Værdien af fredagsslik

Fredagsslik er en oldgammel tradition, der kan spores helt tilbage til vores første forfædre. “Fretagslikr?” sagde hulemødrene til hulebørnene. “Fretagslikr!” hvinede hulebørnene i begejstring, og så gik de sammen i marken, gravede en sukkerroe op, gik tilbage i hulen og spiste den til “Flintstones” på storskærm.

Jeg er vokset op med fredagsslik, ligesom de fleste danske børn vist er. (Teknisk set hed det “lørdagsslik” hjemme hos os, men pointen var ligesom den samme). En gang om ugen ville jeg modtage ti hele kroner, en mindre formue, som det stod mig frit for at bruge på, lige hvad jeg havde lyst til. (Hav in mente, at det var i 90’erne, hvor man rent faktisk kunne få noget for 10 kroner). Jeg justerede ofte mit slikvalg efter årstiden. I december ville jeg gerne købe de der små chokoladejulemænd i pose, som nok i virkeligheden mest er vekao, men som jeg stadig har en svaghed for. I februar gik jeg måske efter en fastelavnsbolle. Om sommeren stod den gerne på en softice med chokoladedrys. Det fine, ikke det grove! Den første bid af sådan en drysbeklædt softicetop er den dag i dag stadig en af mine yndlingsting ved sommer.

Den gennemsnitlige, danske familie bruger hver uge 48 kroner på fredagsslik. For nogen lyder det sikkert af meget, for andre af lidt. Jeg kan nok godt være med på det beløb – måske ikke lige hver fredag, men i hvert fald hver uge – selvom min husstand kun består af mig og Frank, som mere er til slik fra fiskemanden end fra Haribo. Nogle ting ville jeg rynke på næsen over at skulle betale 48 kroner for. Fragt på en webshop. En sodavand på en restaurant. Startgebyret i en taxa. Men fredagsslik? Fredagsslik er det værd.

Men på fredag kommer jeg ikke til at besøge min bland-selv-slik-mand. Jeg er sikker på, han kommer til at savne mig grusomt, men denne gang vil jeg bruge mine penge på noget andet. For ved I, hvad man ellers kan få for 48 kroner? En dags livreddende behandling for fem børn, der sulter. Fem! Der er over tre millioner af dem lige nu i Sydsudan, Somalia, Nigeria, Congo og Yemen. En længerevarende tørke har gjort situationen desperat, og derfor har Unicef sat gang i den her kampagne, som jeg simpelthen så gerne vil bakke op om. Den går essentielt ud på, at man nu på fredag, d. 1. juni, springer fredagsslikket over og i stedet donerer de 48 kroner til at hjælpe med at redde børneliv. Jeg synes, det er et helt genialt koncept og så fin en mulighed for måske at sætte sig ned med sine børn og fortælle og forklare lidt om børn i andre lande. (Og fandt man nu lige en pose vingummier i skabet, så var det nok ikke jordens undergang, hvis de fik dem alligevel).

Vil man med på vognen, er det såre simpelt. Send en SMS med ordet SLIK til nummer 1900, så donerer du automatisk 48 kroner. Vil man gerne donere mere, kan det gøres her.

Jeg håber sådan, nogle af jer har lyst til at være med.

Kommentarer (14)

 • Done and done ?
  Det er skønt når bloggere bruger deres platform til at støtte op om tiltag som disse. Der skal nemlig ofte bare et lille venligt puf fra den rigtige kilde til, som gør at lidt flere mennesker sender en sms afsted. Især hvis man allerede har anlagt sig en hinde af teflon overfor insisterende facere i det Københavnske bybillede.

 • Tak for et dejligt velskrevet indlæg! Du er så dygtig med ord, Miriam. Jeg er en stor fan 😉

 • Gjort! Fint indlæg – og mon ikke de fleste danskere har råd til både slik og at hjælpe…

 • Gik du ud og købte slik for specifikt at kunne tage billedet til indlægget? ??? i så fald har du lige vundet (endnu mere) respekt herfra

  • Selvfølgelig! At det ikke var svært at overtale mig selv er så en anden ting… 😀

 • Jeg er helt vild med billedet.. Især fordi det vil give så meget mening da retfærdiggøre overfor sig selv at man som blogger er nødt til at bruge ca 48kr på at købe bland selv slik nok til at det bliver brugbart til et billede til dette indlæg

 • Mit slikbudget er noget højere, så jeg har sendt et par sms’er af sted. Tak for det ❤

 • Marianne Nielsen

  Jeg spiser ikke fredagsslik…men et bette glas iskold rosévin køler så dejligt på en fredag 🙂 Men det må jeg springe over på fredag, for naturligvis er der sendt en sms afsted til 1900 <3 Ros til dig for at opfordre til at støtte et så godt formål <3

 • Hermed er et par SMS’er sendt. Mon ikke det er ok at vi ikke får fredagsslik et par gange 😀 tak for et dejligt indlæg.

Der er lukket for kommentarer.