10 julefacts om mig

1. Hjemme hos os spiser vi ikke kirsebærsauce til risalamanden, vi spiser jordbærsauce. Og her kan jeg som inkarneret juletraditionalist godt forstå, hvis man har behov for at anklage om blasfemi, men det smager i min optik så meget bedre.

2. Det er mig, der uddeler gaverne fra under juletræet. I mange hjem vil det være børnene, der gør det, og i mange år kvalificerede jeg til altså at være “børnene”, så selv de år hvor vi nu har min søsters familie, insisterer jeg stadig på at hjælpe ungerne med tjansen. (Hvilket er fint, for voksenskrift kan være temmelig svær at læse!)

3. Vi pynter altid først juletræet d. 23. december. Og med “vi” mener jeg mig. Med juleplaylisten blæsende ud af højtalerne.

4. Vi fælder også altid juletræet selv, og det bliver først gjort, når jeg er kommet hjem på juleferie, hvilket betyder, at vi mere end én gang er kørt rundt ude på landet d. 22. eller 23. i et forsøg på at finde en juletræsplantage, der stadig har åbent.

5. Når min mormor fejrer jul hos os, er det hende, der står for risalamanden, og så kommer der altså husblas i. Og det kan måske virke utroligt mærkeligt for nogen, men her skal det lige indskydes, at hun bruger Frøken Jensens oprindelige opskrift, så det er faktisk et ret oldschool move. Smagen er i øvrigt helt den samme.

6. En sød læser har været så betænksom at sende mig en julekugle med “Frank” i guldskrift, og jeg har 100% tænkt mig at transportere den med til Jylland. Ingen jul uden Frank.

7. Jeg ejer fire grimme julesweatere og et ukendt antal julesokker.

8. Min mor drikker ikke rigtigt alkohol bortset fra til jul, hvor hun fast nyder en halv nisseøl/halv Fanta og til vores julefrokost d. 25. får en snaps. (Uden meget begejstring over sidstnævnte dog).

9. Som barn havde min søster og jeg kaniner, og det var fast tradition, at de også fik et julemåltid af dimensioner. Hvert år d. 24. tømte vi køkkenet for alt kaninspiseligt og serverede det på et sølvfad. Som ekstra bonus fik de også altid en halv vanillekrans hver.

10. Jeg kan essentielt juleevangeliet udenad. Perks of being præstedatter.

Kommentarer (33)

 • Puha. Billedet af Frank gav tårer i øjnene. Tør slet ikke tænke på, hvordan du selv har det. :/

  Får I både and og flæskesteg? Og har I nogle traditioner som jeres familie gør sig i? 🙂

  • Vi får kun and. Og så går vi altid i kirke og danser om juletræet, men det er vist meget almindelige traditioner. 🙂

 • Altså mht jordbærsauce får vi begge dele. Både jordbær og kirsebær. I min svogers familie spiser de karamelsauce ovenpå……. snak om blasfemi..

 • Sikke et dejligt billede <3

  Ift dine julesweatre så husk at have en af dem på på fredag hvor det er international “ugly Christmas sweater Day” ?

 • Jeg stiftede først bekendtskab med jordbærsauce til risalamande i år. Min mor var løbet tør for kirsebær, hvorfor jordbærsaucen blev serveret som en slags plaster på såret… HOLY FUCKING SHIT DET SMAGTE GODT! Jeg spiser ALDRIG kirsebærsauce igen! Mmmm…

  Måske du vil dedikere et indlæg med familiens hemmelige opskrift på den famøse sauce? ?

 • Dét med halv nisseøl og halv Fanta er en fast tradition på Island… Du kan sagar købe det færdigblandet på flaske 🙂

 • Vi får både hindbærsauce og passion/mango sauce med vanilje. Det smager altså friskt og perfekt syrligt til den søde og fede risalamande! Og så napper jeg også gerne en portion til morgenmad 1 juledag..

 • Fantastisk billed af dig og Frank?

  Hjemme hos os spiser vi karamelsovs? og folk dør lidt når de hører det! Men jeg ELSKER det!!! Og det er altså ikke karamelsovs som den man får på en sunday på McD. Det er sukker man smelter på panden sammen med vand som man så blander med flødeskum!

  • Nej, grød er noget andet. Du kan helt sikkert google dig til en opskrift. Det er virkelig nemt at lave. 🙂

 • Min mormor brugte også husblas i ris a la manden. Derfor overtog jeg for mange år siden tjansen og laver det uden. Jeg synes det er for mærkeligt i desserter. Det er jo sådan set afkog fra dyr. Men jeg bruger det da til andet. Og jeg er ikke vegetar. Men jeg er ikke fan af husblas…

 • Inspireret af dig er jeg gået i gang med Netflix udvalg af julefilm. Men tiden er jo efterhånden knap og der er så mange jeg gerne vil se! Derfor kunne det være herligt, hvis du har lyst til at lave en top 10 over must see julefilm??

  • De ligner mere eller mindre allesammen hinanden til forveksling, så jeg vil bare foreslå at starte med den, du synes, ser mest interessant ud! 😀

 • Jordbærsauce kan jeg acceptere… min svigerfamilie spiser INGENTING ovenpå risalamanden. Heldigvis er min svigermors risalamande god nok til at den kan bære det… men stadigvæk!!

  (Min familie er helt anderledes – vi spiser hjemmelavet flødeis juleaften! Med chokoladestykker og en hel mandel of course 🙂 )

  Som barn pyntede vi først juletræ om morgenen den 24. Tror det var et trick fra mine forældres side om at få juleaftensdag til at gå lidt hurtigere for os børn. Nu hvor jeg er flyttet hjemmefra pynter jeg det typisk 3. eller 4. søndag i advent (afhængig af julens placering)… jeg ELSKER at pynte juletræ (med julesoundtrack på fuld skrue, of course), og kan simpelthen ikke vente længere. Adulting!!!

 • Vi pynter først juletræet d 24. om morgenen. For mig er det simpelthen for mærkeligt når andre pynter træ allerede i starten af december ?

  • Lisa har skrevet opskriften på karamelsauce længere oppe i kommentarerne ? Du smelter sukker på en pande sammen med vand for at lave flydende karamel (ligesom når man laver brunede kartofler). Lad det køle af og bland med flødeskum.
   Nu kan jeg næsten ikke vente til juleaften, hvor min mormor serverer risalamande med karamelsauce.

 • Ej, vi har også altid kun fået jordbærsovs til risalamanden – det smager jo SÅ meget bedre end kirsebærsovs! Og min mor laver sgu også risalamanden med husblas. Hendes opskrift er en blanding af min mormors og min farmors og jeg har aldrig smagt en risalamande jeg kunne lide udover min mors. Alle andres er enten for flødeskumsagtige eller risengrødsagtige, og det er helt forkert i min mund…

Der er lukket for kommentarer.