Kattedamebekymring #5

De af jer, der følger med på Facebook eller instagram, ved allerede, at vi har været i højeste beredskab herhjemme de sidste par dage. Frank er syg. Vil hverken drikke eller spise eller snakke, og jeg er selvfølgelig dundrende bekymret.

Det startede henover julen, hvor jeg begyndte at bemærke, hvor tynd han var blevet. Jeg har generelt lidt problemer med at holde ham på idealvægten – det er alderen, der trykker – men jeg anede ikke, det var så slemt, som vægten viste. Jeg vejede ham omkring nytår, og han har tabt 700 gram, hvilket er faretruende meget for en kat i hans størrelse. Derefter begyndte jeg at overvåge hans madindtag nøje, og han spiste slet ikke i nærheden af, hvad han plejede. De følgende dage blev det kun mindre, og da han også holdt op med at drikke, ringede jeg resolut til dyrlægen.

Vi var deroppe i forgårs, hvor en meget mopset (omend stadig velopdragen) Frank bogstaveligt talt blev undersøgt i hoved og røv. Min teori var, at der var noget med hans tænder, men dyrlægen havde en anden teori: Den var gal med nyrerne. Ved den udmelding måtte jeg gnave mig selv lidt i indersiden af kinden for ikke at sætte mig ned og tude midt i undersøgelseslokalet, for selvom det er meget almindeligt for ældre katte at få nyreproblemer, så er det også meget alvorligt og ender med at slå mange af dem ihjel.

Der blev taget en blodprøve for at bekræfte teorien, og derefter fik han et par saltvandsindsprøjtninger for sin dehydrering og endnu en indsprøjtning mod smerter og kvalme. Feber havde han heldigvis ikke. Derefter blev vi sendt på apoteket efter nogle piller mod infektion, og da vi endelig kom hjem, var jeg godt nok langt nede. Heldigvis virkede indsprøjtningen fabelagtigt på Frank, der satte kurs fra transportboksen direkte over til madstationen, hvor han lystigt både spiste og drak, og mit håb voksede lidt.

De sidste to døgn har jeg så gået og ventet på svar på blodprøverne. De af jer, der også knytter jer absurd meget til jeres kæledyr, ved, hvordan det føles, og I andre har nok alligevel forstået, at jeg ret godt kan lide ham der Frank, så jeg har været decideret ynkelig. Tudet ned i kattens pels og efterfølgende ned i en stor skål is, når han mente, at det var nok med det pjat. Det er ikke blevet til meget søvn, til gengæld har jeg aldrig tjekket en kattebakke så mange gange på så kort tid. Det har sikkert set kønt ud, når jeg har fulgt en temmelig skeptisk Frank rundt i lejlighed og med babystemme spurgt: “Skal du ikke på kattebakke, basse? Helt ren og fin kattebakke! Kom nuuuu…” Dyrlægen sagde nemlig, at vi helst skulle have gang i hans system igen, og jeg tager altså min del af ansvaret meget alvorligt!

I dag kom svaret på blodprøverne så, og på trods af at Franks nyrer tilsyneladende er nærmest ikke-eksisterende, så fungerer de stadig upåklageligt. HALLELUJA! Det var de bedste nyheder, jeg slet ikke turde håbe på! Det betyder så selvfølgelig, at vi stadig ikke har den fjerneste idé om, hvad der er galt med ham. Håbet er nu, at han blot er blevet ramt af en virus eller noget og som følge deraf er almindeligt utilpas, og jeg har derfor fået weekenden over til at se, hvad der sker. Det største problem er, at sprøjten, han fik hos dyrlægen, er aftaget, og at han angiveligt på grund af kvalme igen er uinteresseret i at spise. Ind imellem får jeg lokket noget i ham, men når han har spist det, og kvalmen fortsætter, så laver hans lille missehjerne en sammenhæng mellem den slags foder og hans kvalme og nægter at spise det igen. Så vi kommer vidt omkring på den front. Hvis nogen har erfaringer med, hvad der er genialt at lokke med, så modtager jeg gerne jeres råd. Vi bruger allerede tricket med at blande vådfoder med varmt vand, og jeg har købt noget hvid fisk per dyrlægens anbefaling.

En meget stor og oprigtig tak til alle jer, der har sendt kærlighed og krydsede fingre. Det har virkelig varmet mit hjerte, når nu Frank tydeligvis ikke fatter, hvad der sker. Også en kæmpe tak til de af jer, der har gjort brug af mine regelmæssige affiliate-indlæg de seneste måneder. Uden jer havde dyrlægeregningen sat mig på fattiggården, og jeg håber, I er okay med, at “jeres” penge går til Frankens ve og vel.

Jeg skal nok holde kattedamer og Frank-fans opdateret undervejs. Lige nu virker han heldigvis nogenlunde tilpas, så jeg tør godt håbe på, at jeg får lov til at beholde ham lidt endnu.

Kommentarer (51)

 • Jeg er overdrevet lettet på dine vegne! Jeg mistede selv min kat meget pludseligt for snart to år siden, og jeg var slet ikke klar til det. Det er altså mere traumatiserende end mange måske lige forstår. Så jeg hepper på at Frankemissen snart er frisk igen, og at det bare var en influenza som vi andre også døjer med på denne tid af året.

 • Åh Miriam. Du forstår ikke hvor glad det gør mig at høre. Tage havde også engang helt vildt kvalme og spiste ikke af den årsag. Jeg tror vi fik noget kvalme stillede medicin og det gik væk. Men der troede vi også det var slut men det var det heldigvis ikke, det kom desværre jo så senere som du ved men det var noget helt andet. Jeg håber det går over med Franken. Stort kram!!

 • Fedt og fuck på en gang. Min havde tabt sig 400g sidst og hostede eller lød som om hann skulle kaste op. Han fik en sprøjte binyrebarkhormon og antibiotika piller… og så er der det med at få vægten op. Han spiser kun ting der knaser! Men ind imellem lidt tun i vand, så det er mit eneste tip. Men pga saltindhold så kun lidt

 • Hvor var det godt! de bedste tanker til Frank <3 har selv en tyk madamme på 12 år, kan ikke klare tanken om at hun engang skal forlade mig..

 • Pyh, hvor er det godt, at det ikke var nyrerne! Mistede min gaaaamle kat mens jeg gik på højskole for nogle år siden, efter han i lang tid havde haft problemer med nyrerne og endda tisset blod over længere tid. Det kan godt være at han var gammel og sur og altid vækkede mig om natten når han ville ud, men han var nu alligevel en dejlig kat, så det gjorde sgu ondt…

  Krydser fingre for Franks fortsatte velbefindende! 🙂

 • Min Percy har haft et slagtilfælde sidste efterår og havde det rigtig skidt bagefter. Han stoppede med at spise, drikke og vaske sig og blev ved med at vælte. Dyrlægen gav ham en sprøjte med binyrebarkhormon, men regnede ikke med han ville få det bedre. Men! Det gjorde han! Inden slagtilfældet fik han Royal Canin 12+ tørfoder – han var vild med det. Fordi han var blevet så tynd og dårlig er han nu meget småtspisende og kræsen, så han får Royal Canin til udendørs og meget aktive katte og det har virkelig hjulpet. Han har taget på, ser fin og sund ud og virker frisk igen, dog med balance-mén. Så jeg kan varmt anbefale Royal Canin tørfoder! Man kan købe det i små poser med 400g eller sådan noget, så man ikke losser flere hundrede kroner efter noget dyrt mad, katten alligevel ikke gider spise.
  Jeg har en ok portion af det der 12+ foder tilovers, som jeg gerne vil sende til dig, hvis du vil prøve det?

 • Percy er forresten 100% indekat, så udendørs-foderet er ren opfedning.
  Weekenden efter sprøjten var den værste weekend nogensinde.. Jeg var sikker på det var den sidste med ham.. Jeg har aldrig grædt så meget som jeg gjorde den weekend. Det er ubeskriveligt hårdt, når ens dyr bliver syge og jeg forstår virkelig godt hvordan du har det – jeg håber Frank bliver frisk igen snart! Sig til med maden, hvis det er 🙂

 • Åh det vækker de vildeste minder, mistede min Cornelius for 6 måneder siden pga. nyrerne:( Så fantastisk at det ikke var det der var galt! Cornelius tabte sig 1,5 kg hvilket var meget voldsomt. For at give ham mest mulig næring har dyrlægen noget vådfoder til katte som kommer sig efter en operation, og derfor skal have ekstra fedt og næring. Det gav vi ham, og fordi det er så mega fed, så behøver de kun spise lidt hvilket jo er vigtigt for katte som kæmper med kvalmen. Håber det bedste<3

 • Åååh! Jeg får flashback til da jeg sprøjtemadede mim Fjeder-kat forrige sommer. Hun indtog hverken vådt eller tørt, og dyrlægen udskrev noget bredspektret antibiotika og gav hende noget smertestillende. Hun spiste og drak så længe det smertestillende virkede, men de efterfølgende to dage måtte jeg sprøjte killinge vådfoder blendet med vand i hendes mund med en engangssprøjte. Det var ikke rart. Overhovedet. Men hun var nok død, hvis jeg ikke havde gjort det. Fjeder lever i bedste stand i dag.

  God bedring med Frank! Det er absolut ikke rart med syge kæledyr!

 • Åh sødeste Miriam – hvor er jeg glad for at høre de gode nyheder om Frankemis! Min Balder har selv lidt nyreproblemer, og jeg ved slet ikke hvad jeg skulle gøre uden ham. Jeg giver mine katte noget lidt anderledes kattemad, det hedder “into the wild” og spiser de begge lystigt (kan fået på maxizoo og zooplus).

  Har du prøvet med kattemalt hvis der skal gang i systemet igen? Det virker ret godt herhjemme.

  God weekend til dig og Fl. æske missen!

 • Åh altså de kære dyr. De er dyre i både penge og tårer. Jeg har hund, men følelserne er de samme. Når hun er syg, kan jeg slet ikke leve rigtigt og jeg har vist brugt rigtig rigtig mange penge på dyrlæger gennem de sidste 9 år. Men det er det hele værd. God bedring til Frank 🙂

 • Cat liquid snack fra Vitakraft kan jeg altid lokke i min kat. Totalt luder-mis for disse ret ulækre flydende sticks. Fås i Kvickly eller på nettet.

 • Tun i vand på dåse skulle vidst være noget de fleste katte elsker at smovse i sig. Rigtig god bedring til Frank. Jeg krydser fingre og håber på det bedste 🙂

 • Åh altså, hvor er det dog et fantastisk sødt tilbud. Tak! Jeg skal huske det, hvis det bliver relevant efter weekenden og opfølgning med dyrlægen. Det kunne dog også godt lyde, som om vi skulle forsøge os med det der aktiv foder, du bruger til Percy, når Frank nu bliver ved med at tabe sig. Det lufter jeg lige for dyrlægen. Tusinde tak for tippet! Og hvor dejligt at Percy er ovenpå igen. Jeg satser på, jeg kan sige det samme om Frank inden alt for længe. 🙂

 • Var det min kat, ville jeg få taget et fuldt blodbillede, så der testes for alt, der kan være årsag til vægttab og dårlig appetit. Det er mange sygdomme, der har de symptomer, så det er svært at vide, hvad der lige er på spil. Det er nogle alvorlige symptomer, især hvis han helt går i stå med at spise, fordi katte efter kun et par dage uden mad begynder at danne fedtlever. Derfor er det vigtigt, at han hele tiden får noget ned, næsten uanset hvad det er. Jeg er sikker på, at det også er det, du spørger om her 🙂 Du får bare mine tanker med også.

  Tun er et godt forslag. Især når det kun er kortvarigt, han skal have det (forhåbentligt), da tun indeholder tungmetaller, som er dårligt i større mængder. Hvis din dyrlæge har åbent eller en anden i nærheden i morgen, kan du få noget Hills a/d eller Royal Canin recovery hjem til ham. Begge er dåsemad med rigtig mange kalorier, så det er godt til småtspisende katte.

  Spiser han slet ikke, vil jeg anbefale, at du kører forbi apoteket og køber nogle engangssprøjter (f.eks. 5 ml) og blender noget vådkost helt fint (evt. med lidt ekstra vand, så det er lidt mere flydende) og skyder det ind i munden på ham. Det samme kan gøres med vand. Sådan har vi selv måttet fodre vores nyresyge kat i den værste fase, før vi mistede ham.

  Jeg håber, din Frank snart er helt på toppen igen, og det ikke er noget alvorligt med ham.

 • Det er i øvrigt ikke ment belærende, når jeg skriver om blodprøver mv.. Vi har selv været ret uheldige med syge katte nærmest konstant i 3½ år, så vi kender efterhånden turen. Derudover har vi haft en kat med vægttab og dårlig appetit, som vi endte med at miste efter et forfærdeligt forløb, hvor vi kæmpede for hans liv, så i dag er vi mere forsigtige og opmærksomme, end vi før har været. Det er årsagen for mine 2 cents, du får med i starten ovenfor.

 • Der er blevet testet for alt, der kan testes for i hans blodprøver, og alt ser fint ud. Dyrlægen er som sagt inde over, og jeg stoler meget på hendes ekspertise og råd til, hvordan jeg skal håndtere situationen. Han spiser lidt, men ikke nok, og det er nemlig lige præcis derfor, jeg spørger, om der er nogen, der har nogle gode lokketips, jeg ikke kender til. Det kunne jo være. 🙂

  Tun vil jeg helst ikke give ham. Både på grund af tungmetaller og saltindhold. Hvis han lige så gerne vil have hvid fisk, så vil jeg hellere prøve det. Jeg har fundet et sted, der sælger RC Recovery (min egen dyrlæge forhandler ikke RC), og jeg regner med at købe nogle stykker i morgen.

  Jeg har allerede haft gang i sprøjten, da det stod værst til, men det er meget ubehageligt både for ham og for mig, så jeg vil hellere gøre en ekstra indsats for at få ham til at spise frivilligt. 🙂

 • Og bare rolig, jeg læste det ikke som belærende, men min dyrlæge er meget kompetent, så jeg er helt tryg ved at lade hende styre slagets gang, når det kommer til behandling. 🙂 Næste skridt er nærmere undersøgelse af tarmene, hvis det ikke bliver bedre weekenden over.

 • Det lyder til, at der er styr på hans behandling og undersøgelser, dejligt 🙂 Jeg synes, det er en fin holdning mht. tunen. Er det det eneste, han vil have, ville jeg dog give ham det. Det er vigtigere end ikke at spise noget. Men prøv med recovery. Det har vi haft held med til en af vores syge katte tidligere. Der er i øvrigt også noget fra RC, man kan blande i vandet, så han får ekstra ud af hans væskeindtag, hvilket er godt, hvis han er dehydreret. Du kan læse om det her http://www.royalcanin.dk/produkter/products/dyrlaege-produkter/sygdomsdiaeter-hund/rehydration-support-vaeskebehandling Det er også noget, man køber hos dyrlægen og er et pulver, der røres op i vand. Vi brugte det til vores nyresyge kat i sin tid.
  Forstår godt, at du helst undgår at tvangsfodre. Det er ikke sjovt for nogen parter 🙁

  Kommer han ikke af med pøller i bakken? I så fald ville jeg give ham kattemalt. Først som anbefalet, og hvis det ikke virker, ville jeg skrue op for mængden. Forstoppelse kan også godt give kvalme.

 • Godt at høre at det ikke er galt med nyrerne ☺
  Min gamle hankat har også sådanne problemer ind imellem og jeg plejer at give ham torsk eller anden hvid fisk blandet med lactosefri yoghurt. Det giver orden i misse maven på et døgns tid ☺
  God bedring med ham, det lille pus

 • Hej Miriam,
  Jeg ved ikke hvilket mad du giver Frank, men jeg har skiftet mit kattefoder ud med et kornfrit alternativ (Applaws), da katte slet ikke skal spise korn/gluten. Noget vådfoder og tørfoder man køber i supermarkederne indeholder også for meget salt, så det køber jeg ikke heller ikke. Det kornfrie kattemad er i hvert fald et kæmpe hit hos mine katte! Lakseolie er også et godt kosttilskud.

 • Fineste Tage. Vi savner ham! <3 Jeg må lige forhøre mig, om vi ikke kan få noget kvalmestillende på pilleform til Frank, for det virker mere og mere, som om det er der, problemet ligger.

 • Jeg har netop investeret i nogle dåser af Royal Canins Recovery, så vi håber, det hjælper. Kondolerer med din Cornelius. Det gør ondt i hjertet at miste et pelset medlem af familien. 🙁

 • Jeg har også været lidt i gang med sprøjten for en sikkerheds skyld, men puha, hvor er det ubehageligt for både kat og ejer.

 • Vi er normalt ganske tilfredse med hans foder, det er blot mens kvalmen står på, vi forsøger os med alternativer. Frank bryder sig desværre ikke om kattemalt. 🙁

 • Ja, det er spøjst. Jeg hader normalt uforudsete udgifter, men når det kommer til dyrlægeregninger, så er jeg iskold. Tag alle mine penge, hvis du kan gøre min kat rask!

 • Jeg prøver at undgå tun på dåse, fordi det indeholder flere ting, der ikke er så godt for katte, men du har helt ret i, at det generelt er meget populært! 🙂

 • Frank er lige så vild med tun som med alt muligt andet, så jeg prioriterer nok at gå en anden vej. 🙂 Han er ikke forstoppet, hvilket er heldigt, for han bryder sig virkelig ikke om kattemalt!

 • Uh, lactosefri yoghurt har jeg ikke prøvet før, men Frank er tosset med stort set alle mælkeprodukter, så det må bestemt prøves! Tak for tip. 🙂

 • Tak for tippet, men vi er normalt rigtig godt tilfreds med hans foder. Det er kun lige, mens han har kvalme, at det er nødvendigt at forsøge med nogle alternativer. 🙂

 • Det forstår jeg godt. Jeg ville gøre det samme. Så er det nok ikke pga. forstoppelse, han ikke har lyst til mad. Ærgerligt, at han ikke kan lide kattemalt. Det besværliggør tingene, når der er brug for det. Vores kan heldigvis godt lide det, men den ene får virkelig dårlig mave af selv den mindste klat, hvis hun ikke har problemer med pelsen, når hun får det 😐

  Krydsede fingre og poter for Frank herhjemmefra.

 • Jeg var lidt nervøs, da min helt nye Nanna ikke ville spise/bruge kattebakken. Jeg er dog bevidst om, at nye katte godt kan være distressed i forbindelse med flytning, så jeg forsøgte at bære hende op i kattebakken to gange om dagen og blande tørfodder med vådfoder. Det hjælper. Jeg håber bare hun skal have noget tid og så håber jeg, det samme for Franken 🙂

 • Jeg har hørt at mange katte ikke kan lide kattemalt, men dem der ikke kan oftest godt kan lide den kattemalt fra”Gimpet” fra zooplus? Måske et forsøgværd alligevel?

 • Frank plejer i hvert fald at opføre sig tosset det første stykke tid, når han komme til et nyt sted, så jeg tror, du har helt ret i, at hun bare skal have lidt tid. Håber det går bedre med hende!

Der er lukket for kommentarer.