Afgørelse på Fie-sagen: Skyldig!

Jeg gør mit bedste for ikke at svine andre bloggere til. I hvert fald ikke sådan offentligt. Og i særdeleshed ikke på bloggen. Men af og til svipser den, når jeg læser noget, der hidser mig op. Som for eksempel da Bitterfissen Bethany syntes, det var totalt i orden at hænge en terminalt syg kvinde ud på Facebook. Haha. Skidesjovt.

Og nu er der så Fie-sagen. De fleste af jer er nok sat ind i situationen, men ellers er den kogt temmelig meget ned som følger: Teenblogger Fie Laursen har indgået et samarbejde med en svensk webshop, der sælger fake designerting, og reklamerer nu for siden i stor stil uden at gøre sine læsere opmærksomme på, at der er tale om kopivarer.

I det oprindelige indlæg gav jeg Fie the benefit of the doubt. Måske var hun ikke klar over, at det var et fup-firma, hun havde at gøre med. Jeg var helt ærligt også pænt naiv, da jeg i sin tid kastede mig over luksusshopping på nettet og gik automatisk ud fra, at hvis en side solgte efterligninger, så ville de naturligvis gøre mig opmærksom på, at det forholdt sig sådan. Jaeh, nej. Sådan er internettet ikke skruet sammen. Nu er der imidlertid dukket nogle ting op, der gør det skræmmende tydeligt, at Fie ved lige præcis, hvad det er, hun laver, og så fortjener hun sgu en offentlig skideballe.

Jeg gjorde Fie opmærksom på problemet. Både på bloggen og på Facebook. Jeg gik ud fra, at hun både professionelt og personligt ikke var interesseret i at føre sine læsere bag lyset, og det var derfor mest af alt ment som en service-oplysning. Jeg gik ud fra, at samarbejdet med den pågældende shop ville ophøre. Jeg gik ud fra, at indlægget ville blive fjernet. Jeg gik ud fra, at der ville komme en undskyldning. Jeg havde som absolut minimum regnet med, at hun ville gøre sine læsere opmærksomme på, at der var (og er) tale om kopivarer. Fie er jo moral-pigen! Hun blev kendt på en fortid med mobning og har siden været meget fremme i skoene med vi-skal-behandle-hinanden-pænt-og-ordentligt-dagsordenen. Det gælder dog åbenbart ikke, når der er penge involveret. Penge til Fie, forstås.

I stedet skete dette: Linket til det oprindelige indlæg på hendes Facebook-side, under hvilket både jeg selv og andre gjorde opmærksom på, at der ikke er tale om en legit side, er blevet slettet. Kommentaren, jeg skrev på selve indlægget, er ikke blevet udgivet. Til gengæld er der en sød læser, der til Fies indlæg har smidt et link til mit indlæg. Det link er blevet udgivet som kommentar. (Fie har vel tænkt, at det bare var det gængse se-min-blog-link.) Og jeg er glad for at kunne konstatere, at der via det link er mange læsere, der har klikket sig ind til mig og fået en skefuld sandhed. Forhåbentligt har det endda reddet nogen fra at gå i fælden. Hermed tak til Sofie, hvor end du er, for at poste det link.

Som det er nu, føler jeg egentlig, der forelægger tilpas med bevis til, at jeg konkludere, at Fie ved dette samarbejde med den pågældende webshop bevidst og med fuldt overlæg snyder sine læsere. Uden skrupler. Det er i mine øjne et kæmpemæssigt problem. Den her type blogs fungerer kun i form af tillidsbåndet mellem blogger og læser, hvilket Fie i denne forbindelse skider højhelligt på. Det giver mig helt ærligt en anelse kvalme, og jeg kan ikke lade være med at spekulere over, om nogle af de bloggere, jeg følger, har samme nonchalante forhold til deres læsere…

Billede fra Fie Laursens Facebook-side.

Psssst! Tre dage tilbage af konkurrencen. Har du kæmpet for Frodes nye køkken i dag?Vi har brug for dig! Stem her!

Kommentarer (31)

 • Kunne ikke være mere enig. Og tak for dette indlæg. Det er lidt som om hun lever i en verden hvor alt der kommer hende til gode er 'helt i orden'. Og det ærgrer mig at hun kun udgiver de kommentarer der enten roser hendes blog, eller er nogenlunde neutrale .. Som blogger synes jeg det er vigtigt at kunne tage imod kritik – hvis det kommer til udtryk på en konstruktiv og pæn måde – og lade være med at vende det blinde øje til, når der kommer en lille kritisk kommentar – især i en sag som denne. Det er jo decideret ULOVLIGT at handle kopivarer, så hvordan hun sådan kan få lov til at reklamere for dette på hendes blog undrer mig virkelig. Jeg håber altså det får konsekvenser – for synes ikke det er i orden at promovere et produkt på denne måde, bare for at få et par designertasker..(som så er kopier), også oven i købet at føre så mange unge piger bag lyset, som jeg gætter på er naive nok til at tro på at disse tasker er ægte. ØV!

 • Hvor er det bare ikke i orden..
  Og hende som ellers burde være et forbillede. Utroligt at dollartegn i øjnene kan gøre så blind, at man hellere vil snyde end at opretholde sit ellers så gode og troværdige image. Hun smadrer jo fuldstændigt hendes etos på det her. Uforståeligt og dumt.

 • Jeg har haft det samme problem med en meget kendt modeblogger, hvor jeg påpegede at jeg havde svært ved at se om hendes indlæg var sponsoreret. Hun havde ofte “købt” nye produkter som andre bloggere sjovt nok havde fået i gave. Jeg skrev til hende flere gange og skrev kommentar til hendes indlæg som ikke blev udgivet. Jeg bliver SÅ irriteret og synes det er SÅ dårlig stil. Tror desværre der er rigtig mange bloggere som kører samme stil. Thumbs up til dette indlæg!

 • Suk. Det er trist, at blogverdenen er blevet så rådden. Jeg vil kalde mig selv for en rimelig kritisk læser, der godt kan se, hvornår omtale er blevet købt eller er reel, og det er lidt for tit, at det ikke er angivet/jeg tænker bla bla, ukritisk salgstale camoufleret som personlig mening. Og nu også det her. Så ung, og dog så dyb rådden i forhold til etik og moral. Én ting er, at hun gør det, og en helt anden ting er, at hun forsøger at slette jeres spørgsmål/kritikpunkter og udøver censur på den måde. Det er bare ikke i orden! Jeg går ind for oprettelse af et blogpoliti, nemlig.

 • Tak for denne post – det er forfriskende at der er en i blogland der tør gå imod strømmen, og sætte et kritisk blik på egne rækker.

 • Jeg har sendt denne besked til BD inde på FB, håber at de vil komme ind i kampen, og tage noget ansvar. Vil lige gøre opmærksom på dette indlæg fra Miriam – da jeg syntes at i bør vise jer i den her debat, da i, uanset hvordan jeres platform er indrettet, har et ansvar når en af jeres bloggere linker til kopivarer, og undgår en hver form for dialog.

 • Super indlæg og godt arbejde. Selvom hun ikke har kommet med noget, der indikerer dette, er der trods alt ikke links at find længere. så dit arbejde er gjort.
  Men håber da virkelig heller ikke, at der er andre bloggere af den slags – tror jeg desværre

 • Virkelig ærgerligt hvis der sidder “unge” piger derude som følger hendes blog, uden at kende til dette problem – de burde alle blive oplyst om varernes oprindelse som det mindste!

  Jeg er helt på samme side som dig, jeg kan slet ikke tage, når bloggere (som evt. har fået samme sponsor deal som jeg selv) ikke oplyser deres læsere om, at der er tale om et sponsoreret indlæg, men derimod lader som om, at de selv har købt de omtalte varer – så skidt en udvikling, at man ikke engang kan stå ved sine aftaler og i stedet stå på en lyserød sky og lade som om, man overlever uden sponsorerede indlæg!

 • Desværre er det jo set før med hende Fiepigen. Hun købte også sygt mange Nike air-sko på én gang. Jeg ved ikke hvad hun får i løn, som bloggertøs, meeennn… Vi snakker 8-9 kilo for et par nike. Hvad mon Paris Hilton ville sige til billige kopier?

 • tak fordi du har kommenteret på min blog – så opdagede jeg nemlig din 🙂 Det er jo faktisk lidt i stil med det indlæg du kommenterede hos mig. Der er gået alt for meget prestige i blogging, og i stedet for at have hjertet og hjernen på rette sted, så er der alt for meget se-mig og giv-mig-penge over det hele. Det er virkelig utroligt ærgerligt hvis det er sådan sagen forholder sig. En ting ville være hvis hun ikke var klar over det, men det er sgu noget andet at vælge at føre folk bag lyset – og man må jo gå ud fra at det er helt med vilje når kommentarer, osv. bliver slettet.

  Godt indlæg. Det er godt der er nogen der tager den slags op. Det er ikke i orden. Dejligt at se, at der alligevel ikke er så meget rygklapperi blandt mode/livsstilsblogs som jeg ellers har troet ovre i mit eget udefinerede blogland 🙂

  PS: Undskyld jeg ikke stemmer på køkkenet, men er selv med i konkurrencen da vores 60 år gamle køkken decideret er råddent og falder fra hinanden, og vi gerne selv vil vinde et nyt. Håber det er ok 🙂

 • hold da hæft man. Jeg har aldrig kunnet lide den pige, og har altid set hende som lidt dobbeltmoralsk. Tak for dette Miriam, du er sgu sej at du tager det op. Det er for dårligt, alle gør det jo bare for penge og crap. Jeg er ikke typen der bander. Men jeg bliver så sur over sådanne ting. det er bare ikke ok!

 • Jeg er simpelthen nødt til at kommentere på dig indlæg her! Jeg kunne aldrig drømme om at købe kopivarer, og vil betragte mig selv som værende rimelig vaks og opmærksom, når jeg køber noget via nettet. Ser noget ud til at være et lidt for godt tilbud, så er det nok lige netop dét!

  Fie Laursen kendte jeg ikke noget til, før jeg læste dine indlæg (jaja, kald mig huleboer, kan godt se, hun åbenbart er everywhere og har usandsynligt mange likes på facebook) – så jeg måtte jo i gang med hendes blog, for at danne mig en holdning.

  Hold nu op. Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte eller slutte (og hvordan jeg passer på den gode tone imens) – der er SÅ mange af hendes indlæg, der er slet og ret skjult reklame. “Så fik jeg hentet den pakke” “Så kom (…) endelig, I kan købe det her (link)”. Især indlægget om de der Nike Air Max synes jeg (også) virker meget mistænkeligt. Jeg kan ikke finde nogen reklamepolitik på hendes blog – har ellers et indtryk af, at samtlige (seriøse) bloggere har en reklamepolitik, de henviser til, eller lige markerer i slutningen af et indlæg, hvordan de forholder sig til gaver etc.

  Nå, det blev en lang smøre. Sagens kerne må være, at jeg tror, der er RIGTIG meget skjult reklame på den blog – og at det bare er dobbelt slemt, når der gøres reklame for kopivarer. Helt ærligt. Synes det er ærgerligt, når så åbenlyst mange unge piger synes hun er det største forbillede, man kan tænke sig. Ærgerligt.

  PS: Miriam, dejlig blog! Og pps: frodes køkken har fået nogle stemmer de sidste par dage, håber det har båret frugt!

 • Kære Miriam. Tak for dine altid gode indlæg.
  Har du tænkt dig at skrive noget om Krøjbys omskæringsindlæg? Jeg vil virkelig gerne høre din mening.

 • Jeg ved det ikke endnu. Jeg synes, hendes indlæg er decideret ulækkert, og jeg er forarget over, at hun har accepteret betaling for et indlæg, der retfærdiggør det emne, det burde skabe opmærksomhed omkring.

  For at kunne komme med et konstruktivt indlæg kræver det dog en del research på emnet. Og her mener jeg reel research – ikke bare at pille ved nogle statistikker og påstå, at der er noget råddent ved det, men decideret gå ind og finde ud af de fysiske og psykiske konsekvenser ved omskæring. For de er der, selvom Katrine springer let og elegant henover det her.

  Indlægget giver mig faktisk mere lyst til at skrive noget om rygklapperi, som findes i skræmmende mængder i blogland og i særdeleshed blandt modebloggerne. I dette tilfælde får Katrine uanede mængder ros for et indlæg, hun prøver at tage en journalistisk vinkel på, men fejler håbløst. Alt er spekulationer og modvirker en virkelig vigtig sag. På alle måder forargeligt. Og alligevel står læserne i kø og mener, det er “sejt skrevet”.

  Jeg modtog en mail fra Katrine for nylig, der står og skal til eksamen og vil lave projekt om Fie-sagen. Hun ville høre, om jeg ville medvirke som kilde. Jeg sagde ja, for selvfølgelig vil jeg gerne hjælpe. Jeg overvejer nu seriøst at trække mit tilbud tilbage pga. det indlæg. Jeg har ikke skyggen af respekt tilbage for hende mere. Og hvis jeg ikke forsøgte at tale pænt, ville jeg kalde hende en arrogant, selvhøjtidelig, møgforkølet snothvalp…

 • Jeg tror, der er en del bloggere, der skærer negative kommentarer fra, og det er vel i og for sig fint nok, men det her var jo ikke en sviner eller kritik. Det var info, som jeg mente, hendes læsere havde krav på at få… Virkelig ærgerlig behandling af situationen.

 • Det er også det, der frustrerer mig. Hun har virkelig mange teenagepiger, der ser hende som et forbillede, og så laver hun tydeligvis ikke så få lyssky ting. Øv.

 • Nogle gange føler jeg mig virkelig talt ned til som læser. Vi er ikke idioter, vi ved jo godt, I ikke har købt det selv!

 • Jeg er skræmt. Tænk, hvis der er 10 skjulte sponsorerede produkter, vi ikke fanger for hver gang, vi fanger et… Gad vide, hvor rådden blogland i virkeligheden er under den glitrende overflade. :-/

 • Hej hej! Jamen, du har jo ret. Jeg er også raskvæk ved at forvandle mig til et meget upopulært, sort får… Men nogen skal jo sige det!

  Det er bare i orden med køkkenet. Der er eddermame også kamp om lortet! 😀

 • Det er virkelig skræmmende. Jeg ved godt, hun er en teenblog, men der må da være NOGEN, der har styr på det, hun laver?! Hun burde ikke slippe af sted med det, bare fordi hun ikke er gammel nok til at have et moralsk kompas endnu…

  Wuhu! Tak for stemmer, søde Christine! Dem sætter både Frode og jeg pris på! 🙂

 • Så godt et indlæg! Vil lige tilføje at hun i går d. 15. juni igen reklameret for den side, igen uden at skrive det er kopivarer og igen lader det til det er sponsoreret, uden læserne er gjort opmærksom på det. – Det er simpelthen for ringe!
  Men vil give dig ret, det lader til hun kun tænker i penge. Og hun er et forbilled for mange unge! OMG!

 • Utroligt at det nyeste emne jeg foreløbigt er stødt på i min søgen om denne specifikke blogger og problematik er mere end to år gammelt. Hun gør et hvert kommunistisk censursamfund til skamme med den politik hun fører. Som læser finder jeg fornærmende, at jeg burde falde for hendes indhold.

 • Problemet er, at der findes utroligt mange læsere, der rent faktisk falder for hendes indhold, fordi de er meget unge og ser op til Fie. Og så selvfølgelig at man bliver beskyldt for mobning, når man gør opmærksom på problematikken i hendes blogging.

Der er lukket for kommentarer.