En mops på en baroksofa, Ritter Sport til en femmer og andre grunde til, at Flensborg er the shit

Reklame – jeg var inviteret på turen og har fået betalt rejseomkostninger, hotel og hovedmåltider.

Mine minder om Flensborg går helt tilbage til min tidlige barndom, da vi som alle andre jyder med overkommelig afstand til grænsen og respekt for sig selv engang imellem valfartede til det tyske for at fylde et hjemmelager med primært øl, sodavand og chokolade. Engang kombinerede vi en sådan tur med en gæsteprædiken, min præstefar skulle holde i Aabenraa, og da vi skulle til at hjem igen, var bilen punkteret, og til min søsters og min store fornøjelse måtte vi derfor gå en tur ind til byen for at købe en is, mens vi ventede på, at hele kirken var taget hjem, så de ikke skulle se de enorme mængder øl, deres prædikant var nødt til at læsse ud af bagagerummet for at komme ned til reservehjulet. Good times!

Nogle mennesker sætter stor pris på grænseshopping, og vi plejer da også lige at slå et smut forbi og slå ned på nogle af de bedste tilbud, men i virkeligheden kan det med mange varer meget bedre betale sig at køre lidt ind i Tyskland og finde et helt almindeligt supermarked. Og sådan endte vi altid i Flensborg. Det passede også som regel med, at det var frokosttid, og vi kunne finde et sted på deres gågade og nyde livet en times tid, inden vi tog runde to.

Med tiden blev grænsebesøgene ofte udvidet, så vi rent faktisk fik oplevet lidt mere, og jeg har derfor været på en del miniture til Flensborg, for det er en helt enormt hyggelig by. Det er hurtigere at komme dertil fra Århus, end det er at komme til København (i hvert fald målt i togtid), og byen har stort set alle mine yndlingsbutikker (Primark værende undtagelsen), så jeg kan få mit tyskerbehov opfyldt uden nødvendigvis at skulle helt til Hamborg eller Berlin.

Den her gang var jeg af sted med min kære moder, og vi boede på Hotel Hafen Flensburg, der er et virkelig fint, moderne og veldesignet hotel lige ud til havnen. Altså lige ud til. Dyrk vores udsigt! Vores værelse var stort og rummeligt, badeværelset ditto, og morgenmadsbuffetten havde alt, man kunne ønske sig – inklusiv en ny slags smoothie hver morgen og honning stadig på bitavler. Vi spiste også på deres restaurant en aften, hvor jeg tilragede mig den bedste bøf længe. Hotellet er placeret essentielt i den ene ende af gågaden, så det er et glimrende startpunkt for udforskning. Jeg har fået lov til at give jer en rabatkode på 15%, der gælder frem til 14/9 på bestillinger frem til 29/12 2020, hvis nogen skulle have et flensburgertur i tankerne. Det er virkelig et anbefalelsesværdigt hotel. Jeg synes i forvejen, deres priser er ganske overkommelige, især værelsesstørrelser og beliggenhed taget i betragtning, men 15% ekstra skal man jo ikke kimse ad! Koden hedder “miriam15”.

Jeg vil bestemt anbefale at opleve Flensborg (i hvert fald delvist) på gåben, så man kan få alle de små, hyggelige gader med. Der er brosten og oldschool huse med blomsterranker og idyl ud over det hele. I den ene ende af gågaden (samme ende som Hotel Hafen ligger i) har en kunstner besluttet sig for at male katte rundt omkring på forskellige bygninger, og det var seriøst et af turens højdepunkter at lege katte-skattejagt. Vi fandt mange – med lige stor begejstring hver gang – men jeg kan se på Instagram, at der stadig var et par stykker, vi ikke spottede – det må blive næste gang!

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er meget glad for at bruge penge i det tyske, og jeg har lovet at dele nogle af mine yndlingsbutikker og de ting, jeg køber i dem, så man kan kaste et blik på listen og se, om der skulle være noget interessant, hvis man nu selv besluttede sig for at tage turen til det nordtyske. Det kan anbefales, hvis I skulle være i tvivl.

 • DM og Rossmann. Der er tale om to forskellige butikker, der overlapper en del i koncept og bedst kan beskrives som Matas-lignende, selvom man måske ikke så tit finder et udvalg af Kinder i Matas. I disse butikker går jeg hardcore efter billig makeup og bade-relaterede ting. Førstnævnte inkluderer blandt andet Essence (som jo også findes i Danmark nu, men tro det eller lad være er endnu billigere i Tyskland), Catrice og Rival de Loop. Det rigtig gode ved billig makeup er, at man lidt bedre kan retfærdiggøre at være en snert modig og fx smide en knaldrød læbestift i kurven, hvor man normalt ville træffe det sikre valg og gå efter en rosa. Bademæssigt har de fx badeperler, badesalt, bath bombs og flydende sæbe til ingen penge. INGEN. Jeg har i årevis brugt den samme boblebad fra Rossmann (ISANA Traumzeit), den koster som regel lige over en euro for 750 ml, og jeg elsker den helt ind i sjælen.
 • Tedi og Euroshop. En del af mig mener at kunne huske, at konceptet engang var alting for en euro, men måske husker jeg forkert, eller måske er der gået inflation i det, men der er under alle omstændigheder stadig tale om rodebutikker, hvor alting koster meget, meget lidt. Festtilbehør, køkkengrej, nipsting, lejetøj. I kender devicen. Det er en sjov blanding af varer, og kvaliteten er måske tvivlsom, men oplevelsen er genial, og man betaler i hvert fald ikke ågerpris for noget.
 • T.K. Maxx. Hvis nogen skulle synes, det lyder bekendt og så alligevel ikke, så er det måske, fordi I har hørt mig ævle om T.J. Maxx og ikke ved, at nogle kloge hoveder besluttede sig for at skifte det europæiske navn, så man ikke blev forvekslet med den engelske butik TJ Hughes. Men min yndlingsbutik i verden findes altså på den her side af Atlanten! Desværre ikke i Danmark, men der ligger en i Flensborg, gør der! For en god ordens skyld skal det nævnes, at jeg ikke synes, de europæiske er på niveau med de amerikanske, men det betyder ikke, at jeg ikke stadig kan bruge timer derinde. Den her gang fandt jeg fx et par Marc Jacobs solbriller til €40 og en Lancôme-serum med en nypris på €62 sat ned til €17.
 • C&A. Vi havde dem engang i Danmark. Jeg kan stadig huske deres radioreklame for butikken på Sankt Knuds Torv i Århus, der var en forfærdelig sang, som hverken rimede eller passede på versefødderne, til gengæld var den tydeligvis effektiv! Jeg savner lidt C&A, må jeg indrømme, så jeg kigger gerne ind for at se, om de har noget tøj, jeg bare må eje.
 • Kik. Hvis T.J. Maxx er min alltime yndlingsbutik, så er Kik muligvis min alltime yndlings-tysker-butik. Jeg ved ikke rigtigt, hvordan jeg skal beskrive den. De har en større tøjafdeling, som dog ikke ligefrem er den slags, man vil se på en catwalk. Til gengæld køber jeg altid strop-toppe til €4 euro derinde, og på turen her havde de også et fremragende udvalg af Disney-strømper. Det er også i Kik, jeg køber scrunchies til en euro for en to-pak. Derudover har de opladere, tupperware, pyntegenstande, slik og Gud ved hvad ellers, for det er ikke som sådan en nydelig butik, og der er ikke voldsomt meget system i indretningen, men det skal man ikke holde imod dem. Faktisk er det måske nok det, der gør det så fantastisk at gå rundt derinde. Man ved aldrig, hvad man finder. 10/10 would recommend.
 • Aldi, Lidl, Edeka (der er nok flere supermarkeder, men det er mine favoritter. Edeka har et lidt større udvalg end de to andre, tænk Føtex vs Netto). Det kan godt betale sig lige at kigge tilbudsavisen igennem eller sammeligne standardpriser, før man vælger, hvor man vil indhente de store dele af sit spiselige rov. Hvis man skal have nok af det, og besparelserne kan løbe op, selvfølgelig. Da vi var dernede, havde både Edeka og Lidl Ritter Sport på tilbud til omkring en femmer, og det er altså en pris, der er til at forstå. Derudover er mine primære go-tos selvfølgelig Kinder og Raffaello og et par Haribo-varianter, vi af en eller anden grund ikke må få i Danmark. Alle andre køb veksler lidt efter humør, priser og udvalg. Min mor hamstrer typisk ting som nødder og marcipan, der er volddyrt herhjemme.
 • Rote Straße. Ikke en butik, men lille område en spytklat fra gågaden, der virkelig er et besøg værd. Her er små baggårde med unika-butikker, caféer og lignende. Det er mildest talt pisse-fucking-hyggeligt at trisse rundt, og skal du have en gang Flammkuchen eller et stykke kage/torte, er det et godt bud at finde det her. Min mor og jeg skal altid have tysk kage, de kan altså nogle tricks på den front!

Og apropos mad, så spiste vi en aften på Hafenküche Flensburg, hvor jeg fik langtidsbraiserede oksekæber på en bund af risotto, og det var så godt, at jeg lidt havde lyst til at tude, da jeg ikke kunne spise op. Restauranten ligger vitterligt 90 meter fra Hotel Hafen, så det er dejligt praktisk, hvis man bor der. Bare lige et tip, hvis man som mig måske ikke er helt solgt på den der meget gammeldags traditionelle tyske mad.

Jeg er sikker på, at Flensborg har en del finkulturelle oplevelser, men som I måske ved om mig, er jeg ikke den store museums-entusiast, og mine tips til byen læner sig derfor mere op ad noget med mad og shopping. Men jeg vil sige, at man også helt naturligt vil falde over lidt af hvert, hvis man bare hyggevandrer lidt rundt i gaderne. Der er både levn fra anden verdenskrig, gammel arkitektur, nyere kunst, og en del danskerting som fx Flensborghus og Helligåndskirken. Nårh ja, og en mops på en baroksofa, der holder fast til foran en brilleforretning på gågaden. (Eller måske er det i virkeligheden en rokoko-sofa, jeg er ikke just ekspert på området).

Samlet set siger det måske sig selv, at jeg er ganske stor fan af at kigge forbi Flensborg, og jeg kan kun anbefale, at man gør sig selv samme tjeneste, hvis man ikke allerede har gjort det. Og har man gjort det, kan man jo altid gøre det igen. 😉

Kommentarer (35)

 • Suk. Jeg troede ikke at rejsefeber kunne smitte. Jeg har besøgt Flensborg før; sidst blot nogle timer hyggeshopping med storesøster. Jeg vil gerne dermed igen. Som du siger – meget tættere på end Berlin.
  Må lokke min bedre halvdel på datetur.

  Tak for inspiration. Det lyder som en skøn tur. Og vi deler yndlingsbutikker 😉

  • Det er simpelthen DUMT tæt på, jo! Og det kostede vitterligt et par hundrede kroner for at komme derned for os – samlet.

    • Ingen af delene er særlig dyre, men toget er selvfølgelig hurtigere. Vi købte Orange-billeter og gav derfor 239 kr den ene vej og 173 kr den anden vej – vel at mærke for os begge to! Så det må siges at være meget overkommeligt. 😀

 • Det jeg næsten savner mest ved ikke længere at bo tæt på grænsen er netop at handle i de helt almindelige dagligvarebutikker, primært Lidl og Aldi.
  Den tyske moms på fødevarer er pt 5 % – special corona price for you- normalt 7%
  Det kan bare noget, når vi herhjemme giver 25%

  • Damn, ja, det er da noget af en forskel! Der er simpelthen ikke noget bedre end at gå i de butikker. Men jeg er også underligt begejstret for supermarkeder i udlandet generelt! 😀

   • Supermarkeder i udlandet er der fedeste!!!

    Mig: NU går JEG herind, du må gerne komme med, MEN (!!!) jeg vil have lov til i ro og fred, at kigge på ALLE de ting, de har! Jeg vil IKKE forstyrres!!!

    Åh udenlandskesupermarkeder, jeg savner jer ❤️

    • Vi elsker også at gå i supermarkeder overalt hvor vi kommer i verden. Det er som at se en del af landets kultur. Så jeg synes skam du er mega kulturel. Måske ikke finkulturel, men det er for mig kultur. Bare det at se på de madvarer som man kan købe, er en kulturel oplevelse. Igen ikke finkulturel.
     Jeg må indrømme at du har givet mig lyst til at komme til Flensburg, ikke mindst for at finde kattene. Jeg elsker streetart. Men jeg er jo også fra Aalborg, hvor det vælter med streetart. Ikke finkulturel heller, men kunst i bybilledet. Og det elsker jeg. Det med kattene har jeg faktisk alle de nævnt for min kæreste. Ich liebe es! Og fed guide. Jeg kender ikke KIK, ligger den i gågaden?

     • Supermarkeder er the shit! Jeg skal altid lure især morgenmadsafdelingen! 😀 Og ja, Kik ligger helt nede i den anden ende. Også lige ved Hotel Hafen. 🙂

    • Jubii jeg troede, jeg var den eneste med den slags varme følelser for udenlandske supermarkeder, jeg kan få timer til at gå med at kigge på hylderne, og skal ind i alle supermarkeder jeg ser ?

 • Er lige netop blevet gjort opmærksom på T. K. Maxx’ eksistens i Berlin, hvilket jeg trods et tocifret antal besøg ikke var klar over. Det er skrevet på listen til næste visit i oktober. Dog har du også fået solgt mig Flensborg!

 • Min Flensborg ? har boet der i 27 år, før jeg fandt min mand og flyttede til København for 12år siden..

 • Åh, det lyder dejligt, bliver lidt misundelig på din mor-tur – havde selv mange af dem med min mor indtil hun gik bort for nogle år siden, men hvorfor nåede vi aldrig Flensborg ? håber du nyder din RitterSport og din mor ?

 • Jeg er nød til at slå et slag for Penny Markt – det er min yndlings discount butik i Tyskland; jeg skal i en Penny hvis jeg går fordi én ? og jeg er helt enig med dig – det er utrolig fascinerende at være i fremmede supermarkeder ?

  • Åh ja, Penny Markt er også en favorit, selvom de har en tendens til at være lidt snaskede i mit optik. Men billige – det kan man ikke tage fra dem! 😀

 • Hvor er det dog dejligt med en blogger, der er så præcis med hvad der er betalt, gid flere gjorde sådan. Det tager jo ikke noget fra indholdet.
  Indlægget er godt og meget Miriam, uagtet det er reklame, og din begejstring brænder igennem skærmen.

  • Personligt ville jeg ønske, det var obligatorisk at differentiere mellem, hvornår noget er en gave, og hvornår noget er et betalt samarbejde. For mig at se er det en vigtig forskel, for jeg skal selvfølgelig betale skat af turens værdi, så den er ikke gratis-gratis, og der er ret langt fra det og så til, hvis jeg havde fået penge for at tage af sted og for at producere indhold om turen. Men det er Forbrugerombudsmanden altså ikke enig med mig i. 😀

 • Muligvis er det her et af de bedste reklamespot jeg længe har set. Jeg tænkte slet ikke over reklame-indslaget – bemærkede bare din entusiasme og glæde ved dit besøg.
  Jeg har været i Flensborg en del gange, men er aldrig stødt på kattene og kender ikke til rote-området. Bliver simpelthen nødt til at stifte bekendtskab med begge!

  Dm, Rossmann m.v. – i looove it ♥ også mine totalt-favoritbutikker. Især elsker jeg deres måde at følge årstiderne på: have påskevarer til påske, have græskar m.v. omkring halloween og til jul er det jo et sandt slaraffenland.

  Om det er billigt eller ej, men skal man handle dagligvarer kan jeg også anbefale Rewe. Det er også en sygt god butik, med mange lækre ting til – i mine øjne – fornuftige priser 🙂

  Tak for en tur til Flensborg! Skal helt sikkert have et nærmere kig på hotellet! 😀

  • Åh ja, Rewe er også godt! Sådan en var vi også forbi – de havde Haribo-poser til 56 cent, HAPS! 😀
   Jeg ved ikke, om kattene er permanent, men der var en læser, der taggede kunstneren i min Insta-post om dem, og de har i hvert fald været der siden 2019 engang, så man kan jo håbe!

 • Fedt indlæg.
  Elsker Flensborg <3 Skal snart ned efter en flaske Dark Cane Rum fra Braasch i Rote Strasse. Godt, jeg ikke bor tættere på Flensborg end jeg gør, da jeg tror min hang til deres rom (både Vanille og Dark Cane) vil blive for voldsom 🙂
  Desuden elsker jeg alle muligheder for restauranter og så har jeg et specielt kærligt forhold til "Sex on the Beach" fra Kritz, da de sætter skumfiduser og de RIGTIGE vingummi kirsebær på sugerøret til drinken 😀
  Hvis man er kødspiser med stort K kan jeg anbefale Gnomenkeller med mottoet "Fleisch ist unser Gemüse" – men man skal bestemt kunne lide kød.
  Jeg elsker også at snuse rundt i supermarkeder og jeg kan da se at jeg er tilbøjelig til at springe nogle af de spændende over… My bad.

  Flensborg, jeg savner dig.

  • Vi gik forbi Braasch, men der var SÅ lang kø. Ved nærmere eftertanke skulle jeg nok have set det som et kvalitetsstempel! 😀 Det må blive næste gang!

   • Det er et kvalitetsstempel! Helt sikkert. Men hvis du ikke bryder dig om stærk rom, så hold dig væk fra deres 50% – jeg fik en smagsprøve om formiddagen (“when in Rome….”) og var små-bimmelim indtil frokost kl. 14.

    Centralcafé er også flaming fantastisk – deres overtjener er spøjs…. Utilsigtet spøjs 😀

 • Når man er på vej til Tyskland på spa-tur og liiiige kommer i tanke om dine tips! Så det fedt at gå herind og læse det her❤️🙏

Der er lukket for kommentarer.