The Bachelor kommer til Danmark, og jeg forstår det ikke…

Ja, overskriften siger vel det meste, sådan kort opsummeret. The Bachelor havde første gang premiere i 2002. Jeg var 16 år og så det på Kanal 4, hvis jeg ikke husker galt. Idéen var, at en kæmpe bunke unge, smukke kvinder dukkede op for at møde en såkaldt “eligible bachelor” og derefter skulle bruge en måned eller to på at kæmpe om hans opmærksomhed, indtil han til sidst erklærede sin kærlighed til en af dem og friede. Yes, friede. Efter ugers bekendtskab, hvor han typisk også (angiveligt) bliver oprigtigt forelsket i mere end én kvinde. Det lyder så absurd, når man ser det på skrift. Jeg ville selvfølgelig kalde det både sexistisk og håbløst gammeldags, at 25 kvinder skal stille op og tigge om én tilfældig mands kærlighed, men sidenhen kom The Bachelorette til, hvor det var en kvinde, der blev kæmpet om, så nu kalder jeg det bare åndssvagt.

Der er simpelthen nogen, der er nødt til at forklare mig det her. Jeg tror nok, udgangspunktet i sin tid var, at den her ungkarl var lækker og rig og allround succesfuld, så kvinderne havde en form for grund til at have lyst til at score ham frem for alle andre single mænd, hvor man ikke ville være i konkurrence med to dusin andre kvinder, men ifølge TV2s programredaktør hænger det ikke længere sådan sammen. “Det er mere ligestillet i dag: Bacheloren skal ikke være rig eller kunne forsøge (sic) en kvinde. Og så har kvinderne magten, så hvis han ikke er noget for dem, rejser de hjem, siger han.” Min yndlingsting ved det citat er, at han får det til at lyde som et slag for ligestilling, at kvinderne nu kan skride, hvis de ikke bryder sig om manden. Var de før i tiden tvunget til blive og forsøge at vinde hans hjerte, selvom de ingen interesse havde i ham?

Jeg synes, det er så bizar en beslutning at hive programmet til Danmark nu. Efter 18 år. Det er helt tydeligt forældet i mellemtiden, og selvom jeg ikke ser det længere, så kan jeg da konstatere, at det stadig er et fænomen i USA. Men det har også udviklet sig. Fx er kører de med programmet “Bachelor in Paradise”, hvor tidligere deltagere fra både The Bachelor og The Bachelorette bliver kastet sammen på en eller anden fancy lokation Paradise Hotel-style og derefter skal forsøge at finde kærligheden i det perfekte setup for en masse drama. Takket være sociale medier udnytter en rum mængde af deltagerne muligheden for at blive en C-liste-kendis, og I må godt kalde mig kynisk, men jeg tror simpelthen, det er begrænset, hvor mange af dem stiller op til de her programmer udelukkende i håbet om at finde kærligheden.

Jeg kan i og for sig godt forstå, at TV2 har købt programmet. Det skal sikkert nok blive set en del. Men jeg vil æde min hat på, at det bliver cringe hele vejen. For vi løber ind i det problem, vi altid løber ind i med den her type programmer: Danmark er simpelthen ikke et stort nok land til at kunne bære så grandiose tv-produktioner. Så den storslåede affære, amerikanerne lægger for dagen, falder til jorden med et ordentligt brag, når vi forsøger at gøre dem kunsten efter. På samme måde som vi simpelthen ikke kan blive ved med at bilde os ind, at vi har plads nok på den danske musikscene til, at en ny vinder af hver eneste X-factor-sæson kan få en fremragende karriere som professionel musiker. Det er bare ikke muligt! Markedet er mættet!

Hvad datingprogrammer angår, så føles det bare enormt meget som at gå tilbage i tiden, når man vælger at hente The Bachelor til Danmark. Og hvem er det, der vil hive fem uger ud af deres liv for at konkurrere med 24 andre kvinder om en mand, som TV2s castingbureau har vurderet er et catch? I 2020? Er det bare mig? Er der noget, jeg har misforstået? Jeg spørger helt oprigtigt, for det virker simpeltelthen som så mærkelig en beslutning.

Med andre ord skal jeg nok ikke se det, når det kommer. Det skulle da lige være for at køre en recap-føljeton… 😉

Kommentarer (24)

 • Vi har jo også både Gift ved første blik, Landmand søger kærlighed og Paradise Hotel, så det skal virkelig kunne noget, hvis det skal kunne konkurrere med de programmer.

 • Du formulerer det væsentligt pænere end mig. Jeg har – meget flatterende – skrevet på Twitter tidligere i dag: “Jeg går bare lige ud og brækker mig over, at der kommer endnu et overfladisk datingprogram til Danmark. Der er sgu ikke noget at sige til, hvis mange har et forskruet forhold til kærlighed og dating generelt.”
  Jeg synes, det er et kæmpe tilbageslag og vidner om en virkelig umoderne tilgang til at finde kærligheden.

  • Jeg er helt enig. Men omvendt er der nok ikke så mange af os, der tror, der er særlig mange hverken producenter eller deltagere, der gør det for kærlighedens skyld, er der?

 • Hvis jeg var single, og havde lyst til at finde kærligheden i et reality-program, var Bachelor nok det sidste program jeg ville vælge!!

  • Det virker bare ikke som et seriøst program. Hvem skulle have troet, at det var mere seriøst at blive gift ved første blik end efter fem uger? 😀

 • Jeg udbrød et “Da Fuck?” Da jeg læste at TV2 nu ville til at lave de udsendelser. Jeg forstå virkelig ikke folk gider at se sådan noget lort, men jeg kan heller ikke se lyset i Paradise, sex on the beach, og hvad de ellers hedder.
  Jeg så de tidlige sæsoner af gift ved første blik, og jeg krummede også tæer i starten af de unge mødre, men har efterhånden tabt interessen og tiden for den slags tv.

  • Paradise og den slags er bare for en meget yngre målgruppe, og formålet er bare drama. Det her henvender sig til en ældre målgruppe og skal forestille at være seriøst, men det er det jo ikke??

 • Men det er jo ikke første gang, der bliver lavet en dansk variant. TvDanmark lavede også et engang – en googling viste mig lige, at det hed Drømmekvinden og var i 2004. Jeg tror måske, Sidney Lee var én af de 15 mænd?

  Det gør det endnu mere tosset at prøve igen – men ok, der har jo også været både Bonde søger brud og nu Landmand søger kærlighed, og andet forsøg har vist sig at være det bedste her… (Tror jeg – uden at have set nogen af varianterne.)

 • Efter jeg læste om det i går, kom jeg i tanke om et andet program, jeg bingede tilbage i 2008-2010-ish, men jeg kan simpelthen ikke huske, hvad det hedder, og du er nok den rette at spørge ? Det blev sendt på TV3, og det handlede om, at en mand flyttede ind i et stort hus med nogle kvinder, som han skulle give en ring på fingeren, hvis de skulle blive i huset. Da han så skulle vælge den endelige kvinde, kunne hun sige nej til ringen. Næste sæson handlede så om, at mænd flyttede ind i huset, hvor hun skulle give dem en ring. I hvert afsnit var der selvfølgelig dates, en masse fnidder og intriger etc. Help me! ?

  • Hed det ikke for love or for Money? Var det ikke der de havde mulighed for at vælge en check i stedet for? Men de vidste ikke om deres check var 1 dollar eller 1 million dollar værd

  • Jeg kan bare virkelig ikke forestille mig, at den amerikanske variant vil fungere i Danmark. 😀

 • Min guilty pleasure nummer et.
  Jeg har været bachelor/bachelorette-addict i mange år, men er netop faldet fra de sidste par år, fordi deltagerne i dag melder sig til programmet for at blive c-liste kendisser, der tjener kassen ved at sælge deres sjæl for vanvittige sponsorater.

  Ellers en vanvittig hårdrejsende program back in the days, som faktisk har ledt til adskillige giftemål gennem tiderne. Så kærlighed forekommer, specielt i spin-off-serierne “the bachelorette” samt “Bachelor in paradise”

 • Jeg ELSKER at følge med i den amerikanske variant. Tricket er at se recaps på Youtube i stedet for at se de egentlige programmer, som er alt for lange. Specielt Lauren Zima’s recap show “Roses and Rosé” (ET online) er vanvittigt underholdende. Anbefaler på det varmeste! Nogle medarbejdere på Ellen show kører også recaps som er virkelig underholdende. At Bachelor/bachelorette skal til DK er til gengæld verdens dårligste idé. 😀

 • Jeg er helt enig – husker at se de om eftermiddagen som barn, og tænke: Hvorfor? Hvorfor er de så vilde efter at være sammen med en mand de OVERHOVED ikke kender? Men så kom ‘søster-programmet’ Average Joe, som var endnu mere sindsygt! En gruppe ´grimme´mænd skulle konkurrere mod en gruppe ´lækre´mænd om en kvinde de heller ikke kendte. Ideen var vist at det skulle bevise at personlighed kan stråle stærkere end udseende, men i alle sæsoner valgte kvinden en af de ´lækre´–WTF?

Der er lukket for kommentarer.