Hvor høj er tandfeens rater, når man er voksen?

miriamsblok

Toppen er vist udsolgt, men jeansne (jeansne?!) er dem her. (reklamelink)

Knæk, sagde det. Eller, det gjorde faktisk ikke. Det var mere sådan en klirrende porcelænslyd. Jeg sad i min sofa og spiste A38, og da jeg løftede tallerkenen op til munden for ikke at spilde den sidste skefuld, svigtede min finmotorik mig på det groveste, og kanten ramte min højre fortand, som tabte kampen og knækkede af. Det meste af forsiden gjorde i hvert fald. Omtalte tand er lavet i porcelæn, men gennem det meste af min barndom var den i plastik og faldt af i tide og utide, så jeg er vant til en vis paranoia omkring den. Min første indskydelse efter en bid af et særligt hårdt æble, eller når jeg lige får tygget forkert sammen, er derfor altid at tjekke, om tanden stadig er intakt. Og det var den altså ikke i dag.

Det er lidt over fire år siden, den sidst gik i stykker. Dengang var det bagsiden, der røg, og jeg skrev en mægtig fin mindetale om den. Hvad, jeg ikke fortalte, var, at den ødelagte tand faktisk gav mig et mindre sammenbrud. Jeg var ikke et godt sted, og der skulle virkelig lidt til at vælte mig. Og så røg der en fortand, og tanken om at skulle bøvle med forsikring og potentielt smide mange tusinde kroner efter en tandlæge, det var mere, end jeg havde overskud til. Så lidt skulle der til, før min verden brast sammen. Jeg var heldigvis hjemme ved mine forældre, da det skete, og kunne tude ud på mors skulder, men jeg kan stadig huske følelsen af total opgivenhed. Over en tand. Det er vildt, at ens hjerne kan være så presset, at den ikke kan håndtere selv de mindste kriser, der sågar har en ganske ligetil løsning.

I dag var min reaktion helt anderledes. Selvfølgelig var jeg ærgerlig, men ellers var min første indskydelse at grine. For jeg ser virkelig dum ud med kun halvanden fortand. Og fordi jeg ikke var tilfreds med min sidste tandlæges arbejde, smed jeg en video på insta, hvor jeg flashede mit nye look og spurgte efter tandlægeanbefalinger. (Fun fact – det mister man seriøst mange følgere på, men det er vel sådan set heller ikke så instavenligt. 😀 😀 ) Sidste gang holdt jeg mig væk fra mennesker, fordi jeg var så flov over, hvordan jeg så ud. Og det var ikke halvt så slemt som nu! Det er vildt, hvordan en så arbitrær oplevelse pludselig kan blive et billede på, hvor langt man er kommet.

På nuværende tidspunkt ved jeg ikke, om – og i så hvordan – tanden kan repareres, men det finder jeg forhåbentlig ud af hos min (nye) tandlæge i morgen. Det bliver sikkert skidedyrt, men sådan er det. Hvis alt andet fejler, tager jeg den på afbetaling eller flyver til Polen og får det gjort. Faktisk, hvis jeg skal være helt ærlig, så er min største bekymring, at jeg har en date i weekenden, som jeg gerne vil være pæn og præsentabel til. Og hvis det er omfanget af panik, jeg kan mønstre, så er det da – min reaktion for fire år siden taget i betragtning – til at blive en lille smule lykkelig over.

Kommentarer (28)

 • Tillykke! Kæmpe stort tillykke med at du er et bedre sted end for fire år siden. Jeg synes nu du ser meget sød ud med halvanden fortand 😁

 • Åh Miriam!
  LOV MIG AT DU IKKE TAGER TIL POLEN!
  Undskyld for Caps Lock.. men det må du endelig ikke byde dig selv eller din tand!
  Mvh. hende den tandlægestuderende hvis far har fået lavet noget frygteligt (og grimt) lort i Polen..
  Det han har fået lavet ligner mest af alt et vovsgebis…

  • Hahaha, det lyder ikke rart! Men jeg tænker, at man bare skal være obs på at gøre sin research. Alle polske tandlæger laver næppe noget lort.

 • Bliv medlem af Sygesikring Danmark. Du kan nå det endnu, før den tand skal laves – tror jeg. Hvis ikke, så bliv medlem alligevel. Har aldrig fejlet noget særligt, men selv i Gruppe 5 får man ca. halvdelen af tandlægeregningen, et pænt bidrag til læsebriller, al medicin, også helt uskyldige høfebertabletter. På sigt er det en fin forsikring.

  • Jeg tror, det kommer an på, hvor meget man vil anvende det. For mig ville det bestemt være en større udgift, end det kunne svare sig – og det er jo det, de tjener deres penge på. 🙂

 • Enig- tag ikke til Polen. Ja- det er pissedyrt at gå til tandlæge i dk. Men jeg har som klinikassistent også set noget af det arbejde der bliver lavet i fx. Polen og jeg må sige, at nogle gange var patienterne bedre stillet inden. Altså med fx. en halv fortand.

 • Æv
  men dejligt du er et bedre sted end for 4 årsiden, jeg turde tage til Polen, muligvis Sverige, men vil nok bare blive hjemme.
  glad for mit medlemskab af Danmark. Kan varmt anbefales, var i den dyre gruppe pga medicin i en overgang, utrolig så meget forskel det gør. Mit medlemskab har klart tjent sig hjem… specielt nu hvor jeg er den gule gruppe hos tandlægen.
  er det ikke noget med at man kan få lavet ting lidt billigere på tandlæge skolen? (Tandlæge studerende ret mig endelig)
  Godbedring med tand og god date. På den positive side får du teste hans forfængelighed og humor hvis du kommer med en halv tand.

 • Du kunne overveje en tandlæge i Tyskland. Billigere end i Danmark, og hvis du vælger en lige over grænsen, så snakker de måske også dansk. Der er vist tandlæger der, der nærmest kun har kunder fra Danmark.

 • Hvis du absolut vil udenlands, så kan jeg kun tale positivt om Tyskland! Deres tandlæger er dygtige og priserne er langt billigere end her hjemme! Har selv fået fikset en tand dernede og har INGEN problemer haft med den efterfølgende!

 • Røv med tanden, men tillykke med at du er et bedre sted i dag – det er da et kæmpe klap på skulderen, godt kæmpet. Ønsker dig held og lykke med tanden og daten:-)

 • Det forstår jeg virkelig ikke. Altså at du mistede følgere. Jeg synes, du er så skøn og jeg knuselsker både dine blogindlæg og dine instastories – og det kommer fra en, som nærmest har kattefobi (jeg skynder mig bare at lukke øjnene, hvis Frank er for tæt på 😂 Virkelig stort kompliment til dig!) Virtuel krammer til dig ❤️

 • Jeg tjekker efterhånden din blog hver dag i håb om et nyt indlæg. Jeg synes, du er så sjov og skøn. Jeg er vild med, at du skriver om hverdagens tanker – små som store. Jeg er glad for, at din tabte tand blev til et positivt billede på dit ståsted i livet i øjeblikket <3

 • Jeg elsker det her indlæg! Du virker nææærmest en lille smule glad over den knækkede tand, fordi den med så stor tydelighed er et bevis for, hvor meget du er vokset! Det er optimisme! Min kære “pessimist”! 😍
  Og Polen skulle være et dejligt sted! 😄👍🏻

 • Tillykke med din tabte tand,Miriam! Tænk at sådan en forbandet tand, kan sætte fokus på hvor langt du er kommet i dit liv.Det synes jeg er stort! Og virkelig så sejt, at det er dit fokus!
  Tak for en helt igennem vidunderlig blog, som jeg følger fordi du skriver virkelig virkelig godt. Du er en af de bedste!

Der er lukket for kommentarer.