Verdens dårligste råd, part to, aka BLAND DIG UDENOM!

img_2530Man kan selvfølgelig ikke skrive et indlæg om, at der også er enkelte aspekter af det at være blogger, der kan være lidt sucky uden at få at vide, at man tuder og skal tage sige sammen og “det må man forvente, når man skriver offentligt.” Nuvel, jeg havde netop forventet et par af den slags reaktioner, for jeg var af præcis sammen holdning, indtil jeg opdagede, hvor meget man egentlig bliver påvirket af at modtage nederen kommentarer på semidaglig basis. That shit is not fun.

Mange af de negative reaktioner kom selvfølgelig ind via hemmelighedsfunktionen, fordi folk er kujoner, der gerne vil råbe af mig, men ikke vil have svar. En af dem lagde ud med at fortælle mig – på ikke videre konstruktiv vis – at jeg er en tudefis (hvilket bestemt ikke er forkert!), hvorefter hun besluttede sig for at give mig “et godt råd”. Jeg skriver “et godt råd” i citationstegn af to årsager: 1) Det var reelt det, hun skrev, og 2) det var virkelig, virkelig ikke et godt råd. Jeg slettede kommentaren umiddelbart efter, så jeg kan ikke citere perfekt, men den lød noget i stil med “hvis du gerne vil finde kærligheden, den dybe, ægte kærlighed, så skal du holde op med alt det der Bridget. Det er bare ikke sødt, når man er fyldt 30.”

Jeg stirrede måbende på kommentaren i nogle sekunder, og så begyndte jeg at grine. Højt. Det er så dumt skrevet af så mange grunde. For det første tager jeg sjældent råd fra folk, der lige starter deres omtanke ud med en solid sviner. For det andet har jeg til dels valgt et fokus på bloggen, der hedder en bestemt form for humor og selvironi. Derfor bliver det meget Bridget. Det giver mig (og forhåbentligt nogle af jer) et afbræk i hverdagen. Jeg synes, det er så dejligt befriende. Men det er sgu da ikke alt, jeg er! Jeg er også en million andre ting, som ikke ryger på bloggen, fordi jeg ikke synes, de passer ind, eller fordi der er noget andet, jeg hellere vil skrive om. Bloggen er ikke og kan aldrig blive hele mig. Det er simpelthen ikke muligt. (Apropos Lortemor-gate). Og i øvrigt bruger jeg altså ikke bloggen til at score – hvis jeg gjorde, tror jeg, der er mange andre ting, der ville have godt af at ryge også! 😀 Men sagen er den, at selv hvis jeg var Bridget 24/7, så er det da verdenshistoriens dårligste råd, hun der kommer med: “Hvis du gerne vil finde ægte kærlighed, så skal du lige lave om på den, du er.” Nu ved jeg ikke med jer, men i mine øjne er ægte kærlighed at blive elsket for lige netop den, man er. Bridget-sider und alles. Så nej, anonyme fremmede, det vil jeg ikke holde op med.

Her er et reelt godt råd: Lad være med at udtale dig som ekspert, når du kun kender til en brøkdel af situationen. Lad være med at komme med “gode råd”, hvis du ikke er blevet bedt om dem. Især om noget så personligt som kærlighed. Det er enormt grænseoverskridende og virkelig upassende. Smukke, dejlige Cana har i dag offentliggjort, at hun og Thomas har besluttet at gå hver til sit. Med den venskabelige kærlighed intakt. Og jeg bliver både vred og opgivende, når jeg ser nogle af kommentarerne dertil.

“Hvis man tror man kan have en altopslugende kærlighed fra den dag man mødes og til den dag man ligger i sin grav, er man håbløst naiv – det findes ikke. Man vil komme til at [gå] fra den ene til anden hver gang man oplever kærligheden ændrer sig. Desværre giver du et ret godt billede af, hvorfor der netop er så mange skilsmisser i dagens Danmark.”

“Tror I ikke bare jeres kærlighed har ændret sig og I skal arbejde på at acceptere at kærlighed ændre[r] sig igennem livet. (…) Måske er det blevet for let at kaste håndklædet i ringen og skyde skylden på “vi er blevet mere venner end kærester.” (…)”

Hvad er det, folk forventer? At man kommer med en deltaljeret redegørelse for, hvorfor ens forhold er gået i stykker? At man skriver alt det grimme og ulykkelige, der selvfølgelig også ligger bag den endelige beslutning ? At man læser deres “gode råd” og tænker: “GUD, hun har ret! Vi samler straks håndklædet op og kæmper videre”? Fordi man på en pæn måde skriver, at man ikke længere er sammen, betyder det ikke, at man er supermeget ovenpå omkring det. Det er det hårdeste i hele verden, og det er ikke beslutning, der bliver truffet på et splitsekund. Og det gør ondt. Det sidste, man har brug for, er da en hær af folk, der gør sig klog på, hvordan man kunne have repareret sit forhold. Et forhold de intet kender til.

Det er lige meget, om “det gode råd” rent faktisk kommer fra et venligt sted, for det bliver lynhurtigt en bjørnetjeneste. Den intenderede venlighed bliver i realiteten sårende. Man kan simpelthen ikke udtale sig klogt om noget, når man ikke kender hele situationen, og man ender med at mase sig ind på et utroligt følsomt sted med store, klodsede sko. Tænk Buffalo-varianten.

When in doubt, leave it out. Det er egentlig noget, man siger, når det drejer sig om at sætte kommaer på engelsk, men jeg synes, det passer meget godt ind her. Nogle gange er det allerbedste, man kan sige, ingenting.

Kommentarer (37)

 • Helt ærligt, nogle mennesker burde bare lærer at holde deres forbandet kæft (Pardon my French).
  Hvis du ikke har noget pænt at sige, så ti stille, og lad vær med at se dig selv som en frelser for andres problemer. De har højest sansynligt slet ikke bedt om din hjælp. I denne virituelle blog verden, er vi (ihvertfald de fleste af os) “Blog veninder” der overfladisk kan hjælpe hinanden med gode råd sammen med en “You go girl” attitude, men det der stikker dybere som f.eks (et forlist) parforhold, børneopdragelse, fravalget af børn osv. skal vi lærer at holde os fra, for så godt kender vi altså bare ikke hinanden, også går det hen og bliver grimt, også selvom det måske slet ikke var meningen, og det er bare så super ærgerligt.
  Jeg ELSKER at følge med på denne blog, fordi der er så meget humor, selvironi, “venindefølelse” og bare generelt plads til at være sig selv.
  Lad vær med at lytte til alle de bedre vidende arrogante brokkehoveder, og fortsæt med det du gør Miriam – det virker! 👏🏻🙌🏻👍🏻
  Tak for en skøn blog! 😘

  • Det er især det der med ikke at have bedt om hjælp, der pisser mig af. HOLD NU KÆFT. Du må udtrykke medfølelse og kærlighed, men alt det andet holder du lige for dig selv.

 • Kæreste Miriam, hvor er det godt skrevet! Det er godt nok meget man skal lægge øre/blok til;) For lidt over et år siden gik min kæreste og jeg fra hinanden, og hold nu op det var hårdt! Heldigvis har jeg ikke oplevet for mange af “de gode råd”, men de der var, var aldeles trættende at høre på. Det blev i nogle tilfælde sådan, at jeg ikke havde lyst til at dele bestemte følelser med bestemte mennesker, fordi jeg ikke orkede hvad der måtte komme retur. Når det er sagt, begyndte jeg et par månede efter min kærestesorger trådte ind, at læse din blok, bl.a. dine Bridget indlæg, og jeg tog mig selv i at grine højlydt. Jeg nærmer mig snart de 30 og kunne/kan sagtens genkende mig selv i det. Det var første gang jeg grinte i to måneder. Så tak for det<3

  • Årh, jeg er glad for, at jeg kunne hjælpe bare en smule! Men ja, de der “what doesn’t kill you makes you stronger” og lignende kommentater oven på et breakup. Bræk.

 • Hvis man bare skal acceptere at kærligheden ændre sig og det er ok bare at være gifte venner, så ville jeg stadig være sammen med min eks, i kedelig samliv med meget lidt sex(og mest af pligt over for den anden).
  I stedet sagde vi stop, det gav knubs undervejs og trods nogle lorte forhold og knuste hjerter siden tror jeg vi begge er mere lykkelig i dag.
  Jeg er i hvert fald med min kæreste igennem 2,5 år meget lykkelig, mere end jeg var med min eks.
  Min eks er ærgelig for ham lige blevet single igen mod hans vilje, men jeg tror da at han nok en gang finder en der vil det samme som ham i livet(måske bliver det dig når han går på tinder igen 😂)

  • Jeg tænker også, at det godt kan ske, der er flere af den ældre generation, der bliver sammen, men der er fandme også flere, der lever i ikke-lykkelige forhold, fordi de føler, de SKAL blive sammen, og det er sgu endnu dummere!

 • Jeg læste de to kommentarer og tænkte “hold nu kæft”! Jeg er helt sikker på at Thomas og Cana har afprøvet alle muligheder, inden de har valgt, at de ikke længere skal være kærester/ægtefolk. Og at de to skønne mennesker er ganske klar over at kærlighed ændrer form over årene. Så de kommentarer er bare så malplacerede og ufølsomme. Jeg blev så sur og ked på Deres vegne. Og tager hatten af for, at de har turdet tage en røv hård beslutning.
  Jeg får SÅ mange “gode råd”. Både fordi jeg er ledig, men især fordi jeg har kroniske smerter. Jeg fik dem også da jeg var gravid og var så heldig at være en af de 2-3% der kaster op hele døgnet, hele graviditeten. Jeg bliver og blev så træt. Hvorfor kan folk ikke bare klappe kaje, med mindre der rent faktisk bliver spurgt om råd?!

  • Jeg er HELT enig. Hvis man ikke kan komme med støtte og kærlighed der, så skal man bare holde sin kæft.

 • Jeg er helt enig med dig. I det hele. Og jeg synes at bloggere skal stå model til alt for meget pis.

  Når jeg læser kommentarerne til C og T så tænker jeg, at det kommer af frygt, fordi man ser på sin partner og tænker “fuck, vi er sgu også mere venner end elskende.” Det er ikke for at forsvare dem, jeg synes slet ikke, at man skal skrive eller sige den slags, jeg blev bare selv lidt bange, da jeg læste om skilsmissen og tænkte: nu skal vi altså lige snave noget mere herhjemme. Så det gjorde vi.

  Tak for en rigtig dejlig blog.

  • Jeg ville ønske, det kom af sådan en frygt, men jeg tror sgu mere på, at nogle mennesker er idioter og andre bare har total mangel på situationsfornemmelse. :-/

 • Kan vi blive enige om, at Bridget Jones selv har rundet de tredive, da vi møder hende, og det netop er dét hele hendes historie handler om? Følte bare lige et behov for at påpege endnu en grund til, hvorfor det “gode råd” var den største omgang vås siden Donald Trump. Hvordan kan mennesker nogle gange være så afsporede? Suk…

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

 • Så meget godt i dette indlæg
  Det Bridget råd… hun finder jo en… og huer over 30…
  og jeg gider da heler ikke ændre min personlighed for få en kæreste. .. det da noget vås, det da noget at det mest uærlige over for sig selv og den anden man kan gøre.

  Bliver stadig forundret over at folk tror en blogger liv kun handler om det de ser på bloggen…. så en mad blogger spiser og laver mad i alle vågne timer? Og jeg er kun optaget af min hund? Det en absurd tanke gang. Og det gør mig trist, syntes ellers vi bruger meget tid i skolen på at lære børne at det man ser i medierne kun er en brøkdel af helheden.

  Og så den med at man skal forvente Shii storm hvis man udtaler sig offentligt…. realiteten er at der nok kommer noget…. men der gør det på ingen måde ok.

  Og alle de gode råd… får dem også i forhold til min angst… eller det bedste “hvis du ikke kan gå nogle steder uden din hund skulle du måske få hjælp” som opfølgning på at jeg har sagt jeg ikke orker så meget da de sagde jeg skulle komme ude…. no sit Sherlock jeg burde få hjælp 1) Zorro ER mit hjælpemiddel. .. siger du også folk skal bruge noget andet end deres rolator. 2) der er bare ikke så meget hjælp at hente i dk, og slet ikke mirakelkure. 3) gæt hvad jeg har fået hjælp i snart 8 år…. Først da jeg fik hund (jævnfør punkt 1) rykkede det for alvor…. 4) jeg spurgte dig ikke om råd.
  Men det gives nogle gange ansigt til ansigt af vildt fremmede…..
  Hmm har lige fået ide til indlæg….

  Eneste upopfordrede råd jeg ikke har noget imod (fordel meste, ikke i sager som C&T) er spørgsmål der lyder oprigtigt … om har du prøvet (også igen er de den 10 der spørg så det trættende…. så bedste bud er vel at spørg om man må komme med et forslag/ide, inden man gør det)

  • Ja, jeg hader også stort set alle uopfordrede råd. Det kunne være, vi skulle begynde at lære vore børn, at sådan nogle er forbudt! 😀

   • Kunne være en god idé. .. men tror du det hænger ved? Jeg mener når de nu glemmer at almindelig god opførsel også gælder på nettet samt kilde kritik…. eller er dem der laver de helt store ubehageligheder faktisk dem der ikke er vokset op med internettet?

    Ved godt Zorro ikke er færdig uddannet, så spørg jo før f.eks. Tøj butik og der har jeg også fået nej og et “godt råd” efter at nævne han er i trænning.
    nej er fair nok det er deres valg og ret, men at gøre grin med mig når jeg siger at så går jeg videre er ikke ok… gider ikke stå i prøverum og få panik anfald.
    nå men den med Tøj butik er ikke så gal mere har fundet en som er fantastisk hjælpsom, og har tøj der passer mig… en lille lokal butik 😉😁😘🐾

 • Simpelthen så upassende kommentarer både til dig, Miriam og til C&T. Og totalt ubrugelige. Får lyst til at bide i et eller andet af arrigskab. Så det må jeg heller gøre… i noget fransk nougat, altså.

 • Jeg så på et facebook opslag om søde Cathrine fra RPD, at folk havde skrevet “råd” om, at hende og kæresten skulle slappe af og stoppe med at forsøge, fordi der jo nok var en mening med, at de ikke ku få børn.. blev så ked af det, at jeg tudede:/ hvordan kan man være så ond og fuldstændig blank for, at folk ikke ønsker den slags “råd”? Hum tog sig tid til at svare pænt, det havde jeg godt nok ikke kunnet…

 • Med fare for at blive lynchet, så kan jeg på en eller anden måde godt forstå hvor kommentarerne til Cana kommer fra – dermed sagt ikke, at det er passende at skrive til folk! For jeg er helt overbevist om, at der efterhånden er en tendens til at give hurtigere op på parforholdene end man gjorde tidligere, fordi brug-og-smid-væk-kulturen har bredt sig til vores kærlighedsliv også – Tinder er jo det ultimative eksempel på det. 😊 Og ja, jeg tror heller ikke på at man kan have den vilde passionerede kærlighed til et menneske hele livet igennem, men måske er det også helt okay, at det kun er sådan i perioder. 😊

  • Jeg kan også sagtens genkende tendensen, men det er det der med at hælde hele ens holdning over på et enkelt menneske, hvis forhold man ikke kender, som pt sidder i en rigtig svær situation. Det er så upassende og sårende, og det skal man bare lade være med!

 • Hvor er du bare et helt fantastisk menneske! Føler mig så vildt inspireret. Knus fra Holland 🙂

  • Jeg kan ikke heeelt lure, om du er sarkastisk, men du får sgu en krammer under alle omstændigheder! <3

Der er lukket for kommentarer.