Endagstur til Gekås Ullared – En anmeldelse

Forvirringen har  været total omkring den her tur. “Du er HVOR? Og HVORFOR?!” Jeg er i et kæmpe varehus midt ude i ingenting et sted i Sverige. Fordi jeg godt kan lide billige ting. Essentielt.

First things first: Vi rejste med OK Rejser, der tilbyder endagsture til en meget fair pris. 95 kroner per person, plus 25 kroner i ekspeditionsgebyr. Deres hjemmeside og hele bestillingsprocessen er ikke synderligt tjekket eller moderne, men i praksis fungerer det helt uden problemer. Busturen derop varer ca. tre timer, hvis man står på i København. Der er omkring en times kørsel til Helsingør, hvor verdens korteste færgetur til Helsingborg venter, og det får lige brudt turen op, så den ikke føles så lang. Vi ankom til Ullared omkring kl. 11, og bussen kørte retur 15.45.

Så hvad er Gekås? Det er i bund og grund et stort varehus, der er kendt for sine meget lave priser, og i Sverige går de helt amok over det. Parkeringspladserne tilknyttet er enorme, og vi kørte sågar forbi (fyldte) campingpladser på vejen ind. Folk valfarter dertil og bruger dagevis på at gennemtrawle butikken. Der er ligeledes et Gekås-hotel, hvis man gerne vil have et par dage til at udforske udvalget. Der omsættes for over 5 mia. om året i Gekås og de omkringliggende småbutikker.

Hvis jeg skal beskrive Gekås butiksmæssigt, må det være en krydsning mellem grænseshops og Bilka. De leverer superfint på en masse hverdagsting, og jeg fik shoppet især beautyprodukter og slik til, well, en slik. Der skal dog forventningafstemmes lidt omkring, hvad Gekås ikke er. Det er fx ikke en Primark. De har et stort udvalg af tøj, men det er supermarkedtøj. Så hvis man er pjattet med at shoppe sin garderobe i Føtex, er det lovende, men er man ikke det, skal man virkelig lede for at finde noget godt. Der var et par kitschede ting, jeg mægtig godt kunne lide (noget med kat, Coca-Cola og Disney), men i sidste ende gik jeg kun derfra med en enkelt t-shirt. Har man håb om at få fyldt garderoben op til en slik, vil jeg i stedet anbefale en endagstur til Berlin, hvor Primark på Alexanderplatz kan levere ganske uproblematisk på den front.

Gekås er virkelig stort, men jeg havde troet, det var endnu større. Vi måtte prioritere og kom ingenlunde igennem hele udvalget på de knap fem timer, vi var der, men jeg havde ikke lavet en svensker og tilbragt en hel uge der. Det er hverken sted eller indhold interessant nok til. Desuden er der afsindigt mange mennesker (og indkøbsvogne), og jeg oplevede en sær blanding af agorafobi og intens road rage, fordi folk simpelthen bliver jævnt ligeglade med almindelig høflighed og hensynstagen og bare kører rundt som åndssvage med deres propfyldte vogne. Dyt, båt, skal vi slås?! 😀

Nogle ting fik vi vitterligt til helt vanvittige priser. Som fx blandselvslik til 3,5 danske kroner per 100 gram. Men mange af tingene tog jeg også mig selv i at tænke, ville være billigere eller i hvert fald tilsvarende i pris i et helt almindeligt supermarked i Tyskland. Sammenligner man med Danmark er der dog virkelig gode deals at gøre. Og så er det jo sjovt at gå og rode efter skatte. Og hvis man reelt mangler ting – fx børnefodboldmål, et kradsetræsslot eller et års forbrug af tamponer, så er man klart kommet til det rette sted. Det korte af det lange er, at jeg nok ikke er lige så entusiastisk omkring Gekås, som svenskerne er, men jeg er alligevel rigtig glad for, at vi tog turen. Det er en oplevelse. Og jeg kunne sagtens finde på at gøre det igen! Der er en stemning, der følger med sådanne ture, lidt ligesom da man var barn og skulle i Tivoli. Der er nogle hverdagsregler, der bliver suspenderet, og pludselig skal man selvfølgelig have et kilo Nesquik kakaopulver, selvom det aldrig tidligere var faldet en ind, at det kunne være sjovt at begynde at drikke kakao. (Ikke mig, min søster). Plus, så er det hele det der med, at stedet i sig selv er fascinerende. Alle er der for den samme ting, og der er bygget en helt lille by op omkring Gekås med spisesteder og andre butikker.

Så ja, jeg vil helt sikkert anbefale Gekås som endagsudflugt, hvis man synes den slags er sjovt. Både for stedet og oplevelsen og for indkøbene. Men jeg ville nok lige sætte planerne om at tilbringe hele sommerferien deroppe lidt på pause. 😀

PS: Jeg har lagt hele dagens instastories derfra (+ rov) ud som højdepunkt på min instaprofil, så man kan give det et kig, hvis man gerne vil have lidt et lidt mere indlevende indtryk af oplevelsen.

Kommentarer (13)

 • Please lav et haul her også 😀 😀 😀 overvejer totalt at tage afsted nu, men kunne være rart at se et lille udsnit af udvalget.

  • Jeg vil ikke spamme bloggen mere end højst nødvendigt. Det ligger som sagt på instagram, så man kan se det derovre, hvis man er nysgerrig. 🙂

  • Det kommer an på, hvad du er ude efter, tænker jeg. Jeg spottede fx en del økologisk fersk mad, men nu var vi der ikke så meget for at madshoppe.

 • Spændende læsning, nu ligger det en kende fra Nordjylland men så stræber jeg ikke efter det. Mit mål derimod er et helt outlet shoppingcenter i Tyskland. Nærmere bestemt syd for Aventoft (som er lige syd for Tønder). Der skulle være alt incl mærkevarer. Lige nu kan min hjernes let ikke huske hvad det hedder 🙈
  Måske en tur værd fra Kbh også?

 • Primark-kommentar: Foranlediget af veninders begejstring og bloggeranbefalinger har jeg været i Primark 3 eller 4 gange. Kan aldrig finde en skid, jeg ville være interesseret i. Sidste gang skinnede solen i europæisk hovedstad også bare for meget til at shoppe. Når jeg i maj får lejlighed til at smutte i Primark, vil jeg anstrenge mig. Meget. Det kan jo ikke passe!

  • Jeg vil altså også virkelig sige at jeg synes det afhænger MEGET af hvilken primark man shopper i. I london fylder jeg kurven på NO TIME, men da jeg boede 6 måneder i Belgien med en primark 20 minutter fra mit hus, købte jeg måske for 100 euro samlet på det halve år – og det er inkl strømper for mindst 20 euro… Der var simpelthen aldrig noget der faldt i min smag…

   Jeg vil desuden altid anbefale at komme når butikken åbner. Det er så meget mindre kaotisk ved åbning end bare én time efter åbning.

  • Enig med Sara. Men derudover er Primark selvfølgelig også tilbøjelig til en æstetik, og er man ikke til den, så finder man nok aldrig alverden. 🙂

Der er lukket for kommentarer.