Hønen og ægget og det japanske flag

Takket være Cana ved jeg nu, at i dag er international menstruationsdag. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor det er det, altså, hvorfor konceptet overhovedet findes, men det er det altså. Cana har i vanlig stil skrevet et vidunderligt positivt indlæg om fænomenet og sågar rundet det af med en smukt pointe, og det misunder jeg lidt hendes evne til at gøre. Vende nærmest alt til noget positivt. Det er samme evne, MM har. Det er kampblæret.

Jeg kan ikke vende menstruation til noget positivt. Eller, jeg kunne måske godt, hvis jeg virkelig prøvede, men jeg gider ikke virkelig prøve. Menstruation og jeg har beef. Hold kæft, hvor er jeg træt af det lort. Jeg har aldrig haft en stolthedsfølelse eller en kvindelighedsfølelse omkring at lække blod på månedlig basis, jeg har altid bare syntes, det var hamrende irriterende.

Her er der sikkert en eller to af de der kvinder, der føler sig personligt fornærmede over, at jeg ikke vil have børn, der vil have lyst til at byde ind med, at mit menstruationshad hænger sammen med, at jeg jo ikke rigtigt skal bruge menstruationen til noget. Og det kan der måske være noget om. For menstruation er jo forplantningsrelateret og dukker kun op, når jeg har svigtet min livmoder. Hun er lidt en drama queen på den måde, min livmoder. Når hun konkluderer, at jeg endnu engang har fejlet i at få det æg befrugtet, som hun har brugt tid og energi på at gøre klar til mig, så får hun et mindre flip, ikke helt ulig Mushus i Mulan. “Vanære til hele din familie! Vanære til dig! Vanære til din ko!” Og flippet runder hun så af med at praktisere en solid omgang seppuku (ja ja, jeg ved godt, det er japansk og ikke kinesisk, men det er samme område-ish), og så skal jeg så tilbringe de næste fem dage med en underliggende frygt for at bløde på alt, jeg nærmer mig.

Det hjalp helt sikkert, da jeg opdagede glæden ved p-piller. Ikke bare at det kan hjælpe mig med at holde min æg ubefrugtede, men også, fordi man ikke pinedød skal holde den der uges pause engang om måneden og derfor selv kan bestemme, hvornår man vil og ikke vil bøvle med oppustethed på niveau med den værste cøliaki og risikoen for at vågne op i sin seng og opdage, at man i løbet af natten har forvandlet sit lagen til et japansk flag.

I det store hele har jeg selvfølgelig accepteret og vænnet mig til, at det nu engang er sådan, min biologi hænger sammen. Og der findes trods alt værre ting i verden. Men alligevel kunne jeg godt ønske mig, at vi var sat sammen på en lidt mindre besværlig måde. Jeg ville fx være ganske cool med engang månedligt at smutte et æg ud af vagina hønse-style og så ellers bare vende tilbage til mit daglige program. Mon der er en forsker et sted, der kan begynde at arbejde på en pille, der kan fikse det? Du skal nok få alle patentrettighederne. 😀

PS: Den første, der fortæller om, hvordan de faktisk bare næsten/totalt holdt op med at bløde ved at bruge *random hjælpemiddel* eller kommer med andre gode råd, får tilsendt miltbrand med posten. Det gør den næste også.

Kommentarer (40)

 • I hear you! Jeg hader det lort, har gjort det siden første gang i sommeren mellem 8 og 9. klasse da det først holdt sit indtog i min livmoder.
  Jo jo, har da 2 børn og der har moder natur jo gjort hvad hun skulle.
  Men helt ærligt, jeg føler mig ikke specielt kvindelig når det rammer. Jeg glæder mig enormt til overgangsalderen sætter en stopper for det. Hvilket den allerede er i gang med nu jeg har rundet 43 år. De sidste par har vi leget en “Gæt hvornår jeg dukker op og hvor meget jeg har tænkt mig der skal vælge ud af dig” leg. Der er 2 muligheder 1) Et par diskrete pletter og jeg kan nøjes med et trusseindlæg. 2) Satans syndflod som ingen bind endnu har kunne holde tæt. Vi taler gigabind der skiftes 1 gang i timen og jeg kommer nærmest ikke udenfor en dør de dage af frygt for at bløde overalt.
  Nej tak Livmoder. Jeg vil gerne nøjes med en SMS service hver måned om du ikke er befrugtet og er der endnu.

 • Jeg ved ikke, hvad jeg hader mest. At der kan gå flere år i mellem, eller at den nærmest slår mig halvt ihjel når den endelig kommer. No shit, jeg bliver fysisk enormt syg fordi min krop ikke er vant til processen, og sengeliggende to uger + af gangen, mens den hormonelle ubalance fucker mig og min depression fuldstændig. Jeg bliver ikke bare tøse ked af det, jeg græder, føler mig helt hul inden i og har ikke overskud til selv de mindst simple daglige gøremål. Det er ret sørgeligt at se på. Jeg kommer aldrig til at lære at elske min menstruation. Det eneste gode ved det, er, at det sker for mig, der ikke kunne drømme om at få børn, kontra fx min søster hvis største drøm i livet er villa, volvo og vovse. #Tmi #SorryNotSorry

 • Mette Glerup Kristensen

  Kan ikke forestille mig nogen, der syntes menstruation er bomben! Hate it! ? Men organicup har alligevel gjort, at jeg nærmest ikke skænker det en tanke mere! Det virker bizart, men bare giv det en chance eller 2! I promise ✌?

   • Jeg ved godt at alle roser den, men jeg er altså aldrig blevet venner med min cup. Jeg synes den gør ondt at sætte op, svær at få ud og så er jeg ikke så nede med at det altså sviner en del mere end tamponer ?

    Så det er fantastisk for dem, der elsker den! Men jeg ville nu bare lige pippe om at det ikke nødvendigvis kan være løsningen på nederen meno.

    Hilsen én der også pis-hader den menstruation selvom jeg gerne vil have børn en dag.

  • Jeg tager også en omgang miltbrand og er enig med Mette 😀 Jeg kan for første gang nogensinde glemme at jeg har mens fordi jeg ikke bliver mindet om det i form af jeg-skal-skiftes-bind hver gang jeg går på toilettet. Fanme smart altså.

 • Jeg er med dig!

  Fik det i de helt små klasser, som den første, og har hadet det fra første gang.. Jeg har altid haft meget kraftige smerter, hvor jeg ikke kan være nogle steder, samt meget kraftige blødninger. Og jeg skal heller ikke bruge det til en disse O.o Nu er jeg 41, har nok brugt 30 år på det pjat, og glæder mig seriøst til at gå i overgangsalderen, så det kan stoppe

  Har en blodsygdom, så må ikke få nogle former for hormoner, og derfor har der intet været at gøre med alle problemerne. Så der er heller intet positivt at sige herfra 😉

 • Ååååh vanære til din ko! Mushu ❤️❤️ Læste BTW patentrettigheder som pantrettigheder… men det kan man måske også arbejde med 😉

 • Elsker elsker elsker din mulan reference!! ?
  Og som kommende gynækolog, så holder jeg lige kæft med de gode råd, for det der miltbrand må du gerne holde for dig selv ?

  • Åh, jeg er nysgerrig nu. Hvilke gode råd er det mon? Og hvordan får jeg dem vristet fra dig, uden at genere Miriam? Jeg synes klart, at der er for få tips og tricks der deles omkring menstruation blandt voksne kvinder. – Måske fordi det føles som en selvfølgelig ting efter så mange år, men jeg kunne da godt stadig bruge nogle råd til voksne kvinder…

   • J, du skal være så hjertelig velkommen til at efterspørge alle de råd, du vil have! Så længe de er efterspurgt, skal folk bare give den gas! 😀

   • For mig personligt var der to ting der gjorde en gevaldig forskel.

    P-piller tog ca 50% af menstruationssmerterne. Og så er jeg enig med Miriam i at det bare er smart at man selv kan vælge hvornår man vil have menstruation, så det ikke lige rammer sammen med den fede ferie eller den hotte date.

    Og så for 10 år siden opdagede jeg den famøse mooncup. Hold da op en forskel det gjorde! Jeg har altid hadet tamponer – HADET dem!!! De gjorde mine menstruationssmerter værre, de gjorde ondt at få ind og ud, og de lækkede ALTID, så jeg alligevel skulle have backup-bind. Jeg forventede derfor ikke at en cup ville være noget for mig, og det tog ret lang tid for mig at tage mig sammen til at prøve den. Men! Jeg ELSKER den! Man skal lige lære at få den sat op rigtigt – det tog det meste af den første gang mens – men nu kan jeg for første gang nærmest glemme at jeg har menstruation. Jeg kan ikke mærke cuppen overhovedet, og fordi den sidder hvor den gør har den faktisk også afhjulpet de menstruationssmerter der var tilbage efter p-pillerne (et eller andet med at de muskler man bruger til at holde den oppe så ikke går i kramper… not sure how that works, but I love it!).

    Jeg er stadig ikke en fan af menstruation. Men det er ikke den pine det var før i tiden.

 • Når du truer med miltbrand, er det så fordi du har prøvet dem alle? Ikke vil af princip? Anden grund?

  🙂
  Jeg var nemlig allerede i gang med at skrive en kommentar i mit hoved med netop mit præparats fortræffeligheder, men stoppede mig selv i sekundet du sagde miltbrand. 😉

  • Det er, fordi jeg har det en lille smule stramt med uopfordrede gode råd – sådan helt generelt. 😀 I dette tilfælde kender jeg så også godt til de fleste alternativer, og nogle har jeg prøvet, andre har jeg fravalgt, men pointen med indlægget er også mere bare, at menstruation generelt er lidt en øv-ting. Og det vil jeg gerne brokke mig over, fordi jeg godt kan lide at brokke mig. Hvis jeg vil have gode råd, så spørger jeg meget specifikt efter dem. 😀

 • Jeg elsker Mulan referencen ? Jeg sidder her i toget og griner ?
  Jeg vil gerne have børn, men har i øvrigt aldrig set det fede i min menstruation. Helt ærligt, hvilken kvinde elsker smerte, oppustethed og ustyrlig trang til chokolade. For ikke at tale om den totalt irrationelle irritation man føler over for alle i ens nærhed ??

 • Menstruation er noget fucking lort!!!
  Blev til sidst så træt af invaliderende smerter, og af at rense blod af venner og families møbler når jeg på trods af Maxi-tampon og ble, stadig blødte igennem, at jeg valgte at tage den øget risiko for brystkræft ved at få installeret en hormonspiral. Og det er ikke et udtryk for at jeg ikke tager brystkræft (og risikoen) seriøst, eller joker med sådan en forfærdelig sygdom, men blot et udtryk for hvor meget min livskvalitet blev smadret af massive blødninger og alt hvad der dertil hørte.
  “Jamen menstruation er en smuk ting…” Sig det til min veninde der fik ødelagt sin stol efter jeg havde siddet der i den tro at det var sikkert fordi det kun var 20 min. siden at dæmningsudstyr i underetagen var skiftet ud med nyt…
  Det tætteste jeg nogensinde har været ved at ty til vold var den dag jeg talte med en såkaldt “fri-bløder” som belærte mig om hvordan det var meget sundere hvis jeg ikke brugte tamponer og bind, og bare lod den naturlige procces ske “frit og uforstyrret”. Ok! Passer du mit arbejde og daglige gøremål imens jeg sætter mig i brusekabinen og bløder i en uge…??

  Ok…. så tror jeg at jeg er færdig med at være en sur kælling… tak for luft. 🙂

  • Hormonspiralen gav mig frihed fra totalt random syndflodsblødninger. Det første halve år med spiralen blødte jeg en lille bitte smule to dage uafhængigt af hinanden – og det sidste år har der være nada. Nix. Nul. Nothing.
   Freedom!!!

 • Jeg var den sidste i min klasse, der fik det, og selvom jeg har haft det i snart halvdelen af mit liv nu, så synes jeg stadig, det er lidt fedt, når jeg får det – jeg er med i klubben, du ved. Det fyldte SÅ meget dengang, og jeg gik bare og ventede, så det var en kæmpe lettelse, da det endelig kom.
  Sådan en lettelse har jeg også lige oplevet. Har haft en mindre pregnancy scare, og så lærer man virkelig at sætte pris på sin ellers relativt præcise cyklus!

 • Jeg er SÅ meget med dig! Hader, hader, hader mens!
  Jeg fik det som den første i klassen som fucking 11-årlig (!), og har aldrig haft andet end besvær og voldsomme smerter. Som i, jeg kan ikke lave andet end ligge i sengen og græde af smerte uanset alder…

  Personligt vil jeg gerne have 1 barn (bare det ene) og overvejer meget seriøst at få fjernet min livmoder når jeg enten har fået barnet eller givet op hvis det ikke skulle kunne lade sig gøre.
  Ja, det kan virke voldsomt, men hvis jeg ikke skal have børn (som er formålet), hvorfor pokker skal jeg så døje med det i potentielt yderligere 10-15 år? Ud med den! ?

  Tak for muligheden for rant!

  • Jeg var i udlandet på privat besøg hos nogle unge veluddannede mennesker og mødte i den forbindelse en hel flok venner. For dem var det ganske almindelig prævention at afinstallere livmor når der var tilpas mange unger i kuldet (1-2 stykker). Jeg var overrasket og imponeret over at tage en beslutning om noget så definitivt – at afskære muligheden for at få flere værn. Samtidig kunne jeg godt misunde muligheden for at blive mens-fri.
   Nå, det var bare for at sige at nogle steder er det ganske almindelig praksis at skaffe sig af med fruen.

 • Jeg har heller aldrig været fan, eller følt mig særligt kvindelig mens jeg havde menstruation. Tværtimod var det jo bare besvær. Man vidste aldrig helt præcist hvornår den kom (indtil p-piller) og besværliggjorde planlægning. Sammenfald mellem sjove planer og menstruation var bare ikke optimalt. Uanset hvad planerne var. Og jeg var endda ikke så hårdt ramt af menstruationssmerter osv som nogle af mine veninder. Still, not a fan.
  Heldigvis (eller, alt er relativt, ikk?) så fandt jeg (via min læge 🙂 ) ud af, at man helst ikke må spise p-piller når man lider af migræne, og derfor skiftede jeg til mini-piller. Og det var samtidig et farvel til menstruation. Det viste sig at være en ikke ualmindelig “bivirkning” 🙂
  Og nej, bare rolig, det er ikke en “hvis du bare skifter til xxxx….” for hvad der virker for nogen, virker ikke for andre 🙂
  Og hvis det alligevel bliver opfattet sådan, så er det helt ok med mig 🙂
  Hilsen mikrobiologen (som naturligvis allerede har miltbrand https://www.giantmicrobes.com/us/products/anthrax.html ) 🙂

  • Jeg har samme bivirkning ved minipiller. Nu på ca. 3. år uden nogen som helst menstruation. Halleluja! Har altid hadet det fis >_<

 • Trælse gener, ja, jeg er også ekstraordinært irriteret op til menstruationen, og jeg må tage smertestillende piller, men jeg kan nu godt lide den tsunamilignende sexlyst, som jeg føler ved ægløsningen – biologien styrer os – og jeg kan i øvrigt oplyse, at det da kun bliver endnu bedre og stærkere, når man er over 40. Jeg har ikke brugt P-piller i 10 år, måske har det noget at sige. Har altid haft en god appetit på mænd, men den cyklus har i den grad spædet den lyst op. Har måttet møde senere på jobbet for at få taget trykket først, ha ha. Så trods ulemperne er der også nogle helt vidunderlige bivirkninger.

 • Jeg hader, HADER menstruation og har altid gjort det. Jeg glemmer heller aldrig 2013 hvor jeg havde menstruation nonstop i 8 måneder. Det var de længste 8 måneder i mit liv. Jeg endte heldigvis med at få sat en hormonspiral op og har ikke haft menstruation siden. Tror også jeg var død af blodmangel ellers..

 • Jeg fucking ELSKER Mulan. Yndlings Disneyfilm of all times.

  Jeg er ikke så nede med mens. Men dog ikke en af dem, der er hårdest ramt. Kun på mængden af blod (sorry for TMI) som har gjort, at jeg trods et inaktivt sexliv er startet på p-piller igen efter et års pause. Jeg havde ligesom nået grænsen, da jeg til en hyggelig middag hos en lettere konservativ familie formåede at bløde en meget tydelig rød plet på deres fine lammeskindstæppe i stolen.

  Eller den gang jeg blødte min ekskæreste lige i fjæset. Under en old school 69’er. Og nej, jeg var ikke 16 år gammel. Jeg var 25.

 • Vil bare lige nævne, at jeg ikke har haft mens siden 2016 og lever det frie og uforstyrret liv. ? I fare for miltbrand, deler jeg selvfølgelig ikke, hvordan dette er muligt.

 • Jeg er 32 og storhader det lort! Jeg gik igennem teenageårene og 20’erne og tænkte, at jeg nok fik styr på det skide blod, når jeg blev ‘voksen’ – still no!! Jeg bløder lige så rask igennem, som da jeg var 14..
  Og menstruation efter (min) baby er endnu mere fucked! Det er som livmoderen græder over tomheden, så den helt uvilkårligt og på random tidspunkter sender alt fra dråber til kaskader afsted.. jeg ønsker mig en cyklus i fødselsdagsgave!
  og forresten – graviditet er sku ikke garant for, at livmoderen så stopper det bløderi. jeg blødte stort set hele min graviditet, og det var den slags, hvor man kommer på sygehuset, bliver udstyret med voksenble og skal fremvise indhold rigtig rigtig mange gange… waaaaaay

 • Der er ingen fysiologisk grund til at holde pause hver måned med p-pillerne. Pausen er kun til for at kvinder føler sig normale. Jeg har endometriose og har derfor rocker-ondt, når min mens kommer, og bløder 4-5 dl. hver gang. Jeg har derfor, efter råd fra en gynækolog, ikke hold pause med p-pillerne i flere år ad gangen. Det er the shit!

  Bring on the miltbrand??

 • Fucking enig. Hold kæft, hvor er jeg træt af velmenende råd. Hold dig væk, hvis du ikke kommer med varmepude, stilhed og chokolade, Karen! Jeg springer den over 80% af tiden fordi jeg simpelthen ikke kan overskue det (og fordi der er mistanke om at jeg har endometriose, som udvikler sig under menstruation). Tak for rant!

  Hilsen tanten, der ikke kunne fordrage cup, blødte non-stop i fem måneder med spiral, fik gigamigræne af minipiller og generelt er fucking træt af at alle tror, de har svaret.

 • Jeg er totalt på din side Miriam! Hader det lort! Jeg ved ikke hvor mange lagner og topmadrasser jeg har ødelagt! Det mærkelige er, at efter jeg har fået børn, er den både blevet punktlig, og mere kraftig… Før i tiden kunne der gå et par måneder imellem, men nu er det som om den synes jeg lige skal have hele turen inden overgangsalderen melder sig! Og for at detså ikke skal være løgn, så blev jeg totalt forelsket i den “magiske cup”, brugte den i et par måneder, indtil jeg blev indlagt, og opereret for underlivsbetændelse! Ja kroppens hævn, for at jeg prøvede at slippe let fra det.. Så nu tør jeg ikke bruge den mere, og tampax kan jeg ikke tåle….
  Jeg tænker det kunne være skønt, hvis bare kunne vende det om, så man kunne tage en pille når man havde brug for det, og så ellers ikke skulle bøvlet med det pjat hver månede.

 • Hvor er det sjovt at læse hvordan mange unge kvinder glæder sig til overgangsalderen – for så forsvinder det jo. Hmm…. jeg er 53 – har stadig regelmæssig (nogenlunde) mens. Håber hver måned at nu er det nu at den er forsvundet. Hvorfor bliver vi kvinder ikke bare udstyret med at når vi har brug for mens, så kan man får en pille – altså når vi vil have børn. Og ikke omvendt. 🙂

 • Ikke noget råd, men måske en smule trøst? Kvinder er bedre beskyttet mod bl.a. hjerte-kar sygdomme inden overgangsalderen.

 • Altså jeg bliver sgu lige nødt til at sige her… jeg har tre børn. TRE! De er alle sammen piger og jeg fucking HADER mens! Det er ikke noget jeg gør med vilje men de kommer nok heller ikke just til at elske det. Det er ikke noget jeg fremelsker, vi er bare af arten: “Orkanblødere” så friblødning bliver ikke just et issue herhjemme. De skal nok lære at hade det helt af sig selv. :/

 • Der er ikke meget, som jeg igennem tiden har været så taknemmelig for, som opfindelsen af tamponer og menstruationskoppen. Når nu det absolut skal være så besværligt at være kvinde, så er jeg lykkelig for de ting, der gør det nemmere. However så er jeg desværre en af de kvinder, der også er plaget ret voldsomt af ægløsningssmerter. Det er faktisk lige før, at det er et endnu mere “hade-tidspunkt” for mig – usynlig smerte og alt det der. Jeg er meget imod at udsætte min krop for unødvendig hormonpåvirkning, men på den tid af måneden begynder jeg næsten altid at genoverveje. Hvorfor skal vi dog straffes på den måde for at være hunkøn?!

Der er lukket for kommentarer.