Serieanbefaling: Exit

Jeg skal ikke kunne afvise, at jeg bare er gået glip af hypen omkring den her serie, for den slår mig som en serie, der burde været blevet hypet. Men jeg hørte altså først om den i sidste weekend, hvor jeg havde en veninde på besøg til mad og vin og hygge, og hun med store ord fortalte mig, at den skulle jeg se. Så dagen efter satte jeg med halv-slemme tømmermænd første afsnit på, og to dage senere var jeg færdig.

Hvert afsnit starter med teksten: “I foråret 2017 fortalte fire mænd fra Oslos finansmiljø os deres historier. Serien er baseret på dette møde og på opfølgende samtaler med andre i miljøet.”

Om der reelt er tale om “baseret på” eller i højere grad “inspireret af”, bliver der ikke gået i dybden med, men jeg håber næsten, det er sidstnævnte. For det er nogle ekstreme storylines, de holder sig. Serien er, som I måske kan deducere, norsk, og vi følger fire mænd, der – for at sige det ligeud – har røven fuld af penge. De lever et liv, de færreste af os kan relatere til. Druk og hor og stoffer ud over det hele, et røvhulsbarometer helt i top med stor mangel på moral og almen anstændighed. Man skal lede længe for at finde et bare nogenlunde sympatisk menneske i personkartoteket.

Jeg vil ikke gå for meget i detaljer med seriens specifikke handling, for den skal I næsten have til gode selv, men den beskæftiger sig både med venskaber, kærlighedsforhold, (sørgelige forsøg på) familieliv, arbejdsliv og hvordan det at have usandsynligt mange penge kan medføre et liv så absurd privilegeret, at det nærmest bliver en parodi på sig selv. Rich Kids, go home, det her er de voksnes rækker.

Jeg er lige dele skræmt og fascineret ved tanken om, at der reelt findes mennesker, der lever sådan her. Hvor man kun tænker på sig selv og sit eget bedste, hvor andre mennesker er disposable, hvor man giver en fuck for lyssky affærer og kriminalitet (inklusiv, men ikke begrænset til den økonomiske af slagsen), fordi man ved, man har penge nok til at slippe af sted med det. Jovist, man kan da godt have gode relationer, så længe de er gensidigt gavnlige, men i sidste ende er man altid sig selv nærmest. Et sandt paradis for psykopater!

“Exit” er velskrevet og velproduceret, og skuespillerne gør deres job helt fænomenalt. Det gør det kun bedre, at serien er norsk, og alle ansigter (med undtagelse af en enkelt dansk afstikker) derfor er nye for mig, for jeg associerer ikke skuespillerne med andre roller eller sladderblade, men kan frit gå helt ind i det bizarre univers. Måske bedst af alt ligger serien tilgængelig på dr.dk, så man er ikke afhængig af at have abonnement på en bestemt streamingtjeneste. Der er pt to sæsoner, men det er ikke udelukket, at der skulle komme flere. Det håber jeg personligt gevaldigt på!

Kommentarer (34)

 • Jeg har ikke set det, men for 10 år siden fik min mand og jeg os en almindelig øl i Bergen, hyggeligt uudendørs sted, men den almindelige øl kostede 80 nkr. Lidt vel dyrt, men der sad 4 norske og drak sig fulde ved et andet bord.

  • Norge er også notorisk for at være et virkelig dyrt land, men nordmændene har generelt også flere penge mellem hænderne, heldigvis. 😀

   • Som en der bor i Norge, så kan jeg sige at ja, Norge kan virke dyr for en dansker, men det handler ikke kun om at nordmændene har en høj velstand, men også om kursen på den norske krone 😊 Lige præcis alkohol er meget reguleret og dyrere end i DK, kød er også en anelse dyrere, men generelt er det altså ikke så slemt som det bliver gjort til 😄

 • Der bliver reklameret for den konstant på DR, men det har du jo ikke set fordi du ikke har et fjernsyn. Jeg tør ikke se den, for den ser bare så voldsom ud, og jeg er sgu bange for at jeg bliver helt dårlig over alt det der foregår, og som sikkert foregår i nogle miljøer.
  Når det er sagt, så må den være god når du anbefaler den😀

 • Jeg måtte stoppe efter sæson 1, blev simpelthen så sur af at se den ekstreme version af hvide privilegerede (og mest mandlige) røvhuller 🙁

  • Det er en serie, der virkelig understreger, hvor uretfærdigt verden hænger sammen. Men det kan jeg faktisk rigtig godt lide ved den.

 • Exit er SÅÅÅ grænseoverskridende. Fatter ikke at begge sæsoner rent faktisk er inspireret av virkeligheden. De er så langt ude at man fatter det ikke

 • Jeg har kun set 1 afsnit men er på.
  Genkendte et par stykker. Den ene fra den meget sjove Norsemænd, hvor han i øvrigt også spiller stjernepsykopat. Den kan klart anbefales også. Det er humor møder vikingerne.

 • Bedste BEDSTE serie jeg længe har set – kvalmende og fascinerende på samme tid! Kæmpe anbefaling herfra!

 • Jeg var godt underholdt af “Exit”. Og selv om det er film, bekræftede det min teori om, at der findes et parallel-samfund med ufatteligt rige mennesker med mere og mere flosset moral, som tiden går – et samfund, som almindelige mennesker ikke kan forestille sig, eksisterer.

  “Grenseland” er en anden supergod, norsk serie – også med Tobias Santelmann. Der så jeg ham første gang for nogle år siden.

 • Jeg slugte den serie på rekordtid. Mage til usympatiske hovedpersoner skal man lede længe efter, men ja – serien er enormt velproduceret og spændende. Og så elsker jeg også alt der er norsk 😃

  Vi er lige begyndt på Atlantic Crossing herhjemme. En hel anden genre (Anden Verdenskrig), men ham den ene af skuespillerne fra Exit er med, og han gør det rigtig godt i Atlantic Crossing også.

  • Jeg er altid lidt fascineret af serier, hvor man simpelthen ikke rigtigt bryder sig om en eneste af personer, men alligevel har lyst til at se hele bunken!

 • Genial serie!! Så den fornyeligt på dr!

  DR har en masse gode serier fa Norden/Tyskland liggende pt.

  Jeg kan VARMESTE anbefale pigerne fra Berlin/Kurfürstendamm69 – den er den bedste serie jeg har det længe og er så flot lavet. Jeg har set nogle afsnit flere gange. Troede jeg ville gå død i det tyske – men jeg slugte det.

  Lykkeland er også virkelig hyggelig og en god serie! Giver et godt billede af Norges vej mod olien og er fed at se før exit som del af den økonomiske historie i Norge.

  Halvbroderen er også en virkelig smuk serie og er også netop dukket op på Netflix!

 • Jeg startede ved en fejl med at se 2. sæson af Exit først. Tænkte at der var sgu smæk for skillingen og havde ingen problemer med at følge med. Fandt først sæson 1 efter at have set 4 afsnit af sæson 2. Det forklarer bare en hel del at se den i rigtig rækkefølge! 🙈
  Men den er feeeed!

  • Hahaha, ja, så har du taget den i den lidt alternative rækkefølge! Men så længe du fik det hele med! 😀

 • I app’en DR Lyd er der netop udkommet et afsnit af podcasten Superfan, som denne gang handler om Exit. Bl.a. med et interview med forfatteren og instruktøren, hvor han fortæller om hvor meget der er sandt osv. Det ser ud til der kommer i alt tre afsnit der handler om Exit. Klart et lyt værd efter min mening.

  • Jeg har hørt om den! Jeg er ikke den store podcast-lytter, men det kan godt ske, den skal have et forsøg. 🙂

 • Min uge røg på den anbefaling der. Har set begge sæsoner nu (og ikke lavet ret meget andet). Tak, Miriam. En fremragende og afskyvækkende serie. Et er de psykopatiske mænd, et andet aspekt ved serien er kvinder, der gør sig afhængige af penge, de ikke selv tjener. Kom ind i kampen, kvinder. Hvis du vil have mange penge, så tjen mange penge selv. Jeg kunne næsten ikke være i mig selv, da jeg så serien. Hvor er der mange gode serier derude.

  • Uha, det var en lidt fordomsfuld kommentar. Jeg synes langt fra, det er så sort/hvidt som det. Som en der selv har været i et forhold med en psykopat, vil jeg sige, at det er mange grunde til, at man kan ende i et forhold med sådan en, og at det er markant lettere sagt end gjort at gå – om der så er penge involveret eller ej. 🙂

 • Jeg beklager, at min kluntede kommentar virker fordomsfuld. Det var ikke meningen. Jeg er godt klar over, at der er mange mekanismer på spil i sådan et forhold, og at det bestemt kan være meget svært at gå. Min kommentar var egentlig mere tænkt som en overordnet kommentar til balancen mellem kvinder og mænd, og at vi kvinder gør os selv udsatte ved ikke at være selvbærende økonomisk.

Der er lukket for kommentarer.