Lommefilosofiske efterårsdyner

Min tålmodighed betalte sig! I går sov jeg for første gang, siden den seneste varmebølge indtraf, en hel nat uden at have blæseren tændt. Mine fødder var kølige i stedet for at brænde op. Jeg havde dynen oppe over skuldrene. Oprigtigt spørgsmål til varmeentusiasterne: Hvordan sover I godt, når nætterne holder sig over 20 grader? Er I bare anderledes indrettet end mig? Dør I ikke af sved? Savner I ikke at putte under dynen?

Der er kun én ting, jeg ikke bryder mig om ved efteråret. Måske to, hvis man tæller det hyppigere gråvejr med. Når sommeren går, går solen med, og lyset forsvinder. Min hjerne kæmper i forvejen lidt med at fremstille flere ting, der skal holde mig oprejst rent psykisk, og det er næsten, som om den derudover ser dårligt i mørke og derfor er ekstra inaktiv i vintermånederne. Det er træls, for at sige det på godt jysk. I går så jeg ud af vinduet omkring kl. 20, og det var allerede nærmest mørkt. Det er jeg ikke helt klar til.

Men jeg er klar til alt det andet. Det er ikke, fordi der ikke findes sommerhygge, den er bare anderledes. Sommerhygge er rosé i solen og halvkolde pølser, der aldrig havde en chance på den elendige engangsgrill i parken. Det er udendørs koncerter og kanalrundfarter sammen med alle turisterne. Det er lette sommerkjoler og hyppigere udskiftning af solbriller end af trusser. Sommeren er dejlig, men efteråret har bare et andet tempo. En anden stemning. Sommeren er et tæppe, efteråret er en dyne. Sådan rent metaforisk, hvis jeg må være så lommefilosofisk. Og jeg fucking elsker dyner.

Dyner er hokkaidomos med timian og parmesan. Dyner er sofahygge med middelmådige film på Netflix. Dyner er blade i en en million farver, der må og skal sparkes til, når de ligger i lokkende bunker. Dyner er oversize sweatere og uldstrømpebukser. Dyner er Halloween i Tivoli. Dyner er en bog i en lænestol, hvor man bliver så opslugt, at man fuldstændig mister tidsfornemmelsen, mens det stormer udenfor. Og dyner er, ja, dyner. Sådan helt konkret, for alle ved, at dyner er the shit. Jeg har så ondt af de steder i verden, hvor dyner ikke er en ting. Tænker de har det på samme måde med D-vitamin-indekset herhjemme.

Tror sgu lige, jeg henter min dyne. <3

Kommentarer (17)

 • Jeg er med dig! Jeg elsker dyner så højt, at jeg sover med to. Og ærlig talt: en dobbeltseng helt alene, bare mig og en masse dyner, nyskiftet sengetøj og kølige temperaturer ville være det lækreste. Lige nu er der altid mindst et lille barn i sengen, og det er nu også hyggeligt. (Men det andet… En dag)

 • Jeg sover også med to dyner. Året rundt. Varmen holder jeg ud om natten, ved at omfavne dynerne i stedet for at have dem over mig. Og så falder min kropstemperatur helt automatisk om natten, så jeg ikke sveder så meget. Jeg skal passe på ikke at mosle rundt, fordi så bliver jeg varm. Jeg forsøger bevidst at ligge stille indtil jeg falder i søvn. Jeg har også åbent vindue om natten.

 • Jeg elsker lange og varme somre ? Men nej, jeg sover ikke bedre om natten af den grund. Vi har vinduet åben i soveværelset døgnet rundt i sommermånederne, og jeg sover med sommerdyne eller bare et lagen. Varmen gør det virkelig svært at falde i søvn, og jeg vågner og føler mig klam og svedig. Ville ønske jeg kunne få varme dage og kolde nætter ?

 • Når det er saunavarmt i mit hus, sover jeg med så lidt tøj på som muligt, og ligger helt stille på ryggen, med arme og ben lidt ud fra kroppen. På den måde køler jeg bedst ned. Mit hår er langt og tykt, så det ryger op i en knold for at give luft til nakken.
  PS. Jeg elsker også dyner!!

 • Du kan da ikke nævne dyner SÅ mange gange i et indlæg, mens jeg ligger her under et græsk lagen og SAVNER min dyne!!! Ikke fordi jeg ikke kan holde varmen, men fordi man bare ikke kan putte med et lagen!

 • Jeg sover kun med én dyne. Til gengæld har jeg indført konceptet sofadyne, hvilket – som navnet indikerer – vil sige, at der altid ligger en dyne på sofaen, fordi tæpper er ikke gode nok. Dyner holder 100. 200, faktisk.

 • Jeg har en silkedyne, de er nemlig temperaturregulerende, fugt/væskeabsorberende og afledende. Den sover jeg med om sommeren når der er tropenætter og den kan jeg nu sagtens ligge og putte mig under. Jeg kan ik sove uden en dyne trods der har været stabilt 28 grader i mit soveværelse i flere måneder nu og den har været værd at kaste 1000 kr. efter (på tilbud). Jeg er dog allerede ovre i min vinterdyne igen nu og nåede faktisk kun at få brugt silkedynen 5-6 gange i løbet af sommeren, så den har vel ik helt betalt sig ind i endnu, men det kommer vel 😀 Jeg sover hverken med blæser tændt eller vindue åbent da jeg ikke kan sove hvis der er ting der larmer. Så som en blæser eller folk der går nede på gaden og snakker eller lign… Så den må være et tip til dig hvis du mangler din dyne når det er varmt 😀 Og de kan fås billigere end oppe i et par tusind 🙂

 • Til S. – Sofadyne konceptet lyder genialt! Måske jeg skal indføre det herhjemme?!?

  Miriam, endnu engang viser du hvorfor du er en af mine absolut yndlingsbloggere! Du skriver så fantastisk <3 Jeg er ikke efterårsfan. Det er vådt, koldt og klamt. Men jeg synes faktisk at din måde at beskrive det på gør mig helt glad ved efteråret!

 • Jeg elsker dyner. Og jeg hader varme. Fuck, hvor sover jeg altså elendigt, når det er varmt, hvilket er ganske forfærdeligt, når hankønsvæsenet ved min side ikke kan få nok varme og det ikke må trække på ham.
  Så jeg er glad nu, hvor jeg rent faktisk kan putte mig ind i min dyne igen. Jeg har altid slæbt den med mig, når jeg har læst eller set TV i stuen. Dyner er, no shit, det bedste.

 • Da jeg nåede sidste del af indlægget, blev jeg opmærksom på, at det er september aka. starten på årets bedste sæson. Tak for det, Miriam, kan slet ikke vente nu!

 • Jeg har et godt sovehjerte, så jeg falder hurtigt i søvn, også om sommeren, men jeg må indrømme, at jeg i varmt vejr vågner i løbet af natten, fordi jeg har det varmt. Og ja, jeg sover også med to dyner, hvilket jeg har genovervejet ifm. køb af mindre seng. Er gået fra 180 til 140, udelukkende pga. meget lille soveværelse. 40 cm mere gangplads er ret meget. Men de to dyner er nemlig megahyggeligt.

 • Om efteråret: trods min glæde ved bare fødder i Birkenstocks og min afsky for regn, er jeg også glad for efteråret. Efteråret er fede støvler, søde huer, risengrød. Jeg ville ikke kunne holde ud at bo i et land, hvor der er f…… varmt hele tiden.

 • Jeg plejede også at sove med to dyner. Nu sover jeg med dobbeltdyne. Selv. Mens manden ligger under sin egen dobbeldyne o.O
  Jeg fik en ny dyr luksus dobbeldyne i fødselsdagsgave. I juni. Og den er bare aaaalt for varm. Ligger SÅ godt med den, men sveder utroligt meget under den. Jeg glæder mig til kulde.

 • Køb sådan en her https://www.matas.dk/ice-power-kuldevarmepose?gclid=CjwKCAjwnrjrBRAMEiwAXsCc41kBJydOId2mIG9NEZsdoNaAHQ6SFY9_EzX08KO6MzUHPNFkrsnRHhoCBr4QAvD_BwE – i fryseren med den. Ud med den og vikl et viskestykke omkring (for at undgå frostskader ?), når du skal i seng og læg den så i fodenden af sengen. Så kan man putte fødderne og benene på den, når man skal sove + den holder dynen kold ?
  Det har været en game chancer for mig, som også koger om natten ?

 • Åh, efterår og vinter er de bedste årstider på året. En frisk kølig (elsker det engelske ord crisp her) efterårsmorgen med lav sol, blade i alle farver og strikhandsker. Efteråret kan meget mere end sommeren kan!

Der er lukket for kommentarer.