Den store tarteletdebat

I går lavede jeg tarteletter. Og postede et billede deraf på instagram (@miriampoulsen). På mine tarteletter var fyret en gang agurk, og før jeg vidste af det, var der gang i en all-out tarteletdebat.

Here’s the thing: Jeg elsker tarteletter. Elsker, elsker, elsker! Og lige så længe jeg kan huske, har tarteletter været pyntet med en skive agurk. Præcis som på ovenstående billede. Gastronomisk kunst á la den danske proletar. Alle tarteletter, jeg nogensinde har fået, til alle events, jeg nogensinde har været til har set sådan ud. Cirka. Sådan er det, og sådan skal det være.

Eller det troede jeg i hvert fald. For det viste sig, at virkelig mange mennesker syntes, at den agurk skulle af, og det kunne kun gå for langsomt! Jeg udviklede en teori om, at det måske var en jysk ting, det der med agurken, men den var der hurtigt nogle jyder, der fik afkræftet. Heller ikke teorien om en østjysk tradition holdt i længden.

På det her tidspunkt begyndte jeg at få lidt ondt i hjertet. Ser I, og det her kommer til at lyde virkelig fjollet, jeg er super øm omkring alt, der bare er den mindste smule relateret til min barndom. Og tarteletter repræsenterer mormor og familietamtam og lille Miriam, 6 år, for fuld skrue, så alle bemærkningerne om, at “mine” tarteletter var forkerte, begyndte at ramme min traditionsglæde. Det ville være lidt ligesom, hvis jeg fandt ud af, at resten af landet fejrede jul om morgenen den 25. december, og alle mine elskede juletraditioner var forkerte. I kid you not. Jeg er seriøs omkring det. Det er helt fucked.

Anyway. Én lille skive agurk skal selvfølgelig ikke skille os ad, og jeg bibeholder naturligvis stædigt min traditionsrige tarteletpynt, men hvis I er agurk-modstandere, så lad mig alligevel lige afslutte med dette tip: Prøv det! Selvom det bare er en pynteskive, så synes gastronomen i mig, at det gør en enorm forskel for retten. Tarteletter er generelt fede, cremede og varme, hvor agurken giver et pift af noget frisk, køligt og crunchy, der giver en meget mere balanceret ret… Mormor er altså ikke helt dum i et køkken.

Det var et virkelig sært indlæg. Sådan virkelig, virkelig. Jeg har ikke sovet i et døgn, lad mig være i fred…

Kommentarer (20)

 • Haha, hvor er du sjov! Jeg havde præcis samme diskusion for et par dage siden, hvor jeg lavede tartelletter til min kæreste.. Og hos min mormor skulle der altså BÅDE en agurke-rytter og en tomatbåd på(!), hvilket min kæreste syntes var det mest kiksede i verden.. Det er det måske også, men det er nu engang sådan en tartellet ser ud i min verden! 😉

  /Anne

 • Agurk er altid lækkert. Og selvom jeg er mere til agurk-eller-ej-i-sushi-debatten, så er dit indlæg super underholdende her fra morgenstunden! 🙂
  Kh Emma

 • Jeg går med dig. En vredet agurkeskive topper tarteletten. Det er lidt det samme, som når nogen dør, hvis der ikke er ansjos og kapers på wienerschnitzlen.

 • Det at du elsker tarteletter er nok til mig – så kan du smække hvad som helst på og i dem, bare du kan lide dem! (Der findes åbenbart folk der hader tarteletter, det er de mennesker jeg ikke gider tale med :p)

 • Hepper også på agurk OG en skive tomat som pynt (men er også fra Jylland;-))

  Forresten bliver din blog bare bedre og bedre, Miriam!

  Mvh Anne Mette

 • Hmm jeg tror bare, at tarteletter generelt er meget jysk/provins ting? I mean, de er da lækre, men jeg har aldrig fået en eller fået det serveret hos nogle af mine venner eller familie i hovedstaden – KUN hos min familie i Jylland? Kunne der være noget om det?

 • HAHAHA!”Gastronomisk kunst á la den danske proletar”! Oh my – det er godt skrevet! Spot on! Jeg er egentlig lidt ligeglad med tarteletpynt, men jeg synes nu godt agurken må trumfe:)

 • Tarteletter smager lige godt, om der så er agurk på eller ej, hvis det er et problem, kan man vel bare pille den af? Jeg har prøvet begge dele og er sådan set ligeglad med, om der er det ene eller det andet på – det er stadigvæk tarteletter, og det er lækkert! 🙂

 • Tarteletter er meeeeega proletar, så det er der helt sikkert noget om! De ryger i samme kategori som mørbradgryde og alting syltet. Men det smager bragende godt, så lige i det tilfælde har jeg intet imod at lægge snobberiet på hylden! 😉

 • Jeg får dem altid med agurk hos min bedstemor, men når vi laver dem herhjemme kommer der ikke noget ovenpå. Agurk på toppen er noget jeg altid har forbundet med bedstes mad – og bedstes mad er altså den bedste!

 • Faldt lige over dette gamle men super hyggelige indlæg.
  This is why I love you! Du er simpelthen så hyggelig og rar og ligefrem.
  Din blog er yndlingsbloggen altid <3

Der er lukket for kommentarer.