Hvorfor må man godt bruge mascara, men ikke farve sit grå hår?

Annonce for Cocopanda

Det er blevet en slags balance, der er svær. Hvornår man må lave om på sig selv, og hvornår man skal elske sig selv, som man er. Nu bruger jeg selvfølgelig “må” lidt løst, for naturligvis er der ikke andre end en selv, der skal bestemme det. Men jeg synes, debatten er interessant, fordi den jo er opstået i kølvandet på en mode- og skønhedsindustri, der i årevis har fortalt os, hvordan vi skal se ud for at være gode nok. Og det er klart, at når man begynder at få den slags indoktrineret allerede fra barnsben, så er det de færreste, der slipper igennem uden nogle usikkerheder omkring deres udseende.

Der er begyndt en bevægelse for at aflære nogle af de ting. “Du er god nok, som du er.” “Elsk dig selv.” “Perfekt uperfekt.” All that jazz. Men det er også en spændende diskussion, for nogle gange kan opfordringen til at holde af sig selv, som man er skabt, godt gå over og blive udskamning den anden anden vej – altså mod dem, der har lyst til at lave noget om ved deres udseende. Og er vi så i virkeligheden ikke lige vidt?

Jeg oplevede det i ret stor stil, da jeg italesatte, at jeg ville til at farve mit hår. Det grå er begyndt at gøre sit indtog, og jeg har svært ved at se mig selv i det. Og det har jeg fået nogle kommentarer på. At jeg skal “owne” det grå. Nogle af kommentarerne venlige (om end selvfølgelig uopfordrede), nogle knap så venlige. Jeg har aldrig været den hårfarvende type, så jeg har mere eller mindre nonstop haft den samme hårfarve i 30 år. (De første fem år var jeg klassisk skandinav-blond). Den hårfarve føles som mig, og den vil jeg gerne beholde. I hvert fald lidt endnu. Ville jeg have det anderledes, hvis skønhedsindustrien ikke havde banket ind i mit hoved, at gråt betyder, at man har opgivet sit udseende og kun bør bæres af folk på 70+? Måske. Men det ændrer jo ikke på den følelse, jeg sidder med. De to ting kan godt sameksistere.

Samtidig er det også interessant, hvor grænsen går. For de fleste er cool med, at man fx går med mascara. Men mine øjenvipper er altså heller ikke sorte fra naturens side, så det er vel også snyd og at lave om på sig selv? Man må gerne bruge formuer på hudpleje, men grænsen går ved Botox? Og er det i øvrigt aldersshaming gerne at ville mindske sine rynker i det hele taget?

Jeg tror, jeg er nået frem til, at man helt selv må bestemme. Og at det ville være rart, hvis man kunne få lov til helt selv at bestemme uden at blive mødt med løftede pegefingre fra folk, hvis personlig syn på sagen er anderledes end ens eget. Jeg tænker fx, Botox er i min fremtid. Sandsynligvis allerede i år. Samtidig har jeg altid tænkt, at min overlæbe var lidt fesen. Når jeg smiler uden tænder, ser den ganske fin ud, men smiler jeg med tænder, forsvinder den mere eller mindre fuldstændig. Men jeg tror ikke, jeg kunne finde på at få fyldt noget i den. Der er min grænse. Det betyder ikke, at jeg ikke bakker op om andre, der regelmæssigt svinger forbi en klinik efter et skud Restylane, fordi det gør dem glade. More power to you!

Jeg har et bredt sortiment af produkter, jeg nyder at brug på mit udseende for at ændre det en lille smule, og vi kan da godt kalde det snyd og bedrag, men det er altså ikke noget, jeg gider hverken skamme mig over eller skjule. Tværtimod kommer der nedenfor en bunke af mine favoritter, samt hvordan/hvorfor jeg bruger dem.

Som I nok har deduceret ud fra annonce-markeringen i toppen af indlægget, er de alle fundet på Cocopanda, og skulle man have lyst til et prøve et eller flere af produkterne (eller bare shoppe egne beauty-favoritter), så kan man med fordel gøre det nu! Cocopanda har nemlig sparket gang i Women’s Weekend, hvor der er 25-55% på næsten hele biksen – og koden “MIRIAM22” giver dig 10% rabat, og det er selvfølgelig også på nedsatte varer. Den gælder frem til d. 14. marts og kan bruges en gang per kunde.

Og nu til mine anbefalinger (som man også kan finde samlet her):

Makeup

L’Oreal Volume Million Lashes. Ingen beauty-anbefalinger uden en optræden fra min yndlingsmascara. Jeg har brugt den i årevis og på trods af at have testet virkelig mange ganske udmærkede mascaraer i kraft af mit arbejde, er det altid den her, jeg vender tilbage til. Den giver længde og fylde og er afsindigt holdbar. Jeg oplever aldrig skyggen af drys eller afsmitning. Pt sat ned med 25% procent og fås derfor til 96 kroner – før min kode.

Urban Glow “Blush Rush” Blush Palette. Især når det er forår/sommer, er jeg vild med at give mine kinder den her type farver. De giver et lidt friskere look end de mere rosa nuancer. Den er sat ned fra 179 kroner til 134 kroner.

NYX Epic Ink Liner. Et af mine bedste tricks til at snyde sine vipper mere markante er at tage en flydende eyeliner, påføre den helt nede ved vippekanten på øjenlåget og derefter tage en vatpind og fjerne stort set det hele igen. Det efterlader en lillebitte streg af sort, der får vipperne til at se tættere ud, men uden at give et fremtrædende eyeliner-look. Lige nu nedsat til 85 kroner.

MaxFactor Kohl Pencil White. Et andet trick, som man kan bruge for at fremhæve sine øjne, er at lægge en lille smule hvid kohl i den våde kant under øjet. Det giver klarere øjne og kan være med at snyde dem en snert større. Hvis hvid virker for aggressivt, kan en nude også bruges med lidt mere diskret resultat. Det er vigtigt at finde en kohl, der rent faktisk kan farve den våde kant, og den her er fremragende og koster lige nu kun 44 kroner!

MAC Cosmetics Glow Play Lip Balm i farven Floral Coral. Faste læsere vil vide, at jeg knuselsker læbepomader med farve, fordi de ikke resulterer i så tydeligt et “jeg har læbestift på!”-look, hvis man ikke er til den slags på hverdage eller bare generelt. Den her er min nyeste favorit. Farven ser meget hidsig ud, men som I kan se på billedet, er den meget mere mellow, når den kommer på. Resultatet er mere naturligt, men giver mig stadig følelsen af at have gjort lidt ud af det. Lidt farve og noget shine. Og fordi det er en læbepomade, føles den ikke tør på læberne. Kæmpe, kæmpe fan! Lige nu nedsat til 143 kroner.

The Balm Mary-Lou Manizer aka “The Luminizer” Highlighter, Shimmer & Eyeshadow. Hver gang jeg anbefaler den her, forbander jeg dem, der fandt på det alenlange navn! Men det skal produktet ikke lide under, for det er virkelig godt. Jeg købte den engang, jeg bad om anbefalinger fra jer, og navnet blev ved med at gå igen, og jeg har holdt fast lige siden. Det smarte er, at den kan bruges til så mange ting (øjne, kindben, amorbue, etc), og den er nem at opbygge alt efter, om man vil have lidt eller meget shine. Nedsat med 30% og koster nu 132 kroner.

Essence Catching Clouds Highlighter. Er man til et lidt mere budgetvenligt alternativ til ovenstående, er den her et godt bud. Farverne er ret tætte på hinanden, men den her har lidt et touch mere tydeligt shimmer. Der er også kun tre gram i modsat otte gram i The Balms, men hvis man nu fx gerne vil dyppe tæerne i vandet på et produkt i den her kategori er prisen på 26 kroner aldeles overkommelig.

Hud og hår

Garnier Fructis Hair Food Mask i henholdsvis Banana og Aloe Vera. Jeg har før anbefalet dem her som virkelig gode hårkure til prisen, og den anbefaling holder jeg fast i. Som indehaver af en solid omgang krøller, er jeg også indehaver af enormt tørt hår. De to følges som regel ad. Derfor har jeg også et relativt højt forbrug af hårkure. Nogle til special occasions, nogle der hyppigt bliver opbrugt. Sidstnævnte er dem her. Min erfaring er, at den med banan er et touch bedre, men den lugter også af banan, så aloe vera er det gode alternativ, hvis man ikke er til den slags dufte. Det bedste er, at de lige nu er nedsat til 51 kroner stykket.

Filorga Oxygen-Peel. Nogle peelinger kan godt være enormt hidsige, og lige på det område er min hud lidt sensitiv. Den her kan jeg bruge dagligt. Eksfolieringen er så selvfølgelig også mildere, men det gør mig ikke noget, for udover at være en peeling, giver den også huden ilt og øger cellefornyelsen, siger beskrivelsen, og den del kan jeg ikke se med øjnene, men jeg kan se den effekt, det har på min huds glød. Meget begejstret for at have opdaget den her, der stadig er relativt ny i min rutine, men en af dem, der bliver rakt ud efter ofte. Pt nedsat med hele 30%, og du kan derfor nappe den til 209 kroner.

Rodial Dragon’s Blood Sculpting Gel. Jeg skal være påpasselig med federe cremer, fordi min hud ikke er fantastisk til at optage dem, og derfor går jeg ofte efter cremer, der er mere gel-agtige i konsistensen. Det her er en enormt dyr dame, og den kommer ingenlunde på dagligt, men mere når min hud ser træt og træls ud og har brug for lidt ekstra assistance. Den opstrammer ligesom og giver mig bare overordnet en flottere hud. Desværre blev den udsolgt under fremstillingen af det her indlæg, nok fordi rabatten på den var så god, men nu kender I i hvert fald dens eksistens.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%. Jeg bruger niacinamid mod urenheder. That’s it. Den kommer altid på, når min hud beslutter sig for at gå teenage i perioder. Det er effektivt, og hvor pris og kvalitet ved hudpleje ofte hænger sammen i min optik, så er The Ordinary aldeles fremragende til den meget beskedne pris på 55 kroner.

L’Oreal Magic Retouch Spray. My guys. Det her er et mildest talt genialt produkt. Måske kender I det allerede, og det bare er mig, der er langsom, men det er altså i bund og grund hårfarve på spray. Det er ikke til permanent brug og går ud i vask, men det er genialt, hvis man som mig bare lige har en grå tot hist og her, man gerne vil have dækket. Principielt er det vist til at dække rødderne, hvis man er mellem farvninger og ikke lige kan overskue sin udgroning, men jeg er simpelthen så imponeret over, hvor nemt og effektivt det er! De fås i mange farver – jeg gik med farven brun, og den er ikke 1:1 et match med min egen hårfarve, men det kan man ikke se med det blotte øje. Nem lige at tørre af, hvis man får lidt i panden, hvilket jeg har gjort et par gange, fordi jeg sigter råddent. Meget, meget stor anbefaling. De er lige nu nedsat til 63 kroner, så prisen er heller ikke dum.

Ole Henriksen Truth Serum. Igen et af de lidt dyrere produkter og heller ikke det her bruger jeg dagligt, men som sagt er der ofte bare en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og efter jeg var heldig at nappe den her i USA for en slik i nogle år siden, blev jeg enig med mig selv om, at det er en af dem, der er værd at betale den danske pris for. Indeholder både kollagen og C-vitamin, som er to ingredienser, jeg er begejstret for, og den beskytter huden, hjælper mod fine linjer og giver spændstighed. Med andre ord dækker den en del områder, og det gør den godt! Den er sat ned med 25% og kan derfor fås til 359 kroner.

Kommentarer (28)

 • Så fine refleksioner og helt enig i, at man selv skal bestemme. Og har du måske lyst til at dele din oplevelse, hvis du prøver Botox i nærmeste fremtid?

 • You do you! Men kunne være sjovt at høre om, hvordan dine krøller reagerer, både på at der kommer flere grå hår, som jo oftes er en anden struktur, men også farve. Elsker krøllenørderi!

  • Ja, jeg har bemærket, at nogle af dem krøller på en lidt anden måde, men lige nu er det ikke noget, der som sådan påvirker mit hår som helhed. 😀

 • Det der med det grå hår… deter fandme svært. Jeg er noget(meget)ældre end dig. (46) jeg er født møekhåret og har en mor der er frisør. Har haft alverdens hårfarver . Jeg har skjult de grå hår siden stsrt 30erne… jeg hadede dem. Du ved datter af en frisør. Så blev jeg som 40 årig enig med mig selv at jeg når jeg blev 4t ville stoppe. Fordi jeg synes deter det grimmeste i verden når folk har sådan en helt hvis udgroning i det helt mørke hår. Da jeg så blev 45… ku jeg ikke slippe det alligevel. Men så for et års tid siden(ja jeg bliver så 47 lige om lidt) så jeg en eller anden grey hair transition… igen med et helt kridhvis hår og en lige så møek farve som mit. Den dag besluttede jeg mig for at det med hårfarven stoppede nu. Det gjordedet så ikke. For så gjorde corona jo at man ikne kunne komme til frisør. Så da jeg endelig kom afsted. Fik jeg mørke steiber i. Så de grå ikke var så voldsomt i siderne. Men nu erder gået et år. Og jeg omfavner det de fleste dage. Og ærger mig over jeg ikke harsådan en tot som din… man vil altid ha det de andre har ikke… bedste råd man ikke har bedt om er at få det farvet ved frisøren… de er bare bedre til at gøre et godt arbejde. Hvis man vel og mærke finder den rette

 • Jeg er 32 og fik mine første grå hår i starten af 20’erne. Nu har de så gjort massivt indtog på hele den øverste del af mit hoved (selvfølgelig ikke i nakken) og det bliver da bare farvet.
  Hårfarve har sikkert eksisteret i længere tid end “usikkerhed” om tidligt gråt hår har.
  Folk der ikke har gråt hår, farver også deres hår.
  Årsagerne kan være mange, men i sidste ende er det jo kun hårets ejermand der skal gøre sig til dommer for om det skal farves eller ej.
  Årsagen gør det ikke mindre validt.

 • Selvfølgelig skal du farve det hår, hvis du har det bedst med det. Jeg er også i helt samme båd, når mit hår begynder på det græ 😉 jeg er mentalt ikke gammel nok til et eneste gråt hår på mit hoved. Det er vel ikke anderledes end at farve det for at få mere “spil” i håret? Jeg farver allerede mit hår.

  • Nej, jeg tænker heller ikke, det i virkeligheden er meget anderledes end at farve det alle mulige andre farver. 😀

 • Disse indlæg er så gode! Kæmpe ros for et perfekt match i samarbejdet og stærkt arbejde. Jeg er slet ikke til beautyprodukter, men din store viden og nørdede faglighed, personlige erfaring og troværdighed i disse indlæg giver mig altid lyst til at prøve noget nyt. Og med anbefalinger i alle prislejer og gode rabatter, så leder det mig hver gang over i Cocopanda!
  Et ønske kunne være flere anbefalinger fra dine læsere til produkter som ikke er relevante for dig, fx glat hår eller fedtet hud, ligesom du allerede anbefaler de produkter som flest nævnte (som du så har prøvet, hvilket jo ikke giver mening i dét jeg efterspørger). Og gerne links til de tidligere indlæg, da jeg ofte vender tilbage til dem…

  • Du kan altid søge gamle indlæg frem med søgefunktionen, hvis det er. Der er en del efterhånden, så jeg tror, det ville blive lidt uoverskueligt, hvis jeg gjorde det. Det er lidt en balance med andres anbefalinger, for dem kan jeg jo ikke stå inde for personligt, men det kommer man måske omkring ved at gøre det tydeligt, at det er sådan, landet ligger. Men det er bestemt et forslag, jeg vil tage til efterretning!

 • Spændende dilemma, hvorfor noget er alment accepteret og andet ikke. Lidt ligesom forældre i min barndom glad og gerne fik børns ører opereret ind. Mon man gør det på børn i dag også? Mens andre operationer er ildeset var pointen.

  • Det er et godt spørgsmål! Men ja, sjovt, at nogle ting er alment acceptable, og andre ikke er.

 • Super godt indlæg. Det er tanker jeg selv har gjort mig en del. Jeg elsker makeup fordi det gør noget for mig at være kreativ og lidt over the top. Det er ikke at sige at jeg ikke har tage hvor jeg intet gider at gøre ved mig selv, mens jeg samtidig kan indrømme jeg synes mit ansigt er fint uden makeup. Mit hår er også farvet og igen det er blot fordi det gør mig glad. Med hensyn til botox så kan man fx få det lige over læben så det retter ud hvis man har de der læber der synker lidt. På den måde ville du ikke fylde noget i læberne. Ikke at der er noget galt i det! Everyone should do what makes them happy.

  • Ja, jeg er egentlig også cool med at vise mig selv både med morgenhår og sat hår. Jeg synes bare klart, det sidste føles lidt lækrere! 😀

 • “Den hårfarve føles som mig, og den vil jeg gerne beholde.” Det er altså en fin beskrivelse, af hvordan det kan føles at få grå hår, og hvordan kan føles, når ens krop/udseende forandrer sig 👌

  • Ja, det er jo det der med, at der ikke nødvendigvis er galt med det andet, det føles bare ikke helt som det, man er komfortabel med. 😀

 • Jeg er sygt bange for botox og filler! Nok også mere, end hvad sund skepsis er. Jeg har til gengæld mine øjne stift rettet mod Frownies, som jeg er ret sikker på, at jeg prøver inden året er omme.

  • Jeg er bange for filler, fordi man ser så mange uheldige resultater. Men omvendt lægger man jo heller ikke mærke til dem, der er super vellykkede, med mindre folk åbent deler, at de har fået foretaget noget. 😀

Der er lukket for kommentarer.