#MustangmedMiriamsBlok

collage.1.Mustang

Sponsoreret indlæg (og kjolen er fra Second Female og sponsoreret af min far til anledningen! 😀 )

Jeg havde alle planer i verden om at være hende den tjekkede, der sagde hej til alle, lærte deres navne og bevarede det fulde overblik. Usædvanligt optimistisk af mig, og, viste det sig, fuldstændig umuligt. Da jeg havde hilst på de først 15, var jeg allerede lost. Min hjerne gik i strejke og nægtede at fortælle mig, hvem der allerede havde fået et hej og velkommen, og hvem jeg havde til gode. Hvis jeg med andre ord fik sprunget nogen over, hvad jeg stensikkert gjorde, så undgik jeg jer altså ikke med vilje. Promise!

Min største bekymring var faktisk, om filmen nu ville være god. Det ville være en lidt flad fornemmelse at have inviteret på biftur og jaget 50 mennesker til Nørrebro for at se en film, der viste sig at være et af de der artsy værker, som ingen forstår, og måske af den grund mere end noget andet tilragede sig et par Oscar-nomineringer. Tree of Life, I’m looking at you.

collage.3.mustang

Heldigvis kunne jeg allerede et kvarters tid inde i filmen begynde at ånde lettet op. For Mustang er god. Rigtig, rigtig god. Den omhandler fem søstre i Tyrkiet, der fra den ene dag til den anden bliver meddelt (og det ikke på en pæn måde!), at de nu er voksne, og at deres hidtidige, frie opførsel er et barns privilegium. Derefter bliver deres hjem mere eller mindre et fængsel, hvori de tilbringer al deres tid, mens de venter på at blive giftet bort en efter en. Det er søstrenes interne forhold og den individuelle håndtering af deres nye skæbne, der bærer hele filmen. Den er smuk og rørende, absurd og angstsprovokerende og alt i alt utroligt rammende.

Da jeg først så traileren, sammenlignede jeg filmen med The Virgin Suicides, som jeg i al min teenagehed knuselskede, og der er også visse ligheder. Men Mustang er flere længder bedre. Den har mere på hjerte og efterlader et væsentligt større indtryk. Jeg er især vild med, at der ikke er tale om religionsbashing. Det ville være så nemt. Men fokus ligger meget mere på frihedsberøvelse og rammer derfor på en helt anden måde.

collage.2.mustang.

Da jeg var 16-17 år og boede hos mine forældre i Randers, gik jeg ret meget til Nik & Jay-koncerter. Sådan, virkelig meget. En dag var en veninde og jeg taget til en koncert på Fyn et sted, og efterfølgende var vi backstage med hele bandet, hvor vi længe sad med vores drinks i plastickopper og følte os udvalgte og kendte by association. Inden vi hen på natten tog hver til sit, spurgte Nik, om vi kom til koncerten dagen efter. I Kalundborg. Helt tipsy og fangirlede, kiggede min veninde og jeg kort på hinanden og blev enige om, at det da var det, vi gjorde! Og så tog vi toget hele vejen hjem til Randers, gik i seng, sov en halv time og stod op igen for at nå til koncert kl. 13 i den anden ende af landet. Min mor vågnede, da vi var ved at gøre os klar (læs: smøre den mængde makeup i skærmen, man nu gjorde som 16-årig) og kiggede ind på badeværelset med morgenhår og et forvirret udtryk i ansigtet. Vi forklarede pænt, at vi var på vej til koncert i Kalundborg. Hun rystede på hovedet og gik tilbage i seng.

Jeg prøver at forestille mig, hvordan livet havde været, hvis min mor i stedet for at trække på skuldrene over teenagere og deres sære opførsel, havde slæbt mig til lægen for at tjekke, om jeg stadig var jomfru efter nattens udskejelser. Hvis hun i stedet for at lade mig købe leopardprikkede stroptoppe og skrigpink miniskirts, havde tvunget mig i posede, “anstændige” kjoler. Hvis min mening ikke længere havde værdi, man traf alle beslutninger på mine vegne, og jeg var nødt til at kravle ned ad et nedløbsrør i mine sutsko for at få en time for mig selv væk fra mit gitterbur. Hvis jeg ikke tog min kæreste med hjem til mine forældre, men de tog en mand med hjem til mig, som jeg ikke vekslede et ord med, men alligevel forventedes at blive gift med inden længe. Hvad ville jeg så gøre? Hvad ville I?

collage.4.mustang

Mustangs største kvalitet ligger ubetinget i de fem søstre og deres udvikling efter pludselig at få trukket konservatisme ned over hovedet. Det er en film, der kommer snigende og langsomt kravler ind under huden på en. “En af de bedste film, jeg har set længe,” som der var en af deltagerne, der skrev på Instagram, og jeg kan kun være enig. De af jer, der var med, må i øvrigt rigtig gerne skrive jeres egen mening om filmen i kommentarfeltet. Personligt har den min fulde anbefaling.

I kan se traileren her og købe billetter til filmen her. Den har officiel premiere i dag.

Kommentarer (43)

 • Ja, ja og enig til det hele. Filmen var så fangende, fin, rørende og absolut anbefalelsesværdig.
  Tak for en hyggelig eftermiddag/aften – det bør gentages! (:

 • Tusind tak for i går først og fremmest!
  Og noj, hvor jeg synes det var en fin film. Den bliver virkelig siddende i kroppen! Den var på en og samme tid både sørgmodig, smuk og hjerteskærende. Derudover var det filmiske element noget jeg bed meget mærke i (man er vel mediefagselev), jeg synes simpelthen så godt om de fine, dæmpede farver og den ofte dvælende filmestil. De lyse, bløde toner opvejede også lidt for det ellers forholdsvis triste handlingsforløb hvilket passede mig godt, da jeg ellers tænker den næsten kunne blive for deprimerende!
  Men den formåede virkelig at vække simple, dog kraftige følelser i mig; Jeg følte helt ind til benet deres glæde i bussen til fodboldkamp, det tragiske to af pigerne blev udsat for, og til sidst håbet og lettelsen.

  • Jeg synes også, den var utroligt smuk! Både historien og rent cinematisk. Meget smukke billeder og farveskala. Normalt ikke noget, jeg går voldsomt op i, men det bidrog virkelig til stemningen.

 • Sindsygt god, langt over forventingen! Traileren sagde mig ikke så meget, så jeg og min veninde blev meget positivt overraskede. Den var anledning til masser af diskussion da vi efterfølgende sad på en cafe. Jeg er fan – tusind tak for muligheden!!

  • Jeg synes også, traileren haltede lidt i forhold til den egentlige film, men omvendt forstår jeg også godt, det må være svært at lave trailer til en film, der i virkeligheden er et utal af handlinger viklet ind i hinanden.

 • Jeg synes virkelig også at den var god og virkelig veludført. Den fyldte mine tanker resten af dagen (og også lidt i dag) og jeg har haft lyst til at se den igen.

  Så tak for billetterne, det kan du sagtens sige ja til en anden gang 😉

  • Den blev også hos mig i noget tid. Og ja, hvis jeg får et lignende tilbud igen, siger jeg bestemt ja tak!

 • Filmen var helt fantastisk og jeg er glad for at jeg fik mulighed for at komme med, tak. Især fodbold scenen var rørende. Jeg havde min datter på 17 med, var lidt spændt på hendes reaktion. Som hun sagde :wauw den var god, jeg kunne undvære min mobil i næsten to timer. Jeg fik desværre ikke hilst på dig Miriam, ville ikke bryde ind, når du snakkede med andre, men du ser lige så sød ud i virkeligheden som jeg havde forestillet mig. Selvom jeg aldersmæssigt nok ligger i den høje ende af dine læsere, så elsker jeg dine indlæg.

  • Åh ja, min søster nævnte godt, der var en mor-datter-duo med! Ærgerligt vi ikke fik hilst. Næste gang! 🙂

 • Tusind, tusind tak for oplevelsen! Den film tog virkelig røven på mig 😀
  Hverken min veninde eller jeg, havde nogle forventninger til filmen.
  Vi blev godt nok overrasket! Jeg synes den var virkelig hård. Den rørte ved alle de ting jeg tror på. Ting som at alle har ret til at bestemme over egen krop og fremtid. Så jeg sad frustreret og ked af det og så til. Den er virkelig, virkelig god! Så god at den burde vises på gymnasierne. Den åbner op for så meget diskussion, om hvordan verden er for nogle kvinder.
  Og så synes jeg der var så meget humor med i den. Vi sad lige ved siden af dig og det var tydeligt at høre, at der også var nogle scener som du synes var rigtig underholdene. Uden at afsløre for meget, så har de tanter godt styr på hvordan man får lukket ned for informationerne 😀 haha!!

  Jeg er ked af at jeg ikke fik hilst, men du så ud som om du havde masser at se til 🙂 Men hvor er du skøn 😀
  Tak for en rigtig dejlig eftermiddag!!!

  • Den tog virkelig også røven på mig! Jeg syntes, humoren i den var så interessant, fordi det jo ikke var deciderede jokes, men mere absurditet, man grinede af. men det fungerede bare så godt! Især tanterne og Selmas totalt glædesløse ansigt.

  • Nogle gange er jeg også mægtig glad for dem. Andre gange ville jeg foretrække at være frk. fladhår. Græsset er altid grønnere… 😉

 • Jeg er så brandærgerlig, at jeg ikke er københavner og kunne opleve både at være med til at se filmen og vente forhåbningsfuldt på om du nu hilste, så jeg kunne fortælle hvor lækre sko du har på. Jeg er ret overbevist om, at det er en film, jeg skal have set. Og en film, jeg ville kunne bruge i praktik som folkeskolelærer for at belyse kulturel difference og sammenstød i det senmoderne samfund og give stof til eftertanke (jeg mener, come on, nogle undervisere er sluppet afsted med at vise Tarok for at belyse krig, selvom det er en film der mest handler om happy ever after for heste). Utrolig spændende forord du knytter til, også. Især når man tænker på at sådan har det faktisk også været engang, her i landet og så “hævede” er vi heller ikke over såkaldte tvangsægteskaber eller forretningsægteskaber.

  • Jeg er sikker på, den ville være glimrende til undervisning. Måske mest for de ældste klasser, for den er voldsom på en lidt underspillet måde, men der er bestemt oplæg i den til mange diskussioner!

 • Lyder godt, at eventet gik godt – er en smule ærgerlig over at der ikke var muligt at få 5 stk fribilletter

  • I kunne faktisk godt have fået dem – der var flere tomme pladser fra folk, der ikke meldte tilbage, at de ikke kom. De lod bare være med at dukke op. Ret dårlig stil, men det er åbenbart meget almindeligt til den type events.

 • Jeg synes filmen var rigtig god – og jeg er ellers typen der ikke skal have med alt for tænksomme film at gøre. Jeg forstår dem simpelthen ikke. Haha. Jeg er totalt modsat filmanmeldere – de elsker altid de der lidt skæve og spændende film. Jeg er mest bare til rom-com.. Det ved man sgu hvad er, også selvom det altid ender godt.

  Men ja, virkelig god og rørende film! Og så var det super hyggeligt at hilse på dig 🙂

  • Jeg er heller ikke så ofte til de meget alvorlige film, men jeg synes, den her var så fint underspillet og forsøgte ikke at trække noget ned over hovedet på publikum. Det bliver man så træt af.

 • Totalt off-topic.. Skrev du ikke engang om en engelsk webshop hvor man kan købe bh’er til storbarmede piger? Jeg har googlet og googlet og kan simpelthen ikke finde hverken siden eller indlægget :/

 • Seriøst en af de bedste film jeg har set meget længe!
  Tak for et virkelig godt arrangement, du så brand godt ud 😉

 • Jeg er bare vild med at din far sponsorerede din kjole i anledning af dit første event – blev også helt glad af det da du delte det på Instagram. Det er så sød opbakning! Og kjolen er skide flot 😉

Der er lukket for kommentarer.