Det der med at overlade førersædet til nogle andre… Jeg er ikke god til det!

Annonce for Mofibo

Det er ikke meget, jeg bryder mig om det. At lade nogle andre være i førersædet. Jeg siger altid, at jeg hader gruppearbejde, fordi man unægteligt bliver sat sammen med nogle supernederen mennesker, der gør tingene helt forkert, men ærligt skulle det undre mig meget, hvis de andre i gruppen ikke havde det på præcis samme måde med mig. Undtagen den gut på mit første år på HF, der lavede sin del af vores årsopgave i sidste øjeblik, og den var noget kæmpelort og trak os andre ned. Buuh, mand, det var eddermame dårlig stil!

Heldigvis er I (eller de fleste af jer i hvert fald, antager jeg) hverken supernederen mennesker eller ham gutten fra HF, og derfor turde jeg godt kaste mig ud i et lille projekt, der i bund og grund afhang af jeres velvillighed. Ser I, når jeg normalt laver de her boganbefalingsindlæg sammen med Mofibo, så finder jeg jo bare på noget, jeg har lyst til at anbefale. Og misforstå mig endelig ikke, jeg synes selvfølgelig, jeg har aldeles fremragende smag i bøger, men der er også enormt mange bøger, jeg ikke har læst eller simpelthen ikke aner eksisterer, og jeg kunne også godt tænke mig lidt nyt på to-read-listen nu, hvor sommerferien er lige rundt om hjørnet.

Så jeg spurgte jer. Eller de af jer, der følger med på Instagram, i hvert fald. Om I ville give mig en boganbefaling med på vejen. Og det ville rigtig mange af jer. Så mange, at der er væsentligt flere anbefalinger, end jeg normalt ville have med (af længde-årsager), men jeg kunne ikke vælge. Og jeg har stadig smadderdårlig samvittighed over dem, der alligevel måtte cuttes, men ellers ville det her seriøst være jordens længste indlæg! Skriv endelig jeres anbefalinger i kommentarfeltet – der var flere, der gav udtryk for, at de ville have foretrukket at få hele bunken. 😀 Jeg har forsøgt at sætte det op, så det er ret overskueligt, og jeg har udvalgt bøger fra forskellige genrer, så der er lidt godt og blandet. Jeg håber, I finder noget, der falder lige i jeres smag!

Har man lyst til at prøve Mofibo af, kan man desuden få de første 30 dage ganske gratis (og helt uden binding) ved at klikke her. Der er selvfølgelig links til det hele, men hvis du er ude efter et andet sprog/anden oplæser/etc, så lav gerne en søgning. Der er ofte flere valgmuligheder ved samme bog.

Og ellers vil jeg bare overlade ordet til jer:

 

Navn, alder, yndlingssnack: Julie, 22 år, snickerskugler.

Læser normalt: Romaner om de store følelser og krimier.

Anbefaler: “Et lille liv” af Hanya Yanagihara.

Fordi: Det er en kæmpelang bog, der er dødtung at komme igang med, men SÅ var jeg også tryllebundet til slut. Bogen er ca. 800 sider, og alligevel ville man ønske, at den var længere. En menneskehistorie ud over det sædvanlige. Jeg anbefaler den til ALLE på min vej.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Andra, 26 år, yndlingssnack må vandmelon.

Læser normalt: Victoriansk litteratur, magisk realisme og historiske romaner.

Anbefaler: “The Blind Assassin” af Margaret Atwood.

Fordi: En smuk historie om kærlighed, had og familierelationer fortalt i tre lag som en russisk dukke. Et mysterium om historiefortællinger, der springer i tid, og efterlader dig åndeløs efter en opklaring på hvem der er hvem – og hvordan det hele ender. Har læst den flere gange, og får noget nyt ud af den hver gang.

 

Navn, alder, yndlingssnack: (Navn og alder udeblev, men snacken er vel i princippet også det vigtigste!) Marabou med Schweizernød gerne tilsat Faxe Kondi on the side.

Læser normalt: Mest krimier men havde til nytår lavet et fortsæt om at læse 15 bøger i 2020 og så må man udvide sin horisont lidt.

Anbefaler: “Alt jeg ved om kærlighed” af Dolly Alderton.

Fordi: Bogen favner både singlelivet, venskaber og alt hvad der hører til ved at være i midt/slut 20’erne.
“Den britiske journalist, Dolly Alderton er hudløs ærlig, når hun beskriver sine fejlslagne Rod Steward-fester, ulykkelige romancer med forkerte mænd, om kampen for sin karriere og om alvorlige personlige problemstillinger som ensomhed og spiseforstyrrelse. Dolly Alderton er på samme tid stærk, skrøbelig og frem for alt menneskelig, og mange kvinder vil kunne spejle sig i hendes fortællinger.”

 

Navn, alder, yndlingssnack: Siri, 53 år, elsker alt bland-selv-slik og daggammelt, åpnet ostepop.

Læser normalt: Nordisk/engelsk krimi.

Anbefaler: “En av oss” af Åsne Seierstad. (Jeg har linket til den danske oversættelse).

Fordi: Handler om vårt lands store traume; 22.juli terroren. Man starter ut med å synes så utrolig synd på den lille, sårbare og forsømte gutt (terroristen), og når boken er ferdig, hater man ham like så intenst som tidligere! Vi følger også to av ofrenes familier, og det er en fortelling som griper om hjertet og sjelen, som ingen annen bok har gjort.  Kan varmt anbefales, en bok til historien.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Anna, 35, lakridssutter. Eller dronningemandler. Det står lige.

Læser normalt: Alt fra YA over sci-fi, historiske romaner etc, men min favorit er og bliver fantasy. Helt klassisk high fantasy med drager og magi. GOT, wheel of time, Robin Hobbs samlede værker etc.

Anbefaler: “A Monster Calls” af Patrick Ness.

Fordi: Den skal man læse, hvis man trænger til at få renset tårekanalerne. Det er “The Fault in Our Stars” med en snert fantasy. Bogen handler om drengen Conor, hvis mor er kræftsyg. En nat, kl 00.07 får Conor besøg af et monster. Monsteret vil fortælle ham 3 historier, og så skal Conor selv fortælle monsteret en historie til gengæld. Bogen er simpel og smuk og brutal på samme tid. Handlingen er forudsigelig og så alligevel ikke. Anbefaling herfra. Husk kleenex.
(Og læs alt Patrick Ness har skrevet, han er vildt alsidig!)

 

Navn, alder, yndlingssnack: Karina, 32, Matadormix og alle slags kolde drikke!

Læser normalt: Ny, nordisk litteratur. Der behøver ikke ske det helt vilde sådan plotmæssigt, men jeg elsker gode udviklingsromaner, hvor karaktererne er nuancerede og levende.

Anbefaler: “Mit år med ro og hvile” af Ottessa Moshfegh.

Fordi: Det er en vild roman og sædefortælling om en kvindes amoralske måde at leve sit liv på. Vi er i år 2000, og den uproblematiske Millennium-verden ligger for vores smukke, ivy-league uddannede hovedpersons fødder. Men alt hun ønsker er at sove et helt år i træk. Den er vild og skøn!! Læs den!

 

Navn, alder, yndlingssnack: Camilla, 24, min yndlingssnack er alt der indgår i en sød/salt kombination.

Læser normalt: Meget forskelligt: Fantasy, magic realism, thriller, YA, sci-fi og dystopiske romaner.

Anbefaler: “We Were Liars” af E. Lockhart.

Fordi: Dette er en roman som har fulgt mig i mange år, siden jeg læste den første gang. Vil egentlig ikke komme så langt ind på handlingen, andet end at den centrerer om række somre brugt med hovedpersonens familie på familiens private ø. Det er den vildeste bog, jeg har læst, og selv hvis jeg havde haft 100 chancer, ville jeg ikke kunne have gættet plottets twist.
Vil sige at det er YA/ psychological thriller.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Miranda, 31, hjemmebagt brød med smør eller nutella.

Læser normalt: Socialrealisme (og ærligt så også romantiske noveller, men kan bedre stå ved det første).

Anbefaler: “Shaman” af Noah Gordon.

Fordi: Hands down min yndlingsbog ever. USA, hvide, indianere, venskaber på tværs, mord, svigt og virkelig eksisterende uretfærdighed fortalt så smooth og spændende, at jeg kunne se det hele for mit indre og ikke kunne lægge bogen væk.

 

 

Navn, alder, yndlingssnack: Teitur, 23 år. Jeg elsker alle snacks, der kan få et plejehjem til at juble. Det betyder peanuts, bolcher og chokolade med appelsinknas.

Læser normalt: Features og reportager, men jeg elsker en god bog. Der skal det helst være noget, der kan røre mig dybt, og som kan sige noget om de dybeste grotter i mennesker. Autofiktion er min yndlingsgenre lige pt.

Anbefaler: “Skyggebokser af Sara Maria Glanowski. En skide sej journalist fra Fyn, der bor i New York, hvor hun arbejder for både danske og amerikanske medier.

Fordi: Bogen er tre længe features, der viser tre forskellige sider af et splittet USA. Alt er ægte, dygtig journalistik, hvor Sara bl.a. selv går ind i sine kilders verden og bliver kvindebokser (MEGA sejt!). Og bogen højt aktuel under Black Lives Matter-demonstrationerne. Og så er den bare så skide godt skrevet!

 

Navn, alder, yndlingssnack: Louise, 34, alle snacks?

Læser normalt: Krimier, men det er jeg blevet lidt træt af.

Anbefaler: “Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens.

Fordi: Fuldkommen fantastisk bog, som det er svært at give et resumé af. Handler om alt og ingenting med betagende beskrivelser af naturen i marsken/sumpen i USA. Lyder virkelig kedeligt, men spundet sammen med en mordgåde (som dog ikke fylder så meget i bogen), og livet på godt og ondt for en fattig pige i marsken. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men det er den vildeste page-turner jeg har læst, på trods af at den kan lyde virkelig kedelig. Læs den! Har endnu ikke hørt nogen, der har sagt noget dårligt om den…

 

Navn, alder, yndlingssnack: Ea, 27 år og min yndlingssnack er sour cream & onion chips med holiday dip.

Læser normalt: Fantasy, Romance og Erotik.

Anbefaler: “A Discovery of Witches” (All Souls Trilogy 1) af Deborah Harkness.

Fordi: I denne bog/serie møder vi en verden med mennesker, vampyr, dæmoner, hekse og et magisk manuskript, der tager historiens hovedperson Diana Bishop ud på en uventet rejse fyldt med selvopdagelse, skæbnes magi og en skelsættende kærlighed. Det er en fortryllet fantasy bog krydret med en god portion romance, og det er min absolut yndlingbog. Jeg har efterhånden genlæst den så mange gange, at min paperback-udgave bærer tydelige spor af slitage. Jeg elsker historiens tempo, karakterens personligheder og fortællingens udvikling. Hver gang jeg læser denne bog/serie, har jeg det, som om jeg læser den på ny, og jeg bliver tryllebundet og opslugt af dens magi.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Geadir, 24 år gammel, rosiner kombineret med saltede samt ristede nødder.

Læser normalt: Skønlitteratur, da jeg ikke helt kan overskue andet ved siden af studiet.

Anbefaler: “Folkets Skønhed” af Merete Pryds Helle.

Fordi: Den handler om en pige ved navn Marie, der vokser op i fattigdom i 1930’erne på Langeland. Vi følger hende, da hun bliver ældre og flytter derfra, men hun tager på en måde hele sin baggrund med uanset hvad. Skal læses, da den både giver et historisk indblik i 1930’ernes Danmark, den er velskrevet og barsk/sætter sig.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Louise, 25, dronningemandler #noshame

Læser normalt: Klassisk dansk litteratur, nyere dansk litteratur, chicklit plus alt midt imellem.

Anbefaler: “Gift” af Tove Ditlevsen.

Fordi: Bogen er en selvbiografisk roman, der beskriver hendes vej ud i et misbrug af piller og alkohol. Det er en af de mest voldsomme og gribende bøger, jeg har læst længe. Den er ikke mere end 140 sider, og når man er færdig med den, kan man kaste sig over nogle af hendes andre klassikere

 

Navn, alder, yndlingssnack: Louise, 30 år, yndlingssnack: Frisk mozzarella.

Læser normalt: Krimier – de helt klassiske du ved.

Anbefaler: “Som Pesten” af Hanne Vibeke Holst.

Fordi: Bogen handler om en verdensomspændende pandemi (jeg læste den i øvrigt længe før Corona overhovedet eksisterede) og en dansk læge, som, i sin funktion som pandemibekæmper for WHO, skal forsøge at forstå at stoppe udbruddet. Genialt god bog, spændende fra først kapitel og med mange temaer som politik, kærlighed og gamle venskaber.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Barbara, 21 år og well, Ben & Jerry’s er min største svaghed…

Læser normalt: Skønlitteratur med stærke kvindelige hovedroller eller gamle klassikere, hvor handlingen siger ligeså meget om nutiden som datiden. Genremæssigt ligger vi på hele paletten.

Anbefaler: “Billedet af Dorian Gray” af Oscar Wilde.

Fordi: Den handler om en unge Dorian Gray, der er så opslugt af egen person og ungdommen, at han lader sin sjæl sælge mod evig ungdom. Siger meget om den virkelighed vi lever i i dag med sociale medier.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Yu Lan, 23, chokolade.

Læser normalt: Alt skønlitteratur bortset fra gys – men mest krimier, fantasy og YA.

Anbefaler: “Aftalt spil” af Elle Kennedy.

Fordi: Hun skriver verdens BEDSTE YA-bøger. De er sjove, humoristiske og fyldt med kærlighed til bristepunktet, men uden at være for cliché. Man flyver igennem siderne og hungrer efter den næste i serien. Jeg læste alle hendes 7 bøger på 5 dage, så det siger lidt om, hvad man kan forvente.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Johanne, 45 år, yndlingssnack er meget forskelligt – men nok især Kinder og is i alle afskygninger.

Læser normalt: Alt andet end krimier – og jeg læser stort set hver dag.

Anbefaler: “Kærlighedskoden” af Helen Hoang.

Fordi: Den handler om en voksen kvinde med aspergers, som har meget svært ved at være i relationer. Hun hyrer derfor en escortfyr til at lære hende det. Bogen er utrolig velskrevet og meget rørende, måske især når man er mor til et barn med samme diagnose.

 

Navn, alder, yndlingssnack: Signe, 33 år, hvid chokolade.

Læser normalt: Krimi, romaner, (selv)biografier.

Anbefaler: “Alt det lys vi ikke ser” af Anthony Doerr.

Fordi: Man følger en blind fransk pige og en tysk dreng, der reparerer radioer, under anden verdenskrig. Politiken skriver “Alt det lys vi ikke ser er et studie i, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at finde ud af, hvad der er rigtigt og godt. En medrivende historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.” Jeg synes, at bogen er af den slags, der sidder længe i kroppen, og hvor man kan huske billederne. Den har vunder Pulitzer-prisen i 2015

 

Navn, alder, yndlingssnack: Louise, 29, franske kartofler (de helt almindelige, billige med salt).

Læser normalt: Både danske, nordiske og engelske skønlitterære klassikere, fantasy, nyere samfundslitteratur, biografier, faglitteratur.

Anbefaler: “Convenience Store Woman” af Sayaka Murata.

Fordi: Japansk samtidslitteratur, ikke specielt lang, men meget gribende og dyb roman – fortællingen om en kvinde, hvis liv formes efter hendes arbejde i en døgnkiosk i Japan, og hvordan hun prøver at bryde med omverdenens idé om, hvad hun som 36-årig enlig kvinde burde have opnået i livet.

Kommentarer (36)

 • Carina Jørgensen

  Shaman er uberfantastisk…og der er flere i den serie.

  Discovery of witches er også helt fantastisk hvis man kan lide fantasi. Vil godt anbefale Fionavar-gobelin serien. Den mest fantastiske fantasy bog jeg nogensinde har læst.

  Som Pesten af Hanne Vibeke Holst er bare spot on på corona situationen. Man skulle tro hun havde kigget i en krystalkugle da hun skrev den.

  Miriam, genialt blogindlæg du har lavet her!

 • Dejligt indlæg ? …men må man spørge hvad YA står for under genre? Og er det lidt mærkeligt at jeg hellere vil læse de bøger, hvor snack-præferencerne stemmer overens med mine egne, end dem hvor de ikke gør ?

 • Alder og yndlingssnack: 30, Haribo eldorado med ABC lakrids til ?

  “Humlen ved det hele” af Dave Goulson er næsten en selvbiografi, fyldt med sjove og skønne historier om forskning i bier. Den er lærerig, men som sagt også virkelig underholdende læsning. Bestemt et læs værd!!

 • D, 37, alt med lakrids.
  Læser mest: lette bøger som Elle Kennedy – og en del bøger om folk med syge/skøre mødre for tiden.
  Anbefaler: Tobias Stenbæk Bro, Væddermændenes Nat – og Blodets Sti.
  Ny dansk fantasyserie til voksne! Klassisk fortælling sat i sin helt egen verden (lignende middelalder), men tilsat magiske elementer. Minder både om Ken Follets bøger og George R R Martins.

 • G-E-N-I-A-L-T indlæg!!! Jeg ELSKER det, og jeg har lyst til at læse samtlige de bøger, jeg ikke allerde har læst!!!! Jeg har mofibo, og er vild med det, men løber nogle gange tør for ideer til den næste bog. Jeg kommer til at vende tilbage til dette blogindlæg mange gange. Virkelig godt arbejdet!! Tak!

 • Fantastisk artikel .
  Jeg har noteret flere af snacks ned ? og en del bøger.

  Tusind tak til jer skriver for anbefalingerne og til Miriam for sætte det op trods det store arbejde

 • Navn, alder, yndlingssnack: Marie, 37, Haribo guldbamser.

  Læser normalt: primært skønlitteratur.

  Anbefaler: “Huset uden ende” af Mathilde Walther Clark

  Fordi: gribende beskrivelse af det amerikanske samfund af den dansk-amerikanske forfatter. Med udgangspunkt i egne oplevelser. Om alt fra seriemordere til politik.

 • Elsker dette indlæg! Kan du ikke gøre det til en fast indslag? ? jeg læser primært fantasy og kunne godt trænge til at udvide horisonten indimellem. Det her indlæg kommer jeg til at vende tilbage til mange gange!

  • Det kan godt ske, vi skulle overveje at swappe anbefalinger engang imellem. Det er i hvert fald en glimrende måde at finde inspiration på!

  • Kære Sofie!

   Så kan jeg klart anbefale Ravnens hvisken af Malene Sølvblad (mener jeg.) Dansk fantasy- krydret ind med nordisk mytologi!
   Sarah J. Maas er også fremragende, synes jeg, af nyere forfattere 🙂

   God læselyst og sommer!

 • Virkelig godt og inspirerende indlæg. Jeg har brugt Mofibo i mange år, men jeg har tit brug for inspiration til hvad jeg skal lytte til. Så tak.

 • Jeg fuldstændig vild med indlægget – jeg ELSKER anbefalinger og det kommer jo på et perfekt tidspunkt, når diverse podcast begynder at holde pause.

  Samtidig må jeg sige, at den med yndlingssnacken giver god inspiration til hvad der skal i kurven i Netto 😉

  Jeg vil tilføje “Bad Blood: secrets and lies in a silicon valley startup” – den afdækker skandalen om Theranos og den er vildt godt skrevet/indlæst.

  Min yndlingssnack er Prima Donna-osten

 • Elsker det her indlæg! Fik godt nok added en del til min goodreads want to read liste. Elsker det! Til dem der ikke har læst a monster calls så forbered jer på at græde. Den er simpelthen så smuk.

 • Line, 33 år, øhm nok chokolade eller is denne årstid (og friske jordbær fra vejbod!)

  Der er MANGE! Favoritgenre er fantasy!

  Malene Sølvgren- mener jeg, Ravnens hvisken. Trilogi om Anne, en ca 18-årig nordjysk pige, der hvirvles ind i en masse ting omhandlende de nordiske guder! Vanvittig god dansk fantasy, kæmpe kæmpe anbefaling!

  Maren Urthag: Og sådan blev det, Hvor der er fugle og En lykkelig slutning.
  – Ren galskab, det bliver værre bog for bog! Maren skriver helt genialt, de skal læses alle tre!!!

  Af krimier er den franske trilogi Camille af Pierre Lematre virkelig velskrevet (og anderledes end alt det danske krimi!) Lematre skriver både godt (modsat så mange krimiforfattere), og så er hovedpersonen Camille en totalt antihelt! Særligt bog to: Alex, har givet mig mareridt!!

  • Jeg har faktisk stadig alle Marens bøger til gode, og jeg elsker hende ellers og følger hende på Insta og alt muligt. Det er helt pinligt!

 • “Alt det lys vi ikke ser”, som er på listen, er blandt de allerbedste bøger, jeg har læst, så LÆS den! Det er en af de bøger, som slet ikke kan beskrives. Man sidder med fornemmelsen af at sidde med et ultimativt skæbneværk, sproget er så poetisk og anderledes, sindssygt deltajemættet. Alligevel er den meget nem at læse, for forfatteren fører en igennem med meget sikker hånd.
  Jeg gav den til min mor i gave, og hun skrev et par dage senere, at det var den bedste bog, hun havde læst. Hun var kun nået til side seks?

 • BEDSTE indlæg ? Elsker at det er så overskueligt- tænker du er nød til at lave mindst et mere i løbet af ferien.

  “Hvor flodkrebsene synger” er helt vidunderlig

  Alt af Ann Rice (den original vampyr mesterinde ?) men kan især anbefale “Heksetimen”, hvis man er til en omgang fantasy blandet med lige dele historie og nutid. Bedste fantasy bog EVER.

  Bedste snack: Pepsi max og Kims snack Chips

  • Der lader til, at der er stemning for, at det bliver en semi-fast ting, og det er jeg bestemt ikke afvisende over for! Og jeg tilslutter mig din Ann Rice-anbefaling!

 • Er nød til lige at tilføje “sagaen om isfolket” – 50 bøger fyldt med trolddom og pladderromantik. Letlæst, fyldt med magi og man får så mange yndlingskaraktere på sin vej gennem de 50 bøger

 • Fantastisk indlæg – gentag gerne succesen engang imellem, Miriam!
  (der er bare flere af bøgerne anbefalet i indlægget, som jeg IKKE kan finde på Mofibo? ? Nogen idé om hvorfor?)

  Nå, jeg har også en kæmpe anbefaling:

  Anne, 35 år, yndlingssnack: jordbær og friske ærter (og chokolade, självklart)
  Jeg læser de fleste genrer, så længe de kan fange min opmærksomhed – og holde den fangen.
  “Niceville” af Kathryn Stockett er blevet en af mine absolutte yndlingshistorier. Det er en fortælling uden tjubang og hæsblæsende action, men åh, hvor den alligevel får en til at vende side efter side. Emnet passer vældig godt ind i hele “Black lives matter” – sagen, og ja.. Den skal bare læses.

  • Jeg har linket til alle bøgerne, så de er at finde derinde. Men enkelte af dem ligger kun på ét sprog, så det kan evt. være der. Prøv at søge på forfatteren i stedet, så burde de dukke op. 🙂

   Og ja, Niceville er fantastisk!

Der er lukket for kommentarer.