Engang levede jeg af havregrød og designersko…

Tænker I nogensinde over, hvordan jeres forbrugsvaner har ændret sig med tiden? Jeg er svært begejstret for app’en Timehop, der viser mig, hvad jeg har gjort og sagt og taget billeder af på denne dato de sidste mange år. Og en af de ting, jeg kan se, er, at jeg i langt det meste af min tid som studerende gik virkelig, virkelig meget op i designerting. Jeg ville hellere bruge mine småtriste opsparinger på et par designersko købt med 81% rabat på clearance, end jeg ville spare op til en ferie. Fordi ferier forsvinder, og sko bliver stående i skabet, hvor man kan se dem. Eller det tror jeg i hvert fald, logikken var.

Det interessante er så, at mine designerkøb ikke er steget i takt med, at min indtægt har gjort det. Altså, bevares, jeg har jo stadig ikke ny-Chanel-taske-hver-måned-penge, men jeg har helt bestemt væsentligt flere penge, end jeg havde engang. Og jeg ville snildt have råd til at forkæle mig selv lidt engang imellem. Og det gør jeg også. Men nu gør jeg det med restaurantbesøg og ture til udlandet og, jo jo, lidt nyt til garderoben hist og her, men det er generelt nogle helt andre køb. Jeg sidder efterhånden utroligt sjældent og stalker designerudsalg i håbet om, at en taske bliver sat 10% længere ned, så jeg kan slå til på minutten. Det har bare ikke samme betydning for mig længere.

Jeg har forsøgt at gøre mig nogle tanker om, hvorfor vigtigheden ligesom ikke er der mere. Måske er behovet forsvundet, fordi the thrill of the hunt er gået lidt af, nu hvor der er flere penge i budgettet. Måske er jeg blevet ældre og har udvidet mine interesser lidt. Måske følte jeg dengang, der var noget prestige i at have noget med et fancy label på, selvom jeg også spiste havregrød i store mængder som alle andre SU-modtagere. Det har nok mest af alt været det sidste. Et eller andet behov for at virke mere tjekket, end jeg var. Og dengang tror jeg, tjekket og rig på mange måder hang sammen i mit hoved. Så det har været nogle usikkerheder, jeg har haft brug for at modvirke ved at fake mig til et image, jeg på ingen måde kunne leve op til. Og jeg tror heller ikke, jeg var naiv nok til at tro, at jeg slap rigtig godt af sted med det. Men lidt måske?

Jeg er ikke zen nok til slet ikke at have usikkerheder længere, men jeg tror, jeg er blevet bedre til at hvile i mig selv og hvile i dem. Arbejde med og på dem. Jeg føler mig ikke mere værd, fordi der er et par sko med en (ny)pris på mange tusinde kroner på mine fødder. Jeg har ikke skilt mig af med dem, fordi kærligheden til sko stadig lever. Men heldigvis på en noget sundere måde, hvor jeg kan sætte pris på det flotte design og glæde mig, når jeg har en anledning til at lufte et par. Så på den måde tænker jeg, mine tidligere usikkerheder alligevel er kommet mig okay til gode. Jeg mener, sko er måske ikke det mest fornuftige i verden at bruge sin sparsomme SU på, men med tanke på at jeg i stedet kunne have kastet min kærlighed på stoffer eller gambling, så er jeg nok egentlig meget godt tilfreds!

Kommentarer (8)

 • Købte åndssvagt mange Mulberry tasker da jeg læste. Og gik i ret dyrt tøj.

  Så blev jeg færdig som jurist. Og fik barn. Og hest. Og købte hus.
  Har ikke købt en taske siden min specialegave til mig selv og min garderobe består af H&M og Zalando-varer. Købt på udsalg.
  Hvornår indfinder det der voksenliv med overskud og tjekket garderobe sig??

 • Sjovt nok så fortryder jeg jævnligt at jeg ikke i højere grad spiser havregrød og køber dyre sko. Det ville være så rart at bare have virkelig pæne, ordentlige sko som man glæder sig over at tage på hver gang. Maden ‘forsvinder’ jo alligevel og havregrød ville nok være en del sundere end hvad jeg ellers spilder penge på i Føtex 🙂

  • Jeg kan personligt skrive under på, at pæne sko ikke nødvendigvis er ordentlige. Ofte faktisk tværtimod! 😀

 • Jeg har det faktisk lige omvendt. Jeg køber væsentlig dyrere ting nu, end da jeg var studerende. Dengang havde jeg det rigtig fint med tøj fra HM og loppemarkeder. I dag køber jeg sjældent HM, fordi jeg synes ikke, det holder længe nok (og prioriterer ikke at gå på loppemarked). For mig handler det om kvalitet og at købe noget, der er mere tidsløst (og voksent), så jeg kan bruge det i længere tid. Jeg dyrker ikke designerlagersalg, men hvis jeg skal købe en ny blazer, som nemt koster et par tusind, vil jeg altid søge efter et tilbud.

  • Jeg må nok indrømme, at jeg ikke altid synes, pris og kvalitet hænger sammen. Jeg har rigtig meget H&M, jeg har haft i 5+ år, og jeg har også designerting, der er gået i stykker efter et par måneder… :-/

 • Mine forbrugsvaner har også ændret sig fra lidt mellemdyrt tøj til genbrugsguld. Jeg tror, at det skyldes, at man i 20’erne befinder sig i en identitetskonstruktionsfase hvad angår stil, og man er måske også mere lyststyret og knapt så strategisk (sådan var jeg i hvert fald). Når man bliver ældre, har man ganske vist som regel flere penge, men foretager måske er ikke så mange fejlkøb heller. Måske har tiden også en vis indflydelse. Efter finanskrisen blev det i nogle miljøer nærmest skamfuldt at købe noget alt for dyrt (en skoproducent købte maskine, der kunne give læderet et slidt udtryk, så jeg i en dokumentar). Genbrug og genbyg er hot og har været det i årevis, og medmindre man har rige forældre, så skal man ikke som ung regne med, at det på nogen måde bliver let at få en god bolig i en af de større byer, hverken leje eller eje. Så jeg tror, at mange vil prioritere alt andet end designer items i de kommende år. Medmindre de er forældrekøbsmillennials, så kommer hovedparten af deres SU og indtægt til at gå til boligomkostninger.

  • Det lyder til, du er landet et mere fornuftigt sted end mig. Jeg laver dælme mange fejlkøb stadig! 😀

Der er lukket for kommentarer.