Efter SU

liCdXu3O2SALU

Mette Marie skrev et ret interessant indlæg den anden dag om, hvad hun kaldte en “ødsel livsstil”. Jeg læste det hverken vredt eller forarget, men til gengæld ret misundeligt. Med undtagelse af et enkelt års pause har jeg været på SU de sidste 10 år. Det er lang tid. Jeg har heldigvis aldrig følt mig så fattig, at jeg har ligget søvnløs om natten – jeg har altid haft, hvad der var “need to have”. Ind imellem med hjælp fra mor og far, men stadig. Det eneste, der har haltet lidt, er “nice to have”. Men når jeg læser et indlæg som Mette Maries, så kan jeg også godt mærke, at der er ret mange nice to haves, der er blevet ofret på sparsommelighedens bål.

Nu kan jeg så småt se en ende på SU-livet, og selvom jeg indtil videre er et godt stykke fra at blive rig på det her blogginghalløj, så håber jeg alligevel, at jeg ender med bare en anelse større rådighedsbeløb hver måned. (Om ikke andet fordi jeg har både kassekredit, boliglån og studiegæld, der snart skal betales af!)

Jeg ser især frem til at kunne leve lidt mere gastronomisk interessant. Jeg spiser ikke ude flere gange om ugen. Jeg ville ønske, det var tilfældet, men det er en af de ting, der ryger først, når man lever på budget. En enkelt cafétur kan snildt koste 200 kroner, og for mig er det tre hele dages madbudget, der ryger på et enkelt måltid. Når jeg skal afprøve nye opskrifter, skal jeg for det første lige vurdere, om ingredienserne er i mit prisleje. De dyrere kødudskæringer er altid no-go, og som regel er jeg nødt til at gå på kompromis med indkøbslisten. Bacon i stedet for panchetta. Tørret chili har jeg derhjemme, så det er fjollet at købe en hel pakke med friske – især når man kun skal bruge en halv. Jeg glæder mig til med god økonomisk samvittighed at gå til slagteren, på restaurant og til at hente dampende varm takeaway med hjem i stedet for at spise en tør rugbrødsklapsammen, når jeg er for smadret til at lave mad. Fuck yeah, I skal se mig flashe LêLê-poser om kap med resten af blogland!

Min indre mærkevareluder ser også enormt meget frem til at komme lidt mere på spil. Det er jo ikke, fordi jeg ikke er tosset med H&M, men tænk, hvis man ind imellem kunne smutte forbi Stine Goya i stedet. Hvis man kunne købe de der sko, man var helt forelsket i i stedet for at være nødt til at krydse fingre for, at de blev sat 70% ned, når udsalget startede. Måske jeg vil begynde at bruge shampoo, der rent faktisk passer til mit hår i stedet for den, der er på tilbud. Måske jeg vil anskaffe mig et møbel eller to, der ikke er fra IKEA.

Og så er der selvfølgelig ferier. Åh, ferier! Hvis man ser bort fra mine små smutture til Berlin (igen oftest sponsoreret af mor), så har jeg ikke været på en vaskeægte ferie siden 2008. Det er ret vildt at sige højt i Danmark, hvor udlandsrejser betragtes som en slags menneskeret. Jeg har tilbagevendende drømme om morgenmadshylderne i Floridas supermarkeder. (Ja, seriøst.) Jeg tænker af og til på, om jeg ikke en dag skulle tilbage til Hawaii. Jeg har aldrig været i hverken Rom eller Paris.

Der er så mange muligheder! Det er ikke, fordi det er decideret forfærdeligt at være studerende, det er mere, at alting er lidt sjovere, når man har penge mellem hænderne. Og det får jeg forhåbentlig en dag. Snart. Efter SU.

Kommentarer (39)

 • Nu får jeg dårlig samvittighed over at have været på ferie, i sidste uge, mens jeg er på SU. Smider du ikke lige et affiliate-link til zalando?

 • Skønt “nede på jorden” indlæg i en tid hvor man ofte undres over hvordan alle har råd til designertasker OG rejser til de lækreste destinationer 🙂

  • Jeg kender en del, der tjener 2-3 gange mere, end jeg får udbetalt, og hvis det var tilfældet, så ville jeg bestemt også have råd til den slags! 😀

 • Jeg kunne ikke finde job i Danmark, da jeg blev færdig med min uddannelse sidste år. Virksomheder vil have nyuddannede, nytænkende folk med mindst fem års erfaring. Makes no sense. Jeg tog derfor til Amsterdam, hvor danskere er en mangelvare. Til gengæld er lønnen også lavere. Men jeg kunne vælge mellem at gå fra SU til dagpenge, eller gå fra SU til Amsterdam til ca. samme løn, men hvor jeg i det mindste får joberfaring med i lønnen. Jeg valgte det rette, selvom jeg da absolut havde håbet at have et større rådighedsbeløb, når jeg blev færdig som studerende. Det kommer nok engang.

  • Må jeg spørge om, hvad du laver, og hvordan du fandt dit nuværende job? Jeg blev færdig for halvandet år siden, og er uddannet i en branche, der konstant er offer for nedskæringer herhjemme, så jeg har selv leget med tanken om at flytte til udlandet.

  • Det må du i hvert fald. Jeg søgte faktisk på job index under jobs i udlandet. Desuden søgte jeg på Google. Begge gange dukkede den her virksomhed og det her job op, som viste sig at være relevant for min uddannelse. Det var næsten for godt til at være sandt. Så jeg søgte det, gik igennem de forskellige samtaler osv. Og vupti så blev jeg *drum roll* Web Editor ved rejsebureauet TravelBird i Amsterdam. Jeg er uddannet indenfor kommunikation, sprog og marketing, så for mig var det helt perfekt 🙂

  • Ja, det er frustrerende, at arbejdsløsheden får firmaerne til at stille helt vanvittige krav. :-/

 • Amen! Drømmer om nøjagtig det samme. 4 måneder tilbage, og så skulle det meget gerne være slut! Har allerede planlagt de første lidt dyrere køb… så mangler jeg bare et job 😉

 • Fra en studerende til en anden, hvad får du så at spise i ugens løb? Jeg synes det kunne være vildt rart, at se hvad andre studerende laver, der har samme rådighedsbeløb, som mig selv – for jeg kan sgu heller ikke helt spejle mig i overpriced avokadomadder, som spises på de trendy københavnske cafeer :p

  • Fra en ex SU spiser. Gå på jagt efter kød til nedsat pris. Vær kreativ med mystiske udskæringer. Jeg var ret glad for tærter, der kan man komme rester i og det kan bruges til gæster. Grøntsagssupper er også billige og lækre. Bag dit eget brød, det sparer også så man kan bruge lidt ekstra på eksempelvis en lækker parmesanost

  • Det er et meget bredt spørgsmål. Jeg går som regel efter råvarer i sæson (hvor de er billigst), og så prioriterer jeg grøntsager, der mætter meget i forhold til prisen. Broccoli, blomkål, græskar, rodfrugter. Det fine ved den type grøntsager er også, at de holder sig noget længere end fx en bakke ruccola. Derudover gør jeg mig en del i gryderetter, hvor man kan strække kød langt. Generelt laver jeg madplaner, og så sørger jeg for at gå mest efter opskrifter med få ingredienser. Det er både billigere og reducerer madspild.

 • Jeg er 27. Om under to måneder bliver jeg mor for søster gang. Om 4 måneder siger jeg JA til min kæreste. Vi bor billigt, men vi har både hund og kat. Og så er jeg studerende med 3 års studie og 9 måneders barsel tilbage og han er førtidspensionist. Vi bliver aldrig rige og vi kommer aldrig til at kunne smide om os med penge. Vi har ikke udsigter til at havne højere end den lave ende af middelklassen – men det skal ikke afholde os fra at spare op til de der nice to haves. Det er dog lykkedes os at spare 40k op over 2 år, og vi har endda været på en (meget meget billig!!) udenlandsrejse uden for EU’S grænser inden for samme periode.
  Jeg tror aldrig at jeg kommer til at slippe det der med at tøj primært skal købes på udsalg, men det bliver rart at kunne købe nye sko når de gamle er slidt op, og ikke når vi har fået julegaver.

  • Vi har fandeme også spændt bæltet ind til et punkt hvor vi nær bliver kvalt! Her i år har vi dog taget SU lån, ellers kunne vi ikke få bryllupsbudgettet til at gå op samtidigt med at der skulle samles ind til babygrej.
   7-9-13 har vi ikke haft nogen store dyrlæge regninger… Ellers må vi sgu stryge bryllupskagen xD

 • AMEN SISTER!! Jeg læste indlægget på twinpeaks.dk med misundelse på størrelse med Jylland, Fyn OG Bornholm! Livet på SU kan sgu være noget af en kedelig affære 😉
  Jeg glæder mig på dine vegne over at lyset for enden af tunnelen nærmer sig!

 • Jeg læste også MM blogindlæg. Jeg har et udemærket lønnet job, det samme har min kæreste og alligevel spiser vi ikke ude særlig tit. Din beskrivelse SF tøjindkøb er lig min. Vi bruger forholdvis mange penge på bolig (dog ikke i KBH) men SHIT jeg forstår dig med rejserne. Der bruger vi pengene. Mange penge!! Og så elsker jeg at se opsparing vokse

  • Jeg tror, det kommer meget an på, hvad man prioriterer. Jeg er også vild med at rejse, men stod det mellem en tur til Kreta og et par nye designersko, så valgte jeg skoene hver gang! 🙂

 • AMEN! Jeg har lige afleveret mit speciale og nu skal jeg fandme på ferie. Uden for Europa. Skriver jeg, mens jeg spiser sushi, fordi jeg er træt af havregrød.
  Det bliver så dejligt, at man ikke skal vurdere hvert et køb, fordi man så skal spare et andet sted, hvis man skejer bare lidt ud. 🙂

 • Det værste er bare, at det er så TYDELIGT at mærke, hvordan ens forbrug bare med det samme stiger, fordi man får 5 ører mere mellem fingere. Jeg har for nyligt fået et job mere (nu er vi oppe på 2 + fuldtidsstudium + sæsonjob), så indtægten er steget. Hvad gør jeg? Jeg begynder desperat at købe ting! Man opbygger jo det vildeste shoppingunderskud, når man er på SU. Kære voksenløn, jeg glæder mig til vi mødes. Om tre års tid…

  // http://www.moonlitmadness.dk

  • Jeg har været syg og efterfølgende læst på halv tid i en længere periode. Med en gyldig grund kan man få tillæg af SU-klip. 🙂

 • Nu kan jeg se du har haft ekstra klip pga. sygdom, du overvejede aldrig dengang at søge handicaptillæg til din su? Det kan man hvis man er syg. Det gælder også psykisk sygdom. Jeg får det for det.

  Jeg kommenterede også på MM’s indlæg. Jeg glæder mig SÅ meget til at komme af SU’en. Jeg var lige en kort overgang på dagpenge imellem BA og kandidat. Men ellers har jeg også bare levet på min su de sidste mange år.
  Nu får jeg handicaptillæg til min su, så jeg får lidt mere end den normale studerende. Det kan folk godt få lidt ondt i røven over, de fleste glemmer bare at alle pengene går til psykolog behandlinger.. Så tror det går meget lige op med hvad jeg har om måneden.

  Jeg har dog heller aldrig følt mig fattig. Jeg er god til at lave madplaner, købe kød når det er billigt. Hvis jeg gerne vil have noget dyrt tøj eller en taske, så sælger jeg altid ud i noget af det jeg ikke bruger længere. Det går ligesom op 🙂

 • Jeg har en drøm om, at når jeg kommer ud på den anden side af SU så vil jeg sætte mig ned, skrive en helt almindelig indkøbsliste til ugen og så gå ned og vinke min Fakta farvel og købe det hele i Irma. Det hele. Bare den ene gang. That is the dream.

 • Jeg glædede mig også til at nå til the next level efter su, men må indrømme, at jeg husker tiden som su-modtager som meget mindre sparsommelig end nu – hvor jeg har en ikke-så-høj nyuddannet-indkomst og snart tre unger og en mand på dagpenge. Inden jeg var studerende og småbørnsmor (det var fattige kår), var det trods alt muligt at spare sammen til en lille rejse til noget europæisk storby eller en tur på restaurant eller en ny kjole i ny og næ, men nu bliver det mere til institutionspladser og børnesko. Jeg har skudt en hvid pil efter det der med at nå til nice-to-have-stadiet, imens jeg har hjemmeboende børn. Når jeg når til det grå guld-alderen, så skal jeg ræddi udleve mine våde shoppe- og rejsedrømme, forestiller jeg mig. Indtil da er ferie noget med at låne et sommerhus og shopping er noget, der foregår på loppemarked.

  • Av ja, men tre børn er også en heftig udgift! Jeg er bare mig (ja, og Frank), så der skal ikke så meget til, før vi kunne leve som konger.

 • Den første rigtige løn der gik ind, det var uvirkeligt – jeg troede at jeg havde glemt noget, når jeg havde lagt til side til de faste udgifter.
  Jeg brugte pengene på to ekstravagante ting: Et DSLR-kamera og en iPhone 4S, ellers levede jeg yderst sparsomt, da det kun var en projektansættelse.
  Her tre år senere lever jeg på den opsparing jeg satte i gang for fire år siden, mens jeg har et “studiejob” der kun lige dækker min husleje.

  Ferie har jeg ikke rigtigt været på siden 2006, og det var en tur hvor hver krone, rette euro blev vendt.
  Kæft hvor jeg drømmer om det der fuldtids akademikerjob, hvor det ikke er nødvendigt at være tilbudshaj.

  Jeg mindes også at have mere luft i budgettet sådan helt generelt da jeg var studerende, end min tid på dagpenge og nu opsparing/mikroløn.

  • Jeg havde sygt meget luft i budgettet, da jeg boede i Århus, men alting er bare dyrere i København. :-/

Der er lukket for kommentarer.