“You either die a hero…”

“…Or you live long enough to see yourself become the villain.”

Det appellerer til mig på mange områder, men jeg tror, det værste af dem alle er, i hvor høj grad jeg er gået hen og er blevet københavnercyklist. Det var ellers et af de største kulturchok, jeg oplevede, da jeg i sin tid rykkede fra Århus til København. Ser I, det er ikke, fordi århusianere ikke kører på cykel. Det gør de bestemt. Men i og med at Århus er væsentligt mere bakket end København er, så skal der ikke så meget til, før man beslutter sig for, at man ikke lige magter turen op ad Langelandlandsgade. Hvis en tur i Århus ramte den anden side af fem kilometer, så ville jeg stort set konsekvent hoppe på en bus. København, derimod, er flad som en pandekage, og så er fem kilometer pludselig en dans på roser, og både mine lægmuskler og min økonomi sætter pris på de hyppige cykelture.

Der er kun én ulempe. Og det er, at folk i København er batshit crazy på to hjul. Og de er overalt. (Både hjul og mennesker). Da jeg lige var flyttet hertil, blev jeg råbt ad flere gange, end jeg har tal på, fordi jeg ikke var inde i vanen med at kigge mig over skulderen, før jeg overhalede en langsommere cyklist. Hvad var seriøst oddsene for, at der skulle være en der? Det var der aldrig i Århus. I København er der altid en, der er ved at overhale dig, mens du vil til at overhale en anden, og ve dig, hvis du kommer i vejen. Her klandrer jeg selvfølgelig ikke folk for at blive mopsede over, at man kører ud lige foran snuden på dem, men et “hov hov!” ville måske være mere klædeligt at end at få forbandet sig selv og hele sin familie til en af de mindst sjove helvedesringe fra Dantes inferno.

Og det var sådan, jeg forleden blev klar over, at jeg er gået fra at være en af de panisk forsigtige nycyklister i København til at være en af dem, der vifter vredt med armene og tester stemmens decibelkapacitet, når nogen kører irriterende. Mest mentalt, selvfølgelig, det andet er jeg alt for konfliktsky til, men jeg var faretruende tæt på at finde nogle af mine allerbedste gloser frem, da jeg forleden cyklede sammen med halvdelen af Østerbro mod Vesterbro. Der er et form for logisk hieraki, når man sådan cykler i flok. For generelt holder man sig jo til ca. samme tempo, så det giver kun mening, at man, når man kommer til et rødt lys, holder i samme rækkefølge, som man fortsat vil køre i, når lyset atter bliver grønt. Det er en uskreven regel, som alle kender, og alle for det meste følger. Undtagen den her dame.

Åh, den her dame. I kender typen. Typen, ved rødt lys skal foran alle – inklusive den hvide streg, man skal holde sig bag – og insisterer på at køre helt op til starten på fodgængerfeltet, så samtlige cyklister atter skal overhale hende, når det bliver grønt, og hun begynder sin færdsel i sneglefart. Det i sig selv er irriterende nok på et tolererbart niveau, men når hun så også er typen, der cykler midt ude på cykelstien med sin telefon i hånden, så det nærmest er umuligt at komme forbi, så begynder man at blive lidt småirriteret. Og når samme scenario har udspillet sig fire(!!) kryds i træk, så begynder man (eller i hvert fald jeg) at tænke i velfortjente skolegårdsfornærmelser. “Hvad laver du din ogginok?!” og “styr din styrelse!” er to af mine favoritter. “Åndsbolle” bliver også brugt faretruende lidt i disse dage. I realiteten sagde jeg selvfølgelig ingenting, men brummede i stedet vredt for mig selv, som jeg altid gør, og da vi nåede kryds nummer fem, skiltes vores veje heldigvis.

Men da jeg kom hjem, gik det op for mig, at det sikkert var sådan noget, da jeg gjorde, da jeg først cyklede i København for otte år siden. Okay, det der med at overhale folk i krydset ved rødt lys har jeg aldrig været træls nok til, men fordi cykelstierne i Århus ikke var helt så proppede, så kørte jeg næppe lige så meget inde til siden, som jeg burde, og i og med at jeg overhovedet ikke kunne finde rundt, så cyklede jeg konsekvent med min telefon i hånden, fordi jeg brugte den som GPS. (Det gør jeg i øvrigt stadig, omend ikke helt så ofte længere). Om omtalte dame var ny i københavnertrafikken eller bare nederen anlagt, det ved jeg ikke, men jeg kan i hvert fald konkludere, at jeg har skiftet side og nu mere befinder mig på det der lidt vrede hold i stedet for det mere overbærende. Ak ja. “You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain.”

Kh Miriam
Emsig københavnercyklist

Kommentarer (47)

 • Som tilflytter fra netop Århus til København kan jeg genkende det hele. Og jeg forstår derfor virkelig ikke, hvorfor andelen af cyklister med cykelhjelm i København er så forsvindelig lille sammenlignet med netop Århus.

  • Nu er det jo ikke ulovligt at køre uden cykelhjelm, så det synes jeg helt selv, folk må bestemme, om de vil eller ej. 🙂

   • Det er muligvis ikke ulovligt nej. Men det er eddermamene snot-dumt. Med mindre ens højeste drøm selvfølgelig er alvorlige hovedskader. Jeg har registreret præcis samme forskel.

    • Det er det helt bestemt. Men det er også snotdumt at ryge, at drikke overdrevet på kort tid, at købe buræg og (forsøge at) bestige Mount Everest. Men folk skal have lov til at træffe deres egne beslutninger.

     • Uha, pas på med at tage buræg ind i denne sammenhæng. Ift. Dyrevelfærd er buræg altså bedre end skrabeæg – ellers en rigtig fin måde at tage cykelhjelmdiskussionen på.
      Dog må jeg også konstatere, at cykeltrafikken i Århus har ændret sig en del; hvis du ikke kigger inden du overhaler, får du også en verbal øretæve.
      Hilsen hende der arrigt ringer af folk, der går/løber på cykelstien (altså, udover de ældre, som får et venligt goddag), køber konventionelt af valg ikke nødvendighed og ikke har brugt cykelhjelm siden folkeren

     • Haha, Line, det er der meget delte meninger om, men jeg synes både skrabeæg og buræg er noget hø! Så det var ikke for at fremhæve det ene over det andet lige i det tilfælde, bare for at komme med et eksempel på andre ting, man måske heller ikke er enige i, som andre folk gør. 😀

   • Nu siger Camilla jo heller ikke at det hverken er ulovligt eller at folk ikke selv må bestemme om de vil køre med hjelm. Hun skriver faktisk bare at hun ikke forstår hvorfor så få vælger at køre uden cykelhjelm.

    Er der en grund til at du ofte er så spydig i dit kommentarfelt?

    • Hej ‘Nicholas’. Camilla kommer med sin observation (jeg vil i dette tilfælde mene, det er let at deducere en holdning derudfra, omend jeg bestemt kan tage fejl), jeg bidrager med min egen – meget klassisk kommentarfeltsagtigt, tænker jeg. Som jeg skriver til Betina længere nede, handler det nok bare om, at man ikke altid gør det, der er bedst, selvom man godt ved bedre. Der var så absolut intet spydigt i det fra min side, jeg delte helt oprigtigt bare mit syn på sagen: At det må folk selvom. PS: Det er totalt okay at kommentere med eget navn, jeg lyncher ikke nogen, med mindre de bliver decideret ubehagelige. 😀

  • Tænkte præcis det samme, da jeg var i København fornylig (er selv bosat i Aarhus). Mest overrasket var jeg over forældre, som cyklede med børn, hvor hverken forælder eller barn havde cykelhjelm på. Men ja, folk bestemmer jo helt selv og jeg har heller ikke altid selv cykelhjem på.

   • Jeg synes desværre ofte at jeg ser børn i ladcykler uden cykelhjelme … Jeg ved ikke om forældre med ladcykler tror at deres børn slår hovedet mindre hvis man vælter og/eller køres ind i af en bil og får hovedet knaldet ned i jorden?!?

    Kh. arrig Københavner-cyklist der insisterer på at cykelhjelme burde være lovpligtigt for både store og små hobbitter

 • Åh jeg hader den slags. Hvis man lægger sig forrest i feltet, så er man obs på, hvornår det bliver grønt, og så hakker man i pedalerne for hurtigt at komme op i fart. Det mangler da bare. Kh en garvet og emsig københavnercyklist

 • Åh Yes. Som indfødt københavner, nørrebroer endda, må jeg indrømme, at jeg gerne hvæser eller råber af andre cyklister. Jeg tænker tit “så smut dog hjem til jylland”, når jeg cykler forbi sådan nogle trælse, egoistiske søndagscyklister, som ikke har lært færdselsreglerne endnu. Så lad da cyklen stå..

  #ThatBeMe #MeTheVillain

  • Haha, Erika, for fa’en, du fremstiller næsten dig selv endnu mere nederen end damen i historien! 😀

  • Jeg tror nu ikke at det er symptomatisk for jyder haha. Jeg er ny jyde i København og begyndte at cykle for et par måneder siden, og jeg er i hvert fald en af dem, som altid kigger mig over skulderen inden jeg overhaler, holder mig tilbage og generelt er en duksepige, når det kommer til færdselsreglerne af den grund, at jeg er bange for at blive råbt af og tromlet ned af nogen, der har åh så travlt :))

 • Jeg er født i Kbh,. Og har kun boet andet steds meget lidt. Før i tiden lød det: Hunden ind i bilen
  , bilen ud af byen. Jeg må tilstå, hvorfor skulle cyklerne blive tilbage????
  Sorry, jeg ved godt, at at det mindst er 30 år siden profylakse betød decideret færdselsundervisning i en københajvnsk folkeskole. Men..

 • Jeg synes ærlig talt, at cyklisterne i København kører som en brækket arm, og til fare for sig selv og øvrige i trafikken. Jeg kan godt færdselsreglerne, men synes det nærmere virker som om at de aggressive københavner-cyklister har opfundet deres egne interne regler. Jeg tør ikke cykle i København i myldretiden (og jeg kommer ikke fra Jylland, men er født og opvokset i en af forstæderne til København). No offence 🙂

 • Jeg er jyde og flyttede til KBH for knap 2 år siden. Min kæreste har altid fået tjansen bag rattet, fordi jeg er hunderæd for at pløje en cyklist eller fodgænger ned. De er jo OVERALT! Og de krydser OVERALT!
  I går kører jeg så i bil for første gang og så endda i myldretid. Jeg mødte den ondeste voldspsykopat (okay, okay, overdrivelse, men alligevel…) af en cyklist, i et højresving. Jeg holder ude i krydset og venter på alle fodgængerne – altså, lige efter reglerne til punkt og prikke, mens Jeg ser hende trampe i pedalerne 4-5 meter væk, mens hun fægter med arme og ben, råber og skriger at jeg skal flytte mig. Hun kører helt hen til det åbne vindue, mens hun skriger “SÅ TAG DOG HJEM TIL JYLLAND, BONDERØV!” mens hun banker hårdt i taget på bilen, hvorefter jeg skamfuldt må svare hende på klingende aalborgensisk “Du kan da cykle udenom” shit, hvor er det nederen, at have den antagelse at alle røvhuller er jyder. Det er eddermanme tit og ofte utålmodige københavnerne, der er vilde med roadrage. Der går nok lidt tid inden jeg sætter kig bag rattet igen.

  • Æv, en nederen oplevelse!! Folk skal slappe af, og er sikker på, at du er sej til at køre bil!

  • Shit, det lyder også voldsomt! Jeg forstår i det hele taget ikke roadrage på den måde. Altså at man bliver hidsig, selvfølgelig, men det er virkelig voldsomt at overfuse nogen på den måde.

  • Mette, jeg har oplevet noget lignende det samme og jeg er vokset op i København og senere flyttet ud til forstæderne.
   Forestil dig scenariet; jeg får grønt og skal lige over krydset i bil. Jeg sætter bilen i gear, trykker på speederen og BUM! Hakker bremsen fuldstændig i, da en cyklist mente, at man sagtens kunne svinge til venstre (!) i et kryds og bilerne skulle holde tilbage for dem. Da jeg i sin tid tog kørekort i København er jeg OBS på disse situationer, så cyklisten blev heldigvis ikke ramt. Til gengæld gjorde han den fejltagelse at smadre en knytnæve ned i min mors bil, som jeg med megen plagen havde fået lov til at låne til en tur til Ikea, samt ordene “HVAD FUCK LAVER DU!!??” Jeg havde fået sådan et forfærdeligt chok, at jeg hoppede ud af bilen og begyndte at skælde ham ud som kun en bedstemor kunne. Han skulle skamme sig, hvorfor havde han ikke hjelm på, hvad ville hans mor dog ikke sige, man måtte ikke slå på andre folks ejendele og jeg skal give dig. Ifølge min veninde skulle det angiveligt have været sjovt at se en hobbit stå og skælde en fuldvoksen mand, der blev så rød i ansigtet at han så skoldet ud.

   Alt i alt, cyklister i København er altså nogle værre idioter (inklusiv mig selv).

 • Jeg bor i Odense, og jeg har daglig lyst til at råbe af folk på cykelstien ?
  Cykler sammen med en del studerne, når jeg skal til og fra arbejde, og de skal gerne cykle to og to meget langsomt, og det med at kigge sig over skulderne er ikke sket endnu..
  Hilsen hende der fortrækker at cykle så stærkt hun kan?

  • Årh ja, jeg kan også få det sindssygt stramt med folk, der cykler to og to. Med mindre det er mig selv, selvfølgelig. Så må folk sgu blive lidt mere rummelige! 😀

 • Mette: hun lyder ikke særligt rar!! Men spærrede du for cyklisterne eller hvad?
  Personligt er jeg også jyde i Kbh, men efter 9 år på cykel har jeg været igennem samme forvandling som dig, Miriam. Min egen personlige teori er dog, at de nederen cyklister, der fx ikke ser sig bagud før de overhaler, eller liiige skynder sig over, når der ellers er blevet rødt for cykler men er grønt for biler, er de cyklister, der ikke har kørekort = ikke ved noget om hvad biler skal/må og hvad det derfor også giver mening, at cyklister gør. Og så er der jo, som ved bilister, også bare nogle regler, som meget få cyklister kender, men som rent faktisk gælder. Fx at man som cyklist i et lyskryds, hvor man skal svinge til venstre, gerne må køre hele vejen over, hvis der vel at mærke er frit.

  Anyway, jeg synes også bilisterne i Kbh kører som idioter.. Og så er jeg begyndt at køre med cykelhjelm :p

  • Jeg er helt enig i din teori omkring manglende kørekort. Personligt har er jeg født og opvokset i København og har ikke kørekort. Først for 10 år siden, da min mor tog sit kørekort, har jeg rigtigt lært reglerne i trafikken. Fx at man som cyklist skal holde for gult i stedet for at sætte farten op og potentielt køre over for rødt, så venstresvingende bilister har en chance for at køre.

  • What, må man som cyklist godt lave en venstresving i et kryds!? Dét forstår jeg slet ikke. Hvad så hvis bilen bagved én skal ligeud? Så bliver man da kørt ned? Eller er man i sin gode ret til at dreje, bare man giver tegn? Hvor kan man læse om den regel? 🙂

  • Jeg er helt enig i din teori, for hold kæft hvor er der bare mange cyklister her i København som ikke fatter en bjælde af færdselsreglerne. Min anden teori er, at det skyldes den slemme tendens til en “mig, mig, mig” kultur, hvor de bare er pisse ligeglade med folk omkring en. Ved næsten ikke hvad der er værst, men faktum er i hvert fald, at jeg dagligt håber på at nogle af de forfærdelige cyklister bliver pløjet en lille smule ned en dag, så de lærer at køre pænt på den hårde måde. ?
   Det er virkelig skræmmende at så mange – også dem der pløjer sig igennem og råber og skriger af folk, slet ikke har noget begreb om færdelsreglerne, og jeg bliver så træt hver gang jeg ser nogen lade være med at række hånden ud ved sving, række hånden op når de bremser, forstå at de skal holde tilbage for fodgængere i fodgængerfeltet, at de ikke må cykle på fortovet, at de ikke må cykle i forkert køreretning, at ensretning på veje også gælder cyklister med mindre andet er skiltet, køre uden lys på, og og og.. Ville ønske at politiet indførte en helvedes masse razziaer på jævnlig basis, da cyklister generelt er med til at skabe nogle virkelig farlige situationer i trafikken. Store bøder et par gange om måneden burde kunne få de fleste til at rette bare en smule ind og overholde lovgivningen – det ville gøre byrummet meget rarere for alle, uanset om man er bilist, cyklist eller fodgænger. ?
   Og ja, jeg er selv cyklist. Det er faktisk meget sjældent at jeg selv sætter mig bag rettet i en bil.

  • Jeg spærrede netop ikke for cykellisterne, men var åbenbart for tæt på “hendes bane” synes hun. Jeg kom sådan til at tænke på, om det er fordi cyklisterne er bange for at blive påkørt, at de opfører sig som hun gjorde. Altså jeg forstår det til dels, jeg synes de er udsatte i trafikken, det er fandme nemt at overse dem, hvis man ikke kigger sig RIGTIG godt for. Men at få sådan en omgang smidt i hovedet som ny bilist (i KBH hvertfald ;-)) gjorde kun, at jeg havde gummiben hele dagen og havde mest af alt, lyst til at stige ud af bilen og finde en anden der kunne køre den hjem for mig. Det var så grænseoverskridende.

   • Personligt, når jeg får (heldigvis sjældne) anfald af roadrage på cykelstierne, er det faktisk fordi jeg har følt mig sat i en uhensigtsmæssig farlig situation af enten bilister eller andre cyklister.

    Én ting er når folk cykler langsomt, det er irriterende. MEN når biler fx kører med fuld fart mod en ubetinget vigepligt eller cyklister foran en pludselig svinger ud mens man overhaler, da kan jeg virkelig blive rasende. Og der synes jeg faktisk det er ok at gøre vedkommende opmærksom på deres fejltrin. Det kan gå mega galt, ikke kun i et potentielt sammenstød, men også fordi jeg som cyklist må hakke bremserne så hårdt i at jeg kan risikere at styrte, eller at cyklisten bag mig hamrer ind i mig.
    Måske er der nogle der kan gå helt amok over irriterende adfærd, men det kan jo være man har sat dem i en nederen farlig situation uden at være helt klar over det.

 • Mange cyklister – også indfødte københavnere – har hverken evnen til at skabe momentum eller holde farten på cykelstien. Nu behøver morgenturen til arbejdet jo ikke at være et stressende ræs, men de fleste cyklister er simpelthen for dårlige til at få afviklet trafikken. Jeg kan uden problemer overhale alt og alle. Jeg har forståelse for ældre og børn, men når det bliver grønt, er man i min optik klar i 2. gear til at komme videre. Ligesom i en bil. Hvis man kører så langsomt, må man stige af og trække cyklen. Andre fræser af sted, ofte på en lidt aggressiv måde, og det er heller ikke optimalt. Selv vælger jeg ofte at trække cyklen, hvis jeg gerne vil have en mere langsom oplevelse eller hvis der bare er heftigt mange cyklister, for det kan også påvirke mig. Gående bestemmer man mere tempoet selv. Er ikke rigtigt et flokdyr, og faktisk giver det en stor frihed at gå modsat at cykle, hvor man er nødt til at tage hensyn til andre.

  • Men det er måske også for meget forlangt, at alle andre retter ind til lige netop det tempo, man selv finder passende? 😀

 • Jeg kommenterer yderst sjældent på blogs, men hvis der er noget, der kan få mit pis i kog, undskyld sproget, er det netop typen, der ved rødt lys skal foran alle trods det faktum, at han/hun gennemgående cykler langsommere end alle de, der netop er blevet overhalet. Og når du skriver, at det er på et tolererbart niveu, må jeg sige, at selv det for mig faktisk slet ikke er tolererbart – bare for at sige, at min grænse tilsyneladende er lidt lavere end din 😉 Når de så cykler med telefon, ja, så er der faktisk ikke ord for det!

  Jeg troede engang, at der ikke var ret mange, der blev så bitre over det, som jeg gør, så det er skønt at læse, at der er flere, der lægger mærke til den slags kørsel. Så kan vi håbe på, at nogle af de, der kører så hasarderet, læser det og tænker over det – for jeg tror ærlig talt ikke, folk selv lægger mærke til det, når de laver det “trick”.

  Jeg har i øvrigt engang råbt “Klaphatte!!” efter et par små drenge, der spillede bold faretruende tæt på cykelstien til fare.

  • Av, der er stor sandsynlighed for, at du er blevet hidsig på mig for nogle år siden! Jeg skal dybt beklage! 😀

 • Hi, hi sådan et cykelindlæg får rigtig cyklisterne op på den høje klinge ? Jeg cykler hver dag til og fra arbejde og jeg har det sværest med cyklister, som opfører sig som om, der er andre trafikregler for dem end bilister. Fx kørsel på fortorv eller mod færdselsretning eller i gågaden!!!! Ja det er så der (i gågaden) at jeg begynder at råbe ?

  • Haha, den sidste kan jeg ikke se mig fri for. Men kun hvis der ikke er proppet, så er det bare uhøfligt! 😀

 • Jeg flyttede fra Aarhus til København for 3 år siden og forstår stadig ikke cyklisterne i København.
  1) Hvorfor konsekvent holde 2-3 meter FORAN den hvide streg? Den er der jo ikke for sjov. Det er enormt irriterende som bilist – dels fordi ens udsyn bliver forringet og dels fordi det ofte bliver besværligt at dreje.
  2) Folk der cykler og kigger i deres telefon (oftest kvinder, desværre). Der skal cirka 2 sek uopmærksomhed til før det går helt galt. Har set det med mine egne øjne, at en ung pige fik åbent kraniebrud fordi hun kiggede i sin telefon og blev forskrækket, da en cyklist overhalede hende. Det resulterede i, at hun kom for tæt på kantstenen og væltede. Og hun havde naturligvis ikke cykelhjelm på. Håber selvfølgelig ikke, at folk kommer alvorlig til skade, men indrømmet – nogle gange håber jeg, at de folk, der kigger i deres telefoner, kommer lidt til skade, så de lærer det på den hårde måde. De er enormt farlige for dem selv og andre cyklister.
  3) Forældre der (heldigvis) giver deres børn cykelhjelm på, men har det ikke selv?! Det ser jo helt forkert ud.

  Det var lige de “værste” jeg kunne komme på. Skal lige siges, at jeg selv er cyklist, men en ordentlig en – hvis jeg selv skal sige det ☺️ Det var helt rart at komme af mine frustrationer. Jeg har endnu til gode, at råbe af en anden cyklist (gør det ofte inde i hovedet). Måske det kommer med tiden ?

 • He he… hvor er det sjovt. Er selv tilflytter – og nok en af de der irriterende cyklister der forsøger at overholde færdselsreglerne. Min tanke er jo at rigtig mange cyklister – det være i København eller Vejle – er af den overbevisning at færdselsreglerne ikke gælder for dem. 🙂

 • Er der nogle andre der har lagt mærke til, at der er en uskreven regel om, at man åbenbart ikke længere bruger sin ringeklokke, når man overhaler? Som om det er et socialt faux pas? Jeg brugte min den anden dag og fik de ondeste blikke retur.

Der er lukket for kommentarer.