Hamborg: Oplevelser, anmeldelser og tips

Tre hele dage plus det løse er selvsagt ikke nok til at dække en by som Hamborg, så jeg vil ikke på nogen måde være flabet nok til at kalde det her en guide. Det er snarere en slags anmeldelse af de ting, vi valgte at prioritere ud fra vores interesser og den tid, vi havde.

Seværdighederne: Vi er og bliver ikke de store seværdighedsmennesker, så vi holdt det til et minimum. Men det var et ret godt minimum, synes jeg.

  • Chocoversum, chokolademuseet. En af de absolut bedste oplevelser. Det er en god idé at købe billet online på forhånd, da de er en sjat dyrere på stedet. Der er både tours på engelsk og tysk, så de fleste kan være med. Touren er lang, 90 minutter, men den er godt afbalanceret og bliver ikke tung eller kedelig. Der er smagsprøver gennem hvert trin af chokoladefremstillingen, og man får lov til at lave sin egen plade chokolade. Gavebutikken er ikke voldsomt stor, men nærmest et stop værd i sig selv. Her er der chokolade og chokoladerelaterede produkter fra hele verden, som er virkelig interessante at gå og nærstudere. Var det noget med Harry Potters chokoladetryllestav eller en chokoladeøl?
  • Tivoli ved Hamburger Tor. Jeg fatter ikke, at de orker at sætte det op og tage det ned flere gange om året, hvilket de åbenbart gør, for det er ikke en fast affære. Det er til gengæld helt enormt imponerende. Mad, forlystelser og spilleboder så over the top, at det halve kunne være nok. De fleste steder er volumen skruet markant mere op end det, vi er vant til fra Tivoli herhjemme. Maden er cray-cray. På den fede (både bogstaveligt og i overført betydning) måde.
  • Hamburger Hafen. Lidt et spøjst sted, fordi det er en temmelig lang strækning, men de samme tre ting, der går igen og igen: Havnerundfarter, souvenirbutikker, restauranter med priser, der med garanti ikke matcher kvaliteten. De fleste havnerundfarter varer 1-3 timer og koster fra €17 og op afhængig af varighed og skibets blæreværdi. Vi valgte en alternativ løsning, for vi havde købt et Tageskarte til den offentlige transport alligevel, så vi kunne gratis sejle med færgebusser alt det, vi orkede, og eftersom vi bare gerne ville ud på vandet og tage et kig rundt på bl.a. den nye Elbphilharmonie, så var det en fremragende løsning. Der er unægteligt meget pænt.

Mad: Det her bliver et relativt kort punkt, for vi var seriøst uheldige med vores mad på trods af egentlig at vælge ret omhyggeligt. Jeg fik en kyllingeburger med sweet potato fries og en random sandwich fra en bager, der var ret nice, men ellers var det slunkent. Et sted som Otto’s Burger, der var blevet anbefalet flere gange, end jeg har tal på, var en stor skuffelse. Maden var fin, men på ingen måde fremragende, til gengæld var den ret dyr efter tyskerstandarder, og restauranten var en million grader, så det var ikke en god oplevelse. Der var dog virkelig proppet, så det er et populært sted, og de kan snildt bare have haft en off dag.

Nordtyskerne er glade for et stykke bagværk ved navn Franzbrötchen, der er en slags overdimensioneret kanelgiffel, og jeg forsøgte mig med sådan en ad tre omgange. Den første var fra bakeoff og virkelig skuffende. Den anden var fra en bager og smagte fuldstændig himmelsk! Den tredje var fra selvsamme bager og forfærdeligt undervældende sammenlignet med sin forgænger. Om det er lidt russisk roulette med sådan nogle, eller jeg bare var uheldig, det ved jeg ikke, men den gode var eddermame god! Er man ikke kendt med den tyske madkultur, så er de helt formidable på bagværk generelt. Der ligger en bager på hvert hjørne, og de er ligeledes edderskarpe på kager i alle afskygninger. Det kan godt betale sig at holde kaffe-kage-pause om eftermiddagen. Hver eftermiddag.

Shopping: Det er her, moder og jeg er stærke. Vi elsker at snuse i butikker, alle former for butikker. Tyskerne har selvfølgelig adskillige butikker, vi ikke har herhjemme, og mange af dem er et besøg værd.

  • DM, Rossmann og Budnikowsky. Alle tre butikskæder tilhører samme genre, der bedst kan beskrives som lidt Matas-agtig. Her bugner det med billige mærker inden for bad, hår, makeup og alt andet i den dur. Kig fx nærmere på Essence (endnu billigere end herhjemme), Catrice, Manhattan og Rival de Loop.
  • TEDi og Kik. Definitionen på udefinerbare rodebutikker. Her kan du finde billige servietter og hyggestrømper, men også en meter tyggegummi, halloweenpynt (lige nu), undertøj og børnerygsække med enhjørninge på.
  • Butlers. Kitschet interiørbutik med de fedeste ting i verden. Ofte lidt smådyr i forhold til den tyske standard, men åh, det hele værd.
  • Primark, C&A, Kubus, Pimkie. Der er med garanti flere, men min hjerne spacer. High street-butikker inkluderer selvfølgelig alle de kæder, vi har herhjemme, men også et par andre, der er værd at give lidt opmærksomhed. C&A har i øvrigt lige nu en meget stor afdeling bare med dirndler, hvis det er. Jeg prøvede at klemme mig i en, men no room for boobies. Ikke engang i en dirndl. Fa’n.
  • T.K. Maxx. Den europæiske version af den amerikanske T.J. Maxx, som alle på nuværende tidspunkt nok kender min kærlighed til. Her er både tøj, sko, accessories, beauty og hudpleje fra et væld af mærker til ofte markant mindre end standardprisen. Deres deals bliver aldrig helt så gode, som de er i USA, men der er stadig seriøse kups at gøre.

For at komme ind på specifikke steder, så ligger byens eneste Primark i Billstedt Center, og det kan godt svare sig at lægge vejen forbi. Her finder du også en T.K. Maxx, en Budnikowsky, en Cubus og en C&A for at nævne et par stykker. Hamburger Meile er et andet center med et virkelig solidt butiksudvalg. Foretrækker man fri leg på gaden, dækker Mönckebergstraße det meste inden for traditionel shopping. Er man til små, skæve butikker (og stemning i det hele taget) er området omkring Sternschanze/Karolinenviertel perfekt.

Transport: Vi boede meget centralt i Sankt Georg, et område domineret af henholdsvis Mellemøsten og LGBTQ, som ikke bare havde virkelig meget personlighed, men også lå i gå-afstand til rigtig mange ting. Så vi gik meget. Når vi ikke gik, tog vi det offentlige. Man kan købe heldagskort til meget rimelige penge, der gælder i alle former for offentlige transportmidler, og det er ret overskueligt at finde rundt også i U-bahn, osv. Jeg googlede mig til det meste uden problemer. Vi hoppede på et tog den gale vej en enkelt gang, men hva’, det gør jeg også stadig herhjemme. Er man ikke tryg ved at skulle navigere i hele det system, så er Uber stadig en ting i Hamborg.

I det store hele var det en virkelig god tur. Der er rigtigt meget at se og nå i Hamborg, og vi kom selvfølgelig under ingen omstændigheder hele vejen rundt. Jeg ved, at der er mange, der er nysgerrige på, hvad jeg synes om byen i forhold til Berlin, som er min vanlige tyskerdestination, og der må jeg holde fast i, at jeg er og bliver en berlinerpige. Heldigvis er Berlin dog ret cool med, at jeg ind imellem ser andre byer. 😀

Kommentarer (7)

Der er lukket for kommentarer.