Omvendt slutshaming

I dag skal vi tale lidt om omvendt slutshaming. Slutshaming er meget oppe i tiden pt og er ganske simpelt folk, der ynder at være fordømmende over for kvinders seksuelle opførsel eller bare deres antagelser herom. Som regel fordi den overskrider deres egen grænse for, hvad der er anstændigt. Det kan vel næppe komme bag på nogen, at den slags forekommer. Der findes trods alt intet bedre i verden end at hævde sig selv ved at pege fingre af andre!
Omvendt slutshaming er så selvfølgelig det omvendte: Folk, der ynder at være fordømmende, fordi nogens opførsel ikke er seksuel nok. Det lyder lidt åndssvagt, men er ikke desto mindre ganske udbredt – især i kølvandet på det fænomen, der hedder straight white boys texting. Okay, vi vedkender os med det samme, at navnet er uheldigt. Det kommer sig af denne tumblr, som dog gladeligt erkender, at swbt altså ikke er nødvendigvis hænger sammen med hverken seksualitet, hudfarve eller for den sags skyld køn. Omend jeg vil vove at påstå, at der er noget længere mellem de kvindelige forbrydere.
Det ændrer dog ikke på, at straight white boys texting-fænomenet eksisterer, og hvis man har været ude i datinglivet for nylig, har man sandsynligvis oplevet det personligt. Det er ganske basalt nogle fyres trang til på uendelig akavet vis altid at skulle mase emnet sex ind i en samtale. Det opleves nok mest i starten af et bekendskab og i særdeleshed, hvis man har mødt hinanden i byen eller via fx Tinder, men uanset mødested er det stadig enormt kikset. Der er elegante måder at tale om sex på, og så er der swbt, som altid er både morsomt og temmelig sørgeligt. Dog heldigvis mest morsomt. 
Jeg skal selvfølgelig understrege, at jeg per definition intet har imod sexting. Tværtimod anbefaler jeg det gladeligt – især hvis man er ude i noget langdistance. Men det kræver altså, at begge parter er med på idéen, og at stemningen opstår naturligt. Omvendt slutshaming opstår som regel, når fyren meget aggressivt forsøger sig med noget dirty talk, og pigen takker nej. Det er ikke alle mænd, der er gode med en afvisning, og responsen kan være alt fra  “Ups, autocorrect” til “Haha, det var bare en joke!” Men ind imellem beslutter fyren sig for, at hans afvisning er pigens skyld. Det er noget galt med hende, fordi hun ikke straks hopper på limpinden. Og her er det, man kan se frem til at blive kaldt alt fra kedelig til snerpet, og hvis man er rigtigt heldig, får man måske at vide, at man er en klam/fed/grim so, og at han slet ikke var interesseret til at starte med. Mmm, vi elsker mænd, der accepterer nederlag med den slags elegance.
Jeg har altid været af den overbevisning, at straight white boys texting var et symptom på manglende (social) intelligens og/eller alder. Og så rendte jeg ind i Superman Jensen. Jeg har allerede hintet, at hans fokusering på det seksuelle ligesom var dealbreakeren, og det er ikke at sige for lidt. Alting endte med at handle om sex med ham. Til sidst havde jeg slet ikke lyst til at føre en samtale med ham længere, fordi jeg vidste, at han på den ene eller den anden måde ville bringe emnet på banen, og jeg igen skulle give en afvisning og derefter enten skulle igennem flere overtalingsforsøg eller høre på, hvor kedelig jeg var. Selv når jeg gav efter og forsøgte at lege med, gjorde jeg det ikke godt nok. Mere vil have mere. Til sidst fortalte jeg ham direkte, at jeg slet ikke var tryg nok ved ham til at give ham, hvad han var ude efter. Og at jeg faktisk syntes, hans opførsel var en kæmpe turnoff. Det hjalp ikke en fløjtende fis, og så røg han ud.
Men here’s the thing: Jeg synes faktisk ikke, jeg er hverken kedelig eller snerpet. Jeg vil ikke gå i detaljer af hensyn til min mor, der læser med, men jeg kan altså godt skaffe nogle referencer. Og jeg bliver i øvrigt altid velfortjent plørefuld, når vi leger “jeg har aldrig”. Jeg vil bare helst være kinky med en mand, jeg har fuld tillid til. Det er meget sjovere. Og helt ærligt, internettet flyder med porno – hvis man har et behov for at se nøgne bryster, så er der rig mulighed for at få sit ønske opfyldt. Jeg kan virkelig ikke se det frække i, at jeg skal ligge i min seng og forsøge at tage grumsede billeder af mig selv i stadigt mere desperate stillinger for at undgå at se tyk ud. Det får mig ikke in the mood. Det får mig snarere meget, meget langt derfra. Og hvis jeg ikke synes, det er frækt, så er det helt okay. Og jeg ville egentlig sætte pris på, hvis visse mænd ville holde op med at forsøge at bilde mig andet ind. Tak.

Kommentarer (27)

 • Og det er da ikke kun på sms eller sociale medier, at det forekommer. Det er da i lige så høj grad, hvis man reagerer negativt på tilnærmelser, numseklask eller pift på gaden/i baren/osv. “Mænd” skal jo lige være sikre på, at de ikke fremstår som tabere, så kan man lige shame lidt i stedet. Det er simpelthen så ubehageligt!

 • Det minder mig om en besked, jeg modtog på en dating side, flere år tilbage. Mine storebrødre er 12 år ældre end mig, og derfor har jeg ikke ville skrive med fyre over den alder. Der var så en mand, der skrev til mig, og han var et par år ældre end mine brødre. Jeg takkede pænt nej tak til ham, og fik så svaret “Det var ellers ærgerligt. Jeg ville gerne have haft børn med dig.” – hvor jeg tænkte “Ja for det får mig jo lyst til at have mere kontakt med dig!” (Jeg var nok mellem 18-20 år på det tidspunkt). Men jeg forstår ikke de folk, som ikke forstår et nej, og enten bliver ved med at skrive eller sviner en til :s

 • I et lidt bredere perspektiv, så ser man det dagligt på arbejdspladsen. I den der tro på, at alle unge kvinder skal “lege med” på den ældre mænds joke, nedladende kommentarer og daddy-agtige humør, som jo er i god ånd (synes de), men piiiiiiiisse irriterende. Og så snart man siger fra, svarer igen eller ikke griner af deres ekstremt gode jokes, så er man snerpet, kold karrierekvinde eller bare ikke sexet længere (åh hvilken skam). Man bliver konstant sammenlignet alle kvinder imellem om hvem, der fniser, smiler og flirter mest. Alle andre er kedelige. Og vi taler altså nogle af DKs største virksomheder, hvor alle har lange uddannelser og ALLE er højtuddannede inden for IT og videnskab.

  Åh gud, jeg har i hvert fald haft endnu en dårlig dag med belærende idiot-mænd, der lige skal lege lidt med de unge kvinder.

 • Super godt indlæg Miriam – jeg tror næsten at omvendt slutshaming er et større problem end slutshaming i sig selv. Jeg frygter at det især kan få unge piger til at overskride deres egne grænser!

 • Kære Miriam.
  Det er virkelig et fint og relevant indlæg. Vand på min mølle! Jeg bryster mig af at hvile i mig selv, stå op for mig selv og være hundrede procent bevidst om, hvor mine grænser går. Alligevel har jeg oplevet at overskride mine grænser og være sammen med fyre, som jeg ikke havde intentioner om at være sammen med. Fordi der blev presset på. Det var ikke ubehageligt, bare direkte, og vi taler ikke om voldtægt her, for jeg har haft lyst på den ene eller anden måde, men det er klart grænseoverskridende og jeg har gjort vold på mig selv ved at gøre, hvad en anden forventede af mig. Fordi det var det nemmeste? Fordi jeg ikke havde tid til at tænke klart og mærke efter i situationen? Jeg ved det ikke. Når tomheden skyller ind over én bagefter, står det i hvert fald klart, at noget ikke er som det skal være. Pas på jer selv, kvinder, der er ikke andre til at gøre det.

  Kærlig hilsen orddame

  http://www.orddame.wordpress.com

 • Ja det er dælme en mærkelig tendens! Nu er jeg heller ikke single længere, men da jeg var for kort tid siden, oplevede jeg også en meget ubehagelig fyr der kalder sig 'pastasalatelskeren' eller noget i den stil- ovenikøbet en falckredder (man forventer måske sådan en mand er bare lidt menneskelig) som gik fuldstændig amok, da jeg ikke hoppede med på hans snak om sex. Han endte med at true mig så meget så jeg måtte anmelde ham til datingsiden og blokere ham.
  Altid husk mavefornemmelsen! :-*

 • Jeg vil vove at påstå, at det er lidt anderledes, fordi der jo ikke er en gensidig forståelse om et potentielt forhold af en art i den sammenhæng, men det gør det vel egentlig bare værre…

Der er lukket for kommentarer.