Rejs i USA for dummies

Når man er meget entusiastisk omkring noget, så kan det godt smitte lidt, og det har jeg oplevet en del med mine USA-rejser det sidste år. Men jeg får også en del tilbagemeldinger fra folk, der er lidt nervøse for at skulle kaste sig ud i det, for der er en masse skrevne og uskrevne regler, og hvad nu, hvis man fucker helt op og bliver sendt hjem, før man overhovedet når ind i landet?

Frygt ikke! Se, jeg har gennemgået min hjerne efter alle de ting, man bør være obs på, når man planlægger at besøge Guds eget land. En mini-guide, om man vil. Jeg har stensikkert misset nogle ting undervejs, så andre USA-entusiaster må selvfølgelig melde ind med flere gode råd i kommentarfeltet. Så kan vi måske i fællesskab få dulmet lidt af uvishedsnervøsiteten.

Før afrejse:

– Du skal søge ESTA, som er USAs indrejsetilladelse. Gør det helst i god tid. Og pas på alle fuskersiderne, der tilbyder at gøre det på dine vegne. De gør det også, men de tager et håbløst unødvendigt gebyr for det. Den officielle side vil altid hedde noget med .gov. Husk i øvrigt at gemme al info fra ansøgningen, da den ofte skal bruges, når du checker ind.

– Når du skal til at flyve, vil du blive bedt om den adresse, du skal bo på, mens du er i USA. Det er primært en formalitet, så hvis du skal være flere steder, vælger du bare en af adresserne. Så længe du er obs på at have en i ærmet.

– Overvej at have mere end ét kreditkort med. Der er en beløbsgrænse på 25.000 kr om måneden ved VISA-kort, når det kommer til udlandske transaktioner, og nogle steder “reserverer” ofte et beløb for at være sikker på, du kan betale en kommende regning. Hvis du har et kort mere med, er du ude over det problem.

– Tænk rigtig meget over, om din tænkte transport matcher din destination. Skal du til New York eller lignende storby, hvor det offentlige transportsystem funker, så kan du selvfølgelig snildt klare dig. Men overordnet set er USA et billand. Man forventer, at folk har bil, og det kan være temmelig svært at komme rundt uden. Både fra by til by (offentlig transport kan være virkelig sparsom!), men i særdeleshed også inde i byerne. Der er selvfølgelig taxa og Uber og den slags, men det er en massiv fordel at leje en bil. Gør du det, skal du i øvrigt være opmærksom på, at der nogle steder er specielle regler, hvis man endnu ikke er fyldt 25. Det er ikke nødvendigt med et internationalt kørekort i langt de fleste stater, men dobbelttjek selvfølgelig med lige netop din destination. Du vil i øvrigt stensikkert få en bil med automatgear, men det kræver lige præcis ingen tilvænning at køre i sådan en.

Under rejsen:

– Først og fremmest skal du være opmærksom på USAs tipping-kultur. Det forventes essentielt, at man giver drikkepenge til stort set alle. Din tjener, din taxachauffør, din manicurist. Hele bunken. Mindstelønnen er så latterligt lav, at mange mennesker i bund og grund kun overlever pga deres tips. Og det er kun blevet værre med årene, så som hovedregel forventes det, at man tipper 15-25%. Er du i tvivl, om der skal tippes, så læg mærke til, om folk omkring dig gør det. Alternativt kan det næsten altid googles.

– Hvis du lejer en bil, så spørg i biludlejningen til tollroads aka betalingsveje. Med din bil kan du sandsynligvis få, hvad der bedst kan sammenlignes med en Brobizz, så du kan køre lige igennem en tollbooth. Det er enormt vigtigt med sådan en fidus, for mange steder kan man slet ikke betale med kontanter.

– Data i USA er crazy dyrt, så der er rigtig meget gratis wifi rundt omkring. Vil man hellere have adgang til det hele tiden og har ikke et abonnement, der giver data i udlandet, kan man overveje at købe sig til en taletidspakke, der betyder, at man får et nyt, midlertidigt SIM-kort og amerikansk nummer. Her har T-Mobile fx en decideret turistpakke, men vær obs på, at T-Mobile altså ikke findes overalt i USA.

– I stort set alle stater lægges der en salgsskat oveni, når du køber noget. Går du fx i et supermarked og finder en pose chips, der ser spændende ud, så er prisen på skiltet altså ikke den reelle pris. Der bliver typisk lagt 7-11% oveni ved kassen.

– Udnyt for pokker alle de glæder, internettet og smartphones har bragt med sig. Brug Google Maps til at finde rundt (hvis man downloader de relevante kort, kan det gøres uden brug af data) og samme app eller fx Yelp til udflugter, restauranter og deslige. Det er guld værd!

– Man kan som regel godt drikke vandet, men der er så forbandet meget klor i, at næsten ingen gør det.

– Hvis du er i bil og holder i et kryds, hvor du skal dreje til højre, så må du dreje, selvom der er rødt (med mindre der står andet). Så hvis der er rødt, og du bliver dyttet af bagfra, så er det altså derfor. Kør frisk frem!

– Amerikanerne er absurd høflige. Nogle elsker det, andre hader det. Men hvis en vildt fremmed komplimenterer dine sko, spørger dig, hvordan det går, eller kalder dig “honey”, så er det altså helt almindeligt. Bare giv igen af samme skuffe, så passer du lige ind!

 

Har jeg glemt noget need to know eller nice to know om generelle rejser i USA, så byg endelig videre på listen nedenfor! 😀

Kommentarer (22)

 • Man behøver ikke internationalt kørekort i USA – lige med undtagelse af staten Georgia og i princippet også Florida, hvor reglen dog eftersigende ikke bliver håndhævet?

  • Teknisk set behøver man det ikke i forbindelse med bileleje etc. men hvis du bliver stoppet af politiet er det strengt nødvendigt (Ja, jeg har selv prøvet det)

 • Vær forberedt på at der kan være absurd lang kø i migration og her må man altså ikke lige trække telefonen op og give besked til dem der venter på dig på den anden side. Og dem der sidder bag skranken er ikke typer man lige fyre smarte bemærkninger af overfor.
  Tilgengæld bliver du sluset over i en fast Lane hvis du har et barn med.

 • Tak for gode tips. Især det om telefon – det var nyt for mig.
  En enkelt ting i forhold til bilkørsel: Højre vigepligt findes ikke. Den det først standser ved krydset, må også køre først.

  Virkelig god regel, som vi godt kunne lære af i Danmark.

  Og så er det bare supetlækkert at køre bil i USA – Det undgår jeg helst herhjemme.

 • Har du egentlig været i New Orleans? Min mand og jeg skal derover til september (efter et pit stop med bryllup i New York), og jeg kunne godt bruge nogle gode tips!

 • Det er en rigtig god idé med et ekstra kreditkort, som Miriam nævner – særligt et mastercard. Bestil det en måneds tid før afrejse, så du er sikker på at få det i tide. Med et Mastercard er man som regel også bedre sikret ift refusion, hvis nu man fortryder et køb, eller på anden vis skal have penge tilbage for et køb.

  Og hvad angår kreditkortkøb: vælg altid at betale i lokal valuta fremfor i danske kroner, som mange kortterminaler ellers tillader. Man får næsten altid en bedre kurs, hvis man betaler i lokal valuta, fordi man dermed får dagskursen på valutaen, fremfor en der allerede er fastsat.

 • Angående ESTA: der kommer ikke en mail når den er godkendt, men blanketten med godkendelse kan hentes på deres hjemmeside (ved at logge på med pasnummer). Så der er ingen grund til at gå i panik over manglende mail (fandt jeg ud af).

 • Hvis man kan undgå at have en mellemlanding i USA, så skal man gøre det. Det første sted, man lander i USA, skal man have fat i sin bagage og igennem security, SELVOM man skal videre med et andet fly derfra. Det er virkelig irriterende, når man misser sit fly, fordi man skal have fat i bagagen og af med den igen. Især lufthavnene ved New York er slemme tidsrøvere.
  Jeg kan ikke flyve direkte til Californien fra min lokale lufthavn (skal derover et par gange om året), men sørger altid for at tage over Amsterdam, Frankfurt el.lign. i stedet for at skulle igennem hele møllen i NYC (hvor bookingsiderne ellers meget gerne vil placere min mellemlanding).

  Hvis I er flere afsted sammen, så er det nemmest at skiftes til at betale på restauranter i stedet for at bede dem om at dele regningen, hvis man betaler med kort – det er de ikke særligt glade for (eller gode til..!).

 • Hvis du skal til Yellowstone eller Glacier (eller andre steder med grizzlybjørne), så husk at købe bear spray på en tankstation. En slags peberspray mod bjørne.

  Når amerikanerne (som vitterligt er de flinkeste mennesker i verden) spørger dig “how are you”, svarer du “goooooood, and you” – det tog lige et par rejser, før vi lærte det.

  Man betaler ikke sales tax i Oregon og New Hampshire.

  Alle stater har et “motto”; jeg synes, det fedeste er New Hampshires “live free or die”!

  Undlad at lade din bagage blive i bilen, når du går tur i en (stor-)by (ude på landet/i naturen er det ikke et problem, medmindre der er mad og et åbent vindue = bjørne). Sæt det hellere af på dit hotel (selvom du ikke kan få dit værelse før senere). Taler af bitter erfaring! Fik 4 kufferter med ALT stjålet engang.

  I Oregon må du ikke selv tanke bilen. Her kommer der en tankpasser ud og klarer det for dig.

 • For resten vedr. telefon: AT&T dækker bedre end T mobile (er vores oplevelse).

  Vi bruger telefonen (google maps) som gps i bilen

 • Pr. januar 2018 må du selv tanke din bil i Oregon. Indbyggerne er selvklart rasende over den nye lov ? prøv at google det.

 • Super gode tips! Du mangler en essentiel en – sygeforsikring!! Man skal ALDRIG rejse ind i USA (selv hvis du blot mellemlander fx på vej til Mexico) uden sygeforsikring på plads. De er ligeglad med, at man er en forvirret turist og de charger store gebyrer for simple ting. Der er intet der hedder gratis sygepleje og en simpel ambulancerne kan koste $5000 og dertil $5000 for skadestuebesøg (selvom dit barn fx bare har skåret sig lidt). De har meget store basis-costs for disse emergency services, derfor koster banale ting vanvittigt mange penge. Så hav det for guds skyld på plads, det er ikke for sjov at mange amerikanere (selv med forsikring) går fallit når de fx rammes af kræft herovre.

  • Men er man ikke automatisk dækket ind som dansk statsborger? De, jeg kender, der har haft brug for noget akut, mens de har været af sted, har altid bare sendt regningen videre til Danmark.

   • Neeeeeej!! Åh gud nej, det er man IKKE!!!!!! Hvis du fx har en Europæiske Rejseforsikring, så er sygeforsikring med i den, men hvis man ikke har en rejseforsikring, der dækker USA (ikke alle gør dette, da alt det grundet deres vanvittige sygesystem er langt dyrere), så er man truly fucked, hvis uheldet er ude. Dine bekendte har fået sendt regningen videre til deres rejseforsikring, ikke den danske regering. Der er IKKE nogen aftale mellem USA og DK om, at de tager regningen. Det er der heller ikke i EU længere, det er desværre et levn fra gamle dage, at man bare skulle vise dit gule sygesikringskort. That said, så er priserne langt lavere i Europa og de er til at forhandle med, så tror ofte, at man netop bare waiver udgifter for turister i Europa. I DK er alle emergency services dækket 100 pct bare du træder ind i landet som udlænding, det gælder IKKE i USA. Det er bare så vigtigt at have på plads, da man netop som dansk familie kan få en regning på et par hundrede tusinder DKK for fx et lille hospitals ophold eller et brækket ben i USA. Men hvis du har rejseforsikring, så er du højst sandsynligt dækket ind under her, vigtigt at pointere 🙂 bare vigtigt at tjekke ens forsikring inden indrejse i USA, da de netop er skøre i bolden herovre i deres health care system, desværre 😉

    • Jeg tror sgu, der er rejseforsikring med i de fleste indboforsikringer. Det er der i hvert fald i min. Men godt tip ellers.

     • Yeah det er der nok – meget rart at have det på plads sådan helt uden at skulle stresse over det :-p kender en del til det pga at være bosat i USA og dertil tidligere at have studeret herovre. Der skal man ud i ekstra sygeforsikring nemlig grundet tidsperioden, der ville en normal rejseforsikring ikke gælde. Men den slags finder man ud af, hvis man fx begynder at søge visum osv + alle universiteter kræver bevis på ekstra forsikring osv. Skulle bevise at jeg var forsikret med pregnancy, det var en udfordrende ting at forklare en amerikaner, at alt bare er… gratis i DK med den slags!

 • I forhold til det med høfligheden, kan det betale sig at tillære sig “Thank you, sir/mam” – altså at kalde andre for sir og mam. Det virker SÅ mærkeligt, men meget normalt og viser stor høflighed.

  Hvis man i øvrigt skal rejse sammen med sin mand, så kan det betale sig at trække honeymoon-kortet. Vi fik opgraderet vores bil fra en almindelig cabriolet til en Mustang 5.0 GT cabriolet for en meget lille pris. Og på et af vores hoteller fik vi en minisuite i stedet for et almindeligt hotelværelse. Du ved, minisuite på ca. 60 kvm, panoramavinduer med udsigt over Orlando og med fjernsyn i stue, køkken og i spejlet på badeværelset… Vi fik også sendt champagne og chokolade op.

  Og ellers så er amerikanere mega høflige og hjælpsomme, så hvis man føler sig helt på herrens mark over et eller andet, så skal man endelig bare tage fat i en og spørge om hjælp.

 • Skift til teleselskabet 3.så har du gratis data i Dk, USA og en masse andre steder og brhøver ikke bekymre dig og bøvle med simkort. Har sparet os for over 50.000 kroner

  • Godt tip! MEN – det er værd at være opmærksom på, at man skal rejse en del (uden for EU og i de lande, 3 tilbyder ‘3 like home’, før det kan betale sig, hvis man pt ligger inde med et noget billigere abonnement. Et amerikansk SIM-kort koster omkring 200 kroner, 3 tilbyder kun et begrænset antal GB gratis over en periode på max tre uger, og det er lovpligtigt for danske teleselskaber at tilbyde gratis data i EU. Så det KAN være en stor fordel (jeg har det selv), men det afhænger meget af ens nuværende abonnement og rejsetendenser. Men bestemt værd at undersøge! 🙂

 • Kørekort: vi blev stoppet i New Hampshire og brugte lang tid på at overbevise betjenten om, at et EU kørekort er gyldigt i NH, tilgengæld var fartbøden latterlig lav, og at vi overhovedet kunne køre for stærkt i DEN bil er en helt anden historie.
  Den bedste lufthavn ind i USA er Chicago, hvor de har selvbetjening, den værste er Washington.

Der er lukket for kommentarer.