Kære kattedamer…

Jeg ved, I er derude. Vi bruger sammen bloggen som et lille fristed, hvor vi gerne må snakke frit og meget om vores bedårende pelsdyr. Well, mit bedårende pelsdyr har brug for jeres hjælp.

Da Frank i sommer var igennem den store dyrlægetur, blev han også vejet. 5,5 kilo – sund og rask og lidt rund om maven. Ikke meget rund, briter er bare en af de større racer. På det seneste er der så flere mennesker, der har kommenteret over for mig, at de synes, Franken ser lidt tynd ud. Og jeg har modvilligt måtte give dem ret, så i går kom han på vægten. Og oh ve, oh skræk. Mit stakkels hjerte. Han har tabt sig et helt kilo. Det er virkelig, virkelig meget for en kat. Alt for meget.

Så derfor har jeg nu brug for jeres bedste opfedningstips. Hans appetit fejler heldigvis intet, og han er generelt ved godt helbred, så jeg tænker, det i høj grad må skyldes hans alder. Da jeg fik ham for tre år siden, var han også underenæret, men det tog tiden sig hurtigt af. På nuværende tidspunkt er hans tørfoder specielt til seniorkatte, så det har jeg ikke tænkt mig at pille ved, men jeg tænker, at jeg skal til at oppe mit game på alt det andet. Er der noget bestemt vådfoder, I kan anbefale? Skal jeg måske gå efter noget killingefoder? Eller skal han have menneskemad? Råt kød og leverpostej? Der er sikkert nogle af jer, der har stået i en lignende situation, så jeg hører meget gerne jeres erfaringer.

Kattekrammer og på forhånd tak.

Kommentarer (33)

 • Jeg tænker killingefoder. Det blev vi anbefalet at give Stella, da hun havde været væk i tre uger og ikke var andet end skind og ben. Der skulle være mest næring i tørfoder, så du kunne evt. for en kort periode variere mellem senior- og killingefoder. Derudover kan du jo begynde at give ham kattemælk dagligt, hvis det er noget han gider. Mht. vådfoder tror jeg egentlig, at det er hip som hap, hvad du giver ham, men kittekat og whiskas laver nogle gode portionsposer med sovs.
  Menneskemad tror jeg, du skal passe på med -i hvert fald skal du passe på med salt o.l.

 • Der findes noget vådfoder fra Hill's der kun kan købes hos dyrlægen, og som hedder noget med “A/D”. Det er ekstra kalorierigt, og har flere gange hjulpet når jeg har skulle opfede en kat. Det er desværre bare ret pricey..

 • Killingfoder, men med hans seniorfoder, da der ikke er alle de mineraler i killingfoder en voksenkat skal ha.
  Så blev jeg anbefalet af dyrlægen til Den gavne kat, da hun også var for tynd;
  Torskerogn, kogte ærter og creme fraiche rørt sammen, det hjælper også, hvis han har problemer med maven, men det skal kun være et supplement, ikke hovedfoder

 • Vi er ret glade for Olivers (olivers.dk).Men for alt i verden, køb ikke det der supermarkedsvådfoder, vel. Fuldt af sukker, korn, overflødig farve osv. så kattene ikke optager specielt meget af maden, men meget af det kommer med ud igen.

 • killingefoder er okay for en periode på nogen uger, men derudover har dyrlæger ofte noget ekstra nærende til katte som er svækkede, jeg tror dog ikke at Frank ryger i den kategori. Ellers er et outdoor foder måske en løsning?

 • Der er umiddelbart tre ting der popper op i mit hoved : ormekur, mundstatus eller forhøjet stofskifte (det kan tjekkes via en blodprøve)

 • Hvad med at lure på barf?
  Der laves dåsemad og der er også tørfoder varianter, du undgår korn osv.
  Når du ikke vil pille ved tørfoderet, så kan det være vådfoderet vil være et hit, mine to katte elsker begge dele.

 • Ved ikke lige, hvor min kommentar blev af på din væg? Havde skrevet en halvlang besked til dig. Essensen var, at jeg ville tage ham forbi dyrlægen og få tjekket blodprøver, måske især for at få tjekket nyretal. Vil undlade at skrive mere, hvis det var, fordi du af en eller anden grund fandt min besked stødende (jeg ved dog ikke, hvad der skulle være stødende i den?), at min besked ikke er her mere… Jeg prøvede bare at give dig mine erfaringer med på vejen. Håber det bedste for Frank.

 • vi giver vores senior kat godbidder og laks 🙂 godbidder fra føtex med to kalorier i hver og så røget laks (forkælet lille dame jeg har mig)
  som den gode kattemor du er, regner jeg med det er hills eller royal canin du bruger, og her kan du sagtens supplere med vådfoder til seniorer ved siden af. bare som en lækker godnat bid. – du bliver selvfølgelig ved med at give den samme mængde tørt.
  og som anonym siger – tjek hans tænder – der er mange som får for meget tandsten så det gør ondt at spise. og ellers så har de gamle katte bare mindre appetit.

 • Det er bare noget lettere at lokke vådfoder i ham. Han synes, tørfoder er røvsygt! Kattemælk får han allerede regelmæssigt. Han får generelt ikke tilberedt mad, men han får lidt råt kød ind imellem. Tænker, det jo egentlig er kattens fortidige madkilde, så måske det var noget?

 • Temmelig pricy! Men det er heldigvis heller ikke akut – håber lidt på at finde en vedvarende løsning, der ikke koster mig en mindre formue!

 • Jeg tager aldrig hans tørfoder fra ham, jeg tænker udelukkende supplerende mad. Hans mave er ikke så god til mælkeprodukter, men vil bestemt overveje torskerogn. Han er generelt ret vild med fisk. 🙂

 • Han får kvalitetsfuldfoder som primær energikilde – alt udover det er bare slik. Og jo, der får han skam også både godbidder, vådfoder og paté. Men nu vil jeg som sagt netop gerne finde noget “slik” med lidt mere gods i. 🙂

 • Svækket er han bestemt ikke! Han opfører sig helt normalt, hvorfor det også tog lidt tid at opdage for mig – man lægger jo ikke mærke til en vægtforskel sådan fra dag til dag.

 • Har selv overvejet, om det kunne være orm, men jeg har tjekket opkast og afføring temmelig grundigt, og der er absolut intet tegn på noget. Han fik fjernet tandsten i sommer, og munden er fin, så det er heller ikke det. Stofskifte kunne være en mulighed – det lyder under alle omstændigheder, som om et smut til dyrlægen ikke ville være en dum idé.

 • Du havde skrevet to beskeder, men selv slettet dem begge to, så jeg har intet læst eller slettet. 🙂 (Jeg slettede bare den bemærkning, hvor der stod, at du havde slettet dem.) Men ja, jeg tror også, jeg læner imod at tage ham til dyrlægen. Jeg overvejer også, om det kunne være en parasit af en art, der stjæler næringen fra ham, fordi han som sagt har fin appetit og spiser som han plejer.

 • Han har aldrig været grovæder, så han har altid fri adgang til fuld madskål. Tænderne er som sagt længere oppe fine, og han får allerede vådfoder. Jeg var mere ude efter at finde noget vådfoder med lidt ekstra næring, så han kunne tage lidt på igen. 🙂

 • Der findes katteversioner, jeg bruger dog en tørfodervariant og så dåsemad som lidt lækkert nogle gange om ugen.
  Jeg har en snart 13årig ældre dame som ikke er så hooked på nye ting men hun kan lide det og min 2årige han er altædende og elsker det.
  Decideret barf på hundemåden har jeg ikke prøvet, det er nogen af os vist ikke helt klar til 😉

 • Som Christina skriver; forbi dyrlægen med ham og få tjekket nyrerne. Min søde, smukke, 12 år gamle kat tabte sig også sådan lidt snigende, jeg var desværre for sent ude og hun endte med at blive meget, meget nyresyg og er desværre ikke mere. Pas på med at eksperimentere med alt muligt mad, for er det nyrerne det er galt med, er det meget specifikt hvad han må spise fremefter. Jeg håber ikke det skræmmer dig alt for meget med min triste historie, jeg vil jo kun Franken det bedste :))

 • Jeg ville helt sikkert tage et smut forbi dyrlægen, da forhøjet stofskifte er en ret almindelig lidelse ved ældre katte, og det kan behandles, enten via medicin eller kirurgisk. Som nogle af de andre også nævner, ville jeg vente med at ændre hans kost, da det kan være en yderligere belastning for hele hans system.

 • Jeg havde kun slettet den ene, så det lyder sært. Men blogger har en tendens til at fucke op jævnligt på sære måder, så det skulle ikke undre mig. Men skriver gerne igen, hvis du kan bruge det til noget. Jeg synes, det er en god ide at runde dyrlægen. Vi har lige været igennem et helvedes forløb med vores elskede kattedreng, som endte med at dø af nyresvigt, så vi ved, hvor vigtigt det er, at det bliver opdaget i tide. Mange ældre katte lider af kronisk nyresvigt/har nedsat nyrefunktion, og man kan have dem noget tid, hvis man sørger for at fodre og behandle i tide (vores er en lang historie med dårlige dyrlæger, der tog dårlige beslutninger, så vi endte med at miste ham 🙁 ).

  Nyresyge katte taber sig ofte, og jeg synes, det lyder vildt, at han har tabt sig et helt kilo. Det behøver ikke være nyrerne, det kan være så meget andet, f.eks. måske parasitter, som du selv skriver. Nu har han jo været ude i sommers. Og som en anden skriver måske også stofskiftet. Men det er en god ide at få en dyrlæge ind over, synes jeg. Blod- og afføringsprøver kan måske give nogle svar. Eller i hvert fald udelukke ting.

  Mht. maden er det nok bedst at fortsætte det, du giver ham nu, til årsagen er klarlagt. Så kan man overveje at skifte eller tilføre ting til hans kost, når man ved, hvor man står. Menneskemad skal man generelt holde sig fra at fodre katte med (lidt råt kød kan de fleste godt tåle en gang imellem – dog ikke nyrekatte, hvilket også er en god grund til ikke at skifte, før du kender årsagen, for nyrekatte tåler ikke protein særlig godt, da de ikke kan nedbryde det). Menneskemad indeholder f.eks. en del salt eller andre ting, som kattene har svært ved at nedbryde, og som kan sætte sig som blæresten. Når en kat først har haft det, kan det være noget, der bliver ved med at komme tilbage igen og igen, selvom man ikke længere fodrer med dårlig mad (taler af erfaring; vi overtog en kat på 7 år, der havde levet af whiskas og menneskemad f.eks. leverpostej, hvor hun kom fra, og hun havde tilbagevendende problemer, selvom hun fik den rigtige kost hos os. Hun endte med at skulle være 100% på foder, der nedbryder blæresten resten af sit liv).

  Håber, dyrlægen kan klarlægge årsagen, så du ved, hvad der kan gøres for ham.

 • No! Ingen Whiskas, Miriam! Jeg havde Joey ved Dr. Dyr i går, fordi han havde frygteligt svært ved at tisse og meget ondt samtidigt, hvilket var forårsaget af blærebetændelse og blæresten (MAP-krystaller) og dyrlægen sagde, at det UDEN TVIVL var Whiskas, som var en medvirkende årsag til udviklingen af sygdommen, på trods af at han kun får det en gang i mellem som slik, og ellers får Royal Canin til daglig. Det kostede lige 1350 kr. og en syg kat at “forkæle” med Whiskas 🙁 Der er for højt indhold af Magnesium og Phosphor i de billige fodertyper, derfor MAP-krystallerne.. Katte skal have kattemad og evt. råt kød engang i mellem – så har jeg lært det 🙂
  Joey vejer 5,6 kg., og er ikke en vildt stor kat, så håber du finder ud af, hvad der er galt med Frank, for han er da for skøn at se på ellers 🙂 Jeg stemmer også på en tur til dyrlæge, når du har mulighed for det – god bedring 🙂

 • Håber du finder en løsning – jeg har dog ikke rigtigt gode råd, desværre!
  Til gengæld har jeg et spørgsmål; For hvad hedder du på Instagram, så man kan følge dig og Frank? 🙂

 • Som et par af de andre skriver, ville jeg også først og fremmest få tjekket nyrerne. Jeg har også været ude i sådan noget med min “forhenværende” kat, og det var bestemt ikke rart. Så af sted med jer! 🙂

Der er lukket for kommentarer.