Bank-og-lån-voksen

img_0488Bonus-Frank, der elsker vores vindueskarm.

Teknisk set ejer jeg min andelslejlighed. Teknisk set. Men det føles ikke helt sådan. Da jeg i 2010 rykkede fra Århus til Kbh, opgav jeg ret hurtigt at finde noget at leje. Jeg kan simpelthen ikke bo med andre mennesker, og der er rift om alle lejligheder til SU-venlige priser i hele Københavnsområdet, hvorfor det er noget af en ulempe at sidde i den anden ende af landet og lede. Man bliver lidt afskåret fra at være en fast mover, når man skal afsætte en hel dag i sit skema for at komme og kigge på stedet.

Andel var det lette valg, og jeg fandt ret hurtigt min lille perle på Østerbro. Så spurgte jeg banken, om de ville låne mig pengene til den. Det ville de ikke. Heldigvis havde mine forældre større tillid til min økonomiske fremtid (eller følte sig forpligtede, men potato, potato), så jeg lånte pengene af dem. Det var noget med at skrive under på et enkelt stykke papir, og så var det det. Det føltes fuldstændig som fiktive penge.

Men nu skal mine forældre flytte. Og fordi de skal flytte til et væsentligt dyrere område, skal de have frigivet noget kapital, hvilket betyder, at jeg skal overtage mit andelslån. Derfor var jeg i går til møde i min bank. Der er intet i hele verden, der kan få mig til at føle mig som et lille barn som at sidde over for en bankmand. Jeg har pinligt lidt styr på min økonomi. Jeg tilmelder mest bare regninger til betalingsservice og lader skidtet køre sig selv. Så længe jeg ikke går regelmæssigt i minus, må det vel gå okay, no?

Han var sød, min bankmand, som er helt ny, og han var dybt fascineret af, at jeg var blogger. Det var rart, for banker er ellers ikke normalt venligt stemt over for selvstændige, fordi vores indtægt svinger så meget. Men han virkede bestemt positiv. “Det burde kunne lade sig gøre”, sagde han, mens han på et stykke papir skrev ting som “hovedstol”, og jeg blev sendt direkte tilbage til matematiktimerne på HF. Hold kæft, jeg hader ligninger.

Jeg gik derfra med en god fornemmelse. Følte mig næsten helt voksen. Og så kom jeg hjem til en mail med al den information, jeg skulle sende ham, før han helt konkret kunne sætte regnestykket op. Panik. Panik! Listen indeholdt blandt andet:

“Budget over alle faste udgifter – det har du sikkert i forvejen” Ikke engang bare lidt.

“Pensionsinfo” Bahahahaha!!

“Kopi af overdragelsesaftale og/eller andelsbevis” Åh Gud, åh Gud, hvor fuck har jeg gemt mit andelsbevis?!

Så altså. Føler mig væsentligt mindre voksen nu. Men jeg tænker, at det faktum, at jeg overhovedet har fået tilsendt en sådan liste, må betyde, at jeg trods alt er på vej.

Kommentarer (23)

 • Pensionsinfo.dk – Det kan du finde alt om din pension. Også selvom du har den forskellige steder.
  Og til budget er spiir.dk et fantastisk koncept. Jeg bruger det mest på mobilen, men det skulle være lige så nemt at bruge på computeren 🙂

 • Til en 40 års fødselsdag jeg for nylig deltog opstod der i snakken pludselig idéen om at etablere firmaet ringtilenvoksen.dk – hvor man netop kunne ringe når man havde brug for hjælp fra en voksen. Altså sådan en rigtig voksen…

 • Intet kan få én til at føle sig som en uartig teenager som en bank- eller pensionsrådgiver (også, selvom man er LANGT fra at være en teenager). Nuvel…uden at være alt for hverken kedelig eller materialistisk på nogen måde: Intet kan give mere fred i sjælen og sindet og kroppen end netop styr på økonomien. Jeg har tidligere været lidt…øh….sløset, optimistisk, livsglad….og brugte for mange penge. Ikke på Luksusfælden-niveau, men stadig fik jeg brugt for mange “unødige” penge på noget, der bragte mig meget lidt glæde.

  Those days are SO over.

  Har aldrig følt mig mere voksen og i balance. Sådan har det været i nogle år. Har også måttet træffe nogle valg. Flyttede fra en lidt dyr lejelejlighed til en meget billigere én af slagsen – gik fra 7.000 i husleje til 4.485, og vi taler altså på Frederiksberg C. Til gengæld er toilettet så også nærmest et skab, men det lever jeg altså med for så lav en husleje. Det er en rigtig gammel københavnerlejlighed, den er fin, køkkenet trænger til nyt linoleum, der er bygget badeværelse bag en halvvæg i soveværelset….men for fanden, hvor er den charmerende, og jeg sparede altså 2.500. Hver måned.

  Der er stadig nogle ting, jeg fravælger at gøre for at have en sund økonomi, nogle luksusprægede ting, der koster alt for meget ift. den glæde, de giver. En to go-kaffe koster f.eks. en formue – fra 20 kr. til 45. Køb gode bønner selv og et dejligt travelling mug – det er utroligt, hvad man kan spare på de små valg.

  Abonnementer på f.eks dejlige BoligLiv til 69 kr. måned? Gå en tur ned på det lokale bibliotek med førnævnte travelling mug, kig i bladet og nyd din kaffe, mens du flirter med de søde mænd, der ofte sidder og arbejder på biblioteket.

  Nyt tøj? Gå på tøjloppemarkeder og køb både basis- og luksusting til få penge. Mit tøjbudget er reduceret med 80 %, og jeg har fået en million milliard lækre ting for en brøkdel af, hvad jeg plejede at bruge.

  Det har givet resultater at foretage nogle valg.

  Jeg har nu råd til at rejse 2-3 gange om året. Der er opsparing. Der er forøget pensionsopsparing.

  I dag har jeg lige måttet erkende, at jeg skulle have en ny bærbar, og det er bare så fedt at vide, at jeg har en buffer, som jeg kan trække på i de tilfælde, hvor der skal foretages et lidt dyrt, men nødvendigt køb.

  I øvrigt opererer jeg med et princip om at uddele “voksenpoint” til mig selv, og når jeg f.eks. ved at tænke mig om sparer nogle penge, så udbetaler jeg generøst “voksenpoint” til mig selv.

  Det kan du også gøre.

  Når du altså har gravet det andelsbevis frem…..

   • Hej Sofie. Jeg har fuldtidsjob, ja, og hvis du tænker på, hvor “spareånden” (fornuften) kommer fra, så skyldes det ikke kun lærdommen fra tidligere tiders sløseri. Det skyldes også, at jeg har prøvet at miste mit job pga. finanskrise og nedskæringer. Så jeg har truffet en beslutning om, at mine faste udgifter for altid skal være så lave som overhovedet muligt – for sæt nu, at der sker igen?

    Det giver bare god mening for mig ikke at spilde/sløse penge væk på noget, som ikke er meningsbærende eller betydningsfuld ift. min personlige lykke.

  • Josephine, det lyder til, at din økonomi har fået en ordentlig overhaling! Men det kommer jo også an på, hvad man som person foretrækker at prioritere. Jeg vil fx hellere spise ude og have nyt tøj, end jeg vil rejse. 🙂

   • Overhalingen har været løbende. Den store og afgørende ændring var huslejereduktion, og den mulighed er det langt fra alle, der har, det er jeg helt klar over. De andre justeringer er, som du udtrykker det, en prioritering, og det er jo helt individuelt, hvad man vil bruge sine penge på. For mig er det vigtigste, at jeg får størst mulig livsglæde ud af dem. Bevidste valg. Der er heller ikke noget mere dejligt end at mærke på andre mennesker, at de f.eks. har sparet sammen til drømmerejsen, drømmekøkkenet, drømme-whatever. Glæden er umiskendelig. God påske!

 • Et ps. Jeg har altid haft budgetkonto, og det ER altså the only way to go. Du kan selv regulere det via Netbank, hvis du f.eks. vælger en billigere internetløsning, billigere elleverandør, etc.

  Derudover har jeg lagt et budget for mine øvrige udgifter – mad, diverse, tøj, fornøjelser. Det ligger i et Excel-ark, og uden at være for bogholderagtig, så opdaterer jeg det løbende med kvitteringer fra køb.

  Der viser sig ret hurtigt et mønster, hvis man f.eks. bruger for mange penge på take-out eller mad.

  Engang kørte jeg bare på med tanken “hvor dyrt kan mad til én blive?”. Jo, det skal jeg såmænd sige dig – det kan blive RET dyrt, hvis man ikke tænker sig om.

  • Jeg har også altid haft budgetkonto. Det tror jeg de fleste har. Og den kører sig selv helt uden problemer – jeg ved godt, hvad jeg har af faste udgifter om måneden, jeg ved bare ikke, hvad jeg specifikt betaler i de forskellige poster, og det er det, banken efterspørger. 🙂

 • Der findes en side der giver dig overblik over alle dine pensionsinfo. Jeg mener den hedder pensionsinfo.dk.. Du logger bare ind med NemID og så er alle oplysninger lige til at downloade.

  Og de fleste netbanker i dag indeholder en funktion der kategoriserer dit forbrug, og så er det bare at kontrollere at alting er landet i de rigtige kategorier, for at have et grundlæggende udgangspunkt for et budget 😉

 • Hvis du ikke kan finde dit andelsbevis, kan du spørge din bestyrelse. jeg vil vædde med, at de har det.

  • Ja, man kan heldigvis få en kopi – men eddermame uansvarligt, hvis jeg har fået smidt det væk! 😀

Der er lukket for kommentarer.