Ting, man ikke skal gøre i København…

you-cant-do-things-like-that

En guide til nytilflyttede jyder og andre folk, der på et tidspunkt i deres liv har kaldt det “Københavnstrup”. 😀 Ting, man ikke skal gøre i København:

…Kalde det Københavnstrup.

…Købe en ny cykel. Eller bare en pæn cykel. Jo grimmere dine cykel er, desto større er chancen for, at den ikke bliver stjålet.

…Tro at man kan købe en jordbærtærte til under 50 kroner. Min mors yndlingsbeskæftigelse, når hun er på besøg, er at gå forbi bageren og grine af hans priser.

…Løbe efter bussen. Der kommer en igen om 2½ minut.

…Tage dyre stilletter på i byen. Brosten. Brosten overalt.

…Udtale, at ‘træls’ kun er et jysk udtryk. Seriøst, det er en gammel myte. Alle siger træls.

…Bede om et københavnerbirkes. Herovre hedder det tebirkes. (Jeg kalder det stadig ved dets retmæssige navn i smug.)

…Tro, at ‘happy hour’ betyder SU-venlige priser. Nope. Nopenopenope.

…Undre sig over mængden af mennesker, der går i bad i deres soveværelse, i kælderen eller helt bogstaveligt talt oven på deres toilet. Det giver mening, når du ser deres 1½ kvadratmeter store badeværelse.

…Påtale den måde, hvorpå man udtaler ‘Maria’. De synes bare, det er dig, der er mærkelig.

…Antage at der er anhængertræk på, hvis man låner en bil. Der er en grund til, at de kalder det en jydekrog.

 

Kommentarer (76)

 • Haha, jeg kan så meget genkende alle punkter – især den anden sidste. Jeg hedder selv Maria, og er fynbo – nøj, hvor har jeg haft mange diskussioner med mine københavner venner!(nogen af dem er dog ved at lære at udtale det på ‘den rigtige måde’;) )

 • Som sjællænder der er flyttet til Odense, er jeg helt med på den med tebirkes vs. Københavnerbirkes. Med omvendt fortegn, forståes. Jeg bestiller altid stædigt en tebirkes og må gang på gang forklare den stakkels bager, at det er den falske tebirkes denne giver mig. Jeg er åbenbart en stor idiot, men helt ærligt.. En københavnerbirkes?! Come on!

  • Altså jeg er fra sønderjylland og flytttet till Odense, jeg har også altid kaldt det tebirkes. Tebirkes med nutella.

  • Altså, det hedder det jo i det meste af landet… Og sågar hvis du køber et i Netto på Nørreport! 😀

 • Haha, jeg hedder Maria og bor i København og jeg synes det lyder så hyggeligt, når det blive udtalt på jysk. Der er faktisk også mange københavnere, der er begyndt at sige det med laaaangt i, og selvom det lyder hyggeligt, så er det bare slet ikke rigtigt for mog.

  • Nej, det handler jo om, hvad man er vokset op med. Det vil altid være det, der lyder rigtigt. 🙂

 • Københavnerne er skyld i, at min datter ikke hedder Maria. Jeg synes, det er det smukkeste, bløde navn (“say it loud and there’s music playing. Say it soft and it’s almost like praying, tralalala”).

  Lige indtil en københavner hakker det i stykker. MaRIa.

 • Det er sjovt med de forskelle! Jeg glæder mig til at opleve dem selv, når jeg om ca. en måned selv flytter fra Århus til København.
  Så du må endelig skrive flere ‘overlevelsestips’, hvis der er nogle. 😉

 • Udover københavnerbirkes, så er der jo også kebab rulle, som de ynder at sige om en dürum på den anden side af Storebælt… 😀

  Og jeg HADER den måde de siger Maria på…

  Hilsen Maria 😛

  • Teknisk set handler det om stød. Som er noget af det, der gør dansk så svært.
   Københavnere (blandt andet moi) udtaler Maria med stød, jyder gør ikke.

   (Fun fact: Samme stødforskel findes i ‘maler’ (en person) og ‘maler’ (det, han gør).)

  • Der er tryk på anden stavelse både i Jylland og på Sjælland.
   Forskellen er hvor langt i’et er.

  • Som Mie skriver ovenfor, så handler det faktisk om stød. Tænk på udtalen af bønder og bønner. Københavnerne siger det med hårdt ri.

 • Er sjællandsk Maria der er flyttet til Jylland. Er mange gange hjemvendt skuffet fra bageren fordi jeg kun bad om en thebirkes og derfor fik noget tørt skidt uden remonce med hjem. Savner at høre mit navn blive sagt på godt sjællandsk; Mar-ri-ja og ikke Mariiiia som jyderne gør 🙂

  • Hvis du har bedt om et tebirkes eller et birkes og er kommet hjem med noget “tørt skidt”, har du været hos en dårlig bager.

   Et birkes er uden remonce, men det skal være let som luft, blødt og svampet. Absolut ikke tørt.

   Det er hvad de serverer i himlen.

 • Da jeg var ung, var jeg helt vildt med orange og grimme ting. Altså du ved, ting, jeg vidste var grimme og som derfor gjorde at jeg elskede dem endnu mere. Jeg havde verdens grimmeste skrig-orange cykel. Den blev stjålet to gange. Man er ikke sikker imod provinsbums-cykelnapsere. Den kom dog altid tilbage igen (?)

  • Nej, der er bestemt cykeltyve overalt i landet, men i København er det mere systematiske svindlere, der smider dem i varevogne og kører dem ud af landet. Når en gammel, grim cykel bliver stjålet er det vist mere, når en fuldert ikke gider gå hjem!

 • I efteråret boede jeg 6 mdr i KBH mens jeg var i praktik. De andre kendte jeg godt, men den med udtalen af Maria kom helt bag på mig. Det havde jeg simpelthen ikke hørt før. Og jeg arbejder endda på en landsdækkende vagtcentral og snakket med alle Danmarks dialekter og ALDRIG tænkt over udtalen af Maria. Selvom min medpraktikant (indfødt københavner) rettede mig maaange gange, så kan jeg den dag i dag ikke huske forskellen på udtalen. I min verden er den jyske den rigtige 😉 Men jeg kan nu godt lidt København og københavnerne alligevel! 🙂

  • Der er nogle ting, jeg har ændret af at flytte til København, men de fleste ting – som fx udtalen af Maria – gør jeg stadig på jydemåden. 😀

 • Aj, det er virkelig svært at forklare på skrift:)
  København: Ma-RIah
  Alle andre: Mar-riaa
  🙂 Kbh way is stupid…

 • Nu er jeg nysgerrig: Hvordan udtaler jyder “Maria”? (Er det Mar-ia, eller måske endda det russiske “Marsha”?)

 • Seriøst – det hedder en k-ø-b-e-n-h-a-v-n-e-r-birkes! Den evige diskussion herhjemme hvor en fynbo (jeg) giftede sig med en københavner (min mand). Vi ved jo godt hvem der har ret. Til gengæld hvad er det med Maria?

  • Jeg synes også, det lyder hårdt på sjællandsk, men det kommer jo helt an på, hvad man er vokset op med.

 • Hehe dækker københavnere over resten af sjællænderne? For det plejer det nemlig når jyderne udtaler sig om københavnerne – og alle punkterne passer også her i provinsen en times kørsel fra hovedstaden

   • Trine: Altså, indlægget er skrevet ud fra de betragtninger, jeg har gjort mig, efter jeg flyttede til Østerbro, så de er skrevet om København, som jeg oplever det, men det kan snildt være, det passer på andre dele af Sjælland også. Jeg ville bare ikke skrive det om hele Sjælland, for jeg kender kun København. 🙂

    Sofie: Jeg har slettet din kommentar. Jeg synes, den var skrevet i en meget nedladende tone, og eftersom dette er ment som et helt uskyldigt observationsindlæg, (og jeg elsker både Jylland og Sjælland,) er jeg ikke interesseret i at starte en Jylland vs. Sjælland-debat, hvilket helt sikkert ville opstå, hvis jeg udgav den. 🙂

 • Nu vi er ved kagedelen… hvorfor kan man ikke få smørkage på Sjælland? Når man spørger efter den hos bageren, kommer de altid med noget der mest af alt minder om en dagmartærte/kanelsnegle der er sat sammen. En smørkage er jo en 1-pers. brunsviger med flydende snask i midten. 🙂

 • PS. Den med thebirkes er altså også lidt wierd.
  Min far var troligt gået til bageren, en weekend han var på besøg. Da han kommer tilbage, og jeg åbner posen, spørger jeg hvor alt brødet er henne. Han siger at han da havde hentet thebirkes, så det var i posen…. Vi endte så med at spise kage til morgenmad. (Så kan man jo selv vurdere om det var en god eller dårlig ting

  • Jeg synes egentlig ikke, det er så mærkeligt. Wienerbrød er jo heller ikke fra Wien. 😀

 • Oh yes til den allersidste og til de fleste af de andre også 🙂 Den med Maria kender jeg ikke? Hvordan udtaler man Maria forkert?
  Jeg har boet i Kbh i ca 10 år og startede med at købe helt ny cykel – har aldrig fået stjålet den. På et tidspunkt undrede jeg mig over det og håbede lidt at det ville ske – men nope.

  • Shit, du har været heldig! Jeg fik min cykel stjålet tre uger efter jeg flyttede til Østerbro. Siden har jeg kun købt grimme, brugte cykler!

 • Nu kommer jeg oprindeligt fra Slagelse men har bosat mig på Fyn. Det hedder MaRIa .. Får lyst til at krumme tær når jeg høre Maaarriaa .. Haha

  • Den går i øvrigt også den anden vej, når københavnere kalder midtbyen for indre by i Århus! 😀

 • Hahaha! Som en Maria fra det østjyske der nu bor i København på 4. år er jeg så meget med dig på den udtale! Det er efterhånden længe siden jeg har været en tur i det jyske, men da jeg forleden præsenterede mig selv med klingende københavner dialekt, så vidste jeg, at det var på tide at få bestilt den billet med retning mod Jylland! For dét hedder jeg sgu ikke!

 • Den der med ikke at løbe efter bussen, gælder det også metroen eller er det en undtagelse? Jeg har igennem de seneste år jævnligt besøgt hovedstaden i forbindelse med uddannelsesforløb og venindebesøg. Det undrer mig hver gang, at rigtig mange mennesker løber for at nå metroen – der kommer jo ligesom en ny om 2,5 minut.

  • Ja, det er rigtigt. Jeg ved ikke, hvorfor folk gider løbe efter metroen. Jeg gider ikke! 😀

 • Det her indlæg er skyld i, at jeg har siddet og udtalt Maria på mindst ti forskellige måder de sidste fem minutter. Det er vel også en overspringshandling fra eksamen… 😉

 • Jeg forstår ikke hvorfor københavnerne ikke bare er stolte af københavner-birkes – mums 🙂

 • Ja en Trøffel hos bageren i KBH, er så heller ikke en Trøffel, men en Romkugle. Det er det så IKKE skulle jeg hilse og sige. En Romkugle er de små ting der ligner en mini Trøffel i bland selv slikken. Jeg skal altid diskuttere det når jeg er på besøg i KBH.

 • Mega sjovt indlæg 🙂
  Jeg forstår dog ikke halvdelen af ovenstående kagekommentarer. Smørkage, trøffel, københavnerbirkes. Det hele lyder meget lækkert, men hvad i alverden er det? 🙂

  Kh. Sara (born and raised på Nørrebro)

  PS: en anden ting man ikke skal gøre i København er at hænge ud i Nyhavn….nooooo, en københavner vil hellere kvæles i sin tebirkes end blive set der 🙂

  • Altså… Det lyder lidt snobbet, gør det ikke? Jeg kender flere københavnere, der gerne tager en øl på Nyhavn. 🙂

 • For ikke at tale om “persille” (på jysk) og “persælle” (københavnsk). Og Pernille og Persællæ.

  Og væg, æg og skæg (jysk) og væ-æk, æ-æk og skæ-æk (københavnsk). :p

  • Det der hvor man sige teeeee, æææg osv er vist mere sydsjællandsk end københavnsk 🙂 Min kæreste er fra Næstved og han siger at han er fra Nææææææstved.

  • Jo, men så er der jo også nogle jyder, der siger ææj i stedet for æg. Sådan er det med dialekter! 😀

  • Haha, det kommer jo an på, hvor han skal hente dig! Hvis han skal hente dig i Jylland, så er det jo på en banegård! 😀

 • Åhh ja.. københavner på fyn og til at starte med blev jeg godt nok også skuffet når den tebirkes jeg havde bestilt ikke havde snask i?! 😨 der er bare ikke noget mere kedeligt og tørt og jeg nægter simpelthen at kalde den københavner birkes for det er altså en tebirkes!! De er helt forkert på den herovre 😄

  En helt anden ting.. mest fra jyder.. (har selv boet i jylland nogle år, og har taget en del til mig af deres sprog meeen) kan bare ikke ha når en person siger ‘jeg har lagt i sengen hele dagen’ kan simpelthen få tics.. NEJ!! Du har LIGGET! Du har ikke lagt i sengen 😂 ved ikke hvorfor, men lige den kan jeg blive helt hidsig over.. mens’ jeg skal på toilet’ kontra toilettet ikke røre mig nær så meget.. hahaha

Der er lukket for kommentarer.