“Bogen var meget bedre!” – Citat irriterende teenage-mig.

(Længselsfuldt genbrug af tidligere billede fra en varm sommerdag, på grund af isolation og dermed mangel på fotograf). 

Annonce for Mofibo.

“Du er den der nederen type, der går ud af biografen og brokker dig over, at filmen ikke var lige så god som bogen.” Det sagde min søster til mig (åh, søskendekærlighed!) engang for mange år siden – halvt i sjovt, halvt i alvor – og jeg blev snotfornærmet, men jeg kunne ikke rigtigt tillade mig at blive sur, for damen havde jo ret. Med årene er jeg blevet bedre til at acceptere, at det selvfølgelig er umuligt for en film at leve op til den oplevelse, bogen er. Der vil blive skåret subplots og detaljer fra, skuespillerne ser selvfølgelig ikke ud, som karaktererne gør i mit hoved, og ofte bliver historien decideret lavet om for at tilpasse sig filmverdens præmisser. Such is life. Film og bog er to sider af samme historie, og begge kan sagtens have værdi.

Det var også et sted i den læringsproces, jeg opdagede, at fordi film og bøger afviger så meget fra hinanden, så betyder det ikke, at det ikke er værd at læse bogen, når man har set filmen. I lang tid tænkte jeg, at det kunne være ligegyldigt, når nu jeg kendte plottet i forvejen, men en læseoplevelse vil altid være markant anderledes end en filmoplevelse. I dag bruger jeg decideret film til at opdage nye romaner. Hvis jeg har set en virkelig god film og nydt dens univers på den der måde, hvor jeg godt kunne tænke mig mere, så tjekker jeg altid lige, om den mon er baseret på en roman.

Og med det in mente har jeg fundet syv romaner frem til jer, der er blevet filmatiseret. Og filmen (eller serien, som det er i to tilfælde) kan måske godt være god, men lige med de bøger her synes jeg ikke, man skal snyde sig selv for kildematerialet.

Alle bøgerne ligger på Mofibo, og jeg linker selvfølgelig til dem hver især. Mofibo har et væld af både lyd- og e-bøger, og har man ikke allerede et abonnement, kan man prøve tjenesten af i 30 dage – helt uden binding – ved at klikke lige her. Jeg linker til én specifik version for at være serviceminded med et direkte link, men ved flere af mine anbefalinger er der forskellige udgaver (dansk vs engelsk, e-bog vs lydbog, forskellige oplæsere), så lav endelig en søgning, hvis du ville foretrække en anden udgave. Der er gode chancer for, at den er der.

EDIT: Nå, farverne på mine links har tilsyneladende ikke lyst til at dukke op hver gang. Jeg arbejder på at fikse det, men alle titlerne nedenfor er altså links, man kan klikke på!

Ian McEwan – Atonement/Soning. McEwan er lidt en hit or miss-forfatter for mig, men Soning er uden tvivl en af hans bedste værker. Den starter i 1935, hvor 13-årige Briony i al sin teenagevisdom får lavet en bøf af de større i relation til sin søsters kærlighedsliv, og det danner en helvedes masse forfærdelige ringe i vandet, som hun med tiden skal forsøge at acceptere sit ansvar i. Meget stærk og i min optik original roman, men forbered dig på at føle en masse følelser!

Suzanne Collins – The Hunger Games. Jeg er som bekendt en sucker for dystopisk Young Adult-litteratur, og for mig ligger Hunger Games-serien helt oppe i toppen. Jeg kan også rigtig godt lide filmene, men især ved den første film er der meget, der går tabt i historien om et dystopisk USA, hvor det rigeste distrikt i landet demonstrere deres magt ved at lade børn og unge kæmpe til døden, indtil en enkelt vinder findes. I romanen er et af de bærende elementer hvor længe Katniss rent faktisk er i arenaen, hendes interne følelsesliv, og hvordan hun tackler at være ved at dø af flere omgange. Tid er en vigtig faktor, og den ryger lidt i svinget, fordi et filmtempo uundgåeligt er noget højere. Det er klassisk ekskapitisk litteratur, men det er eddermame effektivt, og jeg anbefaler gladeligt alle tre bøger.

Jonathan Safran Foer – Extremely Loud & Incrediby Close/Ekstremt højt og utroligt tæt på. Ni-årige Oskars far mistede livet for nogle år siden i 9/11, da Oskar finder en nøgle i en vase, som han bliver besat af at finde låsen til. Problemet er så selvfølgelig, at Oskar bor i New York, og der er jævnt mange låse i New York. Ikke at det stopper ham. Der er stor ømhed i romanen her, som i høj grad kommer til udtryk ved jeg-fortælleren, og det er unægteligt en af de ting, der er meget svære at oversætte til film. Men om du har set filmen eller ej, så er det her en bog, du ikke må snyde dig selv for.

Arthur Golden – Memoirs of a Geisha/Mit liv som geisha. Nej, der er tilsyneladende ikke grænser for, hvor mange gange jeg vil anbefale denne roman, og især ikke under det her tema, for det var virkelig et tilfælde af en film, der kun gav det svageste indblik i, hvad romanen i virkeligheden kan. Vi følger Sayuris vej til et liv som geisha, som hun egentlig ikke er voldsomt tændt på, men hun har ikke just et valg. Igen har vi med en jeg-fortæller at gøre, og bogen er utroligt smuk rent visuelt – en egenskab, de flot har overført til film – men Sayuris personlighed og hele hendes historie fulgte desværre ikke lige så flot med andet end i gove træk. En af mine all time yndlingsromaner, og hvis du læser den den her gang, kan det være, jeg undlader den i næste anbefalings-indlæg. 😀

Lucy Maud Montgomery – Anne of Green Gables/Anne fra Grønnebakken. Jeg er stor, stor fan af den originale miniserie med Megan Follows i hovedrollen, men åh, så mange flere timers fantastisk selskab, der er med Anne Shirley, hvis man giver sig i kast med bøgerne. Følg forældreløse Anne, der bliver adopteret lidt ved et uheld og altid skal kæmpe lidt med at være forkert og føle sig udenfor, selvom vi allesammen elsker hendes fantasi, intelligens og sympatiske væsen. Der er hele otte bøger at se frem til at (gen)læse. Også virkelig en god serie, hvis man har lidt ældre børn. Bare pas på, at de (som undertegnede) ikke ender med en livslang kærlighed til pufærmer.

Stephen King – The Green Mile/Den grønne mil. I sidste bogindlæg anbefalede jeg StepehenKings Misery, og den var lige voldsom nok for flere af jer, men The Green Mile er i en lidt anden boldgade. I dette tilfælde var filmen aldeles fremragende, men derfor (eller måske lige netop derfor) skal man ikke snyde sig selv for at give romanen et skud. Historien om fængselsvagten Pauls oplevelse med den dødsdømte John Coffey, der bare ikke passer ind blandt de andre mordere og hårde kriminelle. For mig er Stephen King bedst, når han er barsk og realistisk med en snert af overnaturlighed, og selvom der er mange gode at vælge imellem, må det her unægteligt være en af hans bedste.

Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale/Tjenerindens fortælling. Her er et godt eksempel på en roman, jeg først fik øjnene op for, da jeg blev præsenteret for serien af samme navn. Og det er helt min egen bøf, for jeg er ellers rigtig glad for Margaret Atwood. De har formået at “oversætte” bogen rigtig fint til tv, men læseoplevelsen vil bare altid være en anden, fordi man indlever sig helt anderledes i det fiktive univers. Opbygningen i romanen er snigende og fucking fantastisk, og plottet taler igen for min kærlighed til alting dystopisk, mens Offred langsomt fortæller os, hvordan USA forvandlede sig fra “the land of the free” til et superreligiøst helvede på jord.

Udover ovenstående anbefalinger vil jeg lige dele et par af de “bøger bag filmen”, der er på min egen to-read-liste: Først og fremmest PS, I Love You, fordi den angiveligt skulle være en forfærdelig filmatisering, men jeg kan altså ret godt lide filmen, så jeg kan kun forestille mig, at bogen er amazeballs! Derefter The Help/Niceville, fordi jeg voldelskede filmen, men jeg kan dertiltrods kun forestille mig, at bogen vil stikke den med adskillige længder.

Lige her på falderebet vil jeg selvfølgelig også meget gerne høre, om der er nogen af jer, der vil anbefale en bog, der enten er blevet til en fabelagtig eller en noget mindre fabelagtig film? Altså, enten fordi den gode filmoplevelse kan forlænges med originalen, eller måske fordi filmen decideret slagtede en roman, du elskede, som fortjener en solid oprejsning? Råb endelig op i kommentarfeltet, så kan vi måske inspirere hinanden til lidt mere litterær underholdning i disse hold-jer-indendørs-tider. <3

Kommentarer (139)

 • Hvis man er til fantasy, hekse, vampyrer og sådan – så kan jeg helt klart anbefale serien “All souls triology” fra Deborah Harkness 🙂 Den starter med “A Discovery of Witches” og kan også ses på HBO som serie.. Jeg ved desværre ikke hvad bøgerne hedder på dansk, da jeg læser på engelsk – hvis bøgerne er udgivet på engelsk først 😀

 • Harry ******* Potter!
  Jeg afskyer filmatiseringerne! Ej, de har da deres charme, men de har meget lidt at gøre med den virkelige historie. #justiceforKreacher

  • Arh, jeg vil ikke så så vidt som at sige, at de har meget lidt med bøgerne at gøre. Den overordnede historie er jo den samme, men der ER blevet skåret helt urimeligt meget i dem for at mase dem ned på en films længde, det vil jeg give dig ret i. Og ja, bøgerne er en helt anden oplevelse!

 • Jeg vil gerne – igen! – slå et slag for The Alienist. Netflix-serien er ok, men for mig kan den slet ikke røre bogen, der er fuld af så megen fin miljøbeskrivelse og baggrundsviden, der – givet – er svær at videreformidle på film.
  Er den lidt heftig? Ja! Men det er en vildt god historie og den eneste krimi jeg nogensinde har gidet læse igen. <3

 • Jeg så A discovery of witches på HBO og blev fanget med det samme hvorefter jeg slugte de 3 bøger af Deborah Harkness. Genså efterfølgende serien igen og synes der manglede så meget, men de havde fanget den der grundlæggende følelse af uovervindelig kærlighed som er en stor del af historien i bøgerne. Ser frem til de næste sæsoner af serien. Og bøgerne skal jeg helt klart læse igen.

  • Jeg har hørt meget godt om serien, men jeg har ikke HBO pt. Måske jeg skulle lægge ud med bøgerne!

 • Kan se, at vi med dine bog anbefalinger, deler meget den samme smag i bøger. Derfor kan jeg kun sige, at du skal læse The Help/Niceville asap! Filmen er rigtig god, selv med de kritiske briller, når jeg nu har læst bogen. Men bogen er i en helt anden boldgade, og får kun mine aller varmeste anbefaling ?

  • Det kan jeg kun forestille mig! Det er jo også en film med en masse litteratur ind over handlingen, og jeg tænker, det må fungerer så godt på skrift!

 • Altså hvis jeg husker rigtigt, så er Stephen Kings Hearts og Atlantis fantastisk. Filmen er til dels også god, men når ikke bogen til sokkeholderne. Jeg mindes bogen, som værende poetisk smuk. Men jeg er generelt også en sucker for Stephen King.

 • Mette Christensen

  Alle Harry Potter bøgerne er meeeeget bedre end filmene ( elsker dog stadig filmene, man er vel fan ?)

  • Så rigtigt, det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg også har læst de bøger en hel del gange! 😀

 • Jeg vil anbefale “Before I go to sleep” – jeg elskede bogen og blev slemt skuffet over filmen

 • „Call me by your name“ er helt klart anbefalelsesværdig både som bog og film!
  Samme med „The Great Gatsby“ .

  • Jeg var ret skuffet over begge film. Call Me by Your Name var simpelthen så hypet, og den kunne desværre ikke leve op til det for mig. Great Gatsby-filmen er ikke så vellykket i at fange melankolien i romanen, synes jeg, men det er også svært at oversætte så gammel en klassiker til noget moderne.

   • Jeg er enig med Gingerella i, at “Call me by you name” er fantastisk både som film og som bog. Jeg så filmen først og blev fanget af den, men da jeg så fik læst bogen, var jeg endnu mere vild med den! Da jeg genså filmen efter at have læst bogen, fik jeg SÅ meget mere ud af den på et detaljeplan, fordi man ved, hvad Elio skulle forestille at tænke og føle bag facaden. Kan KUN anbefale dig at læse bogen, selvom filmen ikke rigtigt ramte dig 🙂

    Ift. The Great Gatsby var jeg skuffet over filmen. Jeg har dog ikke læst bogen endnu, selvom den står på hylden. Måske jeg skulle få taget mig sammen, hvis den er bedre end filmen… 🙂

 • Vejen/The Road – både film og bog er fremragende. Bogens slutning fik mig til at tude.
  First Blood – hvis du synes filmen er god vil du kunne lide bogen
  Michael Crichtons bøger er gerne bedre i bogudgaven
  Stephen Kings “Rita Haywood and the Shawshank Redemption” er også god som bog
  Hannibal Lecter-bøgerne af Thomas Harris er også værd at læse

 • Neil Gaiman har flere se-værdige filmatiseringer ude, men jeg er fuldstændig vil med romanen bag American Gods, og så er det jo også ham der har skrevet romanen bag Stardust, der jo er en af de mest fantastiske fantasyfilm.

  • OMG, Stardust er den mest undervurderede film i verden! Jeg anede ikke, det var ham, der havde skrevet den!

 • The giver!!! Det er egentlig kun første del i en F Æ N O M E N A L kvartet af bøger, som er vanvittigt smuk og nærmest tager en igennem hele følelsesregisteret på så fin og sårbar en måde. Filmen til gengæld… Ej den holder bare slet ikke! De har ellers hentet store navne ind til rollerne, men det poetiske og sårbare fra bøgerne drukner lidt i at det bare bliver (endnu) en dårlig dystopisk fortælling på film. Jeg har læst rigtig mange bøger, men den her er en, jeg vender tilbage til hver gang, jeg bliver spurgt om min yndlingsbog. Som om man kan vælge en… Men altså alligevel.

  • Det er sjovt, jeg HADEDE ikke filmen, men selvom jeg ikke havde læst bøgerne, havde jeg en meget klar fornemmelse af, at der var gået noget galt, da man adapterede romanen til film. For jeg kunne virkelig godt lide konceptet – det er sygt meget mig – men det virkede underligt forceret på film. Som om man bare ikke kom nok i dybden.

   • Jeg hader sådan set heller ikke filmen, men den mangler bare SÅ meget af det fine og smukke og virkelig dybe som bøgerne viser. Så jeg vil klart anbefale at læse bøgerne!

    • Den var bare sådan lidt undervældende. Men konceptet har klart potentiale, så det kunne være, jeg skulle i gang med de bøger!

 • Giver dig helt ret i, at The Help/Niceville er værd at læse. Filmen er FANTASTISK og ja, bogen er endnu bedre!

  Derudover vil jeg helt sikkert anbefale Cassandra Clares “Shadowhunter”-serier. Der er pt. 3 serier med en 4. på vej. Den bedste af bogserierne er den på 6 bøger (som også var den første hun skrev) der hedder The Mortal Instruments/Dødens Instrumenter. Der blev lavet en semi-dårlig film med Lily Collins i hovedrollen, og så blev bøgerne desværre SLAGTET af Netflix i serien Shadowhunters ?
  Bøgerne handler om Clary på 16, der lever et normalt liv i Brooklyn, men opdager en skyggeverden fuld af dæmoner, vampyrer, varulve og de mystiske halv-engle skyggejægere/shadowhunters. Det er virkelig nogle fantastiske bøger.
  Hun har også skrevet The Infernal Devices (3 bøger) og The Dark Artifices (3 bøger).

  • Jeg besluttede mig faktisk for ikke at læse bøgerne ud fra den film med Lily Collins. Den var godt nok ringe! Stakkes Cassandra Clare, hun må være svært utilfreds. Det kan være, jeg skal give dem en chance!

   • Helt klart give hende en chance! Jeg læste bøgerne lang tid før filmen og tv-serien kom ud. Jeg slugte tv-serien, men det gjorde jeg mest fordi Harry Shum Jr. fra Glee spillede Magnus, hvor jeg synes han virkelig fik frembragt noget af den energi og charme, jeg synes Magnus har ?
    Jeg har læst the forhistorien og hovedserien, og mangler så at få læst den 3. del i serien, men har lige en plan om at få dem genlæst på engelsk først ?

  • De er rigtig gode, dem har jeg også læst mange gange! Filmen når slet ikke bøgerne til sokkeholderne ?

 • Elsker Les Misérables som roman lige så højt som Bille Augusts filmatisering fra 1998 med Liam Neeson, Uma Thurman, Geoffrey Rush og Claire Danes. Synes til gengæld at alle andre filmatiseringer af den er elendige. Måske bare fordi jeg ikke er til musicals….

  • Jeg var faktisk ret vild med den nyeste film – men det ER fucking mærkeligt, at de synger alting. Så snak dog imellem sangene om ikke andet! 😀

 • Anna Todd’s After!
  Indtil videre er der lavet en enkelt film, som er fin nok hvis man ikke har læst bøgerne.

  Bøgerne er helt igennem fantastiske, især hvis man elsker teenage/ung voksen kærlighed og drama. Sjældent har en bog fået så mange følelser frem i mig!

  • Jeg så filmen for nylig, og den var helt, helt forfærdelig. Der er nærmest ikke noget plot, og der er ikke nogen af hovedrolleindehaverne, der er synderligt sympatiske. Det var virkelig op ad bakke. Men bogserien har jo solgt sindssygt godt!

  • Åh, jeg har læst alle bøgerne i serien, og jeg blev slemt skuffet – desværre.
   Jeg elsker ellers “chick litt”, men serien her blev alt for meget på alle punkter. For overfladisk og for overdrevet.
   Der var jo næsten ikke de forfærdeligheder, som hovedpersonerne ikke oplevede, og jeg synes, at handlingen i længden blev lidt repetitiv.

   Først senere fandt jeg ud af, at forfatteren i første omgang skrev serien som fan fiction med Harry Styles som hovedpersonen, ala hvordan E. L. James skrev Fifty Shades som Twilight fan fiction.

   Til gengæld så er jeg stor fan af bøgerne bag To All The Boys I’ve Loved Before – de er bedre end filmene (særligt 2’eren) i min optik?

   Og kan vi så ikke snart få et nyt indlæg om chick litt anbefalinger, Miriam??

   • Jeg tror simpelthen ikke, jeg har nok nye bøger til et nyt chicklit-indlæg! Jeg har mest været omkring andre genrer og genlæst gamle favoritter, men måske jeg skal til at i gang. 😀

   • Jeg vil give dig ret i at det på et tidspunkt efter bog 2 bliver lidt trættende at mange af de samme problemer/kontroverser går igen og man tænker lidt at nu må de da snart have lært af det. Men jeg blev fanget af den måde særligt Hardin virkelig arbejder med sig selv og udvikler sig. Jeg ved serien har fået en del kritik for at romantikere et sygeligt forhold og jeg kan godt se hvad de mener, men alligevel synes jeg at der er noget smukt ved at vise at den grimme side af mennesker og vise hvordan det er muligt for folk at arbejde med sig selv og blive den bedste version af dem selv.
    Den sidste bog behøver man dog ikke læse. Det var vist lidt sådan en der er skrevet for at tjene penge, for historien afsluttes egentlig i næstsidste bog..

  • Årh ja.! Har næsten lige læst den serie. Slugte alle bøgerne henover et par dage og så filmen fordi jeg slet ikke havde fået nok. Hold nu op, det er nok den dårligste film jeg nogensinde har set! Det er ikke engang alt det der er udeladt og alle de ændringer de har foretaget, det er jo forventeligt når en roman skal koges ned til 1,5 time på skærmen. Men den var så overfladisk og det virker jo nærmest som om at de bliver forelskede på baggrund af 2 møder og nogle blikke gennem lokalet. Var heller ikke synderligt begejstret over skuespilspræstation.. Og så læste jeg endda at forfatteren havde været en del indover filmen. Jeg var så skuffet. Men læser hjertens gerne bøgerne igen

 • Bret Easton Ellis’ American Psycho er en fantastisk læseoplevelse (og en virkelig voldsom én af slagsen) – men filmatiseringen med Christian Bale i hovedrollen er altså også helt genial. Jeg så filmen en halv milliard gange før jeg læste bogen, og i dag er både film og bog stadig blandt mine favoritter. Faktisk har jeg det lidt på samme måde med A Clockwork Orange, som jo i Kubricks version er en ægte filmklassiker – og hvis man er sprognørd og fascineret af Clockwork Orange-engelsk (aka. Nadsat), kan læseoplevelsen i den grad også anbefales. <3

  • Bret Easton Ellis er batshit crazy, jeg knuselsker ham! Less Than Zero er vist også blevet filmatiseret, men den har jeg ikke set.

 • Stephen Kings Dyrekirkegården / Pet Sematary. Elendig filmatisering – begge to! Men bogen. ???
  Jojo Moyes’ Mig Før Dig. Ok film, hvis man ikke har læst bogen. Og nogen er bare guld !
  Samme historie med En Mand Der Hedder Ove.
  Bøgerne er bare bedst. Altid.

  • Jeg vil nu mene, der er enkelte undtagelser. Har du fx læst Sex & the City? Den er helt horribel! 😀

 • En mand, der hedder Ove. Det var meget interessant at se filmen, efter jeg havde læst bogen. Begge gode, samme fortælling, men helt forskellige.
  Og en gammel sag. Günther Grass: Bliktrommen. Filmen også god, men måske er den blevet overhalet at tiden.

  • Jeg har faktisk stadig En mand, der hedder Ove til gode, selvom alle altid anbefaler den! Må hellere se at få gjort noget ved det!

 • Troldmanden/The Magus af John Fowles er en af mine yndlingsbøger. Jeg er ret sikker på, at bogen er mere kendt end filmen, som er fra 1968 med en ung Michael Caine i hovedrollen. Simpelthen en af de dårligste film, jeg har set.
  Bogen er til gengæld virkelig god og lidt af en klassiker i forældregenerationen, fornemmer jeg. Jeg læste den reviderede udgave fra 1977, og jeg vil anbefale den til ALLE, der kan lide et spændende plot, god dialog, lidt mystik og et skønt, græsk ølandskab.

 • 100% A Song of Ice and Fire serien, bedre kendt som Game of Thrones. Bøgerne er enormt tykke, ja, men de er så så så så så meget bedre!! Alt for mange plots, personer, detaljer, whatever er forsvundet til serien… De første sæsoner følger de første bøger, men fordi bogserien ikke er skrevet færdig endnu (hurry up please) fik serieforfatterne løse tøjler til sidst. Både af den grund, og fordi serien generelt bare skuffede mig, kom jeg aldrig længere end til sæson 4 – men bøgerne er mine absolut yndlings!

  • Min svoger er sindssygt glad for dem, ved jeg, men jeg er selv helt vildt dårlig til fantasy på skrift! :-/

 • Drageløberen er en helt fantastisk bog. Men filmen var SÅ skuffende. Min mand og jeg skulle se filmen på vores 2.date og jeg havde virkelig fået rost den til skyerne, ( ud fra bogen)men filmen var SÅ dårlig, at min mand stadig betvivler min dømmekraft her 11 år efter ?

  Stadig Alice er også god. På både film og ikke mindst som bog. Den fremkaldte mange tårer.

  • Oh no! Det gør lidt ekstra ondt, når man virkelig, virkelig godt kunne lide bogen, og filmen så bare er helt forkert!

 • Jeg anbefaler alle Justin Cronins tre bøger i stjerner Passage-serien: en videnskabsmand med et godt hjerte kommer ved et uheld til at udvikle en ny vampyrrace, der selvfølgelig får verden til at gå under med undtagelse af vores helte. Den er dystopisk og virkelig spændende. Der er lavet én sæson, som kan ses på viaplay. Serieudgaven har nogle spændende greb, men bøgerne. Oh. Bøgerne. De ligger også på Mofibo 🙂

  Kh Ib

 • Leigh Bardugos Shadow and Bone trilogi samt Six of Crows-duologi er geniale. Specielt Six of Crows!
  Forestil dig et Oceans Eleven-inspireret kup i fantasyklæder i det fantastiske Grishaverse.
  Velskrevet, med geniale plottvists og karakterer som rammer lige i hjertet.
  Glæder mig som en gal til at se Netflix-serien, hvor man har har kombineret alle bøgerne under titlen Shadow and Bone. De er igang med at indspille den.

 • Stephen Kings Rita Haywood and the Shawshank Redemption. Filmen er selvfølgelig god, men jeg har ikke helt tilgivet den,at den har omskrevet så mange af karaktererne, når nu det er tale om en novelle, der sagtens kunne oversættes 1:1 på film. -novellen findes i bogen Different Seasons, som også indeholder den eminent gode novelle Apt Pupil.

  Philip Pullmans teologi om det gyldne kompas er,I mine øjne, den perfekte blanding af coming of age, magi og religionskritik. Filmen var forfærdelig flad, men jeg har dog hørt at serien skulle være noget bedre.

  Bøgerne om Narnia er også rigtig gode, og jeg har stadig ikke forstået hvorfor de har valgt kun at filmatisere nr. 2, 3 og 4.

  Den sidste jeg vil kaste lidt kærlighed efter er The Host af Stephenie Meyers. Dystopisk: tjek. Coming of ege: tjek. Aliens: tjek. Kærlighed: tjek. Overraskende plot: tjek. Jeg har ikke set filmen, da jeg ikke kan forestille mig, hvordan den skulle blive god, da en meget stor del af historien forgår inde i hovedet på hovedpersonen.

  • Med hensyn til Narnia, så er den første bog rent kronologisk jo mere en prequel. “Løven, heksen og garderobeskabet” er den første, der blev udgivet og anses nok for de fleste som værende den originale. Jeg er vokset op med bøgerne, og jeg synes slet ikke, filmene levede op til dem. Men de klarede sig vist heller ikke fantastisk, så jeg tror, det er derfor, de stoppede med at lave dem igen. :-/

 • Little women af Louisa Alcott!!! Men filmudgaven fra ‘94 er nu heller ikke ringe? Håber den nye filmatisering er god også.

  Ps. Tak for en dejlig blog.

 • -og nu glemte jeg alligevel en 🙂
  “Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” af Jonas Jonasson. Det er noget nær den værste film jeg har set, men bogen er genial. Den minder lidt om Forrest Gump i sin opbygning, men med en god portion tør skandinavisk humør.
  Jeg er egentlig ikke til komedier, men jeg klukkede mig alligevel igennem denne her. Kan klart anbefales, hvis man mangler noget at grine af i disse tider 🙂

  • Den er min søster glad for, ved jeg! Jeg har generelt lidt dårlige erfaringer med svenske forfattere, men det kunne være, jeg skulle udfordre mine fordomme! 😀

 • What about Kevin – en bog og filmatisering omkring en dreng der begår et skoleskyderi i usa. Den balancerer mellem: var han født ondt eller var det hans mora dårlige forældreevners skyld. Virkelig spændende og rørende!

  Eragon – av en dårlig film!

  Ej jeg ved der er flere, men de er helt væk!

  • Jeg har set We Need to Talk About Kevin. Den var fucking vild – Både Tilda Swinton og Ezra Miller spiller for vildt! Bogen har jeg ikke været forbi, men det må være en intens oplevelse!

   • Ja det var det den hed! Ej jeg er slet ikke til filmen. Kun bogen. Slugte den en solrig sommerdag med dejlig rød hud som tak!

 • P. S. I love you er SÅ meget bedre på bog end filmatiseringen. Alle følelserne kommer slet ikke med på film, og trods filmen er god er den mere ‘sjov’ end bogen.
  Så glæd dig til bogen.

  P. S. Der er i øvrigt lige kommet en opfølger 😉

  • Uhh, det er ellers humoren, jeg virkelig godt kan lide ved filmen. Men bogen er måskere mere straight up romantik?

   • Jeg mindes, at bogen har en god portion af det hele, men man kommer bare meget tættere på det hele, hvor filmen (som næsten altid) skøjter let og elegant forbi de detaljer, der gør bogen til noget særligt. Jeg synes filmen mangler rigtigt mange “småting”.. 🙂

  • Endelig en der har samme holdning som mig. Jeg har det så stramt med filmen, skuespillerne er forkerte og man oplever slet ikke tingene så intenst på film som i bogen. Er spændt på den nye opfølger

 • Åh, Stardust er også en af mine all time ynglingsfilm, og jeg anede ikke, at den udsprang af en bog. Jeg blev slet heller ikke fanget af hypen omkring Call me by your name. Flot skuespil, men ellers meget lidt spændende fortælling.
  Som en anden også anbefaler, så er jeg helt vild med alt, hvad Leigh Bardugo har skrevet – så fascinerende og velskrevede fortællinger, og jeg glæder mig så meget, til serien kommer. Kæmpe anbefaling her fra.
  Du havde engang Red Rising-serien på en ønskeliste (tror jeg, det var) – fik du mon nogensinde læst den? Jeg slugte den selv, og var helt vild med både sprog, univers og plot ?, så er selvfølgelig nysgerrig på, hvad du mon syntes om den ?.

  • Jeg gik i gang med den for anden gang for nylig, men jeg gik igen i stå omkring 50 sider inde. Jeg ved ikke, om den er lidt sløv til at komme i gang, eller om det bare ikke er min smag, men det går ikke så godt med mig og den! 😀

 • Det gyldne kompas-serien af Phillip Pullman. Læste bøgerne da jeg var yngre og dengang ELSKEDE jeg dem og blev helt vild, da de filmatiserede den, men synes filmen var skuffende efter at have læst bogen. Samme historie med Eragon-serien af Christopher Paulini. Dig blev bogserien også ringere i de nyeste af bøgerne, men de første bøger var jeg vild med!

  • Uh ja, der er virkelig mange mennesker, der er vrede over, hvad de gjorde mod Eragon! Hvis jeg husker rigtigt blev det også kun til en enkelt film, fordi de slagtede den så voldsomt?

 • Du er god til at beskrive bøger.
  Jeg er også vild med Anne fra grønnebakken, men også det lille hus på prærien
  Hvis du er til krimier med “gode” mord så læs iskold død og cirklen af Bernard minier. Der er lavet en serie der hedder the glacier baseret på iskold død.

  • Tak! Jeg tror aldrig, jeg kom igennem alle Det lille hus-bøgerne, men der var også virkelig mange afsnit af serien! 😀

 • Måske spørger jeg virkelig dumt, men er der 4 Hunger Games bøger?? Det er jo verdens bedste nyhed! ? Jeg googler straks!

 • En af de eneste gange hvor jeg både har elsket bogen OG filmen (ellers er det stort set altid enten eller for mig) er ‘To kill a muckingbird’. Fantastisk bog og kæmpe klassiker af Harper Lee og samtidig en smuk og rørende film som jeg mener Gregory Peck vandt en Oscar for. Tak for super god inspiration til lytning!

  • I det tilfælde her er det faktisk filmen, jeg har til gode. Hvor er det egentlig vildt, at den har fået lov til at holde så længe uden en remake.

 • Læste Anne Rice’s vampire chronicles som teenager. Det er længe siden jeg har læst dem, men tænker de nok snart kunne holde til et genlæs. Den første, Interview With a Vampire, var helt fantastisk. Også som film! Har kun kendskab til, at den og så Queen of the Damned er blevet filmatiseret. Sidstnævnte var til gengæld TÅKRUMMENDE dårlig. Lestat er fransk for fanden, what’s with the accent?! Kan også anbefale The Witching Hour og efterfølgerne Lasher og Taltos.

  • Ja, Anne Rice er en af de største forfattere at gotisk litteratur – min personlige favoritgenre. Hun er fucking amazeballs!

 • Miss peregrines home for peculiar children, fuck hvor tim burton ødelagde den trilogi…
  Den er godt nok længe siden jeg har læst dem,men kan anbefales, minder om en sær krydsnig af superhelte film, harry potter og back to the future,

  • Jeg sprang filmen over, fordi den så så ringe ud, kan jeg huske. Det er virkelig hit or miss med Tim Burton!

 • Fight Club! Jeg ser filmen igen og igen, men har kun læst bogen en enkelt gang. Den er meget detaljeret med voldsscenerne, hvilket jeg lige skal tage tilløb til.
  Stock up på naseservietter til P.S. I love you!! Jeg tudbrølede fra ende til anden.

 • Annette Aarre Dalsgaard

  Room af Emma Donoghue er intet mindre end fantastisk, filmen er også ganske god og mor-rollen vandt en Oscar. Men self er bogen bedst!

 • Farven lilla???
  Og så er tornfuglene helt fantastisk som roman. Den trænger vist faktisk til et genlæs

  • Det eneste jeg ved om Tornfuglene er, at den ALTID blev sendt i fjernsynet, når jeg ville se tegnefilm! 😀

 • En flænge i himlen! Rigtig god bog OG film ! Græd til begge. Kan ikke huske den engelske titel…Elsker hende der spiller hovedrollen. Shaylene Woods eller noget i den stil ?

  PS I love you, læste den på en all inclusive ferie til Tyrkiet. Kan ikke anbefales til charter rejser. Den er bedre hjemme i sofaen med kleenex indenfor rækkevidde. Smuk men også meget sørgelig ind imellem.

  Anne fra grønnebakken…. åhh? tager lige et moment og mindes den serie/bøger. Der er vist lavet en nyfortolkning af serien?! En slem skuffelse ! Men den originale version… åhh? og hvem var ikke lidt vild med Gilbert Blythe.

  • The Fault in Our Stars hedder den på engelsk. Det er en John Green – han er simpelthen fabelagtig i den genre!

 • The host eller Vandrende sjæle af Stephenie Meyer (ja Twilight forfatteren) er en af de mest betydningsfulde bøger fra mine teenage år! Den er efter min mening hendes bedste bog og den satte sindsygt mange tanker i gang hos mig. Og den knuste mit hormonelle teenage hjerte. Filmen derimod er en kæmpe skuffelse og rammer slet ikke bogens stemning og budskab.

  • Jeg var svært glad for Twilight i midten af tyverne, men forsøgte mig igen for et par år siden, og jeg blev meget distraheret at, at hun simpelthen ikke skriver særlig godt. :-/

 • Åh det kan i ikke være bekendt! Så mange bøger i giver mig lyst til at begrave mig i og så lidt tid her i “hjemmedagplejen”. Men jeg laver en liste, med dem der lyder mest spændende. Lige nu læser jeg The Wheel of time. Den er ikke filmatiseret men meget anbefalelsesværdig alligevel!

 • Life of Pi af Yann Martel, min absolutte yndlingsbog, blev filmatiseret i 2012 og jeg var ellevild! Men blev underligt skuffet da jeg endelig så den i biografen. Historien handler om en dreng, der efter et skibbrud befinder sig i en redningsbåd med en bengalsk tiger, en orangutang, en zebra og en hyene. Lyder som et underligt plot, men den er fantastisk, og med den vildeste “what the fuck” slutning.

  Ellers kan jeg også anbefale “åndernes hus” af Isabell Allende. Filmen er fantastisk, og med en meget ung Meryl Streep. Men bogen er dog stadig best.

 • Ej, jeg har lige en mere. Jonas Gardells trilogi “Tør aldrig tårer bort uden handsker” om en flok homoseksuelle venner i 80’ernes Stockholm under aids-epidemien. Der er kærlighed, venskab og en forfærdelig, men virkelig historie. Forfatteren siger selv, at han har skrevet sine venner levende igen. Det er en fantastisk fortælling, men rigtig hård læsning. HBO har den svenske serie-udgave, som jeg endnu har til gode at se.
  Kh Ib, igen

 • Jeg vil godt slå et slag for Pat Conroys; Savannah.
  Havde set filmen, som jeg er vild med flere gange, inden jeg læste bogen. Den er bestemt også værd at begrave sig i.

 • My Sister’s Keeper af Jodi Picoult!
  Fuldstændig forrygende og tåre-fremkaldende bog, der er skrevet fra forskellige vinkler på en kompliceret sag, om en ung pige der sagsøger sine forældre for retten til sin egen krop, da hun er sat i verden med det formål at redde sin søster fra leukæmi.
  Filmen er OK… men castet fuldstændig skørt og uden nogle af de karakterer og baggrundshistorier, som gør bogen ekstra god. Og så har de lavet slutningen om – fuldstændig utilgiveligt ?

  • Det er næsten aldrig et godt move at lave slutningen om! Stephen Kings The Fog er en af de få undtagelser!

 • Life of pi. Så meget bedre som bog. Læs den på engelsk (læs alle bøger på engelsk ??‍♀️).
  Spis bed elsk. Fesen film. Læs bogen!

 • Ready Player One. Jeg så filmen først, og det er jeg glad for, for der er en del detaljer der er ændret… Men begge dele synes jeg var gode.
  Og så er jeg i gang med at læse Darkest Minds-serien. Børn dør af en mystisk sygdom, der ikke kan kureres, men de få der er immune viser sig at have fået kræfter. Jeg har dog ikke set filmatiseringen af første bog – jeg har kun lige fundet ud af i tirsdags at den eksisterede

  • Det er et af de få tilfælde, hvor filmen faktisk har nogle fordele, synes jeg. Fordi det visuelle betyder så meget.

 • Du ved det nok godt, men kan selv huske min begejstring da jeg fandt ud af det, så hvis du nu ikke vidste det…
  The Green Mile er en lille bogserie, hvor der kom et udsnit en gang hver måned i seks måneder. I den udgave jeg har er mr. King himself bagpå når ryggene er samlet 🙂

  • Yes, det var ret oldschool af ham at gå med en serieroman. Det gjorde man meget i gamle dage. 🙂

 • Endnu en Stephen King. Dolores Claiborne. Dén er god. Bogen er bedst, filmen er ok (med Kathy Bates).
  Verdens bedste film, broerne i Madison County med Meryl Streep og Clint Eastwood er desuden baseret på en bestseller jeg har til gode at læse. De spiller bare SÅ godt at jeg tror bogen har svært ved at leve op til det.

  • ALT Stephen King er fabelagtigt! Han er en gud, den mand! Broerne i Madison County har jeg faktisk aldrig set, men det må jeg da godt nok få lavet om på!

 • Jeg læste Vand Til Elefanterne for en del år siden og blev voldsomt begejstret da filmen kom – jeg er vild med begge ?

 • Jeg vil gerne slå et slag for Ken Folletts Jordens Søjler og hans triologi om det tyvende århundrede: Giganternes fald, Verdens vinter og På kanten af evigheden. Jeg har læst dem alle flere gange, og vil snart have dem læst på engelsk 🙂
  Serien der er lavet over Jordens Søjler er forfærdelig! Jeg holdte ikke engang igennem det første afsnit fordi alle personerne og omgivelserne slet, slet(!) ikke er som de burde være..

  • Jeg har det af en eller anden grund til stramt med Ken Follett. Der er bare et eller andet ved hans skrivestil, der rammer forbi mig. Men måske er det tid til at give ham et skud mere!

 • Den Kroniske Uskyld er og bliver et af mine yndlingsdramaer – både bogen af Klaus Rifbjerg og filmen (som jeg så, før jeg læste bogen) med smukke, smukke Susse Wold som den lede femme fatale.

  Derudover er jeg vild med Pride & Prejudice-miniserien med Colin Firth som mr. Darcy, åh suk! Men jeg har faktisk stadig bogen til gode, selvom den står klar på min reol naturligvis på originalsproget. Skal bare liiige have læst en masse andet først…

 • Jeg er vild med dine anbefalinger – det burde være nok at gå i gang med her i den forlængede Corona lockdown!

 • Har læst alle kommentarerne og er fuldstændig enig med bla. A discovery of witches mega fed big serie! ? Men der mangler jo helt sikkert outlander serien! Selvom om filmserien er meget tro mod bøgerne så er de altså fantastiske som bøger.. Jeg går pt og venter i spænding på bog nr. 9..

 • Ken Keseys “One flew over the cuckoos nest”.
  Gøgereden med Jack Nicholson, super god film, men der er langt mere dybe (som sædvanligt) i bogen.

 • Little Fires Everywhere – fantastisk roman og jeg krydser så meget fingre for, at Reese Witherspoon har fået lavet en ordentlig serie ud af den.

  • Ved du, om serien kan ses herhjemme? Den har fået ret fine anmeldelser, men den bliver jo sendt på fucking Hulu! 🙁

Der er lukket for kommentarer.