Spot en fake webshop

Ovenpå hele Fie-skandalen tænkte jeg, jeg ville lave en guide til, hvordan man undgår at blive snydt med luksusvarer online. Det er jo tilsyneladende ikke nok at tage andre menneskers ord for, hvornår en shop er legit, og hvornår den sælger kopivarer, ahem.

  • Brug øjnene. Hvis siden ser uprofessionel ud, sproget er fuld af fejl og billederne små og begrænset i antal, så står der næppe en seriøs forhandler bag. (Gode billeder er dog modsat ikke altid et kvalitetstegn. De kan være hugget fra en autentisk side.)
  • Se på udvalget. Louis Vuitton forhandles kun på deres egen side (enkelte flash-sales og luksusgenbrugssider undtaget). Er der tredive forskellige Hermès Birkin-modeller at vælge imellem, som der normalt er venteliste på, er det endnu et tegn på fusk.
  • Find kontaktoplysningerne. Et seriøst firma vil altid have en fysisk adresse og et telefonnummer, ikke bare en emailadresse. 
  • Læs det med småt. Nogle af de skyldige webshops nægter at tage varer tilbage, når først de er købt og leveret. Andre tager dem tilbage mod et såkaldt “re-stocking fee”, hvilket betyder, at de tager en bestemt procentdel af prisen for at tage varen retur. Dette er ikke et fænomen, man ser hos autentiske shops.
  • Brug din fornuft. Man kan gøre nogle virkelig gode kups online, men der findes simpelthen ikke troværdige sider, der udelukkende sælger spritnye mærkevarer til under ti procent af markedsværdien. Virker priserne for gode til at være sande, så er de det også! Det kan ikke siges nok. Skal du gøre et virkelig godt køb, så kan det bedre betale sig at lure på clearance-sektionen hos de større, autentiske shops.
  • When in doubt – Google! Hvis du har dine mistanker, så er der stensikkert nogen, der har haft dem før dig. Der er sikkert endda nogen, der er blevet snydt og har opdaget, at de er blevet snydt. Den slags vil folk gerne gøre opmærksom på. En søgning på fx “webshopnavn authentic” giver dig hurtigt svar på, om din mistanke er korrekt.
Internettet er fuld af folk, der bare venter på at tage røven på dig. Hvis du er utryg ved hjemmesiden, så løb din vej! Hvor der er røg, er der som bekendt ild, og der er virkelig meget ild derude…

Kommentarer (2)

  • Tak, tak, tak! Jeg er en hat til at spotte fake varer, og jeg er også en af dem, der ofte tænker: “Tilbuuuuuud – must buy!” – Det må jeg hellere holde op 🙂

Der er lukket for kommentarer.