I den bedste sags tjeneste

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GIZ5NyJyXgA]

Advarsel: Meget barske billeder.

Engang snakkede jeg lidt om bloggermagt og prøvede at vinde et køkken til min mor. Det lykkedes næsten, så da jeg blev gjort opmærksom på et projekt, der ligger mig utroligt meget på hjerte, var jeg ikke i tvivl om, at det var tid til at skrive et af de mere alvorlige indlæg herinde.

Jeg elsker dyr. Det har jeg aldrig lagt skjul på. Jeg kan faktisk væsentligt bedre lide dyr end mennesker. Mennesker er generelt nogle røve. Jeg har snakket en del herinde om, at jeg holdt op med at købe neglelak (og nu også alle andre skønhedsprodukter), der tester på dyr. Jeg har ikke fortrudt det et sekund, og efter at være kommet ind i vanen er det ingenlunde et problem. Der er rigeligt med mærker, både dyre og billige, der er dyrevenlige.

For nyligt blev det ulovligt at sælge dyretestet makeup i EU. Hvilket naturligvis er fremskridt, men jeg er nødt til lige at knytte en kommentar til den lov: Er man tilhænger af at købe dyrevenlige produkter, betyder det ikke, at mærker som L’Oréal eller MAC (sorry!) nu kan købes med god samvittighed. De tester stadig lystigt videre, bare uden for Europa.

Anyway, det, indlægget egentlig skulle handle om, er det, videoen ovenfor på ubehageligste vis demonstrerer: Test på dyr er brutale. Ulækre. Uudholdelige. Især i dag, hvor vi har teknologien til at undgå det. Hvor test på dyr rent faktisk kan forsinke en proces (fx søgen efter en vaccine), fordi dyr ikke reagerer på samme måde som mennesker.

Jeg ved, at mange af jer derude er fælles dyrevenner. Kattedamer og hundemødre. Hestepiger og landmandsdøtre. Der er pt et initiativ i gang, hvis formål det er at gøre også videnskabelige dyreforsøg ulovlige i EU. Et tiltag jeg hjertens gerne ser indført. Hvis I som jeg kan mærke en stikken i hjertet og en tåre i øjet ved tanken om den konstante mishandling af sagesløse dyr i videnskabens navn, så synes jeg, I skal skrive under her. Vi nærmer os hastigt en million underskrifter. Forhåbentlig er det nok.

I kan også læse mere på initiativets hjemmeside og/eller melde jer som deltagende i det virtuelle event på Facebook, så I nemt kan invitere jeres venner til at joine den gode sag.

Nu vil jeg give Frank en krammer, fordi han ligger på min sofa og snorker og ikke sidder rædselsslagen i et bur og venter på at blive mishandlet.

Kommentarer (25)

 • Den video har jeg ikke lyst til at se.
  Har allerede tåre i øjnene bare af at se den abe der.
  Og det billede er printet fast i hoved på mig.
  Jeg undgår makeup, skønhedsprodukter osv. som er testet på dyr.
  Det kan godt være, at nogen af de produkter jeg bruger er testet på dyr, men så ved jeg det ikke.
  Men de gange jeg har fundet ud af, at det makeup eller creme jeg brugte, var testet på dyr, så røg det ud lige med det samme!
  Det skal jeg nemlig ikke bruge noget af.

  Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg faktisk også bedre lide dyr end mennesker, men jeg siger det ikke så ofte, fordi jeg føler, at andre synes, det er underligt. Men det er rart at høre fra et andet menneske af, at jeg ikke er alene om det.

  Jeg går straks ind og skriver under.

  http://www.dyreglad-pige.blogspot.com

 • jeg kan ikke se den film ellers vil jeg græde … nu må vi mennesker tag os sammen og behandl de dyr pænt .. alt andet er føj skriver under om lidt

 • TAK fordi du gør opmærksom på det. Jeg har i så lang tid forsøgt at forklare at testning på dyr er fuldstændigt overflødigt fordi ting alligevel skal testes på mennesker bagefter, fordi dyr ikke reagerer på samme måde som mennesker.

  Til alle de kattedamer og hundemødre der læser med, så skal I vide, at det er det samme med foderet til jeres dyr. F.eks. bliver Eukanuba-foder til hunde testet på hunde, hvilket betyder at de får puttet alt muligt lort ind i kroppen i de små bure de bor i de laboratorier de bor i. Hvor de i øvrigt får kappet stemmebåndet så de ikke kan gø, da det er til irritation for forskerne.

  Det kan ALDRIG retfærdiggøres at teste på dyr længere med de metoder vi har i dag. I de fleste tilfælde bliver det kun gjort for at trække forsøgene ud så forskerne kan få støtte i længere tid. Det er SÅ sørgeligt!

 • Jeg er ikke imod dyreforsøg. Jeg er imod unødige dyreforsøg og lemfældige retningslinier.

  Jeg arbejder i medicinalbranchen (og er jo derfor korrupt, ond og alt det der!), og jeg bliver så TRÆT af disse temmelig ensidige kampagner mod dyreforsøg. På overfladen ser det meget seriøst ud, men det er en lang propaganda. Og så forholder den sig ikke praktisk til tingene. Vi må ikke teste på dyr, for det er synd. Vi må ikke udsætte mennesker for farlige lægemidler, som ikke er gennemtestede. Men hvordan skal vi undersøge farligheden? Jeg kan afsløre, at teknologien til at undgå dyreforsøg for store dele IKKE findes. Der eksisterer ikke cellemodeller for alt, som på magisk vis kan eliminere alle dyreforsøg. Og det forholder kampagnen sig ikke til. Overhovedet. Og der er 1000 andre småting, som efter min bedste overbevisning er propagandistiske og unuancerede. Hertil skal lægges en række faktuelle fejl, uden at jeg overhovedet kan kalde mig selv ekspert på området.

  Kan vi gøre mere for at fremme udviklingen af ikke-dyre modeller til vurdering af toksikologiske profiler? Ja! Kan vi arbejde med myndighederne om at de krav, der stilles for at få produkter godkendt, ændres? Ja! Kan vi være bedre til at offentliggøre resultater af dyreforsøg, så de samme tests ikke gentages? Ja! I forvejen er de etiske krav, der stilles til dyreforsøg høje og skrappe, og ingen er interesserede i at dyrene skal lide overlast. Jeg har læst den danske forsøgsdyrslov, og den er meget skrap.

  Du har taget et aktivt valg om at undgå kosmetiske produkter, der ikke er testet på dyr. Det respekterer jeg. Men ville du gøre det samme med lægemidler? Ville du sige nej tak til behandling for en alvorlig sygdom velvidende, at produktet havde masser af rottelig i lasten?

  Dyreforsøg er ikke rart, men uundgåeligt. Og billederne er ubehagelige, men også temmelig propagandistisk sammenklippet med hurtige klip, så man reelt ikke ser, hvad der foregår. (Uden ellers at drage paralleller, kunne jeg sikkert klippe en rigtig grum video sammen fra en hundesalon eller af Frank i bad).

  Så nej, jeg skriver ikke under, men har fuld respekt for din holdning. Prøver blot at få lidt flere nuancer i debatten.

 • Jeg har fået skrevet under(: Gjorde jeg lige efter jeg udgav den kommentar.

  Men nu når du skrev, at du går op i produkter, der ikke er testet på dyr, så vil jeg bare fortælle, at Shop Cici har en give away kørende, som jeg står for, hvor man kan vinde 5 af deres neglelakker.
  Og deres makeup er ikke testet på dyr(:
  Ville bare nævne konkurrencen, da jeg ved, du godt kan lide neglelakker(:

  http://shopcici.blogspot.dk/2013/10/vores-frste-give-away.html

 • Jeg vil ikke se filmen, men behøver ikke at blive overbevist om at skrive under (jeg skrev hunde i stedet for under…). Jeg vil til enhver tid støtte op om dette, det er så modbydeligt – så jeg har smidt navn på listen. Fedt at du deler det.

 • Nu tog vi den jo lige i meget pæn tone over Facebook, men jeg vil gerne svare dig her alligevel.

  Jeg vil ikke lade, som om jeg har mere forstand på medicinalbranchen end dig, for det har jeg stensikkert ikke, men jeg er nu alligevel temmelig låst fast i min holdning. Hvis det blev gjort ulovligt at teste på dyr, ville der nødvendigvis blive gjort en større indsats for at finde andre måder at teste på. Det er det, der er målet.

  Mht til om jeg ville sige nej til medicin, der er testet på dyr. Jeg vil gerne sige nej, men realiteten er nok desværre en anden. Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg ikke synes, der findes nogen former for behov for medicin, der retfærdiggør at tage dyretest i brug. Og det inkluderer potentielle midler mod kræft og AIDS. Det er en meget radikal holdning, det ved jeg, men tortur er ikke ok i min bog, og i endnu mindre grad hos dyr end hos mennesker. Mennesker forstår i det mindste, hvad der sker og hvorfor.

  Med hensyn til, at videoen er propaganda: Naturligvis. Det er jo det, der rammer. Og ja, du kunne sikkert klippe masser af dramatiske videoer sammen af ikke-dramatiske ting, men realiteten er jo, at dyretest pr definition er modbydeligt. Dyr, der lever hele deres liv i isolation uden social kontakt eller mulighed for at komme udenfor, fordi intet må forstyrre forsøgets resultat. Selv hvis man ser bort fra tvangsfodringer, og -indsprøjtninger, forgiftninger, operationer og hvad ved jeg, så er det ikke et værdigt dyreliv. Et Frank-bad er en midlertidig tilstand. Et forsøgsdyr skal leve hele sit liv på den måde.

  Jeg kan sagtens respektere, at du synes, menneskeliv er det værd. Jeg er bare ikke enig. 😉

 • Det er sært, for jeg har egentlig ikke noget imod, at vi slår dyr ihjel for at spise dem, så længe de har haft et dejligt liv, og deres død er hurtig og smertefri. Men jeg overvejer seriøst at droppe mælkeprodukter, efter Kristina (længere oppe) fortalte mig, at man holder køer konstant gravide for at få mælk. Det er jo brutalt! Jeg skal pinligt indrømme, at jeg troede, det fungerede ligesom med høns: At de havde mælk/lagde æg uanset, om der var en tyr/hane involveret.

 • Nej, enige bliver vi nok ikke. Og det er jo også interessant, for så ville der ikke være noget at diskutere.

  Synes det er vældig interessant, at du gerne vil opdrætte dyr for at slå ihjel og spise (hvis de har et godt liv og en nådig død), men ikke accepterer dyreforsøg overhovedet. Hvad med de dyreforsøg, hvor dyrene har et godt liv og en nådig død? Dem findes der, uden at have konkret bevis for det, flere af, end dem, der lider! Husk på, at et stresset forsøgsdyr ikke er et særlig godt forsøgsdyr. Det virker som om du har en forestilling om, at alle, der laver dyreforsøg er onde mennesker, der bare vil pine dyrene mest muligt, og ikke har en eneste tanke om etik. Sådan forholder det sig altså ikke. Læs den danske forsøgsdyrslov.

  I min verden er opdræt af dyr til mad (som er for din egen fornøjelses skyld, kød KAN man godt undvære) mere inhumant end at bruge dem til forsøg, der kan rede menneskeliv.

 • Jeg tror ikke på, at der findes dyreforsøg, hvor dyrene har et godt liv, det er hele mit issue. Jeg har aldrig set et dyreforsøg, hvor en hund fx får stimuleret sit sociale behov og lov til at knytte sig til en ejer. Hvor de får lov til at opføre sig, som hunde gør.

  Jeg er helt med på, at der findes etiske forskere. Jeg synes bare ikke, deres etik er “stram” nok. At forsøge at sørge for, at et dyr har det så godt som muligt, er ikke ensbetydende med, at dyret rent faktisk har det godt.

  Man kan godt undvære kød, ja, men det er som udgangspunkt ikke sundt. (En helt anden diskussion, dog). I min verden er det naturligt, at mennesker spiser dyr. Det er ikke naturligt at teste på dem.

  Jeg er helt med på, at der er huller og usammenhænge i min holdning, men den er også hundrede procent følelsesbaseret, det indrømmer jeg gerne, så mange gange er det faktisk lidt svært at forklare, hvorfor jeg har det, som jeg har det. 😉

Der er lukket for kommentarer.