. Folk med udekatte kan have lidt sværere ved det.
  Min mor forstår i hvert fald ikke, hvorfor vores katte ynder at have zoomies, tigger efter mælk, miaver ved døre og er så kælne.

  Hvad ikke-kattemennesker altid bliver briefet om i vores hjem: slå brættet ned!! Jeg orker ikke at vaske tis af kattene. 🙈

 • Jeg har heller ikke kat, aldrig haft en og ingen planer om at ændre den situation. Alligevel elsker jeg at læse om den nuttede Herbert 😻

 • Plejer det at fungere fint, at have Herbert, som indekat, med andre steder hen? Er lidt i tvivl om hvad vi selv skal gøre med vores to inde-killinger henover julen.

  • Det kommer an på to ting: Er det et sted, han har været før, og kender han de mennesker, der er der? Hos mine forældre er vi nu der, hvor han bare vader ud og går på opdagelse, når vi ankommer. Nye steder kan han godt lige gemme sig lidt først. Men med killinger vil jeg næsten med sikkerhed sige go for it! Killinger er generelt mere modige og tillidsfulde, og jeg forestiller mig, det kun vil gavne jer på sigt, hvis de har prøvet det som killinger. 😀

 • Når man skal have kat med i transportkasse, kan det også hjælpe lidt på utryghed, hvis man sørger for duft af katteferomoner. Jeg sprayer feliway på et postkort, som jeg så sætter fast på transportkassen. Det holder ca to timer, før man så bør friske det op.
  Det kan også være en idé at have en diffuser med feromoner i stikkontakten det sted, man er på ferie med katten. Her bruger jeg også feliway, men der findes andre mærker. Der er dog først fuld effekt efter en dag eller to, så det kan være godt, hvis det er sat op, inden katten ankommer. Feromonerne giver katten et referencepunkt med duft, så omgivelserne føles knap så ukendte og utrygge.
  Selvom min lille kat tydeligvis er mindre utryg, når feliway er med os, råber hun dog stadig hele vejen på hver eneste køretur, vi tager.

Der er lukket for kommentarer.