Opskrift: Buttermilk Fried Chicken

img_5949(Måske en anelse strengt at lege photoshoot lige foran snuden på Frank…)

Nå, men det var jo sådan, at jeg var virkelig syg og så virkelig mange videoer om fried chicken på YouTube. Det gav mig ikke bare lyst til at kaste mig ud i en omgang selv, men lærte mig også, at man faktisk slet ikke behøver en fritøse til den slags, hvilket er den primære årsag til, at jeg aldrig har forsøgt det før. Men det kunne jeg sagtens have gjort, for det er faktisk skidenemt.

Du skal bruge følgende:

Kylling – (du kan bruge alle slags, men inderfilet er nok mest populært. De var imidlertid udsolgt i mit supermarked, så jeg købte to pakker kyllingebryst (med to stk i hver) i stedet og skar dem ud i strimler).
½ liter kærnemælk
Salt & peber
Valgfri krydderier, fx paprika, chili, cayennepeber, steakkrydderi, osv.
Mel
1 liter rapsolie

Marinaden laves først og er i bund og grund bare kærnemælk med krydderier. Jeg smed salt, peber og chili i min helt på gefühl. Derefter lægges kyllingen i og så skal det stå i noget tid. Jo længere, desto bedre (dog ikke længere end 48 timer). Jeg endte på omkring 20 timer.

Når kyllingen har stået længe nok, hældes olien i en gryde og varmes op. Den er klar, når du kan drysse lidt mel i, og det straks begynder at syde og boble. Mens den varmer op, gøres paneringen klar. Hæld en god portion mel ud i en dyb tallerken og tilsæt de ønskede krydderier. Jeg endte her med salt, peber og en urtesaltblanding, der mest af alt duftede af Holiday dipmix – som man i øvrigt også kan bruge! Bland mel og krydderier godt.

Når olien er opvarmet, paneres et stykke kylling ad gangen lægges ned i olien. Jeg friterede omkring fire stykker i hver omgang. De er færdige, når de er gyldne og sprøde. Læg de færdige kyllingestykker på noget køkkenrulle til at dryppe af og fortsæt med resten af kyllingen.

Traditionelt spiser man gerne kartoffelmos eller vafler til fried chicken, men jeg havde mere lyst til noget gnavegrønt, så jeg gik den vej i stedet. Og det var godt! Velbekomme. 🙂

img_5954

Kommentarer (28)

 • Hej. Kommer hele ens hjem til at lugte af friture? Det er den eneste grund til at jeg aldrig har fritteret noget før🙈 det ser ellers lækkert ud.

  • Ikke det, der ligner. Men nu har jeg heller ikke brugt fritureolie, så det er muligt, det har noget med det at gøre. 🙂

   • Fritureolie er vist bare enten raps- eller solsikkeolie, eller en blanding.. Men mon ikke traditionel friture lugter pga. mængderne der bliver lavet, og at det måske nogle gange står lidt (for) længe.

    • Der kan man bare se! Jo, det kan snildt have noget med det at gøre. Jeg havde i hvert fald ikke problemer med det. 🙂

     • Helt ny fritureolie lugter næsten ikke og ryger heller ikke rigtig. Kommer man ind på en grillbar, hvor der står røg op af ønskebrønden er det med at komme ud igen, sa olien så virkelig trænger til at blive skiftet.
      Jeg har ikke selv spist friture ude siden jeg som 16årig havde sommerjob på en grillbar, hvor en del af jobbet bestod i at rengøre ønskebrønden.. AD!

 • Øj, nu glæder jeg mig lidt mere til i aften 🙂

  Man kan med fordel dobbelt-panere, dvs. vende kyllingestykkerne i mel tilsat krydderier, dernæst en hurtig tur i pisket æg, for så at blive vendt i 1) mere mel eller 2) rasp tilsat salt og peber.

 • Hvordan kan man elske et dyr og spise et andet? Hvordan kan man donere penge til hjemløse hunde med den ene hånd og donere penge til unødvendig mishandling af køer og kyllinger ved at købe deres døde kroppe, med den anden? Det giver ingen mening. Vi har ikke brug for at spise og udnytte dyr for at overleve, så hvorfor fornægte hele arter deres ret til at leve.
  Det er hyklerisk og det har et navn, speciesism. Prøv at giv det et google.

  • Hej Louise. Jeg repekterer din holdning, men jeg deler den ikke. For mig giver det fint mening at spise dyr, så længe vi behandler dem godt. Og ja, den del skal vi helt sikkert arbejde på. 🙂 Jeg synes, det er svært at arbejde med ordet “hyklerisk” i den her sammenhæng, med mindre man så heller aldrig har købt en myrelokkedåse eller brugt en fluesmækker, men ud fra din definition er jeg bestemt speciesist. Det er jeg okay med. 🙂

   • Hej igen Miriam, tak fordi du respekterer min holdning, respekterer du også andre ting, fx dyr?
    Jeg forstår ikke hvordan at dræbe nogen og behandle den samme nogen godt, kan gå hånd i hånd. Det ville jo svare til at du dræbte frank fordi han alligvel havde haft et fint liv og han smagte godt.
    Jeg shamer ikke nogen, jeg undrer mig over at det er en så udbredt holdning at dyr ikke har krav på nogen som helst rettigheder når mennesker har krav på så mange. Hvis du ikke ønsker at jeg kommenterer på dine opskrifter så kan du jo dele nogen uden døde dyr i 🙂 Og jeg er glad for at du bekymrer dig om at jeg skader min egen sag, jeg er nu ikke så bekymret. For hvordan kan man overhovedet skade en sag som alene handler om at alle har ret til at leve? Den sag kan ikke skades. Jeg tror du ville være enig med mig hvis du nogensinde havde set en nyfødt gris eller en nyfødt kylling. Det kan godt være at det jeg skriver lyder fjollet i manges ører, men det er faktisk ikke så fjollet igen når man tænker lidt over det. Vi er alle enige om at mennesker har ret til ikke at blive slået ihjel, voldtaget, tortureret, udsultet, diskrimineret eller endda bare mobbet! Der er ingen modstand imod folk som taler for børns rettigheder, flygtninges rettigheder, kvinders rettigheder, tykkes rettigheder, body positivity, imod mobning, equal rights for alle køn osv. osv. Det er super populært. Men når nogen siger noget højt om dyrs rettighed til ikke at blive slået ihjel så flyver alle op af stolen, bare fordi det ikke er en hund eller en kat der bliver forsvaret, men deres middagsmad. 🙂

    • Hej igen. Jeg skal lige beklage, at jeg har redigeret min kommentar – det var før, du skrev dit svar, men lige netop fordi jeg gerne vil afslutte den her. Vores grundlæggende uenighed består i, at jeg elsker dyr, men jeg mener ikke, de er mennesker og har derfor hverken krav på eller brug for samme retttigheder. Ligesom jeg som speciesist synes, der er forskel på kæledyr og nyttedyr. Men ja, der er folk i verden, der spiser både hunde og katte, fordi de har et andet tilhørsforhold til dem, end vi har, og det har jeg helt principielt ikke et problem med, selvom jeg ikke ville gøre det selv. (Andre er sikkert uenige). Jeg synes, du er meget passiv-aggressiv i din retorik, hvilket gør det svært at have en saglig debat, og jeg vedholder, at du skader din sag enormt ved at komme brænde på det bål, der er veganernes i forvejen rigtigt uheldige ry, der blot skræmmer folk væk fra netop at blive interesserede i jeres sag. Man fanger bare flere fluer med honning.
     Men hvorom altid er, så har du nu udtrykt din holdning, og jeg har udtrykt min. Lad os lukke den der. Dette er som sagt ikke en debat, jeg ønsker at lægge platform til. 🙂

     • Det er ikke min sag, det er dyrenes sag. Og det er ikke mig som skader den, men folk som kontinuerligt bidrager til at undertrykke og udnytte dem når de går ned og handler. Har svært ved at se hvor der er en debat, det er vores kultur at spise dyr men det gør det ikke forsvarligt. Det var engang vores kultur at have slaver, men det gjorde det ikke forsvarligt. Det var engang vores kultur at undertrykke kvinder men det gjorde det ikke forsvarligt. Men hvis det kommer lidt for tæt på nu til at du synes det er rart så god jul.

     • Det kan jo kun komme “for tæt på til at jeg synes det er rart”, hvis jeg inderst inde ikke syntes, det var okay. Men det gør jeg. Liv og død er i min optik meget anderledes for dyr, end det er for mennesker. Det handler udelukkende om, at jeg synes, det er en frugtesløs diskussion, som jeg ikke har lagt op til og helst ikke vil bruge tid på. Det håber jeg, du vil respektere. 🙂

     • Hvis du synes det er så anderledes, hvorfor har du så lige lagt et billede på instagram hvor du opfordrer til at man donerer tæpper til gadehunde? Hvorfor så ikke bare skyde dem istedet, så fryser de da ikke mere. De er jo ligeglade med livet ifølge dig. Jeg tror ikke det er mig som skal tænke, jeg har tænkt. Jeg elsker smagen af kød, jeg hader tanken om unødvendig lidelse. Tak for dit bidrag Mette, jeg er klar over at der findes mange flere kødspisere end der findes veganere, det kan ikke bruges som justifier. Hvis det kunne, ville det heller ikke give nogen mening at prøve at bekæmpe kvindeundertrykkelse i lande hvor det var normen.

     • Louise, dit syn på sagen er alt for sort/hvidt til, at du enten kan eller vil se, hvor jeg står. Vi kommer derfor ikke videre, og jeg lukker debatten her.
      Pia, det er præcis min pointe. Og det er sådan set forståeligt nok.

     • “En nyfødt kylling”.. jeg dør😂 Eller undskyld, det mente jeg ikke, det er sikkert en nedsættende vending i de frelstes land.

    • Hej, jeg burde muligvis tie Louises kommentar ihjel – men så voksen er jeg ikke … Louise : læs Miriams svar til dig igen, hold nogle pauser og lad ordene synke ind. Helt ind. Og så finder du et andet sted at bræge og øffe. Rigtig god aften Louise. Miriam – tak for opskrift, jeg glæder mig til at teste og taste 🙂 de bedste hilsner fra M.

 • Kommentar som disse her gør virkelig at jeg får lyst til kun at spise kød… sådan en reaktion får jeg på dine ord, Louise.

  Du kunne have serveret din Holding langt mere elegant.. respekt Miriam, for din retorik i svareren… 💪. Og bringer du ikke snart mad ud? 😁

 • Jeg bliver så ked af at se kommentarer som Louise. Det er sådan nogle kommentarer der gør, at folk ser grimt på mig når jeg siger at jeg spiser vegetarisk eller beder om havremælk i min kaffe.. Øv! Det er desværre langt fra første gang jeg ser den slags og det er bl.a. derfor jeg slet ikke er en del af det veganske miljø længere.

  Anyways, billederne af din mad giver mig mega lyst til at spise kylling, haha! Jeg tænker at jeg måske kunne lade mig inspirere til at lave en vegetarisk version… Det må jeg lige gå i tænkeboks med! Lykkes det smider jeg en kommentar med den vegetariske opskrift her i kommentarfeltet til de interesserede 😀

  • Det kan jeg sgu godt forstå, Sara. Det er også drønærgerligt og har tydeligvis en negativ effekt på hele bevægelsen. Det må klart være muligt at lave en vegetarisk eller vegansk version. Nutana gør det i hvert fald fremragende med både nuggets of falafel! Del endelig løs, hvis du finder ud af noget! 🙂

  • Jeg har erfaret at blomkål fungerer rigtig fint, som substitut for kylling i en del retter! Ihvertfald hvis man craver chicken wings – og jeg tænker lidt at det er nogenlunde samme koncept med fried chicken 😀

Der er lukket for kommentarer.