Mine favorit-julefilm

Der findes virkelig, virkelig mange julefilm. Og de er meget varierende i kvalitet. Der er dem, man skal se, før det rigtigt kan blive jul og dem, man lige timer aftenhyggen til, når de alligevel er i fjernsynet, og dem, man sætter på, fordi man alligevel ikke har noget bedre at tage sig til, selvom man har luret hele filmen, før første scene er slut. Den sidste kategori er ikke at finde på min liste. De ligner hinanden til forveksling og har allesammen en plot, der involverer kongelige i et fiktivt land/nogen, der har et herrefancy job og har mistet juleglæden/nogen, der ufrivilligt vender tilbage til deres meget lille barndomsby og bliver forelsket. De fleste streamingtjenester har et udvalg, så det er bare at starte fra en ende af! 😀

Heller ikke på listen: Film, man gerne sætter sig ned og ser i julen, men som ikke rent faktisk har juletema. Ringenes Herre, Harry Potter, den slags. Og måske heller ikke din jule-yndlingsfilm, hvilket jeg skal beklage, men så deler vi nok ikke filmsmag lige på det punkt. 😀

De fleste film på min liste er selvfølgelig ikke små, ukendte perler, men ikke desto mindre kan man måske få lidt inspiration til filmhygge i juledagene:

 

Miracle on 34th Street/Miraklet på Manhattan (1994). Der findes adskillige varianter af den her film, hvoraf den nyeste er den, jeg foretrækker, fordi Mara Wilson er en af min generations mest ikoniske barneskuespiller, og fordi Richard Attenborough gør det fabelagtigt som julemand. Den er så feel-good hele vejen rundt og med verdens flødeste slutning.

Love Actually (2003). Ignorer alle moderne analyser om, at det i virkeligheden er en ret deprimerende film og nyd den for, hvad den er. Den skæve, britiske humor og de mange historier, der ganske fejlfrit er flettet sammen til et lille julemesterværk.

The Holiday (2006). Står ofte lidt i skyggen for Love, Actually, hvilket er enormt synd, for det er virkelig en gennemført film helt ned til Hans Zimmers uovertrufne soundtrack. Castingen er ligeledes spot on. Kate Winslet er selvsagt formidabel, men Eli Wallach i rollen som Arthur smelter også mit hjerte hver eneste gang.

The Santa Clause/Tror du på julemanden? (1 & 2) (1994, 2002). Tim Allen i sit es som Scott Calvin, der mod sin vilje forvandles til Julemanden, hvilket skaber nogle heftige problemer for ham på privatfronten. Humoren er ret klassisk familievenlig, men for mig kan de her film bare lige lidt mere end mange andre som dem. Treeren i serien er jeg dog ikke fan af.

Grinchen (2018). Det er en klassisk fortælling, der findes i et væld er versioner, men jeg synes faktisk, den nyeste er ret vellykket (og overordnet set bare lidt mindre creepy at se på end Jim Carreys version). Meget børnevenlig, selvfølgelig, men Grinchen i al sin sarkastiske voksenpessimisme er slet ikke dum for os andre heller.

Home Alone/Alene Hjemme (1990). Ingen over, ingen ved siden af. For mig i hvert fald. Det er simpelthen ikke jul, før Kevin har stjålet en tandbørste, holdt kæmpe fest med papfigurer og givet tæsk til The Wet Bandits.

Die Hard (1988). Om det teknisk set er en full on julefilm kan selvfølgelig diskuteres, men om ikke andet er det et fremragende bud, hvis man vil have et lidt andet take på juleglæden.

Klaus (2019). Netflix bliver kun bedre og bedre med deres originale film, og jeg var meget positivt overrasket over Klaus. Den har den der nye animationshumor, som er både børne- og voksenvenlig, og den rammer en virkelig fin balance mellem det sjove og det gode budskab.

 

Honorable mentions: Last Holiday er på ingen måde en A-film, men den afviger alligevel fra de klassiske julekomedier, hvis man er træt af alle de udtærskede klichéer. Hjem til Jul er teknisk set en serie, hvorfor den ikke når den officielle liste, men jeg var fucking vild med den. Igen godt arbejde, Netflix! (HUSK dog at se den på norsk, som er originalsproget. Netflix sætter automatisk den dubbede version på, og den spiller virkelig ikke). Four Christmases er bundærligt ikke god nok til at komme på listen, men det er en film, der er et solidt Hollywood-budget bag, hvis man er træt af Hallmark tv-movies, men ikke kræver noget storslået. Jingle All the Way/Mission Julegave er ikke en af de film, der har klaret the test of time til UG, men man skal ikke totalt kimse ad nostalgien ved Arnold Schwarzeneggers komediedage i de glade 90’ere,

Kommentarer (39)

 • Ikke nogen jul uden Dyrlægens Plejebørn, Alene Hjemme 1 og 2, og af de nyere film er der Polarekspressen, som jeg personligt synes fortjener en plads på alle julefilmslisterne. Kender folk den ikke, eller er jeg bare den eneste der synes den er god?

  Love Actually så jeg i biografen sammen med min første rigtige kæreste på vores første date, så den vil forevigt minde mig om snav og grams på bagerste række i biografen

  • Måske havde jeg for høje forventninger til Polarekspressen, men jeg brød mig ikke om den. Dels synes jeg den var kedelig, og dels havde jeg svært ved at se udover animationsstilen, som bare ikke fungerede for mig. :-/

 • Jeg ved ikke om det teknisk set er en julefilm, men Bossen og Bumsen med Eddie Murphy er en fast tradition herhjemme.

 • Har du set “Holiday in the Wild” på Netflix? Virkelig sød chickflick. Måske kun julet i samme stil som Die Hard, men så absolut “Christmas-adjencent” og værd at se.

 • Har du set dokumentarerne på Netflix om “Movies that made us” ?? Man kommer til at værdsætte Alene hjemme endnu mere.. ?

 • Jeg ville så gerne have haft, at en af de (mange!) anbefalinger, jeg har haft læst af “Hjem til jul” havde nævnt det med norsk som originalsprog klart og tydeligt ? Jeg så fem (ud af seks) afsnit og var jævnt frustreret, før jeg opdagede at jeg kunne skifte den absurd elendige engelske Voice-over ud med norsk og der lappede det kun en smule på oplevelsen..
  Jeg så derimod “Every other holiday” på Viaplay i går og den var jeg positivt overrasket over, selvom den ikke er indbegrebet af den klassiske julefilm ?

  • Jeg skiftede med det samme, for alle trailerne var jo på norsk, så jeg vidste godt, noget var galt! Men det undrer mig, man ikke har originalsproget som default. Du er ikke den eneste, jeg har hørt om, der fandt ud af det lige sent nok.

 • Vi ser os de eventyrlige vogtere selvom det ikke er en julefilm, men påskefilm. Men julemanden er med ergo ser vi den til jul og påske og når sønnen taber en tand. Lad os bare sige, det er en favorit?

 • Jeg så Klaus i går, og jeg var så positivt overrasket! Den føltes så nostalgisk! Som noget jeg så, da jeg var lille – samme lækre følelse. Og så med et knivspids moderne, som får den til at virke godt i dag. En simpel og god historie, uden at overkomplicerer historien/plot eller karakterer. Og så var den flot (og håndtegnet – stort win herfra!)
  Men julefilm som skal ses hos mig er klart Dyrelægens Plejebørn, Bossen og Bumsen og Alene Hjemme. The Holiday og Love Actually er også velset, men ikke lige så stort et must.

 • Jeg er generelt meget enig. Jeg har også lige set Arthurs julegaveræs, den synes jeg virkelig også var sød, og jeg kan virkelig anbefale den, hvis du ikke har set den ? ved du hvor Miraklet på Manhattan kan streames henne? Jeg synes ikke, at jeg har fundet den online ?

  • Jeg brød mig ikke så meget om Arthurs julegaveræs, men den er også udpræget Aardman Animations i stilen, og det er slet ikke mig. 🙂 Miraklet på Manhattan skal pt lejes eller købes, den kan desværre ikke streames. Jeg har også været på jagt! 😀

  • Jeg citerer fra indlægget: “[…]måske heller ikke din jule-yndlingsfilm, hvilket jeg skal beklage, men så deler vi nok ikke filmsmag lige på det punkt.” 😀 It’s a Wonderful Life er ikke en af mine favoritter, den er lidt for oldschool til mig. 😀

 • Jeg kan ikke holde jul før jeg har set A Christmas Carol, Dickens gamle juleklassiker. Der er lavet sååå mange versioner, men George C. Scott versionen er nok den bedste og så kæmper Muppets og Patrick Stewart om andenpladsen.

 • I min familie ser vi altid “Julens røde støvler”. Den er totalt ukendt (har faktisk aldrig mødt andre, der har set den), og nok også ret kliché, men jeg knus-elsker den! ?

  • Hej Line
   Jeg faldt lige over din kommentar, i min søgning på filmen. Da jeg var barn/teenager, så min mor og jeg altid julens røde støvler hver jul. Men jeg har desværre ikke filmen mere, og den er så ukendt at jeg simpelthen ikke har kunnet finde den nogle steder 🙁 Ved du tilfældigvis hvor man kan skaffe den eller hvem der har lavet den? det eneste jeg har er navnet. Min mor ville blive så lykkelig, hvis jeg fik fat i filmen igen, det er en af vores yndlingsfilm. Vi havde den på VHS, men jeg tror den er blevet væk i en flytning.

 • A Christmas Romance med Olivia Newton John! Hvis ikke man har set den, så please gør det. Den er så kliché, så fløde, og så wholesome. Ja, jeg græder hver gang.

  • Også en stor favorit herhjemme, men har bare ikke kunne se den på tv i flere år 🙁 Ved ikke hvor den kan ses henne. Har ellers gode minder fra år tilbage, hvor den altid blev sendt på DR1.

 • Jeg synes Christmas chronicles på Netflix gør det rigtig godt også – det er ligeledes en original Netflix produktion ?

 • I min familie kører vi Sound Of Music og mini-serien Mistrals Datter. Ingen af de to har noget med jul at gøre handlingsmæssigt. Men traditionen opstod fordi TV2 altid, altid, ALTID viste Sound of Music 1. juledag og de 8 afsnit af Mistrals Datter blev fordelt ud over dagene mellem jul og nytår.

 • Untamed heart med Marisa Tomei og Christian Slater dengang de var unge ? Så bliver det rigtig jul ?Smider den ind, så man kan lade sig inspirere.

 • Øh nej! Det kan på INGEN måde diskuteres hvorvidt Die Hard er en julefilm. Det er en julefilm okay! Og jeg knuselsker dig for at have den på listen – jeg elskede dig i forvejen men omg!!! <3 ps. Jeg så The Holiday i dag (igen) og shit hvor den altså bare holder. Er så forelsket i Jude

 • Glædelig bagjul, siger man vist nu!
  Men bedre sent end aldrig.

  Er vildt enig i Klaus, fantastisk sød, god og indholdsrig animationsfilm! Love it!
  Bakker andre læsere op: Christmas Chronicles er en julefilm man ikke må vige uden om.
  Ikke-julefilm og dog ret julet – har du set “mens du sov”? Elsker den film! Dén kan få mig i julestemning!

  Men det synger vist på sidste vers med julefilm i denne omgang – desværre!

 • Til jer der leder efter røde støvler til jul så er den på YouTube på engelsk. Søg på red boots for Christmas. Glædelig jul

Der er lukket for kommentarer.