Danmark er et dejligt land. Og også lidt mærkeligt.

Jeg så et meme forleden, der handlede om vejret i Danmark. Om hvordan man på den her årstid altid bliver snydt til at tro, at nu bliver det godt vejr, og så får vi altid en omgang vinter mere. Og hvordan det er svært at vænne sig til, hvis man er tilflytter fra et andet (varmere) land.

Så kom jeg til at tænke på, hvad jeg mon ville tænke om Danmark, hvis jeg ikke var født og opvokset her. Hvad, jeg ville synes, var super underligt og svært at vænne sig til i takt med, at jeg blev klogere på danskheden. Min liste er indtil videre som følger:

1) Vejret. Selvfølgelig. Men mere end det grå og mørke ville det nok være kulturen omkring, hvor vigtigt det er at tale om vejret. Hvis det regner, skal vi brokke os. Hvis det blæser, skal vi brokke os. Hvis det er for koldt, skal vi brokke os. Hvis det er for varmt, skal vi brokke os. Hvis vi ikke ved, hvad vi skal tale om, taler vi om vejret. Det er, som om der er noget ur-dansk i os, der råber, at vi altså lige skal nævne det. Altid.

2) Maden. Ikke alt mad, selvfølgelig, men der er helt ærligt visse ting, jeg ville have svært ved, hvis jeg ikke var vokset op med det. Leverpostej er jo per definition ret klammo? Lever og spæk i smørbar form? But why? Jeg fatter heller ikke, hvordan makrel proppet ned i en dåse med noget tomatsovs kan være så afsindigt lækkert, som det er. Er overbevist om, at jeg ville hade det som pesten, hvis ikke jeg havde kørt det ind i en lind strøm gennem hele min barndom.

3) Det er fucking mærkeligt at danse rundt om et juletræ. Sådan objektivt set. I virkeligheden også super mærkeligt at hive et træ ind i stuen en gang om året og fyre det til med pynt, mens det langsomt står og dør, men det gør store dele af verden, så det virker mere legitimt. Danse-delen er lidt mindre udbredt.

4) Studenterkørsel. Jeg elsker alt ved studenterkørsel, og min egen var en fest uden lige. Men især i lande med en lidt anden alkohol-kultur må det være bizart at være vidne til forældre, der stolt lægger hus til, hvad der jo i bund og grund er én lang pubcrawl for en række teenagere. “Tag et shot mere, Aksel!” Bonus, hvis nogen kaster op.

5) Nu vi er ved alkohol: Snaps. Faktisk har jeg svært ved at forstå snaps, selvom jeg er dansker. Er der nogen, der sådan oprigtigt godt kan lide det? Eller er det bare en ting, der hører sig til? Jeg synes, det smager, som sprinklervæske lugter.

6) Babyer, der sover alene udenfor i barnevogne. Også når det er iskoldt, og også når far eller mor er indenfor og få sig en kop kaffe på en café. Jeg skal gøre mig umage med at fjerne min danskhed for at synes, det her ikke er det naturligste i verden, for det er det jo for os. Men er du sindssyg, det er noget, der får reaktioner med på vejen fra andre folkefærd. Så på et tidspunkt en amerikaner i et kommentarfelt gå helt amok over, hvor uansvarligt det var, og hun ville aldrig tage den risiko som forælder. Hun kunne slet ikke begribe, at der for os ikke rigtigt er en risiko overhovedet.

7) Jeg er blevet gjort opmærksom på, at det muligvis er en jysk tradition, men vi har altid slået kagedamen/-manden ihjel til fødselsdage. Hvilket man selvfølgelig kan argumentere for er en fin løsning, hvis alternativet er, at vedkommende bliver spist langsomt, mens de er i live, men det forekommer mig stadig lidt som et bizart scenarie, når min mor står der over kagebordet med en kniv i hånden, som hun resolut stikker ned i hjertet på en menneskeformet vandbakkelse, hvorefter hele selskabet skriger i fryd. It’s hard to be a kagemand.

8) Når folk fylder 25 og får kanel. Men prøvåhør, det er jo også så mærkeligt. Nogle gange går jeg en tur, og så lugter det pludselig kraftigt af kanel, og jeg kommer forbi et træ, som nogen nok har været bundet til, og jorden er dækket af, hvad der må være i omegnen af et kilo kanel. Jeg nedlagde hårdt veto mod kanel-bad, da jeg fyldte 25. Min rummelighed over for sære danske traditioner har altså en grænse. Så store mængder kanel skal kun på risengrød.

Der er med garanti mange flere, jeg endnu ikke har fået øje på. Hvad mon er jeres?

Kommentarer (58)

 • Tilslutter mig 100% dem alle! 😂

  Og må jeg indskyde: Vores 117 måder at bruge “Nå” på:
  Man forbereder sig på at skulle ud ad døren: “Nå!” (gerne akkompagneret af et slag på lårene)
  Man er overrasket over noget, nogen siger: “NÅ! 😳”
  Noget er sødt/nuttet: “Nååååårh 😍”
  Man er lidt skeptisk: “Nååååh 🤨”

  ….fortsæt selv 😂

  • Eller den måde min gamle far bruger det på.. “nååå-åååååh”, når der har været stille lidt for længe

   Jeg gør det også selv nu.. slå mig ned som et sygt dyr

 • Jeg er enig med hver og én!

  Man kunne også se studenterkørsel som en udvidet tour de chambre 😅

  • Jeg har aldrig boet på kollegie, så jeg ved faktisk noget nær intet om tour de chambre!

 • Koldskål. Min man er svensk og synes det er det ubetinget klammeste “mad” han nogensinde har smagt. Og hørt om. Og rent objektivt *ER* det virkelig også svært at forklare koldskål så det lyder så godt som det jo er! Jeg har efterhånden prøvet flere gange, og hver gang kan jeg se hvordan folk langsomt spiler øjnene op i rædsel når jeg kaster mig ud i balende beskrivelser af kold suppe der er lavet på tyk mælk og så er det sødt med citron og søde småkage-agtige ting som smager af vanilje. “And… and you ALL eat this? Like… every summer…?!”

 • Vi havde netop på job en snak om bryllupper at banke på glassene så folk skal kysse, klippe deres tøj i stykker og bagefter smadre deres hjem imens de er på bryllupsrejse.
  Hvad med peberkværn når man bliver 30?
  Rædsler af tønder langs vejene.
  Man undgå de traditioner ved at være forlovet inden man bliver 25😆

 • Ved ikke om det er decideret mærkeligt, men der er også traditionen med udklædning og kast af karameller for de store elever på sidste skoledag. Totalt hyggeligt, men hvordan kom de karameller lige ind i billedet?! Og egentlig lidt halvfarligt, når de bliver fyret afsted mod små elever 😉

 • At slå kagemanden ihjel kan jeg nikke genkendende til! Vi skærer dog halsen over på den, hvilket var et ret stort chok for min amerikanske mand, første gang han oplevede det.
  Ifølge ham er danskhed generelt også bare, at vi spiser kage ved hver lejlighed; fødselsdag, højtider, kaffepause, almindelige besøg, begravelser osv. osv. Dét var også noget, han virkelig skulle vænne sig til. Især at begravelserne ender ud i kaffe og kage, for det bruger man, i hans optik, jo kun til at fejre noget 😅

 • Vi har altid skåret halsen over på kagekonen m/k. Der skal gerne skriges imens… nå ja og marinerede sild (elsker!) er vist også lidt sært for mange ikke-skandinaver.

 • Som tilføjelse til nr. 8, olietønde-skulpturer i indkørslen hos pebersvende(og møer) 🤯
  Det er så underligt.
  Min landmand-fætter toppede den, med en kasse der blev samlet i en lejlighed, og efterfølgende fyldt med høns 🙈
  Er traditionen med at rode i nygiftes hjem, ikke også kun en (dårlig) dansk tradition? 😵‍💫

  • Der stod på et tidspunkt en af de skulpturer ude foran en naboopgang i en måned eller sådan. Hvordan skiller man sig af med dem igen?!

  • Elsker at du stadig bruger det her format, det er så hyggeligt ☺️❤️
   Vores udvekslingsstudent i gym var i chok over at vi gik og cyklede alle steder hen.
   Hun var fra Sydafrika så det var livstruende at gøre den slags hvor hun var fra. Selvom det kan være nogenlunde sikkert mange steder, tror jeg ikke det er brugt på samme måde, at gå og cykle rundt.

 • Det med kanelen havde jeg aldrig hørt om, førend jeg flyttede til Aarhus som 20-årig for at studere. Jeg tænker også, at det må være opstået i Jylland og have bredt sig sidenhen😁

  • Det tror jeg helt bestemt også. Men der er jo også en del jyder i København efterhånden! 😀

 • Stikker kagemanden i hjertet? Dét har jeg godt nok aldrig oplevet og jeg er også jyde – vi halshugger den altid i stedet – selvfølgelig også med skrig 😂
  Jeg tror også, at mange andre nationer må undre sig over vores massive brug af Dannebrog – det er jo ALLE steder: på juletræet, på fødselsdagskager, foran butikker, på (klap)hætte. Andre lande er jo også stolte af deres flag, men jeg tror ikke, at jeg har set nogen steder, at man bruger det til så meget forskelligt.
  Og marinerede sild med karrysalat – det er jeg heller ikke sikker på, at jeg ville forstå, hvis jeg ikke kom fra Danmark 😂

  • Amerikanerne er de eneste, jeg har oplevet, der er vildere med deres flag end vores. Men de bruger det ikke til fødselsdage og sådan på samme måde som os. Men det burde de! 😀

 • Stikke kniven i hjertet på kagemanden/-damen? Vi skærer halsen over og skriger. Lige så makabert og underligt tænker jeg.
  – er også fra Jylland

 • Apropos at slå kagemand/dame ihjel, hvad så med Sankt Hans aften hvor vi brænder hekse af? Og til fastelavn hvor vi slår katten af tønden?

 • Ristede løg. 🙈 Hvor kommer de fra? Hvem har dem ellers?
  – spises ikke alene men altid PÅ noget.

  Ligeledes med kammerjunkere – hvem spiser dem rent fra posen.. Nej du, ned i en skål med mælk med anden smag. Helt legit.

  • Ristede løg er faktisk også en ting i USA. Men mere som fancy pynt end den måde, vi bruger dem på. 😀

 • Sjove betragtninger. Jeg kendte ikke til den med at blive bundet og overhældt med kanel før jeg oplevede en nabo i gården blive udsat for det. Jeg tror måske kanel-delen er mere udbredt i Jylland. Peber-delen har jeg til gengæld altid vidst fandtes og ærgrede mig over at have rigtig mange mandlige håndværker venner da jeg fyldte 30…de havde dog glemt alt om at kvinder også kan få en 2CV i indkørslen med et støbt toilet i soltaget eller et olietøndetårn… Pyy-haa.
  Jeg har arbejdet 10 år i hotelbranchen og haft rigtig mange snakke med hotelgæster om… “is it sailor week?” =studenter. Eller “who died? Someone royal, politician or famous?” = øhh… Jesus! (det var Langfredag og flagene på halv på offentlige bygninger). Det kan jeg så afsløre at man ikke gør i Norge, Italien, UK eller USA. Og gæsterne syntes også det var sjovt vi sagde: Hej, når vi kom og Hej Hej når vi gik (hvis de fx stod ved receptionen når der var vagtskifte) og derfor spurgte ind til brugen af Hej. Og selv begyndte på det” like a true Dane”…. Og en undren over at dedikere en hel dag og events landet over til den årlige launch af julebryggen på J-dag, fascinerende, synes turister.
  Jeg har i hvert fald haft rigtig mange samtaler igennem årene med gæster, især USA og Canada, som var nysgerrige på vores traditioner og daglige afvigelser fra det de kom fra. Og det har jo samtidig givet mig et indblik den anden vej rundt.

  • J-dag er dælme også et skægt koncept! Det må have været amerikanerne, der troede, det var sailor week. Det har vi jo så omvendt ikke. 😀

 • Hvor er der mange gode – tænker en julefrokost også er ret dansk – masser af mad og alkohol 🤣

 • Jeg elsker det hele og det er ret sjovt at blive opmærksom på hvad der er dansk 😃
  Vi har haft besøgs studerende fra USA af flere omgange og de undre sig stort over de danske flag som også er nævnt her i kommentarerne, både til juletræet og fødselsdag og så Tarteletter… kage med kødfyld i, det faldt i god smag men var mærkeligt!
  Flødeboller er åbenbart dansk og vores lakridser har de også været skeptiske overfor 😊
  Det med kagemanden har jeg aldrig hørt om men det lyder spøjst og ret sjovt 😅

  • Jeg må nedlægge veto imod tarteletskaller, der bliver set som kage! Bagværk med kødfyld er da udbredt verden over! Tærter, samosaer, pirogger, you name it! 😀

 • Cykler! Over det hele!
  Det danske flag overalt – kager, juletræ, fodboldfans, busser etc.
  Lakrids, lakridskonfekt, lakridste – gudskelov slap vi af med lakridschips igen.
  Rugbrød. Især med sild. Og sylte.
  Kajkager…

 • Jeg har boet i udlandet med folk fra forskellige lande og noget der især blev kommenteret på, da jeg tog dem med på ferie i Danmark, var vores enorme brug af flag, det skal dog nævnes, at de bl.a. var her på dronningens fødselsdag, men de synes det var en skøn tradition. For da den ene af dem havde fødselsdag, mens vi var i Danmark, og der blev lavet lagkage og hejst flag for ham, blev det besluttet, at det skulle der også til alle andres fødselsdage😃🇩🇰. Så jeg tog nogle flag med da vi rejste, og så pyntede jeg godt op med dannebrog på alles fødselsdage🇩🇰🇩🇰. Ham der havde fødseldag i mens vi var i Danmark, købte endda et lille Dannebrogsbordflag, som han fremadrettet kunne have fremme hvert år på sin fødselsdag.

  En anden ting de kommenterede på var vores kage/ madtraditioner mortensaften/julefrokoster/påskefrokoster/fastalavnsboller/hveder/pinsefrokoster/fødselsdagslagkager/risalamande. Sidstnævnte blev så stor en succes at jeg bl.a. blev bedt om at lave det i juni måned til en fødselsdag, hvilket som dansker tilgengæld var dybt mærkeligt😂. Selvfølgelig var nogle af tingene også ting de selv fejrede i deres lande, men de synes, at det var som om, at danskerne tog en enhver mulighed for at fejre noget med mad eller kage. Så når vi skulle handle ind til ugen, blev der joket med, hvad danskerne skulle fejre i denne uge😅🤷🏻‍♀️.

  • Åh, hvor er det hyggeligt! Kan virkelig godt lide tanken om, at der sidder nogen i udlandet og fejrer deres fødselsdag med dansk flag! 😀

 • Jeg kan godt lide snaps 😉 Ikke alene, men sammen med en sildemad synes jeg faktisk det smager godt.
  Kommer an på snapsen of course – nogle smager som noget værre sprøjt! – men sådan er det jo med al slags alkohol.

  Ellers tror jeg, du har været rundt om det vigtigste… jeg har i hvert fald tænkt som en gal, og kan ikke komme på andre ting.

 • Nummer 7 og 8 er vist jyske traditioner. Kanelen er det 100%. Findes ikke uden for hovedlandet – andet end hos exil-jyder. Og endda de mest nordlige af dem. Det er en skik, det har bredt sig fra Aalborg.
  Kolonihaver er vist også en ret alt ting for mange udlændinge.

  • Jeg tror, du har helt ret i, at kanel er startet i Jylland, men jeg kender nu selv adskillige ærkesjællændere, der har taget det til sig. 😀

 • Jeg kan anbefale bogen “The year of living Danishly” af Helen Russell, hvis man vil vide noget om, hvordan udlændinge ser på os. Der er grine-garanti.

  Hun er især ret optaget af, hvorfor vi flager hele tiden.

 • Flæskesvær! Og så talemåder, metaforer og udtryk – det kan måske være et selvstændigt, nyt indlæg, for en passioneret sprognørd som dig?! De findes også i andre lande, men sjældent de samme, og absurditeten fremgår tydeligt, når man forsøger at oversætte! Jeg nævner i flæng Kong Gulerod, spille fandango, håret i postkassen, benene på nakken, rotter på loftet, ål i strømperne, bjørnetjeneste, hønefuld, hundesyg, piske af sted, snegle sig afsted, stensikker, bombesikkert, Karl Smart, Kloge Åge, skidt og kanel, svinge trælåret, bomstærk, få det forkerte ben ud af sengen, tisse på nogens sukkermad, få lange løg, kisteglad, osv, osv.

  • Er flæskesvær ikke okay udbredt rundt om i verden? Pork rinds? Er under alle omstændigheder faktisk et ret ulækkert koncept. 😀

 • Jeg vil lige tilføje træer, som børnehavebørn hænger deres aflagte sutter på! Suttetræer! Dét koncept har jeg simpelthen ikke set i andre lande før

 • Jeg har en lidt sjov historie til det med kanel, når man fylder 25 år:
  Da jeg studerede, gik jeg i klasse med en del nordmænd. De havde stødt på kanel-galskaben en enkelt gang, inden en af dem fyldte 25 år. Dog havde de misforstået det en smule og troede, at de bare skulle tømme tilfældigt indhold fra deres forrådskammer ud over det stakkels fødselsdagsbarn, så vedkommende blev bundet til en lygtepæl og overhældt med diverse krydderier, madolie, makrel på dåse, ketchup og alt andet, man kan tænke sig, en studerende har i sine køkkenskabe. Vi danskere fortalte dem efterfølgende, at det altså normalt “kun” er kanel, man bliver udsat for..

Der er lukket for kommentarer.