Sommerlæsning

Alright, som lovet hermed nogle bud på rarhedsbøger til at fordrive sommeren med. Jeg har forsøgt at dele dem lidt op stilmæssigt, så det er lettere at hitte rede i, hvilke bøger kunne være noget for en. Jeg foretrækker generelt at læse bøger på deres originalsprog (hvis jeg vel at mærke taler det), men langt de fleste af disse romaner fås naturligvis også på dansk.

Chick lit

Nu fandt jeg jo så ud af, at krimier ikke fungerer for mig, når det kommer til det, der med et fancy ord hedder eskapisme, men til gengæld er jeg svært begejstret for chick lit i alle afskygninger. Mine favoritter inkluderer:

Helen Fielding: Bridget Jones (1+2). Selvfølgelig. Vil nok altid være nummer et i mit hjerte. 3’eren holder jeg mig til gengæld langt væk fra i protest over, at (SPOILER) damen valgte at slå Darcy ihjel. Det kan man kraftstejlme ikke!

Jane Green: Jemima J. Protagonisten er tyk! Hurra! Bortset fra at så kommer hun til at fortælle en smækker amerikaner på nettet, at hun er tynd, og så bliver hun nødt til at blive tynd, hvis hun vil møde ham. I kender typen. Rigtig fin selvværdsboosterbog.

Marian Keyes: Sushi for Beginners, Last Chance Saloon, This Charming Man. Få chick lit forfattere har spyttet så mange værker ud som Keyes, og hvis man kan komme sig over hendes evige besættelse af Irland, så er der nogle knaldgode værker imellem… (Dog også et par missere. Hold jer fx fra Rachel’s Holiday!)

Sarra Manning: Unsticky. Grace har et seriøst shoppingproblem og er i gæld til op over begge ører, så hun ender med at sige ja tak til at være en slags betalt trofækæreste for en rig kunsthandler. Tænk Pretty Woman. Chick lit for fuld skrue.

Lauren Weisberger: The Devil Wears Prada, Everyone Worth Knowing, Chasing Harry Winston. Jeg har aldrig været den store fan af Sophie Kinsella, men synes til gengæld Lauren Weisberger er svært undervurderet.

Seriøs chick lit

Det er selvfølgelig ikke en legit genre, men det jeg kalder den gruppe romaner, som er lidt mere velansete i litterære kredse, men stadig langt hen ad vejen appellerer mest til kvinder.

Margaret Atwood: Lady Oracle, Life Before Man, The Blind Assassin. Jeg tror ikke, det er populært at klassificere Atwood som chick lit, men flere af hendes værker appellerer til den side af mig, så nu gør jeg det altså alligevel. Anbefaler her i særdeleshed Lady Oracle, der handler om en kvinde, der faker sin egen død, fordi hun synes, liver er uoverskueligt. Featuring virkelig nederen mor.

Jane Austen: Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, Mansfield Park, Emma. En selvfølge. Hvis man ikke har noget imod det lidt tungere sprog, bliver det ikke meget bedre.

Arthur Golden: Memoirs of a Geisha. En af de smukkeste bøger, jeg nogensinde har læst. Bliv opslugt af historien om Sayuri, der bliver trænet til at være geisha i Japan før, under og efter anden verdenskrig.

Ian McEwan: Atonement. En hvid løgn fra en lille, halv-uskyldig pige, og så er folks liv ændret for evigt. Smuk og sørgelig.

Wei Hu: Shanghai Baby. Det tætteste, vi kommer på artsy fartsy chick lit med wannabe-forfatterinde, der er splittet mellem to mænd. Forbudt i Kina fordi den var for skandaløs. Det er den ikke rigtigt efter vores standarter, men den er ikke desto mindre rigtig fin.

Seriøs-ish litteratur

Paul Auster: New York trilogien. Jeg var engang tvunget til at læse In the Country of Last Things, og jeg hadede den, så jeg var ikke begejstret, da jeg nogle år senere spottede City of Glass som en del af pensum på uni. Den viste sig imidlertid at være temmelig fabulous. En slags omvendt detektivroman, dryppende af postmodernisme. Især interessant hvis man som jeg har en svaghed for lingvistik.

Bret Easton Ellis: Det kan godt kræve lidt is i maven at læse BEE, så sørg for at sikre dig, at du er ok med den slags romaner, før du kaster dig ud i det. Er du i midlertid det, så fås det ikke bedre. De fleste kender selvfølgelig American Psycho, men også debutromanen Less than Zero er glimrende. Min personlige favorit er imidlertid Lunar Park, der er så flabet postmodernistisk, at man næsten ikke magter det. Han har for pokker skrevet sig selv ind i den!

Sylvia Plath: The Bell Jar. En af mine yndlingsromaner nogensinde og Plaths eneste af slagsen. Omhandler depression, kønsroller, identitet og deslige i 50’erne. Semiselvbiografisk – Plath stak hovedet i gasovnen en måned efter dens udgivelse.

J. D. Salinger: The Catcher in the Rye. Endnu en amerikansk klassisker. Denne skal imidlertid pinedød læses på orignalsproget, da det er en stor del af bogens essens. Der findes to danske oversættelser, og den ene er værre end den anden. Brr. Også en rigtig interessant bog rent historisk da både John Lennons morder og manden, der prøvede at myrde Ronald Reagan, havde bogen på sig i gerningsøjeblikket. Har sandsynligvis noget at gøre med romanens fokus på “phonies”.

Mary Shelley: Frankenstein. Nu har jeg selvfølgelig Frankenstein på hjernen, fordi jeg lige har skrevet opgave om den, men den er nu engang virkelig interessant. Nogle går så vidt som til at kalde den den første science fiction roman, og der er altså ikke tale om den klichéfyldte, grønne mand med skruer i hovedet, men derimod en meget veltalende kæmpe.

Christopher Isherwood: Goodbye to Berlin. Bogen er delt op i små novellas og omhandler Berlin i førkrigstiden, 1930-33. Sindssygt interessant.

Holy mother of God, det tog da lige et par timer mere end antaget at få smækket det indlæg sammen. Jeg håber, I har fundet noget interessant, og anbefalinger nedenfor modtages selvfølgelig også hellere end gerne både for min og andre læseres skyld. 🙂

Kommentarer (49)

 • Arj, jeg kan godt lide Rachel's ferie, og alle dem der hører til i serien 🙂 Men de når fx ikke En charmerende mand til sokkeholderne 🙂

 • Jeg ELSKER ELSKER ELSKER Ellis, og har ædt dem alle sammen! men må indrømme at jeg syntes Lunar Park blev lidt crazy til sidst (kan have lidt svært ved at læse ting, jeg ikke kan sætte mig ind i, altså det der (semi-spoilerd) “monster”). Elskede (og var mange gange ved at pisse i bukserne) under American Psycho, hold op man var på hele tiden! Bryder mig dog ikke om Glamorama, den blev for ubehagelig til mig

 • Rachel's Holiday havde jeg mange problemer med. Mest af alt at den hoppede let og elegant hen over, hvor svært det i virkeligheden er at komme ud af et misbrug. Hun røg i én gang, og derefter var det hele legende let. Og så var tempoet bare for langsomt til mig i forhold til hvor stor forudsigeligheden var.

 • Lunar Park havde kæmpestor gotisk indflydelse, og det var lige præcis det, jeg var ret vil med. Men det er klart, hvis man er vant til, at det er helt realistisk, så ryger den ud over kanten…

 • Jeg kan se, at vi har nogenlunde samme smag i litteratur og måske også samme baggrund? Jeg har en BA i litteraturhistorie og elsker klassikererne næsten lige så højt, som jeg elsker Hunger Games, Twilight, chick lit etc.

  Hermed sender jeg en liste med inspiration til sommerlæsning til dig, Miriam 🙂
  – Youth Adult: Divergent-serien. Jeg har også læst Mazerunner-trilogien, men den er ikke helt lige så god… Dog underholdende og let fordøjelig. Og har du læst Hunger Games? Hvis ikke, så gør det! Lige nu!

  – Klassikeren: Doris Lessings “Den Gyldne Bog” og Günther Grass' “Bliktrommelen”. Doris Lessing er noget a la seriøs chick lit, men generelt så er det bare en fangende bog, præcis ligesom Bliktrommelen. Ej, at glemme Borte med Blæsten! Har du læst den? Den er så meget bedre end filmen og et must til enhver, der er til romantik og historie og the big US of A.

  – Krimi: du skrev i (sidste) indlæg, at du ikke var til krimier… Jeg kan godt følge dig. Men hvis du har lyst til at prøve at læse en krimi, der ikke som sådan hører ind under krimi-genren, så vil jeg anbefale dig den danske, og forholdsvis nye, Det syvende barn. En decideret krimi-bog, der dog er godt skrevet og har et spændende plot er Gone Girl af Gillian Flynn. Den kan også (stærkt) anbefales, også selvom man ikke er til krimier som sådan.

  Jeg kunne blive ved og gør det gerne, hvis du har brug for flere tips – god læsning og god sommer 🙂

 • PS. På din liste har jeg læste Fielding, Keyes (næsten alt), Austen (næsten alt), Golden, McEvan, Auster (Newyorker-trilogien findes også i en fed graphic novel-udgave) og Ellis.

 • Har en BA i engelsk og tysk, men med fokus på litteratur, så samme baggrund-ish. 🙂

  Jeg SLUGTE Hunger Games. Var noget skuffet over den sidste i serien, men jeg er også en sucker for lykkelige slutninger! 😉 Divergent er på min liste, men da jeg ville købe serien, var den første film lige kommet ud, så priserne var crazy, og så kom jeg fra det igen.

  Jeg har temmelig meget på to read-listen pt, så jeg kan næsten ikke overskue flere anbefalinger! 😀

  Hvis det kan passe, at du mangler The Bell Jar på din ikke-læst liste, så må det næsten være den, jeg smider din vej med den største anbefaling. Det er virkelig en must-read.

 • Klapper i mine små hænder over lidt bog-nørderi. Jeg arbejder på et bibliotek og vil derfor lige give et tip om hvad jeg sådan har set at folk godt kan lide når det kommer til chick lit,- udover de forfattere du allerede har nævnt. Der er en hel del der låner Jill Mansell og Danielle Steeles bøger – dog er sidstenævnte riiimelig klichéfyldt, efter bagsiden at dømme.

  Ang. krimier,har jeg heller ikke selv været imponeret, men jeg vil dog sige at Stieg Larssons triologi er ganske god – jeg har endnu ikke set filmene, men jeg slugte dem ret hurtigt.

  Når det kommer til det lidt mere seriøse, har Herbjørg Wassmo udgivet “Et glas mælk, tak” som (ifølge min kære farmor) er meget barsk, men også rigtig god.

  Hilsen Julie – denmiserable.blogspot.dk

 • Jeg er helt vild med Sarra Mannings “you don't have to say you love me”. Den handler om Neve, som før var meget overvægtig, men nu har tabt sig en del og fortsat vil tabe sig, fordi hendes gamle crush fra Oxford kommer hjem fra 3 år i udlandet. Hun har dog ingen erfaring med fyre (eller sex) og møder Max, som skal være hendes pancake kæreste indtil hendes crush kommer hjem. Jeg både grinte og græd, og begyndte straks at genlæse den, efter jeg havde læst sidste side.

 • Åh ja jeg er også SÅ meget imod at Darcy skal dø!! Come on det kan da skræmme enhver fan eller romantiker væk! Har du egentlig læst Shopaholic bøgerne. Synes jeg også er ganske underholdende de fleste af dem:-)

 • Spændende tips 🙂

  Mit bedste bud må klart være “Sh*it My Dad Says” af Justin Halpern – jeg grinte højlydt mange gange undervejs og jeg elsker når bøger får én til det 😀

  I den mere seriøse ende, så er “Into Thin Air” af Jon Krakauer VIRKELIG anbefalelsesværdig!

 • Fedt med inspiration, tak 🙂
  Sad lige og tænkte på, om du har læst 1Q84? Den er jo ikke på din liste, men jeg har kun hørt godt, som i VIRKELIG godt om den. Jeg har heller ikke selv læst den endnu.

 • Vi har godt nok mange sammenfaldende yndlingsbøger! Deraf må jeg udlede, at du har rasende god litteratursmag.
  Allergladest er jeg for Ellis, Austen og Auster. Jeg går dog ikke af vejen, for en krimi, er især vild med Nini Schulman, som vist ikke er så rasende kendt.

 • Hej Miriam
  Dejligt med sådan et indlæg her, jeg fik lige inspiration til lidt chick lidt at tage med på ferien 😀

 • Fin liste over chick lit (y). Helt enig ift. Lauren Weisberger: hendes værker er søde, tøsede og i et godt sprog, mens jeg ved sammenligning græmmes lidt over Sophie Kinsellas romaner… XD

 • Det har jeg! Den er god, og også rigtig god som ferielæsning – let at læse og ok som pageturner.

 • Jeg kan også kun anbefale den. Var smådepri i flere dage efter, at jeg havde kværnet den tredje bog, fordi det bare var så trist, at jeg ikke måtte få mere at vide om det hersens magiske univers. Kunne simpelthen ikke lægge det fra mig. På den gode måde.

 • Fjordor Dostojevskij's “Idioten”, er en bog jeg ikke ved hvordan man skal beskrive eller hvilken genre den er. 800 sider fænomenal litteratur. Nøgleordet er metafysik og på forsiden er skrevet >Bogen brænder sig ind i sindet<- hvilket er så sandt som sagt. En kæmpe anbefaling herfra

 • Åh Jebus, nærmest alt! Holder mig dog mestendels fra de tunge, politiske serier. De kan ikke binges uden man bliver snotforvirret! 😉

 • Jeg er som sagt ikke den store fan af Sophie Kinsella. Synes, det bliver en tand for pinligt, og jeg er ikke så meget til den slags humor.

 • Har du til gengæld læst den der handler om hendes søn der var maniodepressiv? Den er faktisk god.

 • Ok det havde jeg ikke lige set. Vil dog mene Bridget Jones i dén grad også er pinlig til tider;)

 • Tak for en super liste! Har lige læst 2 vanvittig gode bøger af Jojo Moyes (Mig før dig + Det sidste brev fra din elsker)… Det er i den grad god chick lit 🙂

 • Jeg er faldet for Sophie Kinsellas shop a holic serie, men da jeg fandt hendes andre bøger frem, var jeg sådan lidt “meh”. Jeg har det lidt ambivalent med hende som forfatter, men som sommerlæsning, er det nu meget rart.

 • Hvordan har du det med sådan noget ondt-i-maven socialrealisme? Hvis du har det OK med det, så vil jeg anbefale dig Jonas T. Bengtsons bøger. Så gode, hjerteknusende og klump-i-maven agtige.

 • Spændende tips!!
  Kan lige tilføje “Belle” og “Remember Me” af Lesley Pearse. Sjældent har jeg læst så gode bøger, men læs dem endelig på engelsk.

 • Discworld kan simpelthen ikke anbefales nok! Terry Pratchett skriver simpelthen fantastisk, hans sprog er genialt og serien er dejligt lang, så det er ikke så trist, når en bog slutter. Men husk for gudernes skyld at læse dem på engelsk! Det er i øvrigt en helt generel regel til fantasy, for af en eller anden grund har danske oversættere en idé om, at fantasy pr. definition er børnebøger, og det er jo en fed løgn.

  Af anden fantasy kan også anbefales David Eddings, især hans to serier om Sparhawk. De kan nu godt læses på dansk faktisk, de er nemlig oversat godt. Læste dem (på dansk) første gang da jeg var 9 år. Jeg var ikke ret gammel før jeg holdt op med at læse bøger skrevet til min aldersgruppe 😀

  Forgotten Realms-verdenen er der rigtigt mange gode bøger i også, det er ikke som sådan en serie men en verden (oprindeligt til D&D faktisk), som man så kan skrive bøger i. Fantasy for alle penge.

  Hvis ikke du har læst Vampire Diaries-bøgerne, så kan de kun anbefales. De er et par 1000 gange bedre end tv-serien, blandt andet er Stefan og Damon fra 1400-tallets Italien. Meget bedre.

  Hvis du kan lide historiske romaner, så er to af mine favoritter (ud over de allerede anbefalede Pillars of the Earth og World Without End) Legacy og Phantom af Susan Kay. Legacy handler om Elizabeth d I af England og Phantom skrev hun, fordi hun havde læst originalen (Phantom of the Opera) og gerne ville “vide”, hvad phantomet havde foretaget sig før han begyndte at lege spøgelse i operaen. Hvis det skal være lidt lettere (-ish, der er i hvert fald en del mere sex i) så er Philippa Gregorys bøger god underholdning.

  Der er mange, mange, mange flere bøger på min must read-liste, men nu er kommentaren vist blevet mere end rigeligt lang. Undskyld. Jeg er ikke god til at fatte mig i korthed xD

 • Ikke sådan lige med det samme, men så har du masser at vælge mellem og ammunition til de næste mange ferier 😀 Og det er altid godt at have et alternativ (ok, mange, igen undskyld, jeg kan bare så godt lide bøger), hvis den man går i gang med ikke er noget alligevel 😀

Der er lukket for kommentarer.