Hvis nu Luksusfælden kiggede forbi…

Jeg elsker Luksusfælden. Elsker. Engang var mit go-to reality Paradise Hotel. Jeg svor til det, forsvarede det mod haters, jeg lavede ugentlige recaps herinde, jeg svælgede i dramaet. Men på et tidspunkt blev jeg (meget imod min vilje, faktisk) ligesom for gammel til at få reality-boner af at høre nogen skrige “breeeeeev” en gang i kvarteret og kæmpe om at knalde den nye fyr fra Brønshøj først. Og det var lige deromkring, jeg opdagede genialiteten, der er Luksusfælden.

Man skulle egentlig synes, det var et koncept, der hurtigt blev lidt trættende, for hvert evig eneste afsnit er bygget op omkring præcis den samme formel.

“Hvor mange penge tror I, I bruger på diverse-posten?”

“Øh, bøh, jeg vil nok sige 3.000 kroner?”

“I bruger 16.000 kroner på diverse! Hver måned! Hvad tænker I på?!”

Luksusfælden taler – som det meste gode reality-tv – ind i vores behov for at få det lidt bedre med os selv, når vi sammenligner os med andre. For jeg bruger immervæk ikke 16.000 kroner om måneden på diverse, og så sidder jeg tilbage og føler, jeg har styr på mit shit, selvom det på ingen måde er tilfældet. Jeg har bare ikke røde tal for enden af hver måned, og der er derfor ingen, der blander sig i, hvor åndssvage ting jeg reelt smider penge efter.

Egentlig kunne jeg ret godt tænke mig, at eksperterne lige kiggede forbi og lavede sådan oversigt over, hvad jeg rent faktisk bruger min penge på. Hvor jeg burde spare, hvor meget jeg burde betale af på mine lån, hvornår jeg kunne blive gældfri. Samtidig ved jeg bare, jeg ville få en solid omgang voksen-skældud, for eksperterne går meget op i fornuft, og det har aldrig været en af mine spidskompetencer. Jeg har generelt ikke et voldsomt højt forbrug, men det kunne med garanti være markant lavere, hvis jeg levede på den sten, eksperterne unægteligt lader til at have en forkærlighed for.

Skideballer ville utvivlsomt blive uddelt over:

– Mine streamingtjenester. Man kunne måske godt argumentere for, at jeg har en eller to for mange. Man kunne også argumentere for, at det er en del af mit arbejde at holde mig opdateret på film og serier, så jeg kan videregive vigtige anbefalinger til jer. Jeg er ikke sikker på, den argumentation ville gå hjem, men man skulle være et skarn, hvis man ikke forsøgte!

– Rejser. Der findes bestemt folk, der rejser mere end mig, men jeg prioriterer jo som bekendt at tage til USA en gang om året (nogle gange to) for at færdiggøre Projekt Besøg-alle-stater-i-USA. (Nuværende status her). Det er ikke billigt at rejse alene, for der er ingen at dele udgift til fx billeje eller motelværelser med, og så har jeg derudover et velvoksent shopping-behov. Eksperterne er ikke glade for ferier. Man skulle hellere tage sig et ekstra deltidsjob.

– Herbert. Ret skal være ret, de er blevet lidt mere loose med at lade folk beholde deres kæledyr. Jeg kunne blive virkelig hidsig i gamle dage over at se dem tvinge de stakkels deltagere til at skille sig af med pelsede medlemmer af familien for at kunne skære ned på nedtællingen til gældsfrihed. Jeg føler mig ret overbevist om, at de fleste mennesker hellere ville blive gældfri et halvt år senere og beholde deres dyr. Heldigvis for Herbert er han siden blevet ambassadør for Royal Canin, så nu tjener han sine egne penge og får nok lov at blive.

– Ærter/clementiner. Afhængigt af årstid. Jeg har et usundt forbrug. Jeg ved det godt, og jeg har ikke tænkt mig at gøre noget ved det. Minder måske i virkeligheden lidt om det der ene afsnit, hvor der var en gut, der spiste ost for 8.000 kroner om året. Jeg ved godt, energi-drik er en hyppigere skyldner i programmet, ost er bare sjovere.

Men altså, hvis man nu kunne hyre Jan Swyrtz til at kigge forbi og lægge det der budget og gå igen uden at råbe op om prisen på Ben & Jerry’s, så tænker jeg egentlig, det var noget, jeg godt kunne finde på at ønske mig i julegave. Bare lige for at få et solidt overblik for en gangs skyld, I ved. Og om ikke andet så for at finde ud af, om jeg helt uden at vide det skulle have en biblioteksbøde på 90.000 kroner. Det kan jo ske for selv den bedste.

Kommentarer (42)

 • Min mand er bankuddannet og en af han største ønsker, er at få lov at lægge budget og råbe lidt af folk. Det må man nemlig ikke ude i bankerne ? Du kan evt hyre ham?

 • Det er min mors yndlingsprogram, og hun synes også, at jeg “virkelig kunne lære noget af det”.

  Mor, jeg har arbejdet med inkasso i to år. Fuld fucking tid.

 • Ja! Det er også mit ultimative go-to reality tv! Men jeg ville klart væge at få besøg af Karsten eller Kenneth. Jan er så aggressivt anlagt.

 • Jeg har det på PRÆCIS! samme måde! Jeg elsker luksusfælden, og ser det gerne de perioder, hvor jeg syntes jeg har svunget mit dankort liiiidt for ofte.. så får et afsnit mig til at tænke “så fuck up er min økonomi heller ikke” og så kan jeg godt bestille det der på nettet jeg godt ville have.. og nyde mine små, men sorte tal, på bundlinjen hver den sidste i måneden ?

  • Det værste er, når man tager sig selv i at have dårligere vaner end deltagerne på nogle områder! 😀

 • Jeg sidder pludselig og bliver helt angst for, om jeg også har en bøde på 90.000 til biblioteket! Har ikke lånt en bog siden uni, men så kan den jo også nå at vokse ??

 • Ingen giver voksen skældud som Jan! Det er grunden til at jeg ser Luksusfælden. For liiiige at få lidt inspiration.. Ej, okay. Mette Reissmann er også ret sej til voksenskældud!

 • Helt ærligt bruger jeg nok også 8000 om året på ost. Delt ud på 12 mdr er det jo ikke slemt, og prima donna er en dyr elskerinde. Synes iø. du burde få lidt økonomisk anerkendelse for dit ping-system med tilbud på B&J. Det kunne immervæk være meget værre, hvis alle køb var til fuld pris.

 • Okay, nu spiser jeg vegansk og sådan, men hurtig hovedregning siger at 8000 om året på ost faktisk er sådan 21 kr om dagen i snit. Cirka det samme som st spise to gode avokadoer. Eller en plade semi-god chokolade. Det er da ikke sådan helt sygt?! Hvis han nu til gengæld ikke spiser takeaway?
  Måske sygt hvis det er billig pizzatopping, men hvis han kender en ostemand…

  • Jeg synes måske også, det er ret voldsomt at spise to gode avokadoer om dagen, hvis man ikke kan betale sine regninger. Der er jo tale om folk, der skal spare. Jeg tror, de budgetterer med 100 kroner om dagen til mad – så skal man måske overveje at bruge en femtedel af dem på ost. 😀

 • Åh, jeg troede ikke man turde sige højt, at man elsker luksusfælden. Dét gør jeg altså også.
  Nok er formelen meget det samme, men deltagerne og hvordan de reagerer på det er kronen på værket.

  Bedst de gange, hvor dét IKKE lykkedes, så kan man så sidde dér og tænke.. at JEG betale min gæld på 78.000 på trods af, at jeg dengang var på kontant hjælp og dét hele UDEN at modtage nogen form for hjælp.

  Dét lærte mig enormt meget om pengenes værdi.

  • Det er for vildt, når deltagerne ikke kan holde budgettet den første måned og så bagefter finder ud af, hvor mange penge de kunne have sparet, hvis de havde gjort det!

 • Jeg har det som dig med paradise hotel og mange andre reality programmer, jeg er sku blevet for gammel, hvilket er pisse træls men det er som om luksusfælden kan man aldrig blive for gammel til og jeg elsker det! Jeg har flere veninder som jeg mødes med hvor vi altid henter take away og ser luksusfælden ?what is life! ?

 • Herhjemme havde vi også en fest over ham, der for et par afsnit siden spiste virkelig mange kanelgifler. Jeg har aldrig hørt ordet “gifler” blive nævnt så mange gange, på så kort tid! ?

 • Spar har i denne uge ben&jerry’s cookiedough, brownie eller chew chew på tilbud til 45, men med deres app fås de til 35 -og i dag var der så yderligere 15% på alle varer. Ved godt det er for sent med de 15% men 35 kroner er også en god pris, selvom det kun er på de mest gængse varianter

  • Jeg hamstrede som en motherfucker, da det var ugens prishug i sidste uge, så jeg er dækket ind. Ellers tusinde tak for tip! <3

 • Jeg ELSKER at lægge budget (arbejder som privatrådgiver, nok værd at nævne) og vil glædeligt hjælpe med det, helt uden at råbe af dig ??

  • Tusinde tak for tilbuddet, men se evt mit svar til Kapitalisthippie. Jeg tør simpelthen ikke med min svingende indtægt! Måske bliver jeg modig nok en dag. 😀

 • Så skal du bruge spiir. ? Det er Luksusfælden i en app -uden skældud. Den viser hvor meget du bruge på mad, tøj, transport osv. Jeg ved fx at vi ca bruger 2800 på mad og manden og jeg i snit køber tøj for 1700 pr. måned. En kollega spurgte, hvad jeg dog bruger den viden til. Svaret er: ingenting. ? Det giver bare en vanvittig god følelse af overskud at vide, at der er styr på indkomst og udgifter. ?

 • Vi har nu boet hos mine forældre i 6 uger, fordi vi renoverer vores hus. Den første uge viste jeg min mor, hvordan man ser Viaplay på hendes smart tv i stuen. Hun har set Luksusfælden lige siden. Har ellers prøvet at forklare hende, at man også kan se andre ting på Viaplay. ?
  Man kan ikke gå ind i stuen uden at Luksusfælden kører i fjernsynet. Hendes stakkels mand fik ikke lov til at se Vild med dans i fredags. Han fik i stedet 6 episoder af Luksusfælden….
  Jeg har sagt undskyld til ham ?

 • Jeg har også tit undret mig over at jeg ikke kører surt i det – det er jo netop præcis samme setup hver eneste gang.
  Når jeg synes at jeg lige trænger til lidt mere fokus på økonomien bruger jeg faktisk app’en Spiir.
  Den laver overblikket og man sætter selv rammerne op under challenges.
  Der kan godt komme en lille besked om, at den synes man er ude af kurs i forhold til en challenge, hvis man f.eks. handler ind til en hel uge om mandagen, men der er ingen skældud 🙂

 • Bruger også sygt mange penge på ærter og jordbær om sommeren, så følger dig helt på det punkt. Og så vil jeg bare sige WAY TO GO HERBERT! Han er skisme en dygtig kat. Gid vores fire høns, to ponyer eller kanin kunne finde ud af at tjene penge ??

 • Jeg laver hver måned en oversigt over vores forbrug, opdelt i faste udgifter osv men også i restaurantbesøg, tøj, ting til barn, rejser osv. Bare for at have et overblik, et slags omvendt budget. Vi sætter ingen grænser men ender næsten altid på det samme. Det er ret interessant. Vores madpost ligger seriøst næsten konstant hver måned, det samme med café osv. Også en nem måde at se, hvor man kan skære lidt mere ned. Men, måske det kun er liste-typer som mig, der frivilligt gør den slags hver måned ?

 • Jeg vil sygt gerne lægge et budget for dig, Miriam 😀 Og jeg lover ikke at råbe!
  Jeg har selv ændret mit liv radikalt efter at have lavet et budgetgennemsyn, og nu synes jeg at det at lægge budgetter for andre er mega hyggeligt – og med til at opfylde ens drømme 🙂

  • Mit problem med budget er, at jeg jo ikke har fast indtægt, og jeg derfor ikke udbetaler det samme i løn til mig selv hver måned, og derfor bliver det rigtig svært at lægge et budget! Jeg er simpelthen ikke tryg ved potentielt at udbetale mere til mig selv fast, end min indtægt ender med at kunne bære.

   • Det kan jeg godt forstå!
    Jeg vil dog alligevel mene, at man kan oprette et budget, så man ved, hvad der som minimum gerne skal gå ind hver måned for at ens regninger mv. kan betales. Samtidig kan det hjælpe med et bedre overblik over ens forbrug så man kan se, om der er nogle steder man har lyst til at tweake 🙂

    • Sådan et budget har jeg. Jeg har styr på mine faste udgifter og budget-konto og det hele. Det er alt udover, der varierer fra måned til måned. 🙂

 • Luksusfælden og mit nyopdagede Boligkøb i Blinde er mine guilty pleasures. Jeg bruger også Luksusfælden på at være helt glad for min økonomi selvom den ikke er fantastisk og jeg fra tid til anden er virkelig ude at skide, men jeg kommer ikke SÅ langt ud. Nu har jeg så fundet ud af at min kæreste engang var så langt ude så jeg kan ikke lade være med at være lidt betænkelig omkring hans impulskøb (vi har snakket om det og han har lært sin lektie, forskellen på han og jeg er at dengang jeg var impulsdrevet da ville ingen låne mig penge – han var mindre heldig).

  • Jeg ELSKER også boligkøb i blinde. Jeg kan ikke binge det lige så meget (dels pga manglende afsnit), fordi alle parrene altid ønsker det samme i en bolig, og der derfor ikke er helt så meget variation, som der er blandt deltagerne i Luksusfælden, men det er virkelig også et genialt koncept!

 • Elsker Luksusfælden, dog nok mest, når det er mennesker, jeg i et eller andet omfang kan relatere til. Har faktisk lært en del af det, i hvert fald kan jeg før køb af noget ikke helt nødvendigt næsten høre Mette og Jan spørge, om jeg ikke har tøj nok, og selvom det er genbrug, så koster da lidt og fylder endnu mere ?. Overordnet handler forbrug for mig personligt i høj grad om at analysere mine behov, så jeg får det størst mulige udbytte af mine hårdt tjente penge, men om det er Ben & Jerry’s eller andet er jo en smagssag.

Der er lukket for kommentarer.