Kvindelig omskæring: En reaktion

Langsomt, men sikkert rager jeg uklar med hele blogland. Er det ikke skønt? 😉 Egentlig havde jeg tænkt mig at holde mig udenom denne sag, men så var der en læser, der spurgte til min mening, og i mit svar dukkede min oprindelige hidsighed op igen, og jeg fik kaldt Katrine Krøjby for “en arrogant, selvhøjtidelig, møgforkølet [ha! skulle selvfølgelig have været forkælet], snothvalp”. Not my finest hour. (Dermed ikke sagt, at jeg ikke mener det, men det havde nok været mest klædeligt at holde for mig selv.) Det opdagede Katrine imidlertid, så nu hvor jeg allerede har pisset indlæggets forfatter af i både kommentarfelt og efterfølgende per email, så kan den lige så godt få hele armen.

Indlægget, der er tale om, er naturligvis det om kvindelig omskæring. Eller, det der skulle have været om kvindelig omskæring, men i stedet på en eller anden måde også kom til at handle om kildekritik og hvorvidt UNICEF er en troværdig organisation.

UNICEF har af mystiske årsager betalt Katrine Krøjby for at skrive om kvindelig omskæring. Det havde de nok næppe gjort, hvis de havde nogen anelse om, hvordan udfaldet ville blive. Katrine blev tilsendt nogle forskellige fakta, der skulle hjælpe med at sætte hende ind i sagen. Fakta, som Katrine (der måske lige har haft om kildekritik i skolen?) valgte at gå til angreb på. UNICEF ved hverken, hvor mange piger der reelt er død af denne behandling eller har præcis styr på, hvor mange millioner piger, der er blevet tvunget til den gennem tiden, og det er tilsyneladende oplysninger, der skal til, før et problem er vigtigt eller ægte nok. Eller… Det er min opfattelse, at det er Katrines opfattelse efter at have læst indlægget. Personligt ville jeg nok bare have konkluderet, at UNICEF nok har svært ved at give de præcise tal, fordi de omtalte mennesker befinder sig steder, hvor man ikke rigtigt gør sig i at tælle den slags.

Andet punkt på dagsordenen er Katrines manglende viden om problemet. Siger hun selv. Hun ved jo intet om de fremmede kulturer, så hvordan skulle hun kunne modsætte sig deres traditioner? Tilsyneladende dækker den research, hun pralede af i begyndelsen af indlægget, altså kun over UNICEF og UNICEFS oplysninger. Den dækker i hvert fald ikke kvindelig omskæring, dens ofre og dens konsekvenser.

Havde Katrine imidlertid brugt lidt tid foran skærmen, havde hun meget hurtigt kunnet google sig til, at kvindelig omskæring ofte inkluderer komplet fjernelse af klitoris og sammensyning af skamlæber og foretages i meget lidt sterile omgivelser med et barberblad, en saks eller hvad man lige har til rådighed. Hun ville vide, at det primært foregår steder, hvor ligeret er ikke-eksisterende, (hvorfor kvinder angiveligt også synes, det er en knaldgod idé!) og at det blandt andet gøres for at kontrollere eller tøjle en kvindes sexlyst, for at opnå status og/eller på grund af forskruede tanker om renhed. Grundet behandlingens brutalitet forekommer der naturligvis også et utal af potentielle efterdønninger. Infektioner, kroniske smerter, død. Den slags.

“Unicef skriver sågår på deres side, at ?forældre får deres døtre omskåret, fordi de vil dem det bedste. Omskæring kan være en betingelse for accept i lokalsamfundet og en nødvendighed for, at piger kan blive gift?. Lige præcis! De skriver det jo selv. Derfor virker det paradoksalt, at vi her i den Vestlige verden skal skrive blogindlæg om den slags kampagner. For ændrer det på kulturen? Det virker usandsynligt.”

Ikke for at ændre på deres kultur via blogindlæg! For at kreere opmærksomhed omkring problemet, for at skabe støtte til sagen og krav om forandring, for at uddanne og hjælpe! De omtalte mennesker tror jo, omskæring er det bedste for deres døtre, fordi de ikke ved bedre. Det bør nogen ændre på, og man skal jo for pokker starte et sted! Der er jo også en grund til, at kvinder i dag kan stemme, og at homoægteskaber bliver tilladt verden over for tiden. Nogen kæmpede for det! Selvom jeg vil give hende ret i, at det var uklogt af UNICEF at vælge netop denne blogger til dette projekt…

“Det er fint, at Unicef vil stoppe omskæring af piger, for vi kan godt blive enige om, at det lyder uhyggeligt. Og jeg synes selvfølgelig ikke, at man skal opfordre til det. Men jeg synes man skal huske på de kulturelle forskelle. Forestil jer scenariet, at Afrika indsamlede penge for at vi danske unge drak mindre eller huskede kondomet, så vi kunne undgå alkoholdøden eller livsstils- og kønssygdomme?”

Jeg er fuldstændigt paf, når det kommer til dette afsnit. Man kan ikke sammenligne Afrika og Europa. Det er den tredje verden, deres viden og uddannelse består ofte udelukkende af frivillig indsats fra vesten. Hvis den da findes overhovedet. Et sted, hvor det er almindeligt at tro, at samleje med en jomfru helbreder AIDS. Hvor man hænger nyfødte børn på hovedet ind over massive mængder røg og efterfølgende maler dem hvide i hovedet for at byde dem velkommen til verden. Hvor man engang anholdt en ged fordi man mistænke den for at være en bankrøver, der kunne forvandle sig til et dyr(!). Nu skal jeg selvfølgelig ikke generalisere, men sådan er det mange steder. Samme steder, gætter jeg på, hvor det er almindeligt at skamfere sine pigebørn for at kunne gifte dem væk til mænd på alder med deres far.
Kvindelig omskæring er ikke et harmløst kulturelt ritual. Det er ikke noget, man skal respektere som en forskellighed fra vestlig kultur. Det er skamfering af piger på baggrund af overtro og forældede holdninger. Der er grund til, at det på engelsk hedder “female gender mutilation, ligesom der er en grund til at FN enstemmigt har forbudt det. Det er ikke noget, vi ikke forstår, det er noget hø! Og det skal stoppes!
Da det omtalte indlæg først dukkede op på Bloglovin, husker jeg at have tænkt: “Er det ikke lidt at strække den at acceptere betaling for denne type indlæg? Burde man måske ikke donere sin bloggermagt gratis til så vigtigt et emne som dette?” Men selvfølgelig, hvis man ikke mener, det er et vigtigt emne, så er det jo så nemt…
Jeg behøver næppe skrive, at jeg har mistet al respekt for Katrine Krøjby efter denne misære. Hun og hendes Chanel-sneakers er røget direkte af min Bloglovin. Ikke bare er det omtalte indlæg søgt, snæversynet og vil omrkring tredive forskellige ting, men der er stor risiko for, at det decideret har skadet en virkelig vigtig sag, fordi bloggeren bag forvandlede det til en middelmådig journalistopgave på gymnasieniveau. Og åbenbart decideret følte, at hun leverede et gennemresearchet og godt bearbejdet indlæg.
Føj.

Min tur til at få høvl? 😀Nå. Jeg troede i går var sidste dag i konkurrencen. Det er vist i dag i stedet, så du kan stadig nå at redde Frode et nyt køkken! Jaaaa! Stem her!

Kommentarer (40)

 • Hej Miriam
  Jeg er sådan cirka 99 pct enig med dig – men sætningen “Det er den tredje verden, deres viden og uddannelse består ofte udelukkende af frivillig indsats fra vesten” skærer lidt i øjnene på mig.
  Måske lider jeg stadig under the white (wo)man's guilt, men jeg kan ikke undgå at tænke, at det netop er tidligere generation fra den vestlige verden, der er skyld i at de afrikanske lande er så fattige, som de er, og i mange tilfælde så uoplyste i forhold til hygiejne og helbred. Jeg er ikke heeeelt sikker på, hvor jeg vil hen med det her, men måske bare en bevidsthed om at 'vesten' ikke er helt uskyldig i det her billede (jeg er lidt en Postcolonial Studies-nørd).
  Men bare fordi tidligere generationer har fucket op, betyder det ikke at vi bare skal lukke øjnene for grusomheder såsom kvindelig omskæring. Tværtimod. Og det er så her hvor jeg er helt enig med dig igen, og hvor jeg blev stødt og forarget over Krøjbys indlæg i går og klapper i mine små hænder når jeg ser dig og andre komme med gode modsvar.
  Så… det var bare lige det.

  On a side note, jeg ville lige fortælle dig at du nu i en uges tid har været den første blog jeg tjekker om morgenen. Og jeg læser altså mange blogs. Keep up the good work! 🙂

 • Jeg er SÅ enig med dig Miriam. Normalt kommenterer jeg aldrig, men Katrines holdning, kildekritik (eller mangel på samme), arrogance og mangel på research er fuldstændig foragtelig! Hvordan man kan få sig selv til at sammenligne overgreb og menneskerettigheder med ubeskyttet sex og vestens tendens til at drikke for meget alkohol – er efter min mening fuldstændig absurd – og dybt uintelligent. Thumbs up til dig fordi du tager den op! Al opbakning herfra.

  Caroline

 • Ganske enig med dig. Vesten har virkelig fucket op på den front. Jeg synes dog ikke det ændrer på det faktum, at vi har med den tredje verden at gøre, men det er selvfølgelig ikke meningen, at vi skal fremstå som en slags helgene, der kommer ned fra oven/norden og redder de små, søde afrikanere, så I see your point. 😉

  Og tak for de rare ord, det gør mig glad, kan du tro! 🙂

 • Ja, det er fuldstændig forrykt. Jeg havde ellers altid set hende som en nogenlunde intelligent og veluddannet pige. Ud af vinduet med den opfattelse!

 • Jeg havde sådan håbet, du ville reagere! Jeg synes, det er så vigtigt, at der også kommer modreaktioner til indlægget – bl.a. for at skabe en mere nuanceret debat (hvilket jo også var Katrines pointe.. host). Der er et par af mine andre faste blogdamer på bloglovin (et par af de store), der normalt heller ikke tier stille om vigtige emner, men jeg “frygter” dog lidt, at de ikke vil reagere, fordi de føler, det er at træde en kær blogveninde over tæerne..
  Katrines indlæg blev grebet så forkert an som noget kan, jeg var helt chokeret, og fulgte nøje med i kommentarfeltet hele dagen. Det eneste positive man kan sige om det er, at det skabte langt større debat end hvad et normalt sponsoreret indlæg nogensinde ville have gjort – jeg håber så bare at det har betydet mere positivt end negativt for UNICEF! Der var desværre lidt for mange “thumbs up”-kommentarer efter min mening..
  Du har haft et par virkelig gode kritiske indlæg den sidste tid, hvilket gør, at du nu er at finde på min bloglovin! Bliv ved med at brøle og lav rav i blogland, det gør sgu kun godt! 🙂

 • Jeg ventede på din reaktion, og er nu lidt ærgerlig – du har formuleret nøjagtig det, jeg selv ville have sagt på min blog;)
  Oh well, jeg får nok smidt mit besyv ind senere alligevel.
  Jeg er enig! Meget. Hun er journalist in spe, og det her er absolut ikke noget der virker gennemarbejdet. Hendes reaktion på de mange kommentarer er også bekymrende. Det er en kæmpe ommer, og jeg håber virkelig ikke hun blev forudbetalt for det indlæg. Jeg ved godt, hun før er blevet beskyldt for, fuldstændig ukritisk at skrive om de ting hun får tilsendt/bliver bedt om at skrive om, og det her er hendes måde at bevise, at det ikke er sådan det forholder sig – men hun har grebet det helt forkert an. Det er pinligt. P I N L I G T!

 • Én positiv ting er der dog kommet ud af indlægget: Hun har skabt en debat om emnet, at hendes stupide indlæg er i fokus er ærgerligt, men man kan håbe, at det hurtigt ændrer sig til, at handle om de stakkels piger det her sker for, og hvordan vi kan afhjælpe problemet.

 • Wow. Hendes indlæg havde jeg helt misset, men nu hvor jeg har læst det, er jeg målløs. Så jeg vil bare give dig ret, og sige tak for endnu et velskrevet blogindlæg, der rammer hovedet på sømmet og er den kritiske røst, blogland i den grad har brug for (og her mener jeg ikke ved at pille en god sag fra hinanden som hun har gjort…).

 • Kære Miriam

  Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg synes simpelthen Katrines indlæg er som klinisk renset for begavelse og (om ikke muligheden derfor, så i det mindste viljen til at sætte sig ind i)faglig indsigt. Min ydmyge holdning vil også være, at Katrine efter nogle år på journaliststudiet vil se tilbage og græmmes over det indlæg (Man har vel lov at håbe). Jeg er fuldstændig målløs og håber i den grad, at UNICEF hurtigt giver fanen videre til én anden blogger, der rent faktisk er interesseret i gratis at bruge sin enorme læser-platform til at skabe opmærksomhed omkring en frygtelig, grusom, livsfarlig og fornedrende praksis, fremfor mere eller mindre vellykkede bestræbelser på at dissekere statistiske fakta (det ville give mening i en kontekst, hvor man kan forvente en vis valid data-tilgængelighed, men da ikke her!!).

  Ja, man kan fornemme forargelsen. Det kan umuligt være sjovt for Katrine at møde den enorme modstand hun gør for dette indlæg, og nogle af kommentarerne er da også lige lovlig personrettede (som du også selv indrømmer – også et par af dine egne), men den positive historie synes jeg er at se det enorme engagement i blogland og bloglæserland, når det kommer til at promovere det absolut forargelige i omskæring af kvinder.

 • Til tider er jeg seriøst glad for at det er en meget begrænset mængde af modeblogs jeg følger… For hold da fast en gang L*** (pardon the french)de kan lukke ud til tider…
  Tror bare jeg nøjes med at følge mennesker der har dejlige saglige kommentarer til andre folks mundgas ;0)

 • Hun er satme også røget af min bloglovin. Tak for et indlæg, der giver mig lidt ro i sjælen – der findes jo fornuftige mennesker…

 • er så enig! Er fuldstændig målløs over et så forsnævret menneskesyn. Håber hun har sure tær i sine chanel sko!

 • Ud over at jeg er helt enig med dit indlæg, så er det også bare påfaldende, at når folk i kommentarfeltet kritiserer Katrine for dårlig journalistik og dårlig research siger hun straks, at det jo ikke er et journalistisk indlæg. Når der derimod i samme kommentarfelt er ros til hendes “journalistiske evner” så labber hun det i sig og takker så pænt. Det er da så gennemført useriøst, som det kan blive.

 • Kære Miriam,

  Jeg er helt enig med dig i, at kvindelig omskæring er forfærdeligt og bør stoppes. Og ja, Katrine indlæg kunne bestemt have været bedre formuleret. Desværre mister jeg også meget respekt for dig, når du kritiserer Katrine for at være “en arrogant, selvhøjtidelig, møgforkælet snothval” og skriver, at “hun og hendes Chanel-sneakers er røget direkte af min Bloglovin”. Jeg synes, det er en super uheldig måde at deltage i debatten på. Du kritiserer hende for at flytte fokus over på kildekritik, mens du selv flytter fokus over på Katrines person og ting, som du slet ikke kender til. Hvorfor mener du, at hun er forkælet? Og hvad har hendes chanel-sneakers med debatten at gøre?

 • Jeg er ganske enig i, at det er uheldigt at smide negative adjektiver efter Katrine. Det vedkender jeg mig også som det første i indlægget. Jeg mister meget for Katrine som person med det indlæg, hun skriver, jeg bliver forarget og direkte vred, og det er det, der får mig til at reagere personligt. Det er selvfølgelig ikke optimalt i en debat, hvor jeg forsøger at være saglig. Jeg vælger at nævne det i indlægget alligevel, da der ellers med garanti var en læser, der havde hevet det frem og anklaget mig for bekvemt lige at udelade det.

  Med hensyn til hendes Chanel-sneakers er det en reference til det oprindelige indlæg, hvor Katrine skriver: “For jeg vil ikke sidde her ved mit Hay-bord i mine Chanel-sneakers og prædike om, at man skal stoppe med at omskære piger.” Det er temmelig essentielt for indlægget og Katrines holdning til emnet og sig selv, synes jeg, derfor Chanel-bemærkningen i min konklusion.

  Jeg ser ikke, hvor jeg flytter fokus over på ting, jeg ikke kender til? Om Katrine er forkælet eller ej, er naturligvis op til den individuelle at vurdere, om de synes. Jeg har dannet min konklusion ud fra flere år som trofast læser (indtil nu, vel at mærke), hvor jeg har fået indsigt i, hvad Katrine har fået foræret, det være sig, tøj, rejser, osv. Derudover har hun deltaget i et program på TV2, hvor konceptet grundlæggende var, at sende forkælede piger ud for at opleve den virkelige verden. Hun valgte at være med i det program velvidende hvad konceptet var, ergo erkender hun selv at være forkælet. Enten det eller også scammede hun sig til at komme i fjernsynet, og det er næppe meget bedre. Samtidig vedkender hendes forældre sig, hvis min hukommelse ikke fejler, præcis samme ting, da de interviewes til selv samme program.

  Mit indlæg er en kritik af Katrines indlæg såvel som hendes måde at håndtere dette emne på. I den forbindelse kritiserer jeg hende som blogger, journaliststuderende og menneske. Med undtagelse af starten, som jeg allerede der beklager, så ser jeg ikke, hvor jeg ellers bliver personlig på en måde, der ikke er relevant for emnet.

 • Jeg tror ikke, vi kommer til at høre noget fra de store BD-tøser. Jeg bliver mere og mere obs på den skjulte regel, der hedder, at de oprindelige, store bloggere holder sammen. Jeg har i hvert fald flere gange oplevet, at, hvis jeg har skrevet noget bare en anelse kritisk om en af dem (eller bare noget, de føler sig ramt af), så dukker der support op fra deres medbloggere inden længe…

  Jeg har faktisk overvejet, om Katrine i virkeligheden er et geni og har skrevet det mest provokerende indlæg, hun kunne komme på for at opildne debatten mest muligt. Men igen: Kvalitetsniveauet mangler.

 • Især det med at hun er journaliststuderende skræmmer mig. Hvis det her er saglig journalistik i fremtiden… Oh Lord.

 • Gad vide, hvad det er, alle rygklapperne er bange for? Jeg mener, jeg ser da mig selv som en virkelig slem people please, men så længe jeg kan argumentere ordentligt for min holdning, så rører det mig altså ikke, at andre har forkerte(!) meninger. 😉

 • Jeg HÅBER, hun bliver flov over det indlæg! Hun benægter det ivrigt i kommentarfeltet, men det lugter virkelig langt væk af et forsøg på seriøs, saglig journalistik, og det ender med at være alt andet. Og så lige netop med dette emne. Av.

  Jeps, jeg erkender blankt, at jeg gik den personlige vej. When in doubt, svin folk til. 😉 Jeg ser mig ikke fri for at være en røv ind imellem. Selvfølgelig klart bedre at lave noget research og argumentere moddstanderen i jorden. 🙂

 • Der er flere og flere af dem, der ryger i vejkanten for mig efterhånden. Om det er dem eller mig, der har ændret sig, det ved jeg ikke, men jeg synes lemming-mentaliteten har taget fuldstændig overhånd!

 • Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste, der blev forarget på det niveau. Jeg ville bare aldrig kunne se på hende på samme måde igen. Hun var ellers faktisk en af de bedre, syntes jeg…

 • Ja, hun vedholder virkelig, at det ikke var ment som journalistik. Jeg kan bare ikke købe den forklaring, hvor end jeg gerne ville. For det faktum, at det skal forestille at være journalistik og ikke bare en bloggerholdning, det gør det hele meget værre!

 • Maria, tak for din formulering! Bakker dig helt op her. Jeg sidder samtidig også og krummer tæer over folks måde at debatere på omkring det her emne. Synes stadig man skal behandle hinanden ordentlig og svare i en god tone, selvom man er lodret uenig og målløs over en anden parts mening og udtalelser. Jeg synes heldigvis at Katrine har tacklet al den negative feedback rigtig godt, men hold da op en feedback hun har fået på det indlæg! Uanset hvad, så er der i hvert fald fokus på emnet nu 🙂

 • Der er vi godt nok uenige, Laura, jeg synes, som nævnt et sted ovenfor også, at hun har været meget dårlig til at forsvare sine synspunkter.

 • Det jeg henviste til, da jeg skrev at hun havde tacklet det godt, var denne kommentar:

  “Hvor er det FANTASTISK med den debat, dette indlæg har formået at skabe. Det var præcis, hvad jeg ønskede.
  TAK fordi I har deltaget så ivrigt.

  Det jeg forsøgte med mit indlæg, men som desværre ikke er lykkedes mig, var at gøre opmærksom på, at der ER forskel på kulturer, og dem skal vi lære at respektere. Også selvom det er ganske forfærdeligt, set med vores vestlige øjne. Hermed ikke sagt, at jeg går ind for det!!

  Derudover er det vigtigt, at når der gives faktuelle informationer i en kampagne som denne, så skal de altså være korrekte. Ellers kan det give et upålideligt billede af tingene.

  Jeg går ikke ind for omskæring af kvinder, og jeg hverken kan eller vil forsvare det. Det har aldrig været min mening. Det er selvfølgelig en forfærdelig ting. Det budskab er desværre ikke gået igennem, fordi mit indlæg måske drukner i for mange andre ting. Jeg har lært meget af dette, og det vil jeg selvfølgelig tage med mig videre.

  Det her bliver min sidste kommentar i debatten, da jeg føler, at debatten går lidt i ring. Jeg har brugt rigtig meget tid i det her kommentarfelt, og det har været fantastisk, omend til tider lidt hårdt, at læse jeres kommentarer. Dog har jeg valgt, at det er nødvendigt at bruge min tid et andet sted nu, da jeg om en uge begynder tre uger med fem eksaminer. Og dem skal der læses op til.

  God aften til jer alle,

  Katrine”

  Selv havde jeg ikke kunnet svare så pænt. Men håber da ikke du er uenig i at man skal debatere i en ordentlig tone?

 • Den kommentar har jeg ikke set, og du har ret, det er en virkelig fin én af slagsen. Den tager jeg hatten af for. Det er også første gang, jeg ser hende indrømme, at en del af “fejlen” ved indlægget ligger hos hende selv. Ellers har jeg meget fået fornemmelsen af, at hun mente, det var læserne, der læste indlægget forkert. Og det er jo lidt mystisk når så mange læser det på samme måde. 🙂

  Og jo, selvfølgelig mener jeg, at man skal debatere i en ordentlig tone! Bare rolig. 😉 Ellers er debatten heller ikke konstruktiv, og så er vi bare tilbage i folkeskolen! 😉 Problemer kan dog meget nemt opstå, fordi det er en balancegang, hvordan man ytrer sin ærlige mening uden, at det kommer til at ligne mudderkast, og at alle har forskellige grænser for, hvor det punkt nås. 🙂

 • Ja, når der kommer kritik, så påstår hun, at det ikke er journalistik. Men når hun får ros er hun helt med på, at det er journalistik.

 • Jeg vil give dig ret i, at hun har lagt op til at det er læserne der har taget fejl. Og super – vi er enige 😉 Fedt at du tog debatten op i stedet for bare at gå forbi! God aften og god weekend 🙂

 • Thank God, at nogen kom med et modsvar!
  Er fuldstændig enig med dig, Miriam. Du har virkelig skrevet alt det, jeg tænkte, da jeg læste hendes post..
  Jeg har også mistet meget for Kathrine som person, og jeg sidder sgu og bliver lidt flov på hendes vegne………

 • Hej Miriam
  Jeg er helt enig med dig i denne sag, jeg blev godt nok chokeret da jeg læste hende indlæg.
  Du har bare den bedste blog, hvor vi får lov til at følge dig i dit liv og hvor du alligevel også skriver om skønheds guf:) Det er virkeligt dejligt med en skøn og personlig blog, så vi slipper for alt det overfladiske bloggerier som vi finder hos de “store” bloggere.
  Det er desuden virkeligt fedt at du tør gå imod blogland og de andre “store” bloggere, hvor du skaber debat og tør sige hvad vi andre ikke tør sige.

Der er lukket for kommentarer.