Når humor går over grænsen.

Det her bliver et langt indlæg. Og der er en chance for, at det giver mig en plads på Bitterfissen Bethanys dødsliste, men det er okay. Det er vigtigere for mig lige at få råbt højt om noget, der ifølge mit moralkodeks overhovedet ikke er i orden.

Jeg anser ikke mig selv for værende sart. (Og det håber jeg heller ikke, I gør.) Faktisk er der meget få ting, der kan få mit pis i kog. Selv de mest hardcore provokationskomikere med billige jokes om alt fra voldtægt til terroristangreb får som regel ikke andet end et suk med på vejen.

Og så er der Bitterfissen Bethany. I kender hende sikkert. Hun er bedre end alle os andre, hun er vred, og hun er måske den mest negative, fiktive person, der findes. (Vi snakker værre end Professor Snape og Ninka Ninus fra Peter Plys. Tilsammen.) Jeg læser hende ikke, for hun gør mig helt ærligt i bragende dårligt humør. Og så fik jeg alligevel i går ad omveje forvildet mig ind på hendes Facebook-side. Hvor jeg faldt over ovenstående status. Jeg blev så vred, at det nærmest tog pusten fra mig.

Baggrunden er som følger: BB elsker at svine alt og alle. Som regel går det ud over se-på-mig-kendisser á la Mascha Vang. Før i tiden har Birthe og hendes populære madblog “Newyorkerbyheart” været et populært mål. Birthes blog er uskyldigheden selv, men samtidig personlig og ærlig. Birthe har mildest talt ikke haft et nemt liv, men har kæmpet sig til en tilfredsstillende tilværelse med kattemis, kæreste og blog. Sidstnævnte har endda givet hende muligheden for at udgive en kogebog. Hendes store drøm.
Og så får hun konstateret kræft. Livmoderhalskræft i 4. stadie. Det vil sige, det bliver ikke værre. Til at starte med får hun 10% overlevelseschance, og siden er det kun gået ned ad bakke. Hun betragtes nu som værende terminal patient, og har sandsynligvis under et år tilbage at leve i.
Birthe bruger sin blog som kartharsis. Den er blevet til en slags dagbog, hvor hun fortæller og reflekterer. Det er barsk læsning, men det er også stort og modigt.

Og så kommer den her bemærkning fra BB flyvende. Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg nogensinde har oplevet en lavere punchline. At kalde en døende kvinde for opmærksomhedskrævende. Hvis Birthe skulle få lyst til at danse nøgen rundt i Storkespringvandet for opmærksomhed, så ville jeg sætte mig klappende ned foran som støtte… Fordi hun har begrænset tid til at gøre det i, er alt tilladt, og alt må foregå efter hendes hoved. Det er kun retfærdigt og almen sund fornuft.

Jeg har ikke orket at læse alle kommentarerne til statussen igennem, for BBs måde at argumentere på er klassisk politiker-style: Hun synker ned på det laveste din-mor-er-en-luder-niveau, mens hun lader som om hun er hævet over alle andres pointer og argumenter og befinder sig på en modent og evigt sandhedssigende stadie. Det er udmattende bare at læse om folk, der forsøger at fortælle hende, at hun er gået over stregen. Selv adskillige ellers trofaste læsere siger stop ved denne kommentar.

Det mest interessante er, når personen bag BB, Jeanett Something-or-other, bliver blandet ind i billedet. Straks bliver der stejlet fra alle sider, og de argumenterende får smidt i hovedet, at BB er sin egen person, og man ikke kan klandre Jeanett for hendes udtalelser. Og det er jo noget fis. For som dukkefører er det nemlig lige præcis Jeanett, der bestemmer, hvad BB siger og mener, og der er absolut intet formål med denne specifikke udtalelse andet end at provokere. Jeanett burde som menneske have hevet BB i armen lige her og besluttet, at det var en kommentar, der skulle være blevet inde i hovedet. Jeg mindes, at BB argumenterer for, at hun bare siger det, “alle” tænker. Jeg tror personligt, at hvis Jeanett/BB inderligt mener, det er sådan, situationen er, så bør hun omgås nogle andre “alle”. For det er da sørgeligt, hvis det er sådan, verdenssituationen ser ud.

Det specifikke problem her er, at provokationen ikke rammer noget abstrakt ude i verden, som man ikke skal forholde sig til. Eller en gruppe mennesker, hvoraf halvdelen aldrig vil blive oplyst om situationen. Den rammer én enkelt person, som lige nu er afsindigt svag i både sjæl og sind og som på ingen måde har fortjent så modbydelig en kommentar. Birthe har lige været igennem en ordentlig gang kemo og har de sidste par indlæg beskrevet, hvor svækket, hun er, hvordan bare det at blive flyttet til et andet værelse kan være en stressende og ubehagelig oplevelse, som starter et tudeanfald af dimensioner. Det, kan jeg kun skrive under på, er sandt. Jeg oplever det samme, når jeg er svagest i min sygdom.

Kan I ikke lige se det for jer: Birthe er indlagt for måske 10. gang den sidste måned. Har lige haft en gang kemo igennem kroppen. Brækker sig uden stop. Har lige haft en samtale med præsten om, hvordan hendes begravelse skal foregå. Så tænder hun computeren og får smidt i hovedet, at det kan godt ske, hun er ved at dø, men nu kan hun da i det mindste bade i alt den opmærksomhed, hun orker…

Det er ikke bare at hælde sat i Birthes sår, sy det sammen og stille sig op og danse på det, det er at pisse på alle de mennesker i Birthes liv, der elsker og støtter hende. Det er at pisse på alle folk, der nogensinde har haft kræft eller har været pårørende til en med kræft. Det er den her type fuldstændigt absurde argumentation: Person 1: “Jeg har fået konstateret kræft.” Person 2: “Nåh, det var da træls… Men i det mindste kan du se frem til en masse opmærksomhed.”

Jeg vil ikke gøre et forsøg på at tale Jeanett til fornuft. For det er Jeanett, der ligger til grund for udtalelsen, ingen tvivl om det. Det er både fejt og barnligt at give en fiktiv person skylden for ens handlinger, og gennem BB kan hun føle sig overlegen og hævet over andre menneskers liv. Men jeg håber, hun er typen, der argumenterer kontinuerligt højere og grimmere for at overdøve den dårlige samvittighed, der tårner sig op omkring hende ved tanke om den massive kritik, det her har medført. Og jeg håber, hun sidder tilbage med en rigtig grim smag i munden. For det fortjener hun.

Kommentarer (23)

 • jeg kender kun de 2 damer gennem deres blogge, men har ikke læst deres indlæg meget længe … BB er blevet kedelig det er der ikke noget nyt i mere.
  NEWYORKERBYHEART er blevet meget personlig med sin sygdom og da jeg ikke kender damen og har så mange andre kriser i mit liv ..så kan jeg ikke rumme andre sygdom … ytringsfriheden i Danmark er en dejlig ting, alle kan skrive og talte og råbe stort set hvad de ønsker, men her kommer så det andet ind ytringsfriheden går også den anden vej, for hvad du råber ud, kan komme tilbage, som en kanon .. det føles ikke rart at blive svaret igen, men udstiller man sit liv kan man ikke forvente, at kun få roser tilbage, her tænker jeg, om det er usmageligt at udstille sit liv/død ! det vælger man jo selv og jeg kan så vælge at ikke læse med .. BB kan skrive hvad hun vil og andre kan finde det usmageligt, men for dem begge gælder ytringsfrihed … jeg er ikke fan hos nogle af dem, så jeg føler mig ikke ramt, det gør du og du har som alle andre ret til at ytre/skrive dit 🙂

 • Jeg er enig med Helle her. Jeg har aldrig brudt mig om NYBH da hun altid har udstillet sin liv på en måde jeg synes er for meget og der har været så meget “pjat” med hende før hun fik kraft (ved ikke hvordan jeg skal forklare det, men hun har bla. hidset sig op over en “stjålet opskrift” som en eller anden havde taget fra hende og sendt ind til en konkurrence. Men det var altså heller ikke NYbHs opskrift!). Ergo havde jeg ikke læst hendes blog længe. Jeg var lige inde og kigge da hun havde fået kræft, men stoppede hurtigt. Det var simpelthen alt for personligt for mig. Jeg synes selvfølgelig det er FRYGTELIGT for hende, og håber inderligt for hende at hun kommer nogenlunde okay igennem det. Jeg kan da også godt forstå at hun føler for at dele det, og det er også okay, men jeg er måske en lille bitte smule enig med BB i at det virker som om hun elsker opmærksomheden. Det er selvfølgelig også okay, og det er jo heller ikke sikkert det er sådan det er, men sådan ser jeg på det. Og så fordi at før NYBH fik kræft, så synes jeg hun var meget “se-mig-agtig”: Og som BB også skriver så er det da tragisk at man skal være på dødens rand for at blive så populær som hun vist pludseligt er blevet.

  Du har dog ret i, at meget at BB's status var lav, men som Helle også skriver så har vi ytringsfrihed i Danmark. Man bør selvfølgelig tænke sig om, men det er BB jo ikke kendt for at gøre. Hun er i sin fulde ret til at skrive den status, ligesom du har skrevet dette indlæg.

 • Det gik lige lidt hurtigt 🙂
  * “se-mig-agtig”.
  * Du har dog ret i, at meget af BB's status var lav, men som Helle også skriver så har vi ytringsfrihed i Danmark. Man bør selvfølgelig tænke sig om, men det er BB jo ikke kendt for at gøre. Hun er i sin fulde ret til at skrive den status, ligesom du er i din fulde ret til at skrive dette – og andre indlæg – der måske støder folk 🙂

 • Jeg kan ikke sætte mig ind i, hvorfor det skulle være usmageligt at udstille sin sygdom. Hvis det er noget, der hjælper hende, så synes jeg, hun skal skrive så detaljeret som overhovedet muligt. Jeg synes ikke, det er anderledes, end når Mi Confesion skriver sig igennem sin hjertesorg.

  Hvad angår ytringsfriheden, så synes jeg, det er et alt for nemt kort at spille. Bare fordi man kan skrive alt, betyder det ikke, at man skal gøre det. Det er tilladt lige at have en smule empati for sine medmennesker.

 • Jeg giver dig ret, Miriam. Selvom BB ganske vist har lov at skrive, hvad hun vil rent ytringsfrihedsmæssigt er det simpelthen for lavt og usmageligt. At sparke til en, der ligger ned – for selv at få opmærksomhed. Og den eneste grund til, at Birthe får al den 'fantastiske' (indsæt selv sarkasme) opmærksomhed, er fordi folk er interesserede i at læse om det (/evt. nysgerrige, men stadig. De vælger selv at læse. Der er ingen, der tvinger dem, og slet ikke NYBH). Birthe fortæller sin historie som den er, og uanset om man kan lide det eller ej, har hun lov til det. Og samtidig tror jeg hellere end gerne hun vil bytte al opmærksomheden for et længere liv.

 • Præcis min pointe. Man kan bare lade være med at læse med. Jeg forstår ikke behovet for at skulle gøre sig til dommer over, hvad folk skriver om dem selv.

 • Jeg kan egentlig godt lide BB, mest fordi hun ofte lader tingene gå ud over min gamle (og klamme underviser), og fordi jeg normalt synes hun er okay sjov – ikke “falde på halen, fuck jeg dør af grin” – sjov, men so-so-sjov.

  Men det her kan jeg slet ikke forholde mig til. Og jeg er så fucking pisse træt af “Vi har ytringsfrihed i DK” argumentet. Bare fordi vi har ytringsfrihed behøver folk ikke være narrøve! Det her er da det mest usmagelige at sige højt. Ja ja, mange tænker sikkert det samme – men hold dog din kæft. Damen er uhelbredeligt syg, hun skal fucking gøre som det passer hende. Og Miriam, hvis hun danser nøgen rundt i storkespringvandet, så vil jeg gerne med dig, så kan vi sgu klappe sammen.

 • Giver dig fuldstændig ret Miriam, hvor er det godt skrevet!
  Det er ULÆKKERT at skrive, som Jeanett gør (ja, Jeanett, så stå dog ved det, kvinde?) og vi har faktisk et ord for det = ytringssvineri! Det går ud på, at man kommer med sine groteskt stødende, dybt sårende og fuldstændigt unødvendige statements, bare “fordi man kan og har ret til det”.. Fuck hende siger jeg bare!
  Og hvis du ryger på hendes latterlige lorteliste, så skal jeg være den første til at bakke dig op.
  .. Håber SÅ meget, at Karma har Jeanett i kikkerten, so.
  – Kir

 • Det er simpelthen for uintelligent og unuanceret at spille ytringsfrihedskortet, hver gang der opstår en diskussion om hvad man kan tillade sig at udsætte andre mennesker for. Man skal vel ikke ytre de værst tænkelige ting, bare fordi man kan? Hvorfor er man 'i sin fulde ret' til at støde folk med vilje? Ytringfrihed er en menneskeret og noget vi skal værne om og sætte pris på og evt. gøre en forskel i kraft af – ikke misbruge til at træde på andre mennesker for selv at få det bedre. Eller bruge som argument hver evig eneste gang der er en diskussion om etikken i en given udtalelse. Danmark er jo ikke det eneste land med ytringsfrihed, men jeg gætter på at vi ligger ret højt på listen i at forvalte den dårligst.

  Jeg er meget enig med dig Miriam!

 • Jeg er også enig med dig Heidi, synes at det skambrugte argument “i DK har vi ytringsfrihed” er en meget dårlig undskyldning for at være et asshole over for andre mennesker. Ytringsfrihed er ikke ensbetydende med, at man har pligt til at lukke galde ud eller træde på dem, der ligger ned. Og så synes jeg altså også, at små dumme situationer, hvor Newyorkerbyheart har “brokket sig over en stjålen madopskrift” bliver nulstillet i dét øjeblik hun fik en dødsdom over hovedet.

 • Lad mig lige igen pointere at jeg faktisk ikke synes BBs status var i orden, men jeg synes hun skal have lov til at skrive hvad hun mener, ligesom du brokker dig over hende (og så meget andet) på din blog. Jeg kan rigtig godt lide din blog og dine “brok-indlæg”, men jeg kan ikke lide hverken BB eller NYBH og derfor læser jeg ikke deres blogs.

  Mange har her skrevet at BB bare kan være lade være med at læse NYBH. Du skriver selv Miriam at “Man kan bare lade være med at læse med.” Og så kan jeg jo kun tilføje, at I kan lade være med at læse BB 😉

 • Det handler ikke om, hvor vidt hun har lov til at sige det. Jeg går skam også ind for ytringsfrihed. Det handler om, hvor vidt det er moralsk acceptabelt. Når jeg laver brokke-indlæg, er pointen lidt let humor ved at generalisere. Dette her er et bevidst angreb på en terminalt syg kvinde. Det hører ingen steder hjemme.

  Jeg læser som sagt heller ikke BB, men faldt over dette ved et tilfælde. Det gør dog ikke udtalelsen mindre modbydelig.

 • Man må godt blive sur. Det er jeg jo tydeligvis også. 😉

  Og enig med både dig og Line. Alle almindelige regler bliver automatisk suspenderet, når der er terminal kræft indblandet. Præcis som de bør være.

 • Enig! Anede ikke der fandtes så uopdragne og forfærdelige mennesker. Derudover fatter jeg ikke at Bloggers Delight ikke gør noget ved at have et så fattigt menneske inde i deres bloggersfællesskab. Jeg tror ikke engang konen har dårlig smag i munden. ØV MAND! Er det virkelig den verden vores børn skal vokse op i? Og dette handler ikke om ytringsfrihed, det handler om dårlig opdragelse og et kvindemenneske der keder sig!

Der er lukket for kommentarer.