Sundheds-Miriam (eller mangel på samme)

Jeg nævner med jævne mellemrum mit LCHF-projekt herinde. Som regel i forbindelse med brok over, hvor skrækkeligt det er at leve uden kulhydrater. Det har medført en kommentar hist og her om, hvorvidt jeg nu skulle til at være tynd og sund og den slags, så lad mig lige én gang få alle slå fast, at det skal jeg ikke. Nogensinde. Der er et berømt Kate Moss-citat, der lyder, at “nothing tastes as good as skinny feels“, og jeg har altid bare gået ud fra, at der må være noget galt med Kates smagsløg.

Der skete det på et tidspunkt, at det gik op for mig, at jeg var blevet tyk. Ikke bare hygge-tyk, men sådan nærmest helt amerikaner-agtigt. Jeg skal være den første til at råbe op om, at man snildt kan være tyk og stadig røvlækker, men jeg følte mig bare ikke røvlækker mere. Jeg følte mig tværtimod meget utilpas i min krop. Jeg var træt af, at jeg ikke kunne passe halvdelen af mit tøj mere og var holdt op med at klæde mig efter, hvad jeg synes var fedt, og i stedet gået over til at klæde mig efter, hvad der bedste camouflerede de mere uheldige dele af min krop. Det er åndssvagt frustrerende at have det sådan med sig selv. Så jeg tog en beslutning om at lave det om.

Blogland havde pushet LCHF i noget tid, og på trods at uanede mængder brok over endnu en åndssvag madtrend, besluttede jeg mig alligevel for at give den et forsøg. Det var i starten af efteråret, og jeg har holdt ved siden. Skidtet virker. Jeg skal dog understrege, at jeg udelukkende bruger LCHF som en slankekur og stadig ikke synes, kulhydrater behøver at være fjenden sådan helt generelt. Faktisk bliver jeg lidt hidsig, når jeg ser visse LCHF’ere beskrive deres diæt som “rigtig mad”, fordi det insinuerer, at andre typer mad er forkert. Og jeg har ikke lyst til at leve i en verden, hvor man ser på rugbrød og frugt på samme måde, som andre folk ser på McDonald’s…

Hvad angår træning, så er det noget, jeg har et meget ambivalent forhold til. I min Fitness World er der et citat fra Tue på 26, der lyder: “Jeg træner for at se godt ud nøgen.” Jeg har altid syntes, det var sådan et åndssvagt citat, for det er vel for pokker derfor, alle træner? Og så en dag gik det op for mig, at det ikke er derfor, alle træner. Nogle mennesker elsker reelt at træne. Prioriterer det, nyder det, dyrker det. Jeg træner udelukkende for at speede vægttabet op, så jeg kan nå et punkt, hvor jeg igen kan forsvare at spise kage. There, I said it. Jeg glæder mig aldrig til at træne, og jeg har det ikke fantastisk, når jeg er færdig. Og jeg røvkeder mig undervejs. Hvis Fitness World tilbød ting som rundbold eller skovstratego, er jeg sikker på, at jeg ville se anderledes på tingene, men motion for motions skyld siger mig absolut intet. Jeg tager nogle gange en bog med for at give mit hoved noget at lave, mens mine ben arbejder, men det indebærer altid samme type uforstående blikke fra steroidetyperne, der giver mig en fornemmelse af, at man tilsyneladende skal vælge mellem at gå op i sin krop eller sin hjerne.

Det korte af det lange er, at nej, det her bliver aldrig en sundhedsblog. For bloggen er min, og selvom jeg ville ønske, jeg var sådan en, der badede i mandelmælk og daddelkugler, så kan jeg bare helt vildt meget bedre lide pomfritter. Og lige så snart, jeg har smidt den anden halvdel af den vægt, der er målet, så vender jeg tilbage til et liv, hvor mad er til for at blive nydt og ikke analyseret. Forhåbentlig er jeg dog blevet lidt bedre til at regulere indtagelsen af mere usunde madtyper, så jeg ikke skal igennem den her proces igen… For der er rigtig, rigtig mange ting, der smager bedre end skinny feels, og jeg har helt ærligt slet ikke lyst til at være skinny alligevel, så forhåbentligt kan vi finde en eller anden form for kompromis på det område.

Kommentarer (38)

 • Haha, jeg har det på nøjagtig samme måde! Jeg HADER at træne, og franskbrød med syltetøj smager altså hundrede gange bedre end en grøntsagssmoothie og ost med intet til morgenmad. Jeg har selv været på LCHF, men har droppet den strikse tilgang igen. Nogle af principperne lever jeg dog stadig efter, fx det med det høje fedtindhold og et forsøg på at mindske indtaget af brød-kulhydrater. Jeg spiser altså også kun sundt fordi jeg gerne vil kunne spise kage uden at min krop slår kolbøtter. Men altså, når det handler om sundhed, så er kroppen vel ligeglad med hvorfor man gør ting, ikke? Bare den er (nogenlunde) sund.

 • Jeg elsker min træning… Men jeg elsker mad mere, og jeg bliver derfor aldrig super slank. Men jeg nyder livet 🙂

 • Du er altså nået halvvejs i dit vægttab? Det fortjener et digitalt skulderklap! Rock on! 🙂

 • “Jeg træner udelukkende for at speede vægttabet op, så jeg kan nå et punkt, hvor jeg igen kan forsvare at spise kage.”

  Så du træner for derefter at kunne tage på igen? Fed logik. Nu har jeg lyst til kage.

 • Det er simpelthen så dumt et citat 🙁 Jeg bliver altid småsur, når jeg ser det, for jo – der er hundredevis af ting der smager meget bedre end skinny feels! Hvis valget stod mellem en fuldstændigt tonet krop og ingen kage eller et dejligt stykke kage og en småblød mave, så ville jeg vælge kage hver gang!

 • Livet er simpelhen for kort til ikke at nyde det! Sådan et citat som det kan simpelthen pisse mig af, hvor må man have et kedeligt liv hvis man synes det er SÅ vigtigt at være tynd frem for at leve livet..

 • Nej, jeg træner for at nå et punkt, hvor jeg ikke længere skal tabe mig og derfor kan tillade mig at være mindre streng med min diæt – hvilket blandt andet betyder, at et stykke kage er tilladt i ny og næ. 😉

 • Du er sej! Jeg overvejer selv at gå på noget kur, lidt af samme grunde som dig, men jeg oooooorker ikke at skulle være så røvasketisk. Jeg synes også motion er røvsygt, og vil meget hellere sidde hjemme i min sofa og strikke. Det eneste jeg synes er sjovt er at cykle. Løsning: Jeg har 10 km til arbejde og ingen bil. Så 20 km 5 gange om ugen plus det læse må altså være nok!

 • Du er sej! Jeg overvejer selv at gå på noget kur, lidt af samme grunde som dig, men jeg oooooorker ikke at skulle være så røvasketisk. Jeg synes også motion er røvsygt, og vil meget hellere sidde hjemme i min sofa og strikke. Det eneste jeg synes er sjovt er at cykle. Løsning: Jeg har 10 km til arbejde og ingen bil. Så 20 km 5 gange om ugen plus det læse må altså være nok!

 • Hatten af for at du ikke bare lader stå til.
  Jeg elsker også rigtig mange gode og knapt så sunde madvarer /-retter, men min alder har gjort mit stofskifte sløvere og derfor sidder kiloerne efterhånden bedre fast.
  Lidt selvjustits er kun sundt, bare det ikke kammer over, for vi lever trods alt kun en gang ( undtagen hinduerne ( tror jeg nok)).
  God “arbejdslyst”!

 • Hatten af for at du ikke bare lader stå til.
  Jeg elsker også rigtig mange gode og knapt så sunde madvarer /-retter, men min alder har gjort mit stofskifte sløvere og derfor sidder kiloerne efterhånden bedre fast.
  Lidt selvjustits er kun sundt, bare det ikke kammer over, for vi lever trods alt kun en gang ( undtagen hinduerne ( tror jeg nok)).
  God “arbejdslyst”!

 • Jeg er selv gammel “LCHF”-er og selvom jeg har vinket farvel til LCHF, så synes jeg stadig, at mange af principperne er gode at holde fast i. Du skriver “Faktisk bliver jeg lidt hidsig, når jeg ser visse LCHF'ere beskrive deres diæt som “rigtig mad”, fordi det insinuerer, at andre typer mad er forkert.” og det bliver jeg altså lige nødt til at knytte en kommentar til 🙂 For mig er LCHF “rigtig mad” fordi man spiser mad, som naturen har “lavet det”. Man spiser nødder, kød, grøntsager osv. og ikke industrivarer fyldt med E-numre og andre tilsætningsstoffer – det betyder for mit vedkommende ikke, at andre typer mad er forkert – de er bare ikke “naturlige” på samme måde. Derfor findes termen “rigtig mad” også på min blog 🙂

  Jeg synes dette indlæg er fantastisk, og det er faktisk første gang jeg har lagt min vej forbi din “blok”, men har straks tilføjet den til min Bloglovin'-liste! 🙂 Hav en dejlig påske 🙂

 • Jeg tror også, jeg kommer til at holde fast i at holde kulhydraterne på et mere beskedent niveau. Det gør noget godt ved ens madforbrug og mæthedsfornemmelse… Men helt væk skal de ikke!

 • Jeg synes, det er et meget ærgerligt citat. Bestemt skal man da kæmpe for sin drømmefigur, hvis det er det, man ønsker, men sådan et mantra lyder skræmmende meget pro-ana, og det bryder jeg mig ikke om.

 • LCHF er godt, fordi man ikke føler, man går glip af noget. Jeg har ikke cravings, så derfor er det til at klare. Man må jo stadig spise ting som chokolademousse og sovs. Det er altså i orden.

 • Jeg lod nok stå til lidt for længe i virkeligheden. Håbet er jo så, at jeg kan ramme nogle lidt mere fornuftige madvaner, når jeg kommer derned, jeg gerne vil. Vi håber!

 • Jeg er helt enig i, at LCHF har mange gode principper, og jeg regner også med at holde fast i nogle af dem, når jeg er færdig. Men nu skriver du jo også: “For mig er LCHF “rigtig mad” fordi man spiser mad, som naturen har “lavet det”.” Jeg hæfter mig ved, at du skriver “for mig”, hvilket jeg netop synes er den rigtige tilgang til det, fordi altid fungerer forskellige for den individuelle person. At proklamere at noget er den “rigtige” type mad at spise som en universel sandhed går mig på. Jeg spiser fx masser af tilsætningsstoffer og e-numre på LCHF. Den del går jeg ingenlunde op i. For mig er det som sagt udelukkende en slankekur, selvom det er fy-fy at sige det højt. 😉

  Og velkommen til! 🙂

 • Jeg har givet op på træning, fuldstændig. Sådan som min hverdag ser ud, skal jeg altså vælge søvn (som jeg i forvejen får for lidt af) eller min blog som er min største fritidsinteresse fra, hvis jeg skal nå i fitness 3 gange om ugen, og så bliver jeg både mere sur og ked af det, og hvem gider sådan en type måske? Jeg er gået igang med min kost igen og på små tre uger er der også forsvundet 4 kg med hjælp fra LCHF som jeg stadig er ved at vænne mig til, skriver jeg mens jeg skovler frugt og flødeskum ind i kæften 😉 Så jeg synes det vildt sejt du rent faktisk kommer afsted, jeg har en idé om at når jeg ikke længere skal gå i skole men “kun” arbejde 37 timer om ugen så får jeg sikkert mere overskud til det, jeg tror ikke helt det holder. 😉
  Så jeg håber bare jeg kan smide de sidste 13 kg ved hjælp af kost og flere stående/gående arbejdstimer! Ps. jeg synes altså pasta og flødesovs smager bedre end at være tynd-tynd..

 • Åh, I know the struggle. Arbejder på McDonald's på fjerde år, og kan simpelthen ikke lade være med at spise maden, når den bliver viftet om næsen på mig. Bilder mig ind, at de 5 km jeg cykler til og fra arbejde gør maden lovlig.

 • Jeg kører den altså også ind med LCHF, dog hverken for at tabe mig eller være super duper trendy, men fordi jeg får det bedre i min krop. Når jeg hælder æg og grøntsager ind til morgenmad, så er jeg ikke sulten en time efter, som hvis jeg havde spist to rundstykker. Min mave spasser heller ikke lige så meget ud, og jeg har heller ikke det der minder om dårlig samvittighed ved at tage i byen og æde store fede burgere og pommes. Eeeeeelsker pommes!

 • Bare lige et tip: hvis du synes skovstratego kunne være fedt og gerne vil bruge hjernen mens du træner, så er orienteringsløb måske lige noget for dig? Det har den sidegevinst at man sjældent opdager hvor langt man egentlig har løbet, for man er så optaget af at finde den næste post. Hvis du har lyst til at prøve det, kan du finde et gratis arrangement i nærheden til Find Vej-dagen d. 25. april (http://www.findveji.dk/find-vej-dagen-2015)

 • Shit, altså, jeg kommer indrømmet kun af sted, fordi jeg kun er på uni en gang om ugen og derfor har tiden til det. Hvis jeg arbejdede fuldtid, ville træningen være det første, der røg!

 • Der er rigtig mange, hvis kroppe tilsyneladende elsker LCHF. Min mave har dog været nonstop usamarbejdsvillig, siden jeg startede på det. Men den er også fra Jylland, så det brokker sig over alt, der ikke er kartofler…

 • Jeg takker mange gange for tippet, men jeg tror ikke, der er “leg” nok i det til min smag. Jeg er meget kræsen, tydeligvis! :-/

Der er lukket for kommentarer.