Kalder gaveeksperter – Hjælp!

den-falske-jul0Det er en slet skjult hemmelighed, at jeg elsker at få gaver, men jeg er faktisk lige så tosset med at give dem, og blandt andet derfor er julen sådan et højdepunkt for mig. For nogle år siden begyndte jeg at øge kreativiteten i mine julegavekøb lidt, forstået på den måde at jeg forsøger at finde en personlig og betænksom gave, der ikke nødvendigvis står på en ønskeseddel, fordi det nogle gange er sjovere at både give og få, end det er at vælge en tilfældig ting fra en liste.

Jeg har allerede købt til mine søsters børn. De er alle virkelig bidt af Pokémon, men min søster fortalte, at det trods hypen ikke er synderligt nemt at opstøve poke-bamser, der rent faktisk er noget ved, og om jeg ikke kunne løse det problem på det store internet? Og jo, det kunne jeg heldigvis, hvorfor der i skrivende stund sidder en bulbasaur, en charmander og en vulpix inde i min sofa. Øvrige gavekøb og -idéer må jeg hellere holde for mig selv, fordi modtagerne ind imellem læser bloggen, men ét sted sidder jeg urokkeligt fast, og det er der, jeg håber på jeres hjælp:

Bedsteforældre! Min mormor og morfar nærmer sig begge de 90. De har tre børn (+partnere), otte børnebørn (+partnere) og efterhånden så mange oldebørn, at jeg har opgivet at holde styr på hvor mange. Der foregår altså noget seriøs gavebytning omkring jul, men hvert år er søster og jeg, der som regel går sammen om en gave, i samme problemer. De ønsker sig ikke rigtigt noget, og de mangler ikke rigtigt noget. Vi plejer at ende i den sikre, kedelige ende, der som regel indebærer en æske chokolade og en flaske sherry, men åh, det ville være så fint at kunne være lidt mere kreativ. Som fx det år, jeg fik farvelagt deres bryllupsbillede. Det var en gave, jeg var glad for at give!

Idéerne er kun blevet færre, efter min morfar er kommet på plejehjem. Min mormor er nemlig stadig en utroligt frisk og fyrig dame, mens min morfars helbred desværre efterhånden er rigtig skidt. Problemet er nu, at selvom min mormor besøger ham dagligt, så bor de i realiteten ikke sammen længere, og det besværer gavegivningen yderligere. Især fordi de få idéer, der er, gerne bliver brugt af alle de andre givere. Fx er det pissehyggeligt, at de ofte deler en flødebolle om aftenen, men det betød også, at de rundt regnet fik 50 flødeboller til deres krondiamantbryllup tidligere på året…

Det er her, I kommer ind i billedet! Har I en genial idé til gaver i den aldersgruppe? Måske har I arbejdet på et plejehjem og ved, hvad der altid mangler? Måske har I selv erfaring med at give gaver til et adskilt par? Måske er I bare drønkreative og kan komme på lige den gave, der ville gøre glæde i en bedsteforælders hjerte? Alle bud er velkomne, for vi er på temmelig bar bund, og eftersom vi skal holde jul sammen hele banden i år (10 mennesker, en hund og en kat), så ville det være skønt at kunne lægge den helt rigtige gave under træet. 🙂

Kommentarer (44)

 • Jeg arbejder på et plejehjem, og synes tit de ældre mangler et sengetæppe, der kan skabe hygge og fjerne det lidt kliniske look af nærmest hospitalssengetøj 😄

 • Min mormor på plejehjem fik en flot plastik-potteplante af mig et år. Den holdt sig med blomster i årevis.
  Hun fik også hvert år en fotobog med billeder fra året. Det var måske en ide til din morfar? Evt med billeder fra hele deres liv?
  Hjemmesko er også altid et hit
  En lækker varm cardigan ?

 • Hej Miriam
  Til min morfar (som så også er begyndende dement) lavede vi sidste år et stamtræ med billeder af hans børn, børnebørn og oldebørn. I vores familie er vi også rigtig mange, og der er ikke noget at sige til, at det kan svært med alle de unger 😉 Min morfar nyder sådan, at kigge (og holde styr) på hele familien.

  Hilsen Mette 🙂

 • Da mig mormor blev alene for 11 år siden begyndte jeg at give hende en pakkekalender i fødselsdagsgave i november. Hun elsker det og fik lidt juleglæde igen. Nu er hun 89 og er kommet på plejehjem. Det har ikke ligefrem blevet nemmere at finde på 24 fine gaver, når hun ikke længere bager og har et helt hjem tilovers. Men i år røg der blandt andet et par led vokslys i. Med timer osv så der kan hygges med lys uden nogen brænder noget af. Jeg ved, at det ikke er det mest opfindsomme, men lidt har også ret. Af andre gaver i år, var fuglefoderbræt, der kunne monteres på ruden, så hun kan se fuglene, selvom hun går dårligt nu. Julegaven i år, aner jeg ikke, hvad skal være, hun plejer at drukne i chokolade, 😉

 • Vi har flere gange givet min Farmor x-antal gange buketter leveret hen over et par måneder. Det har været et stort hit hos kvinden der ingenting mangler 🙂

 • Jeg giver bedsteforældrene en kalender hvert år med fotos fra året. Det er en vinder og virkelighed billig gave 🙂

 • Jeg er i år gået sammen med de tre andre børnebørn af min farmor og givet hende en billedbog med billeder af hele familien.
  Det er meget hyggeligt, fordi de gamle fra da vi var små har været fysiske billeder de har været i mine forældres fotoalbums så dem har hun nok ikke set i mange år. De nyere er så hun også har nogle af os når vi nu er blevet voksne.
  Glæder mig helt vildt til at aflevere den 🙂

  Måske er det lidt sent i år, men så en ide til næste år, kunne være at lave en fotodag med alle børn og børnebørn, så hun har et samlet billede af jer alle?
  Vi kan mine forældre et af mig, min bror og kæreste i sølvbryllup som de blev rigtig glade for.

 • Hjemmelavet mad er et hit hos olderne i vores familie. Det er alt fra småkager, franskbrød og kage til vakuum pakkede måltider der lige netop passer til et enkelt måltid så der ikke smides rester ud.

  Vi har også lavet en oplevelses kalender et år hvor der hver måned var planlagt en aktivitet med et af børnebørnene – det var et stort hit! Og der kunne i jo passende lave ture hvor de begge kunne være med 🙂

 • Uuuh god ide med sengetæppet, det vil jeg huske:-) jeg gir min mormor en dvd boks med huset på Christianshavn hun syntes det er hyggeligt at side om aftenen og se film 🙂 og så er hun helt vild med julelys både inde og ude som hun bruger meget tid på at nyde 😊

 • Gavekort på et blad eller en avis. Det gav jeg sidste år.for jeg ved min farmor kan lide dem.men er for sparsommelig af sind til selv at købe det

 • Min bror og jeg lavede et år forskellige lækkerier til alle vores bedsteforældre; æblegele, småkager og den slags. Det er nok det, de er blevet allergladest for. Vi har også købt gavekort til en slagter og en smørrebrødsforretning, så de kunne nyde en god frokost sammen eller noget ekstra lækkert aftensmad 🙂

 • En kalender med billeder af familien😊 Det har mine bedsteforældre fået de sidste par år og det er et kæmpe hit!

 • Vores sure gamle og dejlige farfar ønsker aldrig noget, så vi har besluttet, at give ham et gavekort til en klipning i år. Han plejer at forsøge, at lokke diverse familiemedlemmer til, at trimme ham, uanset deres evner. Ujævnt armycut er åbenbart er hit, når man er over 80, men Vi håber det falder i god jord. Ellers er han glad for musik – så koncert-dvder eller nye cd”er til bilen er også til tider et hit.

  – K

 • Hvis dig og din søster er sammen om gaven, kan i måske genskabe nogle af de børnebilleder i har fra ferier eller andre minder med dem?
  Det har jeg altid synes er en sjov og sød ide! 🙂

  Eller alternativt give dem mulighed for at genskabe deres bryllupsbillede 🙂

 • Da min bedstemor flyttede på plejehjem og min bedstefar blev boende på deres gård (og nu ved jeg godt den konstellation er omvendt ved dig), men der gik vi sammen alle børnebørn og gav min bedstefar gavekort til rengøring. Han blev SÅ glad for det og brugte det af flere omgange over et år. Så kunne han få pudset vinduer, gjort hovedrent osv, uden at han skulle udmatte sig selv i processen og kunne bruge tiden på noget andet 🙂

 • Jeg har netop bestilt magneter med personlige billeder fra sticky9.com til mine bedsteforældre. Har selv 9 stk på mit eget køleskab og de er så fine! Det smarte er, at man kan hente billeder fra instagram, facebook eller fra sin computer. Det er også en meget billig gave og kvaliteten er god synes jeg 🙂

 • Til din bedstefar på plejehjem tilskriver jeg mig at et dejligt lunt tæppe er et hit, har set man kan få lavet en slags ‘patch work’ tæpper med billeder af familien 🙂

 • Min bedstefar havde svært ved at komme ud pga helbredet, mens min bedstemor var helt frisk. Min bror og jeg inviterede dem derfor til fin middag i deres eget hjem. Vi lavede et rigtig fint kort i menukortslook som de fik juleaften, og lavede et par måneder senere den helt store tre retters med vin og og det hele. De var vilde med det. Min bedstemor fik selskab og liv i huset, mens min bedstefar kunne luske ind i sin egen seng og tage en lur mellem hovedret og dessert. Alle var glade

  • Jeg tilslutter mig dette forslag! Har prøvet det sidste år, hvor min bror, fætter, kusine og jeg tog hjem til vores bedstemor på plejehjem, med en god omgang hjemmelavet mad.
   Og da jeg spurgte hvad hun ønskede sig i år – om der var noget hun manglede, sagde hun, at nej, det var der ikke. Hun glædede sig bare til samværet med familien. Det er den beste gave man kan give, i min optik! 🙂 glædelig jul.

 • Min mor på 81 ønsker heller ikke meget, men et abonnement på et blad (familiejournalen) er et hit. Det samme er en kurv med div. godter og måske et blad, et kryds og tværs blad mv. Gavekort på besøg, et tur ud at spise eller lignende er også en ide? Men synes også de forslag med billederne og blomsterbuket er genialt .

 • Jeg hopper med på vognen og siger, at en kalender med årets billeder altid er et hit. Det har vi lavet de sidste mange år til begge bedsteforældre-par. Da min farfar kom på plejehjem lavede vi en fotobog med billeder lige fra fødslen af første barnebarn. Han elskede den, og den blev rigtig god at kigge sammen i, da hukommelsen begyndte at fejle, for han kunne ofte alligevel huske mange gamle minder.

 • Vi fik lavet et stort familieportræt til min farmor sidste år. Det bragte glæde og stolthed og bliver også vist frem på plejehjemmet til alle der vil se😊

 • En rigtig lækker luksus pyjamas til morfar og hvis din mormor sover i natkjole, så find en luksus lækker blød én til hende.

 • Okay, det var meningen, at vi skulle hjælpe dig, men jeg nakker så meget den med at få lagt farver i et gammelt billede til min farmor. Jeg har været ved at gå ud af mit gode skind fordi jeg ikke har anet, hvad damen skulle have, men det der er jo genialt, og hun vil elske det 🙂

  Tak!
  // http://www.moonlitmadness.dk

 • Min mormor ønsker sig hvert evigt eneste år et æggeur, og min morfar ønsker sig Fuglefrø… med 8 børnebørn og dobbelt så mange oldebørn er det pænt svært… i år giver vi min morfar en fin plaid fra Silkeborg uldspinderi og min mormor et flot skagen halskæde… ellers er Björn vinblad (?) Et ret stort hit blandt de gamle mennesker jeg kender

 • Nu har jeg læst alle forslagene igennem og der er virkelig mange gode bud.
  Jeg giver min mormor nogle fine øreringe i år. Jeg har arbejdet mange år på plejehjem, og noget jeg brugte en del til sidst var en tablet (når i nu er så mange børnebørn kan i jo slå jer sammen). Tabletten kan bruges når din morfar får gæster. Man kan finde billeder af den første bil han havde, gården hvor han arbejdede som ung, hører musik fra deres unge dage og ellers finde noget han finder/har fundet interessant. Min erfaring siger mig, at pårørende ofte har svært ved at besøge de ældre, fordi de ikke ved hvad de skal lave/sige – her kan tabletten gøre sit indtog😊

 • Et familiefoto! Et hvor hele familien er på også dem selv. sådan et de jan have hængende hver især og hvor alle i familien har taget pænt tøj på. Its the shizzle.

 • Fantastiske og brugbare forslag – hvor er I gode! Tak for hjælpen til at finde på noget godt til to af dem, jeg altid har sværest ved at give noget meningsfyldt 🙂

  Jeg ønsker mig, at du laver et par opslag mere af denne slags (jeg nævner i flæng: gaver til hoarder-mosteren (som helst ikke skal have alt for mange flere ting ind i sit hjem), gaver til den hippe fætter i start-20’erne, gaver til fars nye kone osv.)

  • Hørt!! Må jeg tilføje: fasteren du ikke kan lide, og som derfor typisk modtager en art af en selvhjælpsbog (ups).

  • Jeg er lidt bange for at skræmme anti-julemenneskerne væk, hvis jeg spammer for meget. 😀 Har I prøvet at google efter forslag? Sådan finder jeg som regel noget til min far – manden, der har alt!

 • Synes også det er svært med bedsteforældre, men min bedstefar får en kalender vi selv har lavet med billeder af familen og den bringer stor glæde

 • Hvis din morfar kan komme ud, foreslår jeg en familietur et sted hen og spise frokost/se noget. Vi inviterer mine bedsteforældre i Ree park i år, måske noget lignende? Ellers har de fået kalendere og billedbøger med alle børn og børnebørn. Derudover kan gavekort til zoneterapi, fodbehandling og frisør (der findes udkørende) gøre stor glæde hos de ældre 🙂

 • Min farmors mand er smådement, og derfor også en smule svær at købe gave til. Men han får simpelthen dvd-boksen med Jul på Christianshavn. Han elsker nemlig at se fjernsyn. Alternativer var Matador (serien, forstås)

 • Jeg ville lave en fotobog i 2 udgaver, så de både kan have en på plejehjemmet og hjemme.
  Ældre mennesker elsker billeder af børn og børnebørne 🙂

 • Jeg gav min farfar et have af hjemmelavede gavekurve, da han levede. Men også varmt tøj, tøfler og plaider, har jeg givet ham. De fryser jo, når de ikke kan komme så meget rundt. Film, hvis de har en dvd/vhs.

 • Jeg har et par år i træk, givet min søde farfar en rigtig lugte ost (en gammel Ole, der sveder og det hele) og noget roquefort 🙂 Han kan så godt lide det, og min farmor er ikke kæmpe fan, så han køber det ikke rigtig til sig selv. Mit indtryk er, at han er blevet ret glad for det, selvom det er lidt spøjst at give en ost i gave 😉

Der er lukket for kommentarer.