Guide: Høje hæle for begyndere

Jeg fik for noget tid siden en mail fra en læser, der efter et brud med en forholdsvis lav kæreste gerne ville til at kaste sig ud i det der med de høje hæle… Men hvordan? Hvor Søren skal man begynde, når man er vant til at gå efter sko, der sørger for, at ens fødder er plantet solidt på jorden og gerne vil slippe for at starte sin heels-karriere med at ryge på røven hvert femte minut? Det er tricky, indeed. Derfor har jeg været på jagt i erfaringskassen og fundet et par af de designs frem, der efter min mening er allermest begyndervenlige.

Som udgangspunkt skal jeg selvfølgelig understrege, at jo lavere og/eller tykkere en hæl er, desto lettere er en sko at gå i. Denne guide er for de af jer, der gerne vil forsøge noget lidt udover det praktiske look.

Exhibit A: Platforms

Platformens popularitet gør det lettere at snyde sig til en højere hæl uden at skulle bøvle med at bevæge sig rundt med fødder i en nærmest lodret position. Jo tykkere platformen er, desto mere “gratis” højde får man.

Exhibit B: Wedges

Wedges (eller kilehæle, som det hed, da mormor var ung) fås i både mere og mindre stejle vinkler og varierende højder. Den manglende stilethæl gør, at mange piger synes, de er væsentligt nemmere og mere behagelige at gå i. Som ekstra bonus inkorporeres en platform også ofte i designet.

Exhibit C: Ankelfiksering

Mit bedste tip til stilet-begyndere er at gå efter en sko, der sidder rigtig godt fast på din fod. Undgå til at starte med alt, der hedder mules, slingbacks, osv. Når jeg ved, jeg skal skal være spritstiv og/eller rende rundt på brosten eller andet tvivlsomt underlag, vælger jeg altid et par sko, hvor anklen nærmest spændes fast. Det er anklen, der vrikker om, og kan den ikke det, så vrikker man ikke om. Pissesmart. Man kan eventuelt kombinere sin ankelfiksering med en af de to andre modeller, og så skulle jeg mene, men er ret godt dækket ind.

For nemheden skyld er alle de viste sko fra Zalando. (Normalt ville jeg vælge Asos, men de er begyndt at tage billeder på en grå baggrund, der gør det umanerligt besværligt at lave collager, og det er en kunst, jeg er psykodårlig til i forvejen.) Er man ikke til onlineshopping, vil jeg af fysiske butikker anbefale fx Bianco eller Aldo. Bor man i en by, der er stor nok til at have en Salling, Magasin eller deslige, vidner deres skoafdeling som regel også om glimrende kvalitet. Hold jer imidlertid fra alt, der hedder Deichmann og lignende discountbras, hvor prisen måske nok frister, men kvaliteten bestemt er derefter.

God fornøjelse!

Kommentarer (10)

 • Vil gerne lige knytte en kommentar til det med ankelfiksering. For sådan et par tog jeg nemlig på en dag, hvor jeg vidste, jeg skulle være spritstiv. Det blev jeg, og vrikkede om på vej ned ad en trappe. På grund af, at der var sko op om anklen, fik jeg et knæk i den, så den blev voldsomt forstuvet. Jeg burde ikke have støttet mere på den fod den aften, men jeg var som sagt fuld, så begyndte først for alvor at kunne mærke det, da vi havde fået vores godnatkebab. Long story short: min fod fik et knæk, jeg kom ikke på skadestuen, den er nu blevet drejet lidt i en retning/ikke helet rigtigt (hvad ved jeg), så jeg ikke kan passe mine sko.
  Så det vil jeg bestemt ikke anbefale til nybegyndere. Heller ikke garvede. Faktisk ingen, som skal andet end at sidde ned på disko og se mystiske og lækre ud (og så selvfølgelig skifteballerinaer i tasken ;))

 • Vil nu vove at påstå, at store dele af skylden i den situation ligger på din fuldskab og ikke på skoen… 😉 Jeg har aldrig haft problemer med dem.

 • Det er også vigtigt at vide, om man går lidt skævt på foden. En stilethæl, der er mere vandret end lodret, når man går, ser ikke særlig godt ud. Derfor er tynde stilethæle bandlyst for mig. ØV!

 • Klumpedumpe her, har også fået formået at vælte om (og forstuve kraftigt) i ankelstøtte sko, der var wedges OG lidt plateau – og så var jeg ikke engang særlig fuld! Jeg skulle blot hoppe et lille hop ned på gulvet (ikke andet end 10 cm!), fordi stolene netop stod på et plateau – og bum, så vred jeg om!

 • Haha, ak ja, der er jo desværre ingen sko i den højde, der er totalt ulykkesfri, men nu er fokus her også på, hvad der er nemmest at gå i, og der er ankelstøtterne nu altså sværere at vrikke om i. 😉

 • Og et lille ekstratip fra fysioterapeuten:
  Vælg en stilet med ordentlig understøttelsesflade i forfoden, hvor du lægger primærvægten i sådan noget fodtøj. Hvis forfoden hviler op ad skråningen, så er det av av meget hurtigt. Hviler den derimod udelukkende på den del af stiletten, der er vandret, kan man nærmest danse hele natten.

  I øvrigt:
  Hvordan kan det være, at man for at kommentere på din blog skal tillade hele denne liste i sin browser?!
  Miriamsblok.dk
  Facebook.com
  ajax.googleapis.com
  barn.nr-data.net
  cdnjs.cloudfare.com
  js-agent-newrelic.com
  snapwidget.com
  blogblog.com
  google.com
  accounts.google.com
  apis.google.com
  fbstatic-a.akamaihd.net
  tonne-api.bloglovin.com
  widget.bloglovin.com
  blogger.com
  bloglovin.com

  Det er desværre grunden til, at jeg kommenterer utroligt sjældent herinde, selvom jeg følger med dagligt. Rigtigt ærgerligt set-up ved bloggen…

 • Ak, ja….jeg kan også tilslutte mig “vrikke om på foden”-holdet :). Jeg har også prøvet at få en meget voldsom forstuvning af min fod i ankelfikserede sko. Jeg er ellers garvet stillet-bærer og var heller ikke spor fuld. Det at skoen sad fast om anklen gjorde at foden pludseligt kom meget langt ned i et vred, end de andre gange jeg vrikkede om i almindelige stilletter uden ankelfuiksering- der nåede jeg simpelthen bare at tabe skoen.
  Måske er jeg bare klodset, men det virkede ikke særligt godt på mig :/
  Selma

 • Jeg har ingen idé om, hvad det betyder, men det er desværre ikke noget, jeg kan ændre på, da jeg er underlagt Bloggers system. Planen er dog at skifte til WordPress inden længe, hvilket forhåbentlig løser problemet.

Der er lukket for kommentarer.