Med en undskyldning til min bankmand…

tumblr_metpxpg5xt1ru5yiro2_500Meget passende gif, no?

December er aldrig en billig måned. I særdeleshed når man som jeg ikke ligefrem svømmer i penge, men til gengæld er virkelig glad for at give gaver og derfor har en tendens til at købe for lidt mere, end budgettet tillader. Det plejer at gå okay alligevel, for den sidste tredjedel af måneden tilbringer jeg som regel i Randers, og så sparer man jo på madudgifter og den slags.

Men åh, den her december har været styg ved mig. Jeg bliver ved med at løbe ind i uforudsete udgifter: Jeg smadrede mine vinterstøvler og måtte købe et par nye. Min vidunderlige, rummelige, varme vinterfrakke er efter flere års tro tjeneste ved at falde fra hinanden, så også der måtte jeg hive dankortet op af lommen. I weekenden reddede jeg mig en solid omgang blærebetændelse, og så røg der lige et par hundrede kroner til penicilin. Jeg blev klippet i går, fordi det der med at posere i undertøj er grænseoverskridende nok, uden man har 20 cm voldspaltede spidser også. (Seriøst, min frisør var chokeret, men jeg er heller ikke blevet klippet i 3+ år.) I forgårs fik jeg et venligt brev om, at Tinder-mandens julegave var blevet snuppet i tolden, og de ville holde den som gidsel, indtil jeg betalte, hvad jeg skyldte. Fuck.

Jeg har sådan en fornemmelse af, at min bankmand sidder på sin stol i Århus (hvor jeg selvfølgelig stadig har bank, for hvorfor gøre det nemt for sig selv?) og bekymret betragter tallet på min konto blive mindre og mindre. Med den her fart når vi bestemt en fin, rød farve, inden måneden er gået, og det er lidt noget hø, for min solide opsparing, som jeg mere eller mindre har levet af de seneste måneder, er slet ikke så solid længere. Faktisk er den ved at være det modsatte. Og det ved bankmanden godt.

Men det er jo december, for fanden! Hvis man ikke må gå lidt i rødt (pun intented) i december, hvornår må man så? Jeg er sikker på, at januar bliver måneden, hvor jeg kommer til at tjene styrtende, og så skal jeg nok komme op i en fin, sort farve igen. Jeg lover! Indtil da: Undskyld bankmand. Men jul er jul.

PS: Jeg fik i dag en email med en kode på 200 kroner off hos Boozt (reklamelink), hvis man køber for 999 kroner. Jeg kan ikke se den på deres hjemmeside, så jeg tror, det er en privat kode, men grundet ovenstående indlæg har jeg selvklart ikke mulighed for at bruge den selv. Skulle der være en anden, der havde det, så deler jeg lige for en god ordens skyld: Koden er XG2FB8 og gælder kun i dag. Først til mølle, med mindre den kan bruges mere end én gang, så alle til mølle! 😀

Kommentarer (21)

  • Det kræver desværre, at jeg har 3-4 timer til at sætte det, mens det lufttørrer, og det har jeg desværre ikke pt, så I kommer nok til at vente nogle dage. 🙂

 • Jeg er altså tosset med dig Miriam!
  Jeg har fulgt dig længe, og selvom de negleindlæg der tiltrak min opmærksomhed i tidernes morgen efterhånden er væk, så er jeg kun blevet mere tosset med dig og din blok.
  Du gør det skide godt!
  Tak for at du giver plads til det ‘uperfekte’.

  • Ak nej, det halter lidt med neglene efterhånden, men jeg er glad for, at resten også falder i din smag! 🙂

  • Haha, altså, bankerne lever jo af at tage andre folks penge, så de kan godt selv dele lidt ind imellem. Selvom det er en dyr fornøjelse med de renter, de tager!

   • Tja, det er en forretning som så mange andre. Man smutter jo heller ikke ud og handler, fylder vognen med varer og siger til den i kassen – jeg kommer tilbage og betaler d 1 når jeg har fået løn..

    • Det er nemlig en forretning, og det er en rigtig god forretning for banken, når folk går i minus, fordi de kan trække nogle helt vanvittige renter. Hvis de ikke var interesserede i, at det skete, ville de jo lukke ens konto. Det er de i deres fulde ret til, men det gør de netop ikke, fordi det er en fed deal for dem.

 • Jeg er vild med det her indlæg!
  Jeg er allerede i minus og jeg har ikke købt gaver endnu. Uforsete udgifter, dyre sygdomme og sygedagpenge hænger bare ikke sammen. Og slet ikke i december. Men på et eller andet tidspunkt kommer jeg vel til at tjene en masse penge.

 • Bare fordi du kan, betyder det ikke du har ret til det. Sådan kan man beskrive bankens holdning til overtræk. Når du trækker flere penge end du har, bruger du reelt bankens penge, uden du har lov til dette. Det svarer til at du ikke selv har penge, og tager penge i en andens pung, uden at spørge. Endvidere er det et tegn på, at din økonomi ikke hænger sammen, da du ikke bør bruge flere penge end du har tjent.
  Selvom man betaler en høj rente af overtræk, så betyder det heller ikke at banken er interesseret i dette. det er nemlig sådan, at hvis en kunde er i overtræk, så skal banken hensætte hele kundens engagement som tab. Dvs. reserverer hele beløbet som kunden har i lån på en låst konto, indtil overtrækket er inddækket. Denne regel er et udspring af de nye Basel regler, der er vedtaget omkring bankdrift, i forbindelse med finanskrisen.
  Når banken skal reservere store beløb, kan den ikke få lov at bruge denne kapital til nye udlån, eller som sikkerhed for andre aktiviteter, og dette koster bankerne rigtig mange penge.

  • Rikke, dine kommentarer begynder at overskride mine grænser ret voldsomt nu. Økonomi er en meget privat sag. Jeg er nystartet selvstændig, så selvfølgelig er min økonomi ikke så stabil, som den kunne være endnu, men jeg har aldrig fået så meget som en kommentar på den bekostning af min bank, og hvis de har et problem med mig som kunde, så håber jeg, de vil fortælle mig det. Jeg synes ikke, det er verdens undergang, hvis jeg en sjælden gang går i minus, og det lader umiddelbart til, at min bank har det på samme måde. Det er det, der er vigtigst for mig.

  • Rikke, jeg tror, de fleste har prøvet at gå i overtræk – især i december – og uden at blande mig for meget i Miriams privatøkonomi, så har jeg indtryk af, at hun i det daglige lever ret sparsomt og gør, hvad hun kan, for at leve ansvarligt. Og selv hvis hun ikke gjorde … læs lige ind i konteksten om et miniforedrag om forvaltning af økonomi, overtræk og renter er velkomment, og hvornår det virker rimeligt malplaceret.

 • Jeg prøver bare at give videre, at jeg helt generelt ikke forstår, at så mange mennesker synes det er ok at snuppe bankens penge. At det ikke er noget de tjener fedt på og er glade for – tværtimod. Det er intet personligt, jeg er bare ikke tilhænger af det og vil nævne hvordan det hænger sammen. Hvis din bank er ok med overtræk, så er det jo fint 😊

  • Jeg er enig i, at det selvfølgelig er mest optimalt ikke at gå i minus, men derudover er jeg ret uenig med dig, og det er et sted, hvor bankens holdning vægter lidt højere. Og som Vicki skriver, så er det måske ikke helt rette tid eller sted at tage den type dikussion. Det bliver lidt for privat, især når man kun har brøkdele af den fuldstændige situation at tage udgangspunkt i. 🙂

 • Enig, selvfølgelig kan man have brug for flere penge end man har. Så er det man kontakter banken og aftaler det, så det ikke bliver et overtræk men enten en kredit eller bevilliget overtræk 😊

Der er lukket for kommentarer.