Minder til salg

customsizeFor 16 år siden flyttede min familie og jeg fra Århus til dette hus i Randers, og jeg var pissed. I Århus havde jeg et liv og en hverdag og alt, jeg nogensinde havde kendt, og med undtagelse af, at mine bedsteforældre boede der, associerede jeg udelukkende Randers med topnederen ting. Fire år senere flyttede jeg hjem til Århus, og syv år efter det, rykkede jeg til København. På et eller andet tidspunkt i den periode blev huset i Randers alligevel forvandlet til “hjem”. Ikke på samme måde som min lille lejlighed på Østerbro, men i stedet den der hjem-følelse, man får, når man er hjemme hos mor og far, hvor der altid er slik i skabet og sovs til aftensmaden.

customsize-3Mit gamle værelse. Jeg havde egentlig besluttet, at det skulle være en vinrød/bordeaux-agtig farve, (fordi jeg var 14,) men på vej hen til farvehandlen faldt jeg i kataloget over et billede af en af de der gammeldags bamser, der sad på en taburet i et babyblåt værelse, og så var det altså den farve, jeg endte med. Der er stadig små, misfarvede pletter, hvor mine plakater engang var hængt op med elefantsnot, og i loftet er der klistret en af de der selvlysende plasticstjerner op, som jeg fik i gave af en dreng fra min efterskole.

customsize-1Det nye hus i Randers krævede ret meget renovering – blandt andet blev begge badeværelser revet ned og bygget op igen. Men da turen kom til køkkenet, var kassen tom, og min stakkels mor har derfor nu i halvandet årti levet med verdens grimmeste 70’er-køkken. Jeg prøvede engang at vinde hende et nyt med jer i ryggen, og vi nåede også finalen og alt muligt, men ak, i sidste ende var der åbenbart(?!) nogen, der havde et endnu grimmere køkken. Man tror det jo næsten ikke.

customsize-2Min far er utroligt glad for den århusianske maler, Arnt Uhre, der mest maler bibelske motiver, så der hænger et par Jesus’er og deslige rundt omkring i huset. Min favorit er ham i de orange nuancer i stuen nedenunder. På samme væg hænger to store rammer med billedecollager fra et helt liv. Der er bryllupsbilleder og bålaftener og ferier og venner og familie til den store guldmedalje. Der er sågar Nik & Jay, fordi collagerne blev lavet, da jeg var teenager og lykkeligt fulgte dem rundt i landet, så min far mente, at det var på sin plads, at de også figurerede.

customsize-4Men nu er det slut. For huset er på over 200 kvadratmeter, og det er måske alligevel lidt i overkanten til to mennesker. Med mindre der er gæster, bevæger min mor sig faktisk kun op på overetagen for at gøre rent. Og 16 år senere er de også begyndt at savne Århus igen, mine forældre. Efter længere tids tilløb er huset derfor nu blevet sat til salg. En ny familie skal have lov til at flytte ind – forhåbentligt renovere køkkenet – og skabe sine egne minder. Jeg håber, det bliver lige så meget hjem for dem, som det har været for mig.

Skulle der være nogen, der er på jagt efter verdens rareste hus i Randers, kan man finde flere billeder og salgsopstillingen her.

Kommentarer (12)

Der er lukket for kommentarer.