Nytårsforsætter anno 2021, fordi tid jo alligevel bare er en konstruktion, ikke?

Jeg bliver ved med at battle de forsætter. Jeg kan egentlig godt lide at have nogen. Det er ikke noget, jeg går så meget op i, at de konstant hænger mig over hovedet, eller jeg giver mig selv skideballe, hvis det ikke bliver til noget, men det kan godt være et lille push, hvis der er noget, jeg gerne vil prøve eller arbejde på at få gjort. Lidt ligesom når vi på min fars side af familien en gang om året mødes og i den forbindelse altid har en tipskupon for det kommende år. Der kan fx være ting på listen som “vi får hvid jul” eller “en i familien kommer i avisen”. Hvis jeg ved sidstnævnte nu har sat kryds i ja, så har jeg lidt mere incitament til at snakke med en journalist, der ringer, for så får jeg det punkt rigtigt. Det fungerer på samme måde med mine forsætter. Det er bare en lille gulerod.

Men jeg kæmper med dem i år, fordi hele verden stadig er på en slags underlig standby, hvor der ind imellem kommer en ukendt faktor ind fra højre og fucker os allesammen tilbage til startpunktet. Jeg havde fx leget lidt med tanken om at sætte mig et vægtmål på benpressen i Fitness World, men når jeg ikke engang kan komme ind ad døren dernede, så bliver det lidt svært. Og det føles på en eller anden måde lidt som at jinxe det, hvis jeg nu sætter mig et mål om en solotur til Rom. Så jeg føler mig udfordret. Det er meget first world Corona problems alt sammen.

Hvorom alting er, har jeg forsøgt at finde et par forsætter alligevel. Velvidende, at jeg nok kommer til at være ekstra laissez-faire med dem i denne omgang. Hvilket måske nok understreges ret fint ved, at det i dag er 12. februar, og året derfor har været i gang i knap halvanden måned.

1. Farve mit hår. Jeg har farvet hår to gange i hele min levetid, ingen af gangene med synderligt succesfuldt resultat. Nu begynder det at blive gråt, og jeg føler mig ikke modig nok til at owne det helt endnu, så jeg tænker, jeg på et tidspunkt kaster mig ud i noget hårfarve. Men hvis man alligevel skal i gang, kunne det så ikke være fedt at prøve en vild hårfarve bare én gang i sit liv? Jeg fik blod på tanden efter et Insta-filter gav mig en nydelig pastellilla, der var overraskende pæn, så nu er jeg gået i gang med semi-seriøse overvejelser om noget i den dur.

2. Få styr på noget pensionsopsparing. Jeg har downgraded fra “få styr på min økonomi”, for den har jeg endelig accepteret er en lige rigeligt stor mundfuld. Måske det her er mere overkommeligt. Mange har måske en tendens til at tage pensionsopsparing via arbejde lidt for givet. Det er faktisk ofte en god luns “gratis” penge, man ikke konkret ser og derfor ikke rigtigt tænker over. Selvom man selvfølgelig gør sig fortjent til dem, misforstå mig ikke. Men som selvstændig skal man ud at finde de penge som ekstra indtjening, hvis man vil lægge et nogenlunde respektabelt beløb til side. Det kunne jeg i lang tid ikke og gik derfor hardcore med skyklapper, når emnet kom på banen – både i mit hoved og ude i virkeligheden. Nu er jeg nødt til at få gjort mig selv klogere på området og lægge en reel plan.

3. Købe én dyr ting til mig selv. Jeg var underligt nok væsentligt bedre til at forkæle mig selv, da jeg var på SU. Måske fordi jeg havde så klare rammer for, hvordan min indtjening så ud, og hvad jeg havde at gøre med. Nu hvor jeg ikke har fast indtægt, kan jeg godt lidt gå med en evig latent panik over, om der overhovedet går en krone ind i næste måned, og burde jeg ikke lade være med at bruge penge på noget som helst, der ikke er strengt nødvendigt? Men jeg er et fucking voksent menneske, og livet skal ikke kun være fornuftigt! Om det så ender med et spaophold eller et par designersko, det ved jeg ikke endnu, men det virker som et solidt mål. Because I’m worth it!

4. Blive bedre til at sætte grænser. Jeg er simpelthen for god til at gøre alle mulige ting og blive behandlet på alle mulige måder, jeg slet ikke er komfortabel med, fordi jeg ikke kan finde ud af at sige nej. At sige fra. Jeg er så bange for at gøre folk skuffede eller sure, eller at de ikke kan lide mig, at jeg ender med at jokke lidt på mig selv i al mit people-pleaseri. Det tager for meget af min tid, min energi og mit gode humør. Og det er ikke, fordi jeg tænker, det er noget, jeg lige kan fikse ved at knipse med fingrene, men jeg kan øve mig, og det har jeg tænkt mig at gøre.

Fire styks kunne det blive til, af varierende vigtighed. Hvis jeg ikke husker meget galt, har jeg de seneste år kørt med omkring 50% succesrate, så må vi se, hvilke der klarer cuttet i 2021. 😀

Kommentarer (12)

 • Gode nytårsforsætter!

  Synes det lyder virkelig fedt at sætte fokus på økonomi og pension. Det er bestemt et emne, jeg vil være interesseret i at læse om 🙂

  • Tak! Umiddelbart tænker jeg ikke, jeg vil skrive om økonomi, mest fordi jeg selv synes, det er virkelig kedeligt. 😀

 • En idé ift pensionen, der måske passer til dig, der både lever af at være på computeren og er god til at researche og nørde på et emne, hvis det interesserer dig. En mulighed kan nemlig være at investere dine penge i aktier og lign. Det kan gøres ret nemt, fx med en månedsopsparing på Nordnet, hvor du automatisk sætter et beløb ind og du så har valgt nogle fonde, der spreder sig over flere aktier, og bare passer sig selv. Eller det kan gøres helt nørdet med daglige opdateringer og løbende køb og salg. Der er masser af gode råd til nybegyndere på nettet, og fx i Facebook-gruppen MoneyPenny for kvinder. De fleste bliver grebet af det og oplever at være bedre til at forvalte deres penge end banker og pensionsselskaber, og kvinder får bedre afkast end mænd, bl.a. fordi vi er mere tålmodige. Dog skal du være opmærksom på at pensionsselskaber ofte har forskellige forsikringer tilknyttet, som også er gode at have, så det kan også være en både-og-løsning.

  • Jeg har haft lyst til det et par gange, men overordnet set tror jeg simpelthen ikke, jeg har overskuddet til at skulle sætte mig ind i, hvordan det hele fungerer i en sådan grad, at jeg føler mig tryg ved at investere, hvad der i bund og grund er min alderdom. 🙂

 • Kæreste Miriam,
  Håber du vil skrive lidt mere om dit punkt nr. 4 om at blive bedre til at sætte grænser, når du har gjort dig nogle overvejelser eller erfaringer omkring det. Det er et evigt ømt punkt (tø hø) hos mig, men hvordan kommer man lige videre end tankestadiet om at man gerne vil ændre på det..
  Tak for din blog! <3
  Kærlige hilsner,
  Kamilla

  • Jeg skal gøre et forsøg! Men du har helt ret i, at det er et ømt punkt, og ømme punkter får tit folk til at gå lidt til angreb, fordi de føler sig ramt, og det kan være svært at håndtere, hvis man selv står usikkert. Så det er lidt en balancegang!

 • Jeg lærte alt for sent om det der hedder Aldersopspring, som er min lille mulighed for at sparre op i Danmark, når jeg bor udenlands. Du har sikkert andre og mere optimale muligheder, men måske andre kan få glæde af den viden 🙂

Der er lukket for kommentarer.