Et vaskeægte projekt – inspireret af egen imponerende dumhed

Foto: Emily Spiro.

Annonce for Mofibo.

Jeg føler, jeg er ved at være der, hvor jeg har brug for et projekt. I ved, ligesom når folk på ganske random vis melder ud, at nu vil de løbe en maraton. Altså, bare rolig, jeg vil ikke til at løbe en maraton. Eller for den sags skyld bare en halv. Eller en kvart. For det første har jeg ikke været i et træningscenter i månedsvis, og jeg tænker ikke just, mine semi-jævnlige gåture har holdt noget som helst ved lige på den front. For det andet findes der ikke en sports-BH i verden, der kan tøjle mine bryster, og den konstante bouncen og stødet, når foden rammer jorden, bliver hurtigt decideret smertefuldt. For det tredje hader jeg bare bundærligt at løbe.

Næh, mit projekt skal være lidt mere miriamsk. Ser I, for noget tid siden blev jeg opmærksom på, at lydbøger + puslespil er en slagt himmelsendt kombination. En åbenbaring, der kom til mig alt, alt for sent, og når jeg fortæller jer hvorfor, vil I synes, jeg er en idiot, og I vil have ret. Jeg har altid primært brugt lydbøger på farten. Det vil sige, når jeg fx skal til Amager, til Jylland eller til USA. Nogle gange også på de tidligere nævnte gåture, men stort set altid, når jeg har været ude af huset med høretelefoner i ørene. Så det var aldrig rigtigt faldet mig ind at kombinere bøgerne med puslespillene, for det virker bare enormt dumt at sidde der med ledninger ud over det hele, ikke? Indtil jeg fik den geniale idé at tage høretelefonerne ud af ligningen og bare afspille direkte fra telefonen på præcis samme måde, som jeg altid har gjort det med musik og dermed udmærket godt vidste var en helt solid løsning.

Det var den dummeste gamechanger i verden, og jeg føler lidt, jeg får frataget omkring ti IQ-point ved at fortælle jer om en brainfart af så store (og langvarige) dimensioner, men hovedsagen er, at nu virker det, og det har haft ret voldsomt indvirkning på, hvor mange bøger jeg får kørt ind. For egentlig tog alt mit Corona-pusleri ret meget af min vanlige læsetid, fordi jeg indtil da primært læste med øjnene, og det er altså to ting, man ikke kan samtidig. Men med mit nye lifehack kan jeg snildt multitaske, og alt er fryd og gammen!

Anywho, det blev rigtig meget snak for at fortælle jer, at jeg godt kunne tænke mig at køre en uge, hvor jeg hver dag kommer igennem en ny bog. På lyd. For ligesom at fejre min nyopblussede kærlighed til genren. Det skal selvfølgelig planlægges relativt nøje, for da jeg bare tog de første syv bøger på min to-read-liste, var flere af dem med en varighed på den gode side af 14 timer, og det er måske lige ambitiøst nok. Men det er et projekt tilpas chill til, at jeg kan overskue det, men samtidig er det rent faktisk et projekt! Noget at sætte sig for, noget at opnå, noget at gøre. Jeg tror, det bliver skidegodt!

Men som sagt, planlægning er essentiel. Så kender I en eddergod lydbog på, hvad skal vi sige, otte timer eller derunder-ish? Så del endelig i kommentarfeltet! Det funker nok også, hvis I bare kender en rigtig god roman, der ikke er alt for lang – det må vel også oversættes til en relativt overkommelig oplæsningstid.

Jeg lytter selvfølgelig på Mofibo, og kunne man have interesse i at gøre mig kunsten efter, kan man få sig 45 dages gratis prøveperiode ved at bruge koden “MIRIAM” eller bare klikke lige her.

I mellemtiden deler jeg her (quid pro quo for de anbefaleringer, jeg håber, I vil dele) et udvalg af lidt godt og blandet lockdown-læsning, jeg har gjort mig gennem det sidste års tid. Nogle af dem læst med øjnene, andre med ørerne, alle solide læseoplevelser. Der er links til det hele på Mofibo, men lav som altid gerne selv en søgning, hvis du leder efter noget bestemt i forhold til sprog/form/oplæser, etc. Der er ofte adskillige varianter.

Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris. Historien om den jødiske mand, Lale, der – uvidende om hvad der venter ham – frivilligt melder sig til at blive sendt til en koncentrationslejr, så resten af hans familie slipper. Her bliver han lidt ved et tilfælde og lidt i kraft af at være polyglot udnævnt til stedets tatovør, og vi følger hans år og oplevelser i fangelejren. Venskaber, kærlighed, tortur, død. Meget barsk, men samtidig overraskende hjertevarm fortælling, der er baseret på en sand historie.

Lunar Park af Bret Easton Ellis. Jeg elsker Ellis, men han er batshit crazy, og i romanen her bliver der leget med det postmoderne i en sådan grad, at det bliver nærmest flabet. Genren er en form for autofiktion, hvor Ellis tager udgangspunkt i sit eget liv (altså, forfatteren selv er protagonisten, uden der er tale om en biografi). Han gifter sig med en (fiktiv) skuespillerinde, og af frygten for terror flytter de sammen til forstæderne, hvor der skulle være mere sikkert, men det viser der sig selvfølgelig ikke at være, og som bogen skrider frem, bliver det tydeligt, at Ellis har lavet det, han selv kalder en “homage” til Stephen King. Virkelig speciel roman, som jeg personligt er vild med. Som ekstra bonus er den oplæst af James Van Der Beek aka Dawson fra Dawson’s Creek.

The Hunger Games – En fortælling om sangfugle og slanger af Suzanne Collins. Den danske titel er kluntet, men det skal man ikke holde imod romanen selv. Er man fan af den originale Hunger Games-trilogi (og det er ingen hemmelighed, at jeg er det), skal man ikke tøve med at kaste sig ud i den stadig relativt nye prequel, der fortæller historien om den allerførste omgang Hunger Games fra en modvillig mentors synspunkt. Det er både en selvstændig fortælling, men der er også throwbacks (throwaheads?) til den oprindelige historie, der først vil finde sted mange år senere. Jeg er generelt prequel-skeptiker, men jeg synes, den her er meget, meget vellykket og passer glimrende ind i Hunger Games-universet.

1984 af George Orwell. Orwells dystopiske sci-fi-klassiker har fået sig noget af en renæssance de seneste år, og det er ikke uden grund, for den rammer ind i noget meget relevant for os i dag med sin portrættering af et autoritært overvågelsessamfund med strenge regler for borgernes opførsel. Vi følger Winston Smith, der er dygtig og arbejdsom, men i smug hader de nuværende magthavende og drømmer om revolution. I øvrigt bogen, der leverede termen “Big Brother is watching”, så måske vi på den måde kan give Orwell skylden for den reality-trend, vi har haft svært ved at slippe af med siden start-00’erne?

Kvinden mellem os af Sarah Pekkanen og Greer Hendricks. Da jeg lige havde læst bogen og anbefalede den første gang, kaldte jeg den det litterære svar på en film med en rating på 7,5 på IMBD. Man ved godt, det måske ikke er et mesterværk på lige fod med bogen netop anbefalet ovenfor, men det er en solid, psykologisk thriller, der kaster læseren lidt rundt i manegen, hvor man bliver ved med at tænke, at man har luret plottet, og det har man stadig ikke. Protagonisten er Vanessa, der bare ikke kan give slip på sin eksmand og er lige dele besat af ham og hans nye forlovede. Bogen er let læselig og fælt underholdende, og jeg smider lige “En anonym pige” fra samme forfatter-team oveni, nu vi er i gang.

I morgen er det slut af Christiane F. Min mor var tysklærer og læste derfor Christiane F. omtrent en gang om året med sine elever. Den var aldrig på mit pensum, men jeg blev tilpas nysgerrig til, at jeg lånte min mors eksemplar. Det blev ikke sidste gang, jeg læste den, men det var jævnt langt tid siden sidst, da jeg blev opmærksom på, at Christianes historie igen er blevet filmatiseret – denne gang i serieversion. Desværre har serien i bedste fald fået lunkne anmeldelser, men den mindede mig om, at det i hvert fald er ti år siden, jeg sidst kiggede forbi Bahnhof Zoo, så det var på høje tid med et genlæs. Det er en brutal fortælling om Christiane, der som alt for ung med hurtige skridt bevæger sig ned ad en vej, der starter med hash sammen med vennerne derhjemme og lynhurtigt udvikler sig til hårdere stoffer, indtil hun allerede som 13-årig er heroin-junkie og dagligt trækker på gaden, mens vennerne dør som fluer omkring hende, og hun skifter mellem at være klar over situationens alvor og at bilde sig selv ind, at hun kan stoppe lige, når hun vil; hun vil bare ikke.

Mit år med ro og hvile af Ottessa Moshfegh. Jeg kan takke Carina for, at jeg overhovedet blev opmærksom på eksistensen af den her roman. Hun anbefalede dem nemlig i det her indlæg, hvor jeg delte en bunke af jeres bedste boganbefalinger, og jeg havde på det tidspunkt aldrig hørt om den og skrev den straks på min to-read-liste. Protagonisten har ikke et navn, men vi følger hende et år, hvor hendes mål er at sove så meget af tiden væk som menneskeligt muligt. Til det formål får hun hjælp af en psykiater med en noget tvivlsom etik, der udskriver hende diverse medikamenter i hobetal, som hun lystigt tager for så ind imellem at vågne og prøve at deducere ud fra efterladne spor, hvad hun har foretaget sig både halvt og helt i søvne. Hele romanen er både lidt sørgeligt og lidt absurd, men den er samtidig virkelig interessant og giver på bizar vis ind imellem en lyst til at opstøve en helvedes masse medicin og lave en efteraber. En unik læseoplevelse, som jeg var ret begejstret for.

Kommentarer (139)

 • Oh ja! Lydbøger og puslespil – eller lydbøger og hækling – er yndlingshygge!! Jeg koncentrerer mig nemlig også bedst med lydbøger, hvis jeg laver noget kreativt imens 😀

 • Meter i sekundet af Stine etellerandet… fantastisk som lydbog. Der er tilmed sang og guitarspil!
  En kvinde i 30’erne flytter med sin mand på Højskole da han ansættes som lærer. Det ophold gør hun sig mange sjove refleksioner over 😂
  Kort og helt ligetil, på den utrolig hyggelige måde..

  • Jeg tænkte netop på at anbefale den samme. Forfatteren har skrevet flere sange til bogen, som nu også er kommet med i den nye højskolesangbog, og i lydbogen bliver de sunget, det er virkelig lækkert at mediet er udnyttet på den måde!

 • … og sort perle af Liza Marklund er også virkelig godt indlæst. En fantastisk historie der er stik mod hvad hun tidligere har skrevet…

  • Jeg skulle lige til at skrive, at det ikke lige var min smag, men hvis det ikke er hendes typiske, så er det måske!

 • Jeg kan virkelig godt lide den mandlige oplæser Sebastian York og da man kan søge på oplæsere på mofibo faldt jeg over en forfatter jeg ikke kendte.

  Meli Raine, jeg har indtil videre slugt Harmless serien og er nu videre til Shameless serien, som er en fortsættelse med nye hovedpersoner, det er en god blanding af romance og thriller.

  • Det er simpelthen genialt, at man kan søge oplæsere. Der er SÅ stor forskel, og det kan virkelig make eller breake en bog, når man skal lytte til den.

 • Jeg har nyligst læst Gips af Mathilde Walther-Clark. Den er skrevet i et seriøst sjovt, sarkastisk og finurligt sprog, som jeg tror, du vil sætte pris på. Den handler grundlæggende om den offentligt ansatte Nete, der planlægger forskellige metoder til at skade sin mand hjemme i rækkehuset i Birkerød – mest fordi hun savner opmærksomhed og keder sig lidt. Plottet er lettere absurd, men kombineret med det über-småborgerlige miljø (hvoraf Nete hader ca. alt) fungerer det virkelig godt. Derudover vil jeg også anbefale Dy Plambecks Til min søster, hvis du ikke allerede har læst den. Det er en sindssygt stærk bog om søsterskab, moderskab og giftige parforhold.

 • “meter i sekundet” af Stine Pilgaard – virkelig god som lydbog, og overkommelig i længde 🙂

 • Har lige læst ‘Forførerens Dagbog’ af Kierkegaard. Som at høre om mit eget liv og den mand jeg elsker..
  ‘Djævelen sover aldrig’ er jeg igang med. Om mord i Sydamerika.
  ‘Meter i sekundet’ er også anbefalesværdig.
  ‘The Witcher’ er indtalt på engelsk, men næppe et problem 😉

  Virker koden til eksisterende abonnementer? En pause på 200 kroner ville ikke gøre noget 😛

  • Jeg voldhader Kierkegaard. Undskyld. Men han skriver så højtragende og prætentiøst, jeg kan ikke arbejde med det. 😀 De andre må undersøges!
   Og nej, det er et tilbud på et prøveperiode, så det er desværre kun for nye abonnenter.

 • Ingen anbefalinger, men jeg vil gerne lige gøre opmærksom på muligheden for at skrue hastigheden op på Mofibo. Mange lydbøger tager slet ikke skadet af at lytte på 1,25 eller 1,5 x hastighed. Og så kan man nå lidt mere 😅

  • Jeg hører konsekvent på 1.25. Ellers går det simpelthen for sløvt. Jeg har prøvet med 1.5 også, men jeg synes, der i de fleste tilfælde ryger noget finesse i svinget i forhold til flowet. Men ja, det er det bedste tip!

   • Haha jeg skulle lige til at skrive det. Men. Jeg hører konsekvent kun på 1.75/2.0 – nogle gange mere hvis jeg kan. Det kommer an på oplæsningen, men hjernen vænner sig ufattelig hurtigt til det og så “lyder” det pludselig helt normalt. Det har den sideffect at helt alm 1.0 lyder…. Som….. Den…. Sløøøøøveste…. Slowmotion…. Men bonus at jeg snildt kan lytte flere bøger hen over weekenden (som er det eneste tidspunkt jeg rigtig lytter og pusler)

    • Jeg har prøvet at sætte tempoet yderligere op, men jeg synes, ordene bliver cuttet af ret ofte, og det generede mig. Jeg tror, 1.25 er mit jam. 😀

  • Fuldstændig enig! Hastigheden er en undervurderet faktor 🙌
   (Også når man hører godnathistorier til at falde i søvn på; for dér er det endnu mere søvndyssende, når hastigheden er lav) 👌

 • I genren af ‘kan lyttes til puslespil’ har jeg de sidste måneder læst;

  Anders Agger; kærlighed – fine fortællinger om menneskers take på kærlighed

  Sarah engel; 21 måder at dø. YA bog. Men det har vi tidligere konstateret er helt ok som voksen også.

  Rane willerslev; (hvad hed den- et helt vildt eventyr- tror jeg.

  • Jeg er klart mest til skønlitteratur, det andet fanger mig utroligt sjældent, desværre. Men den er YA skal jeg totalt have kigget nærmere på, tak!

 • Jeg har lige læst drengene fra Nickel af Colson Whitehead(Ham med Den underjordiske Jernbane), den var virkelig god!

 • ‘Meter i sekundet’ af stine pilgaard. Om en kvinde der forsøger at føle sig hjemme som tilflytter til vestjylland. Alt imens hun forsøger at navigere i sit moderskab, sine venskaber og som køreskole elev. Sublim bog.
  ‘Nej’ af Sanne Søndergård. Små historier om kvinder der siger fra på den ene eller anden måde. Den er fyldt med de fineste sproglige guldkorn, og jeg kan genkende mig selv i alle kvinderne, og har lyst til at kramme hver og en.
  Alt Maren Uthaug har skrevet. Man forarges og fortabes i Marens fantastiske måde at fortælle om mennesker. Selv incest og nekrofili bliver pludselig en helt almindelig del, i historier om det levede liv.
  Lucinda Rileys serie De syv søstre, er pisse lange og ikke sådan vildt sproglig interessante. Men historierne er hjertevarme og rørende.
  ‘spejl skulder blink’ af Dorte Nors. Om en socialt akavet kvinde, der tager kørekort og navigerer i livet på ret særlige måder. Fantastisk velskrevet.
  ‘Emma gad for hvide’ – Anna neye. Kort fortælling om Danmarks rolle i slaveriet. Velfortalt og informativ.

  • Maren er fantastisk – men “Og sådan blev det” er vist den, der kan kvalificere tidsmæssigt, og anmeldelserne kritiserer desværre oplæseren til den meget. Den var ellers på, faktisk! De andre må jeg kigge nærmere på, tak!

 • Ha ha, er glad for at du har fundet ud af dette lifehack 😀 Jeg læser/hører som regel krimier og de er ret lange, så ingen anbefalinger herfra, men vil bare fortælle at jeg som regel hører lydbøger når jeg laver mad, det giver et par timers ekstra lytning om ugen 🤓

  • Det har jeg også forsøgt, men det funker ikke rigtigt for mig. Jeg går glip af for meget, når jeg skramler med gryder og pander. :-/

   • Bluetooth høretelefoner er løsningen – uanset om det er trafik, madlavning, vaskemaskinen eller børn der larmer. Fx fra Jabra, som er in ear med aktiv noise cancelling. 😉

 • Jeg ved ikke om det er noget for dig, men Irina The Divas bog varer vidst under 4 timer 🤷🏼‍♀️

 • Altså jeg er kæmpe, kæmpe fan af Rick Riordans Percy Jackson serie (YA).
  Dennis Jürgensen har også en serie, hvor første bog hedder Djævlens Lærling (også YA).
  Alt Tamora Pierce – igen YA.
  Det levende slot (Howls Moving Castle) af Dianne Wynne Jones (mener jeg) (igen YA)

  Jeg synes de er ret hurtige at læse, men ved selvfølgelig ikke om de kan lyttes til på 8-ish timer.

  Og nej, det er ikke de mest sindsoprivende anbefalinger, men virkelig gode allesammen i min optik og nogle jeg har læst flere gange.
  De er selvfølgelig lidt anderledes end dine fleste andre anbefalinger, men måske. Som 28-årig nyder jeg dem i hvert fald stadig 😊

  • Min niece er BESAT af Rick Riordan, jeg føler mig ofte lidt for gammel til ham. 😀 Howl’s Moving Castle har jeg hørt SÅ meget om, men det har været i filmversion, jeg anede ikke, det var en bog! Og kan se, den varer 3,5 time, så det kunne ikke være bedre!

 • Jeg elsker de her indlæg! Får altid så meget inspiration😊

  Har er par anbefalinger fra min “læst” liste på mofibo. Har kun valgt nogle, som nogenlunde passer med de der maks. 8 timer (tror jeg). Jeg har næsten kun anbefalet YA bøger – jeg sværger at jeg læser andet, det var bare dem jeg havde lyst til at anbefale, som også passede med tid😅
  Nogle af bøgerne er bedre litteratur end andre, men for mit vedkommende har de allesammen været underholdende.

  – Hex Hall serien af Rachel Hawkins. YA.
  – Simon vs. The homosapiens agenda af Becky Albertalli. YA.
  – Dumplin’ af Julie Murphy. YA.
  – Wonder af R.J. Palacio. Roman.
  – Paperweight af Meg Haston. YA.
  – The end of our story af Meg Haston. YA.
  – The selection serien af Kiera Cass. YA.
  – The upside of the unrequited af Becky Albertalli. YA.

 • Vådområder (eller Wetlands, den er vist kun på engelsk på Mofibo). En noget anderledes historie om en ung kvinde der er indlagt efter en uheldig intimbarbering. Meget bramfri, sjov, absurd og sorgmodig.

  • Det er den vildeste præmis, jeg har hørt længe, det er jeg nødt til at undersøge nærmere!

   • Den skulle jeg til at skrive også 🙈 den er meget direkte.. og hvis den er på tysk, er det vist forfatteren selv, som læser op (Feuchtgebiete af Charlotte Roche)

 • Jeg lytter pt. til Ringenes Herre, som jeg én gang tidligere har læst med øjnene, men den er jo aaalt for lang til projektet☺️

  Inden da lyttede jeg til Ternet Ninja 1 og 2. De er ikke lange, og så er det Anden selv, der læser dem op. Hvis man er til ham, så er de altså meget hyggelige, selvom det mest er for sjov☺️

  • Haha, ja, Ringenes Herre er klart i den gode ende.
   Anders Matthesen er meget dygtig, men jeg synes desværre, han har nogle uheldige tendenser i sine fortællinger – han er fx utroligt tykfobisk, og det har jeg ikke lyst til at bakke op om. :-/

 • Og så drukner jeg af Ditte Wiese. YA der handler om Josefine, der forsøger at leve op til sit og andres perfekte billede af hende. Eminent oplæser som også vandt en pris for bedste lydbog til Mofibo awards for et par år siden

 • “Knust” og “Låst” af Anne Mette Kirk.
  Jeg aner ikke, hvad oplæsningstiden er, men jeg læste dem på <8 timer, så mon ikke de kan nås, hvis du speeder op til 1,,25? :p

 • Det er godt nok ikke skønlitteratur, men “Sygeplejersken” af Kristian Corfixen fandt jeg, personligt, virkelig god! Det er bare en helt mind-blowing sag. Bogen forsvandt “deværre” bare aaalt for hurtigt 😅

  • Jeg har overvejet den! Jeg er godt nok mest til skønlitteratur, men den er jo stadig en fortælling af en art.

 • Lydbøger er det bedste! Jeg lytter på farten, mens jeg lavr mad elker gør rent, mens jeg strikker eller hækler, mens jeg leger med min Happy Color app på mobilen (kan anbefales hvis man er til malerbøger), og mens jeg lægger puslespil 😄

  Jeg har abonnement hos audible.co.uk (jeg elsker at genlæse, så det betyder meget for mig at kunne beholde lydbøgerne selv efter man opsiger abonnementet), så jeg ved ikke hvor mange af disse kan findes på mofibo, men her er nogle af mine yndlinge gennem det sidste års tid. Nogle af dem er nok desværre lidt for lange til dette projekt, men så kan det være du kan bruge anbefalingerne på et andet tidspunkt 😊

  “The Gem Thief” af Sian Ann Bessey. Gracie arbejder i en smykkebutik og har et øje for falsknerier. Hun bliver af en kunde bedt om at tage med hende og hendes nevø på krystogt for at beskytte kundens juveller. Chick-lit and so fun! 9t

  “The Flatshare” af Beth O’Leary. To fremmede deler lejlighed fordi den ene kun skal bruge den om dagen og den anden kun om natten. De begynder at kommunikere ved at efterlade post-it notes til hinanden, og det udvikler sig cirka præcis som du kunne forestille dig. Dog dybere end almindelig chick-lit. 10t

  “Under Currents” af Nora Roberts. Nogle gange er det et problem at læse bøger som lydbøger! Jeg nåede frem til arbejde netop som jeg nåede det mest spændende sted i bogen, og fandt det dybt frustrerende at måtte vente til jeg skulle hjem igen!! Jeg er ikke så meget til Nora Roberts romancer, men når hun blander det med spænding er jeg solgt! Denne og “The Obsession” er mine yndlings. 14t

  “Nine Perfect Strangers” af Liane Moriarty. 9 personer mødes til et afstressnings-retreat… men alle er ikke som de tror. 16t

  “The Lightning-Struck Heart” af TJ Klune. Fantastisk oplæser. En troldmandslærling, en enhjørning uden horn, en ridder og en half-giant skal redde prinsen, som er blevet bortført af en drage. Hylende morsom. M/M R-rated fantasy romance og ikke for alle, men genialt skrevet og jeg elsker den. 20t

  “How to be a Normal Person” også af TJ Klune. Helt anderledes, men den og fortsættelsen “How to be a Movie Star” er nogle af de absolut SØDESTE bøger jeg nogensinde har læst. Også M/M, men absolut PG. 11t

  Sorry… da det kom til stykket var de nærmest alle for lange 🤔 Håber du kan bruge anbefalingerne til et andet tidspunkt så.

  • Haha, ja, liiiiidt til den lange side, men man kan altid bruge flere boganbefalinger! Jeg skal jo også have nogle til efter projektet. Tak!

 • Daisy Jones & The Six af Taylor Jenkins Reid om et fiktivt bands dannelse og break-up I 70’erne, tydeligvis Fleetwood Mac-inspireret. Den er helt genial som lydbog da den er skrevet i interviewformat og oplæst af et fuldt stemmecast. Reids anden bog The Seven Husbands of Evelyn Hugo er også et lyt værd!

 • Katalog over katastrofer af Stine Askov skulle være helt fantastisk. Den er i hvert fald kommet på min læseliste, så det kunne jo være noget for din lytteliste

 • Meter i sekundet, GIPS og En lykkelig slutning er tre bøger jeg virkelig kan anbefale. 😉 Og hvor er jeg glad for at du har fået øjnene op for kombinationen af puslespil og lydbøger. Det er noget af det bedste. Måske skal du også lære at strikke eller hækle en dag 😉

  • Jeg har hæklet engang. Jeg var virkelig, virkelig, VIRKELIG dårlig til det. Det vil jeg næsten ikke byde verden! 😀

 • Alt af Maren Uthaug og Thomas Korsgaard – det er så godt og skørt og skarpt samtidig, og under 8 timer!
  Vi kunne alt af Merete Pryds Helle om opvækst og familierelationer og alt muligt andet – virkelig god
  Fifty / fifty af Mikkel Sonne – barsk, men rigtig god, bog om dødsstraf i USA
  Og så tilslutter jeg mig Meter i sekundet af Stine Pilgaard – genial, morsom, skøn bog!
  Kød og fred af Marie Louise Tüzen og Anders Morgenthaler er også hyggelig og kort

  • Fifty/fifty står faktisk allerede på min liste, efter den var med i et af indlæggene med læseranbefalinger. Tak! Der er flere, jeg lige må se nærmere på!

 • Det sidste års tid har jeg mest læst krimier eller pladderromantik – det er hvad min pandemi-hjerne kan klare at forholde sig til. Og ingen af delene lever vidst op til dine kriterier – krimierne er for lange og de andre tør jeg ikke at prakke andre på 🙂
  Men et andet tip er, at på Mofibo kan man som regel skifte mellem at lytte og læse til bogen. Det er genialt og betyder at jeg i hvert fald kommer igennem langt flere bøger. En gang imellem er synkroniseringen ikke helt skarp, men det er 1000 gange nemmere end på feks. Bookmate.

  • Det er SÅ genialt, at man kan hoppe frem og tilbage! (På mange, omend ikke alle). Men du må altså gerne prakke mig pladderromantik på, det er jeg bestemt ikke for fin til! 😀

 • Jeg er lige blevet færdig med den skønneste lydbog, som jeg nu er klar til at anbefale til alle, der gider at høre på det 😉

  Tjek Alle blomsterne i Paris af Sarah Jio, hvis du er til romantik, spænding og romaner med to tidsspor. Læs evt. mere her: https://kb-assenholm.dk/blog/alle-blomsterne-i-paris-af-sarah-jio

  Ellers kan jeg også anbefale Normale mennesker af Sally Rooney, hvis du ikke har læst den. Jeg har ikke testet den som lydbog, men den fysiske version var i hvert fald hurtigt læst og virkelig god.

 • Jeg har lige hørt “Spejl, skulder, blink”, den var ret god og hyggelig og tog kun 4,5 time så vidt jeg husker 😊

 • Uhhh!

  Sarah J. Maas: Throne of glass (pt er 1-5 på Mofibo), og hun har også en anden serie! Fantasy/YA, elver/magi, meget meget opslugende!!! Jeg er selv i gang med bog 5 pt., søger i tide og utide på hende for at lytte med når nye udkommer!

  Alt alt Jon Lange har indtalt! Der er en svensk romantisk bog, den er ret fin og let lyttelig! Og så de danske krimier (som jeg ikke finder særligt gode grundet både plot og sprog, men Jons stemme ER altså honning for øregangen!)

  Jeg har genhørt Harry Potter et utal af gange, hvis du skal have noget gammelt nyt ☺️

  Og den er anbefalet før, og jeg gør det igen: Ravnenes Hvisken af Malene Sølvgren!

  • Jeg tror stadig, jeg har til gode at høre Jon oplæse, men det er vel sådan set faktisk for dårligt! Jeg må i gang! Hvad angår Harry Potter, så er Stephen Fry jo standarden, alle oplæsere burde holdes op imod, han er fantastisk!

 • Enige med mange af forslagene allerede, hvis du har lyst til lidt alternativer, der har et lille ben i faglitteratur kassen, kan følgende varmt anbefales:

  -Den Nordiske Odyssé: (ligger på dr.dk) et forsøg på at udforske om Homers Odyssé kommer fra Skandinavien (trolde, naturfænomener osv. Det passer egentlig meget godt 😉 )

  -“Jytte fra marketing er gået for i dag” en af de sjoveste bøger om forandrings psykologi og hvorfor den slags projekter går galt

  -” argumenter imod kvinder” – alt ligger i titlen. masser af forskellige argumenter for hvorfor kvinder ikke kan det ene og det andet

  • Jeg er ikke den store faglitteratur-fan, må jeg nok sørgmodigt indrømme. De fanger mig bare ikke på samme måde. Med mindre det er litteratur- eller sproghistorie eller noget, der virkelig interesserer mig. Men det kan være, jeg skal prøve igen. 😀

 • Uh, elsker bogforslag! Får masser af ideer til min læseliste!
  Har ikke hørt dem som lydbøger, så kender ikke længden, men her er mine anbefalinger af korte(re) bøger.
  Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman – Eleanor er en sær person, som er helt skæv i verden, men som ‘har det helt fint’. Men en ulykke får hende rykket ud af den lille boble, hun har gemt sig i. Der gik en del sider, før jeg rigtig fattede, hvad der var galt, men den er smukt skrevet og bare hjertevarm.
  Born a crime – Trevor Noah (TV vært) fortæller om sin opvækst i et post-apartheid Sydafrika. Jeg gider normalt ikke biografier, men han er sjov.. Og jeg vidste meget lidt om det Sydafrika, han beskriver
  Station Eleven – Emily St. John Mandel. Da min bogklub satte denne på listen,tænkte jeg åh nej, post-apokalypse, nej tak! Men det var, hands down, den bedste bog jeg læste i 2017. Den var også klart med til at jeg fik det ret skidt, da jeg hørte om ‘en virus i Kina’ i starten af januar 2020…
  The Guernesey literary and potato piel pie society af Mary Ann Shaffer. Post ww2 UK, hvor en forfatter kommer i kontakt med en gruppe mennesker, der klarede sig igennem den tyske besættelse af Guernsey vha hinanden og en bogklub. Trods de alvorlighed, der skete (det var trods alt en besættelse), så er den ret hyggelig.

  Det var vidst der for nu, lyt godt!

  • Eleanor Oliphan er faktisk på min to-read-liste, men det var en af dem, der faldt for tidsgrænsen! Læses skal den dog helt sikkert. De andre kender jeg ikke, dem må jeg se nærmere på, tak!

 • sikken en god liste af inspiration. Jeg vil smide Væddermændenes Nat af Tobias Stenbæk Bro i bunken – og nr to i serien Blodets Sti. Det er en blanding af Ken Follet, når han er bedst, og George R R Martin. Virkelig spændende historie!

 • Nu er jeg lige blevet færdig med en fortælling om sangfugle og slanger her til formiddag, og det passer ikke at det er det allerførste dødsspil man følger, det er faktisk dødsspil nr 10. Men det er stadig en rigtig god bog. [Slettet]

  Jeg ved ikke om den findes som lydbog men, ikke efter midnat af Johanna Sinisalo er ikke helt dumt. Den handler om en fyr som en sen nat finder en lille trold i sin baggård, og tager den med indenfor.

  • Der ringer en klokke, nu du siger det, det er måske det første med mentorer? Det er sikkert derfor, jeg husker det som det første. 😀 Jeg har lige slettet en del af din kommentar, da den spoilede noget af bogen, som jeg synes, folk selv skal have lov til at opdage, hvis de vil læse den. 🙂
   Jeg kender slet ikke Johanna Sinisalo, men det skal da undersøges nærmere, tak!

   • Jep, det er den første med mentorer… Det er så i orden, var lidt i tvivl om hvor meget/lidt jeg skulle skrive for ikke at afsløre handlingen

    • Jeg er nok også ekstra forsigtig lige med spoilere – hellere for lidt end for meget! Det er så surt, hvis man føler, man får afsløret noget før tid! 😀

 • Den lille café i København af Julie Chaplin på knap 10 t. Men man kan øge tempo, hvis det er. Der er flere hyggelige bøger af samme forfatter.

 • Harry Potter oplæst af Steven Fry er en helt fantastisk oplevelse! Ellers Mig før Dig og Papmachereglen, der er oplæst af Hella Her self. I en anderledes genre er der Mikkel Beha og co.’s bøger om deres rejser, jeg bliver så fascineret og inspireret af deres livssyn!

  • Stephen Fry er fantastisk, det er der slet ikke tvivl om, men bøgerne falder unægteligt hårdt under min tidsgrænse. 😀

   • Tak for rettelsen af Steven/Stephen 😅 ja, det er sandt (Philosophers Stone kun med 44 minutter inkl. intro til Chamber of Secrets) men ja, du har ret. Jeg er bare ny HP fan i en alder af 27 år, så jeg kunne ikke lade være at nævne dem 😅

 • Jeg kan kun anbefale jane Austens bøger, romantiske sjove og fulde af klogskab- varer mellem 6-12 timer
  Terry Pratchett’s bøger om discworld, tager ca. 4-8 timer og er hylende morsomme
  dennis Jurgesens kærlighed ved frste hik, er du blød mand og hår(d) ca. 4-8 timer
  og desværre alt for lang til dit projekt men 100års ensomhed er uden tvivl den mest fantastiske bog jeg har hørt! og Moby Dick er også fantastisk- den tager dog 30 timer….

  • Hehe, jeg tænker, du måske ikke ved, at jeg har en kandidatgrad med fokus på engelsk litteratur i den periode, så jeg har været en del forbi Austen gennem tiden. 😀 Men ja, hun er fantastisk! Terry Pratchett kender jeg kun af navn, det må jeg lige se nærmere på, tak!

 • “Dansen med Regitze” af Martha Christensen tager kun 4 timer på normal hastighed, og oplæseren gør det godt, selv om det er en ældre bog. Det er den smukkeste kærlighedserklæring til en kvinde, man næsten ikke kan bære ikke findes i virkeligheden. Små poetiske perler og masser af sjæl og ben i næsen.

 • Små diskrete drab af Jussi Adler- Olsen
  Mord og mandelduft af Camilla Läckberg
  To små bøger.. men hey i påsken må det godt være lidt “let” 😉

  • Jeg er desværre rigtig dårlig til krimier. Har forsøgt mig med Jussi, og jeg er stor fan af manden, men jeg synes, han skriver lidt kluntet. :-/

 • Tour de chambre af Tine Høgh er smuk og vidunderlig! Det er den finest bog jeg længe har læst og så kunne jeg tilmed læse den på en formiddag 🥰

 • Blomsterdalen. Jeg kan ikke huske navnet på forfatteren, men hun er Grønlandsk og skriver meget indlevende og barskt om selvmord blandt unge i Grønland. Det lyder meget trist, men den er så godt skrevet at det alvorlige emne ikke bliver for tungt. Stor anbefaling her fra.

 • Har godt nok ikke hørt den som lydbog men er nødt til at anbefale Elinor Olliphant har det fint. Så smuk, skæv og rørende en bog

 • Har godt nok ikke hørt den som lydbog, men Elinor Oliphant har det helt fint. Fantastisk bog – skæv, sød, hjertegribende. Den sidder stadig i mig

 • Tilslutter mig koret Stine Pilgaards “Meter i sekundet” er god. Tine Høegs “Tour de chambre” og “Nej” af Sanne Søndergaard er også gode bud på kortere bøger.

 • Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen. Virkelig fin sårbar og tragisk bog. Og den er oplæst af Julie Berthelsen som har en rigtig dejlig stemme.

 • Maria Lang krimierne, begynd med Morderen lyver eller Den forsvundne brud.
  Arabica af Puk Damsgård
  Rødder af Marie Louise Toksvig
  Bullshit af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen
  Mit arbejde af Olga Ravn
  Monogrammordene af Sophie Hannah
  Nora af Merete Pryds Helle
  Ikke afsendt af Lærke Winther
  Kød og fred af Morgenthaler
  Mysteriet i Genbrugsen af Anna Grue
  En lykkelig slutning af Maren Uthaug
  Beskidte milliarder (ikke skønlitteratur men mægtig skrevet!)

  Ps. Mofibo mangler delbare lister ala Spotifys playliste-deling…

  • Uuuh, krimier er jeg ikke godt til, er jeg bange for. Men mange af de andre har jeg ikke læst, tak! Og ja, det ville være fantastisk, hvis man kunne dele sin boghylde!

 • Tine Høghs to bøger – Nye rejsende og Tour de Chambre… INGEN skriver som hende!.. det er så røv-sejt!,.

 • Harry Potter på engelsk er jo oplagt, men er Steven Fry eller Jim Dale den bedste oplæser (min kæreste og jeg er dybt uenige)!

  Ellers er “Jytte fra marketing er lige gået” og “Jytte vender tilbage” meget interessante – det handler om, hvad der får folk til at opføre sig som de gør, og hvordan nudger man dem i en anden retning. Vinklen er ret meget til ledere i virksomheder, men det er virkelig spændende at høre om, selvom man ikke er leder i en virksomhed (synes jeg ihvertfald…).

  • Stephen Fry er en gud blandt mænd! Men de fleste af dem falder jo hårdt for tidsgrænsen. 😀

 • Sophie Kinsella har noget sjovt chick-lit, der nok passer med tiden. Hende er jeg sikker på, du kender.

  Alias Alex er en ret god YA, jeg har glemt forfatteren.
  Rainbow Rowell, især Fangirl, Elinor og Park eller Landline – jeg er usikker på tiden på dem. Men hun skriver ret godt

  • Jeg tror, jeg har været igennem alle Sophie Kinsella, men ja, hun er god på det punkt! De andre kender jeg ikke, tak!

 • Kokken der holdt op med at rødme. Jeg er selv igang med den, og er grebet af den selvom den er en genre for sig selv. Jeg drømmer nu om gourmetmad og lækre vine i et hæsblæsende restauranttempo. Trængte sådan til noget andet en krimigenren så den er perfekt lige nu.

 • Jeg elsker denne kommentar-tråd 🙌

  Den lille, men geniale “Hov, et egern! -Forstå psykologien bag din digitale tjekkeadfærd – og få gode ideer til at ændre den” af Anders Colding-Jørgensen. (Omkring 3 timers lytning).

  “Killjoy manifest” af Sara Ahmed. (Omkring halvanden times lytning).
  +
  “Bryster skal hoppe, når man hikker!” af Karen Thisted og Hella Joof. (Omkring 4 timers lytning).

  … Og sådan bare generelt: Serien “Tænkepauser” 😊

 • Jeg er lige nu ved at læselytte Et lille liv af Hanya Yanagihara, og den er dælme stærk! Men den er lang, alt for lang. Har lige tjekket listen over de bøger jeg har læst, og jeg vælger åbenbart for det meste bøger der er 15+ timer. 😀

  Men jeg kan i hvert fald anbefale Båven om Gud af Hella Joof, som er en finurligt, sjov og rar lille oplevelse. Jeg ved dog ikke om jeg ville have lyttet den til ende, hvis det ikke var fordi det var Hella selv der læser den op.
  Af andre anbefalelsesværdige ting, der er otte timer eller under kan jeg anbefale;
  Dødevaskeren af Sara Omar.
  Mumitrolden, bog 1 og frem til bog 7, selvfølgelig af Tove Jansson.
  Skarpe genstande af Gillian Flynn.
  Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens (som dog er på 10 timer).
  Og så var jeg lige ved at anbefale Tatovøren fra Auschwitz af Heather Morris, men den har du jo selv nævnt i dette indlæg, for dælen. 😄

  • Perfekt, tak! Hvor flodkrebsene synger er fantastisk, men den har jeg læst for nylig, så den dur ikke alligevel. 😀

  • Folkets skønhed har faktisk været med i et indlæg med læseranbefalinger, hvis jeg ikke huske galt. Kan huske, jeg syntes, den virkede interessant!

 • Har lige færdiggjort Tine Høghs ‘Tour de Chambre’ , efter alle på insta faldt i svimer over den sidste år. Jeg kan godt forstå det. Den er virkelig virkelig god, og jeg er vild med den måde Tine fortolker sin tekst i oplæsningen. Kæmpe anbefaling.

 • Bridgerton-bøgerne af Julia Quinn 😁 der er 5 på dansk (hvis det skal være på dansk) og ellers er de der vist også alle 8 på engelsk.

   • Nej det er de faktisk ikke. Eller det synes jeg i hvert fald ikke de er. Sådan 350 sider-ish pr. bog. Ved så dog ikke hvor mange timer det giver på lyd…

 • Nu har jeg kun lige skimmet kommentarerne, så bær over med mig hvis Tine Høeg – Tour De Chambre er blevet nævnt.. Det gik først op for mig da jeg havde slugt den som lydbog at den måske egentlig gør sig bedst analogt fordi den er sat specielt op.. Jeg var dog stadig tryllebundet i de 3 timer det tager oplæseren at læse den..
  Tine er den seneste gæst i Thomas Skovs 99 problemer på Podimo og efter jeg hørte deres finurlige snak fik jeg lyst til at høre med af Tines skriverier og genlæse (denne gang faktisk læse) Tour De Chambre..

  Ps. Kæmpe opfordring til at komme ind kampen med hækling eller et andet håndarbejde.. Det kan man bruge til noget istedet for at skille puslespil ad igen.. Måske korsstingsbrodri – det er lidt ligesom puslespil med nål og tråd 😃 Tjek evt. @broderist på IG – jeg tror du vil kunne li’ humoren 😅

  • Tine Høeg lader til at være populær! Hende må jeg i gang med.

   Håndarbejde er bare ikke mig. Jeg bryder mig ikke om at være kreativ, og produkterne er ikke min stil og derfor ikke noget, jeg vil få brugt, så jeg tænker, jeg holder mig til puslespil. 😀

 • Hår(d) af Dennis Jürgensen er en af de få bøger jeg nærmest foretrækker som lydbog! Men det er nok også fordi det er Torben Sekovs fantastiske stemme 😊

  • Den har jeg eddermame stirret på mange gange på biblioteket, men jeg har aldrig læst den. Måske det skal til at være!

 • Papmachéreglen af Hella Joof.
  Den har gode og sjove fortællinger men med virkelig vigtige livsregler!!

Der er lukket for kommentarer.