Hvorfor er det så svært at elske sin mave?

miriam-sisterhood-ss17Reklame – jeg er ambassadør for Sisterhood by Change

“Din mave ser altid så flad ud! Hvad gør du? Eller er du bare så heldig at det kun sætter sig på brysterne?” Sådan skrev Sarah forleden på mit indlæg om at plusse eller ikke at plusse. Og det er en af de bedste kommentarer, jeg nogensinde har fået. Men det er også løgn. Åh, så løgn! Min mave er meget, meget langt fra at være flad. Men som så mange andre kvinder er den mit absolut ømmeste område, så I får ikke billeder at se, hvor den er large and in charge. Jeg undgår sådanne billeder som pesten, både bevidst og ubevidst. Hvis jeg ikke har formået at posere i en stilling, der ikke får mig til at se omkring syv måneder gravid ud, tilklipper jeg i stedet billedet, så maven ikke er med, og er det ikke muligt, vælger jeg hellere slet ikke at poste det.

Jeg blev i dag offentliggjort som model i Sisterhood by Change-kampagnen. Ikke at det som sådan var en hemmelighed. Jeg skød billederne sidste december, men på grund af lidt forsinkelser undervejs er kampagnen først rigtigt ude nu. I mellemtiden har der floreret et par af gruppebillederne, som jeg har været mægtig glad for. Jeg sidder der i midten og ser helt glad og tjekket ud, og jeg har krydsede ben, så maven er skjult, og jeg essentielt er lavet af ben og bryster. Det kunne jeg godt vænne mig til. Derfor var det også lidt af et chok, da jeg i sin tid fik tilsendt mine solobilleder. Der var pludselig mave over det hele. Rigtig meget, rigtig stor mave. Og mit hjerte sank, og jeg fik en klump i halsen, og jeg havde lyst til at skrive til dem, at jeg ikke havde lyst mere, og om de ikke bare kunne køre kampagnen uden mig?

Jeg skammede mig. Meget. Dels over min mave, men i endnu større grad over, at jeg havde stillet mig frem og bralret op om, hvor vigtigt kropsaccept er, og hvor meget jeg arbejder på det, og så brød min verden alligevel sammen, da jeg blev konfronteret med den virkelighed, der er mit midterparti.

Kropsaccept har gjort virkelig meget for mig. Jeg sørger for at stopfodre mine sociale medier med kropspositivister og plussize-modeller. Jeg ignorerer trolls og hjernedøde Facebook-diskussioner, der kun påvirker mig negativt. Det virker. Jeg er faktisk nået til et punkt, hvor jeg fx har det aldeles fremragende med mine lår. Mine thunder thighs, som jeg kalder dem. Hverken størrelse eller appelsinhud generer mig det fjerneste. De er, hvad de er, og jeg kan godt lide dem. Elsker dem måske sågar på en god dag. Men det er, fordi lår kan “spinnes” som værende sexede. Det er blevet moderne at være “thicc”, hvilket betyder, at man faktisk helst skal have lidt ekstra på sidebenene. Men det skal være placeret rigtigt. Tykke lår og stor røv? Ja tak! Stor mave? Nopenopenope. Maver er stadig ulækre med mindre de er små, fine og flade. Og det er min ikke.

Så måske var jeg alligevel ikke kommet helt så langt med kropsaccepten, som jeg troede. Men jeg arbejder på det, det gør jeg virkelig. For min mave er en del af min krop, og den skal også have lov til at være der, uden jeg altid skal trække den ind eller kamouflere den. Jeg synes faktisk, jeg begynder at se kropskærligheden på de sociale medier lige så langsomt begynde at sprede sig til maven også. Det skal nok komme. Det tror jeg på. Og indtil da vil jeg gøre mit allerbedste på at fokusere på de ting, jeg virkelig godt kan lide ved min krop, for de ting findes også, og de har også betydning.

PS: Hvis man beslutter sig for at se videoen nedenfor, skal jeg lige undskylde for 1) det aldeles fremragende valg af thumbnail og 2) at jeg tilsyneladende foretrækker at starte alle mine svar med “Jamen altså”. Det arbejder jeg også på. 😀

Kommentarer (97)

 • Tak, tak, tak! Det er jo min mave! Og når jeg aldrig har lagt mærke til at du har en mave, måske andre så heller ikke ser min så meget som jeg gør? Jeg har altid syntes du så skide godt ud, og tænkt at hvis bare jeg taber mig så min krop ligner Miriams, så er det helt okay. Men helt ærlig, uden tøj på, så er der ikke stor forskel. Så måske det bare er oppe i mit hovede jeg er kæmpe stor? Tak fordi du tør!

  • Lige en lille indskydelse: Ens tøjvalg (både stilmæssigt og størrelsesmæssigt) gør rigtig meget ift. om man ser stor ud eller ej. Så måske er det meste oppe i dit hovede, men kan reguleres lidt på ved hjælp af nogle små ændringer i garderoben? Bare et forslag. ☺️
   Jeg har også selv former på den timeglas-agtige måde, og jeg har f.eks. fundet ud af at bestemte typer kjoler (især wrapkjoler) er virkelig gode til min kurvede krop og lange ben, så næsten hver gang jeg ser sådan en kjole som jeg kan lide, så køber jeg den. Med det forkerte tøj på føler jeg mig nemlig også selv rigtig stor og ikke-feminin, så garderoben kan gøre virkelig meget for at ændre lidt på ens mindset. ☺️

  • Jeg er enig med Sara i, at meget kan gøres med tøjvalg. Men meget handler selvfølgelig også om, at jeg jo ikke fremviser billeder af mig selv fra uheldige vinkler. Så du sammenligner som regel HELE dig selv med en nøje udvalgt version af mig. HELE mig har også nogle meget uklædelige sider, kan jeg godt garantere! 😉

 • Du ser pisse godt ud Miriam! Jeg er spiseforstyrret og nu undervægtig og er bare ikke fan af min krop. Jeg ligner et lille barn, selvom jeg er 21. Jeg arbejder også på at acceptere min krop og du er en inspiration! Så tak for dig og bloggen, du giver lys i en ellers mørk tid med spiseforstyrrelse og en far der skal have kemo ❤️

 • Du er sindssyg smuk og så sej, at turde sige at du følte skam da du så billederne – tror der er en stor del af accepten der også ligger i at turde sige, at man måske ikke er 100 procent tilfreds med sit udseende – hvorfor SKAL man være tilfreds med sit udseende, må man ikke godt stå ved, at man også er usikker på sig selv?
  I min verden så må man godt det – du er et stort forbillede for rigtig mange!! Seje!

  • Jo, det synes jeg. Men jeg synes også, det kunne være fedt, hvis vi kom derhen, hvor der ikke var krav til, hvordan man “burde” se ud, og vi derfor ikke havde behov for at føle os usikre.

 • Miriam… Du er pisse hamrende sej! Og pisse hamrende lækker altså! Ain’t nothing wrong with that body of yours!
  Jeg kan se mig selv i så mange af de ting du siger, og derfor tror jeg også det er vigtigt, med en kampagne som den her. Tak fordi du har modet til at stå frem for os andre, så vi alle kan indse at der ikke er noget galt med nogen af os!

 • Jeg elsker dit blogpost. Især fordi jeg selv kan sætte mig ind i det med at have det lidt stramt med sin mave. Jeg tror det handler om bare at beslutte sig for at være tilfreds med sådan som den er. For man kan blive hel desperat efter at få den perfekte tynde mave. Min mave er på ingen måde tyk…men det stopper mig ikke fra at tænke den altid lige kunne være lidt tyndere lidt mere markeret ogs.Og det er ærlig talt trættende. Jeg synes det er en konstant kamp mellem at leve op til skønhedstandarderne og bare at elske sig selv. Nogle dage prøver jeg at leve op til dem, andre dage tænker jeg du er skøn som du er.

  Jeg synes det er superfedt du stiller dig selv frem. Og jeg synes du ser smuk ud. Fedt du gider være et forbilled for andre. Det kræver mod.

  • Jeg er ikke helt enig. Jeg tror ikke på, man bare kan beslutte sig for noget som helst, når det kommer til følelser, for de er nogle genstridige sataner. Men man kan arbejde på sagen. Og det gør vi!

 • ❤ Du ser flot ud ❤ Og så synes jeg, du er ufattelig modig – ville ønske det var mig – godt gået! Smuk indeni og uden på 😍

 • Åh Miriam jeg kender det.Hvis man er rund, er det ok at man har røv som en ladeport og kraftige ben, men mave? … Nej det må man ikke have og der er sgu ikke noget man selv kan gøre, det ligger i generne hvor man tager på. Jeg har været slank, men stadig mave, jeg har ikke brede hofter eller kraftige ben, men jeg er rund på maven og det er ikke in og bliver det aldrig. Nu er jeg 60 år og jeg syntes jeg er ved at være der hvor jeg er ligeglad, men der er dage hvor jeg hader min mave.
  Og så ser jeg dig stå der, rund og dejlig og jeg ved der er mænd som absolut finder det aldeles sexet og dejligt og det skal du vide du er, du er fin og sej og kan godt rykke en masse unge kvinder, for tør du stå frem i undertøj og være så ærlig så kan det være der er flere som vil begynde at acceptere sig selv og ikke være underlagt en trend.
  Kram til dig din lækre cigar !

 • Mega like! Du er virkelig veltalende og velovervejet i den video. Det giver så meget mere, at du også står frem og siger, at du havde svært ved at acceptere billederne da du så dem. Er selv sådan en der virkelig støtter op om, at idealet skal ændres og, at der er brug for flere forskellige typer i medierne. Samtidig har jeg vildt svært ved at acceptere hvis jeg selv har taget et par kg på… Og det er jo netop derfor sådan en kampagne er så vigtig. Fordi vi allesammen er fanget i det spind og mere eller mindre er underlagt et medieskabt kropsideal.

 • Hej Miriam, smukke billeder og tak for dit mod <3 jeg er designer og ejer bag brandet "BY SIGNE" som skaber bæredygtigt tøj produceret i Danmark. Vi søger netop nu efter piger fra hele verden til at præsentere vores nyeste kollektion i et selvportræts-projekt om diversitet og naturlig skønhed. Der er ingen hverken grænser eller regler. Hvis du selv eller nogen af dine dejlige læsere skulle være interesserede i at deltage i et sådan community og historie findes der mere info på vores facebook & Instagram @bysigne . x Signe

 • Hold nu OP, hvor ser du dejlig ud 😍

  Maven er også ‘mit’ sted, ikke på grund af størrelsen, men fordi den er så fuldstændig dækket af strækmærker fra min (tvillinge)graviditet. Faktisk ser min hud bare rynket og gammel ud. Det er jo i og for sig ok – meeeen havde nu ikke lige tænkt, at den skulle se sådan ud fra jeg var 25 og frem (nu 29). Men oh well. Man er som man er, og det er godt nok. For at citere ham der Krumme 😉

  God weekend, din smækre tøs!

 • Hvor er du bare overdrevet sej! Og hvor er det nogle vildt gode argumenter, synspunkter og holdninger du tilkendegiver i videoen. Hvis jeg ikke var din fan før, så er jeg det da i hvert fald nu 😀

 • Camilla Momme fra @curvesaheaddk ændrede min opfattelse af dét at turde vise bare overarme om sommeren. Tankegangen var; at hvis man ikke selv lagde mærke til andres tykke overarme, ja så var det sgu nok heller ikke nogen der lagde mærke til ens egne. Jeg tænkte mig om, og blev faktisk overrasket over hvor ligeglad jeg er med andres tykke overarme, og konkluderede at så var andre vel også temmelig ligeglade med mine. Har sidenhen aldrig svedt i en langærmer bluse om sommeren 🙂
  Bare for at sige til dig Miriam; at i som er modige og tør gå forrest som du fx gør her, rent faktisk har en stor positiv betydning, indvirkning og påvirkning på os andre 🙂

  • Det er så rigtigt! Og det er også derfor, jeg følger så mange PS-kvinder på fx insta. Det smitter af. Hvis de kan, kan jeg også!

 • Min første tanke da jeg så billedet var at du ser virkelig godt ud! Og så lagde jeg mærke til hvor meget den egentlig ligner min krop. Den eneste umiddelbare forskel er, at mine bryster er sådan cirka en halv størrelse af dine, hvilket desværre betyder at min mave altid stikker frem og får mig til at ligne en der er højgravid 😑 Men min pointe var egentlig at jeg aldrig kunne drømme om at tænke så pænt om min egen krop, som jeg tænkte om din. Og det gav sørme stof til eftertanke.

  • Min mave stikker også frem, den bliver ikke usynlig, fordi mine bryster også er der. Men du har helt ret! Vi skal blive bedre til at tænke så pænt om os selv, som vi gør om andre!

 • Gid jeg kunne lå dig mine øjne, så du kan se, hvad jeg ser. Jeg synes virkelig, du er smuk og sexet på det billede. Jeg tænker slet ikke “mave!” Jeg er bare misundelig.

 • Jeg synes du er smuk! Jeg synes det er så sejt og dejligt du er en del af denne kampagne. Jeg har altid haft det lidt omvendt – jeg har kraftige ben, men en flad mave. Jeg har altid ønsket det var omvendte – altså slanke ben og en tyk mave, for så kunne jeg da “gemme” maven i kjoler og bluser. Det er lidt svært at skjule sine tykke ben. Anyways det jeg gerne vil frem til er, misunder vi ikke altid lidt det vi ikke har????

 • Første vil jeg sige, at du ser bragende godt ud i det nyhedsbrev fra Change, som jeg fik forleden. Det er en vigtig kampagne. Det der ærger mig er, at du er helt nede i bunden af e-mailen. Og du kommer i et lille billede efter to eller tre billeder af virkelig tynde modeller. For mig signalerer det simpelthen at de ikke tager deres egen kampagne seriøst. Hvilket er ærgerligt. Jeg havde gerne set dit billede øverst i mailen. Plus nogle “normale” modeller. Kh Birgitte

  • Sisterhood er mest en SoMe-kampagne, men deres nyeste model er faktisk Denise Bidot, som også er plussize, og hun bliver plastret overalt i øjeblikket, så jeg synes, det er helt fair. 🙂

 • Jeg har i mange (mange) år har kæmpet med og mod min krop, og endelig kan jeg holde af den og synes den er ret okay.. Men jeg har alligevel stadig et problem med min mave! Jeg har en ide om at den skal være flad hele tiden – men det er den altså bare ikke..

  • Jeg tror ikke, nogen menneskers mave er flad hele tiden – ellers ville man jo ikke kunne gå oprejst!

 • Hånden på hjertet, så synes jeg oprigtigt at du ser fantastisk ud! Din mave, dine lår og dine arme, jeg er vild med alle dele af dig. Det er sjovt hvordan man nemt kan se det skønne i andre, men stadig ikke være tilfreds med sin egen krop. Efter samfundets standarder har jeg intet at brokke mig over, men det ændrer ikke på at jeg er utilfreds med både min mave og min numse. Begge dele er “for bløde” og uformelige.. Jeg ved ikke hvad nu pointe er, jeg håber bare at du tager nogle af alle de pæne ord om din krop til dig, for du ser dejlig ud (og er det helt sikkert også)!

  • Jamen du har så evigt ret, Christina. Vi vil altid være selvkritiske, og det skal vi arbejde på!

 • Så din insta; det rørte mig meget. De ting du sagde og hvor ærlig du var. Jeg synes at du er smuk, en mavedelle eller ej 🙂
  Vi har alle “fejl”. Det er jo det som gør os unikke og fantastiske. Op med humøret-hun skal ikke have mere af din energi! Du er smuk og jeg synes det er så dejligt at læse din blog 🙂

 • Jeg vil lige komme med en podcast-anbefaling ift. kropspositivisme: Fries Before Guys. Bl.a. afsnittene “Alle kroppe er gode kroppe”, “hvordan ser jeg ud?” og ” Fat and Fabulous”. De har også flere afsnit om angst og meget andet. Det har viiiiirkelig hjulpet mig meget, og Nanna og Jose er bare to helt fantastiske fantastiske jyder <3
  Du ser forresten helt fantastisk ud, Miriam!! Virkelig!

  • Jeg er så dårlig til at lytte til podcasts. Jeg ville hellere selv snakke! 😀 Men måske jeg skulle give dem et skud. 🙂

 • Jeg har lige set din instastorie. Jeg sidder med helt ondt i maven nu. Ingen fortjener at få sådan en lorte kommentar!!
  Du fortjener virkelig et kæmpe skulderklap, for at turde italesætte dette – og modet til at visse de skønne billeder! Længe leve mavedellen😊 – som jeg i høj grad også, er i besiddelse af 😉

 • Du er det mest fantastiske, humoristiske og ikke mindst ÆRLIGE ‘cybermenneske’ (okay ved altså godt du eksisterer i virkeligheden, men jeg har kun mødt dig her i cyberspace) som jeg har stødt på. Så din insta-story med dine tårer ned af kinderne. Wauw! At du tør at være ærlig, viser bare hvor stærk du er i sidste ende. Og ja, har vi ikke alle et ømt punkt med vores kroppe? Du har valgt at vise dit ømme punkt frem – som jeg er sikker på hjælper en masse med lige præcis det samme ømme punkt. Underligt hvordan vi kvinder altid finder noget på vores kroppe, vi ikke er tilfreds med. Jeg har fx. nærmest ingen negl på min lilletå – haha 😉 Håber humøret er lidt bedre nu 😉

 • Jeg har de præcis ligesom dig… Jeg hader min mave!!! Da jeg var først i 20’erne, gik min mave fra flad til rund. (er i dag 37) Uden at jeg tog på, på resten af kroppen 😩
  Alle siger til mig “du er så slank”, men de skulle bare vide hvad der gemmer sig under trøjen…. Jeg gør alt fir at skjule den, ved at købe trøjer i en str. større. Jeg har fået 2 børn og fik MANGE strækmærker og de pynter heller ikke på maven som stadig ser gravid ud. Modsat dig har jeg ikke store flotte bryster som kan kompensere for maven. Nok om mig, du ser skide godt ud og er en virkelig sej kvinde at du tør at stille dig til skue på den måde. Det ville jeg aldrig ture 🙈
  Vær stolt af dig selv og dine smukke kurver ❤️

 • Jeg synes du ser fantastisk ud! Søde, empatiske og sjove mennesker ser altid dejlige ud i mine øjne. Og så er det inspirerende for en fellow-stor-pige at følge dig og dit arbejde for at acceptere din krop 100 %. Keep up the good work 👍

 • Det er så vigtigt det her indlæg! Og emne! Gu er vi kommet langt, sådan set i det store og hele. Der ‘findes’ nu plussize modeller og thicc er det nye. Men når vi stadig tænker de her tanker om os selv så er vi der altså ikke helt endnu! Når vi stadig føler os tykke og halvslatne.
  Den her kampagne er et skridt i den rigtige retning. Og du er med til at ændre normen. Hurra for det, dig, vores store lår og store maver! 👏👏

  • Nej, vi er der bestemt ikke endnu. Ikke mindst fordi der er en masse mennesker, der ikke vil acceptere, at man har det godt med sig selv, når man ikke er en str. 34. Men vi arbejder på det!

 • Din instastory ramte mig dybt. Hvor er det stærkt at være så sårbar. Modigt, at vise det frem, som man normalt forsøger at skjule. Jeg elsker at du viser, hvad ondskabsfulde kommentarer gør ved dig – selvom jeg ville håbe at det ikke var nødvendigt. Man skulle tro, at du om nogen, menneskeliggjorde personen bag bloggen, men det er åbenbart ikke nok! Jeg håber du sender mailen og at personen forstår budskabet. Du har i hvert fald mindet mig om, hvad god skik er på sociale medier! Tak, for det.

  • Nogle mennesker vil vist bare ikke fordi, at der sidder et levende væsen i den anden ende, og det nogle gange er bedre bare at holde sin kæft!

 • Jeg synes at du ser smuk og dejlig ud – og samtidig er du intelligent og badass, og det er en helt særlig kombination. Fuck haters – de er for uintelligente og unuancerede til at vide bedre og går som resultat deraf glip af en masse i livet. Du er dejlig. Basta! ❤

 • Jeg kommenterer normalt aldrig, men jeg er simpelthen nødt til det nu: Hvor er du sej! Og hvor ser du godt ud. Hvor ville jeg ønske, at flere var som dig. RESPEKT!

 • Jeg synes du ser SÅ fin ud og er SÅ modig! Der er aaaaaltid noget man gerne vil lave om, og noget man misunder ved andre. Filmen er spot on!

 • I’m sorry men jeg ser slet ikke din mave for dine to-die-for bryster! Hold kæft de er flotte 😍

 • Jeg så din instastory og fik helt ondt i hjertet. Du ser fantastisk ud!
  Du er så sej og modig og jeg håber virkelig at du sender hende en mail, hvor du minder hende om, hvad min mor altid har sagt: ‘hvis du ikke har noget pænt at sige, så hold det for dig selv’
  Go Team Miriam!

  • Jeg kan lige nu se, hun har lagt en lignede besked på Youtube-videoen. Det er sjovt, at folk virkelig føler behov for at have så nedladende en tilgang til andre mennesker usikkerheder.

 • Du har en meget fin og dejlig kvindemave. Og den er altså ikke stor. Den kan du sgu godt være stolt af. Kh

 • Du har absolut INTET at skamme dig over; du ser dejlig og lækker ud, men jeg ved godt, hvordan det er. Har selv været der! Den bog lukkede jeg dog for evigt, da jeg efter min skilsmisse for ca. 9 år siden mødte en skøn mand, der elskede alle mine former, incl. min bløde mave med strækmærker … Min mave, som har givet husly til mine to skønne unger for mange år siden. Jeg har sluttet fred med den, men det tog sgu også 20 år. Og nu skal jeg da liiiiige ud og tjekke den Change kollektion ud, for det ser da for lækkert ud 🙂

 • Jeg elsker min egen mave, og den er ikke flad. Jeg har sådan en fin topmave og jeg har altid kaldt den min bobbel. Jeg har en ide om, at et sødt navn til den, har givet mig et positivt syn på den. 😂 jeg håber du bliver tilfreds med din, for jeg synes nu den er pæn. Ligesom resten af dig. 😊

 • Miriam, du ser så godt ud 😽
  Mht krops accept, så vil jeg anbefale renecance kunst, her får du kvinder med mave, hofter og bryster. I bakspejlet var det nok hvad der hjalp mig i mine “frodige” år, billeder af Venus.

Der er lukket for kommentarer.