Forbudte juletraditioner

Selv tak for billedet. 😀

En af de fede ting ved julen er, at de mange familier har nogle meget specifikke juletraditioner, som man simpelthen ikke piller ved, med mindre man vil ekskommunikeres noget så eftertrykkeligt fra familietræet. Den første jul, efter min søster blev gift, og det var hendes tur til at være hos min svogers familie, foreslog hun ham i al seriøsitet, om de ikke bare kunne holde jul hver for sig. Det der med at skulle adskilles fra alle traditionerne i Poulsen-familien på én gang, det var næsten mere, end hun kunne bære. Han var sjovt nok ikke så hooked på den idé… Med tiden har hun så taget lidt med sig over til dem, og min svoger har taget lidt med over til os, og de har lavet nogle stykker selv, og det hele er fryd og gammen igen.

Nogle traditioner er der alment kendte variationer af. Som fx at nogle spiser flæskesteg, og nogle spiser and, og nogle spiser gås, og nogle spiser medister. Nogle har flag på træet, andre har lametta. Rødgran eller Normannsgran. Risengrød eller risalamande. Det er der sjædent nogen, der rynker på næsen ad.

Andre traditioner skal man være mere påpasselig med at dele, hvis man ikke vil have traditionalisterne på nakken. Og det siger jeg som selverkendt semi-rablende traditionalist, der ganske spontant (og ofte helt ufrivilligt) får udbrudt et “I gør hvad?!” når jeg hører om nogen, der har helt aparte juletraditioner. Hvilket er både pinligt og håbløst dobbeltmoralsk, for vi har mere end én af sådan nogle i min egen familie.

Fx spiser vi konsekvent jordbærsauce på vores risalamande. Og ja, jeg ved godt, hvordan det lyder. Helt blasfemisk. Men fuck mig, det smager godt. Jeg kunne måske lokkes tilbage til kirsebær – omend nok kun for en kort visit –  hvis jeg på et tidspunkt blev præsenteret for en virkelig solid hjemmelavet af slagsen, men hvis jeg aldrig skal se en af de lysegule kartoner fra Skælskør Frugtplantage igen, så er det helt cool med mig. Jeg har afsløret jordbærsauce-hemmeligheden før og fundet ud af, at vi ikke er (helt) alene. Og tilsyneladende er der også flere og flere, der vælger kirsebær fra til fordel for en karamelsauce. Hvilket lyder helt rabiat, men samtidig som noget jeg virkelig godt kunne tænke mig at smage.

Af ren nysgerrighed, er der nogle “forbudte” juletraditioner i jeres familie, som andre overhovedet ikke forstår?

Kommentarer (115)

 • I år bliver der også serveret en god salat til julemiddagen – snittet rød og hvidkål med et squeeze appelsinsaft, lidt hakkede valnødder og tranebær.
  Jeg er nemlig på – nej ikke kur – men livsstilsændring og har det heldigvis godt med det – her 13½ kg senere.
  Hvis du havde spået det for et år siden, så havde jeg hån-grint dig ud af stuen 🙂

 • Vi får tarteletter med høns i asparges til forret ? det hsr også givet grund til mange løftede øjenbryn og udbrud gennem årene ? men jeg elsker det, og det er næsten ikke rigtig jul, hvis jeg ikke får tarteletter før anden den 24! Glædelig jul ✨?❤️

 • Jeg laver både hjemmelavet appelsin- og kirsebærsauce. Og de år vi er ved svigerfamilien er der også jordbær. Men ja kunne virkelig også forestille mig karamel kunne være lækkert. Så måske jeg kommer til at medbringe tre saucer fremover? Så er der også god grund til at tage tre portioner 😉

 • Vi plejer at få is til dessert, kun en af os fire søskende kan lide risengrød om ingen af os kan lide risalamande. ?

 • Folk løfter gerne øjenbryn når jeg fortæller vi starter med risengrød som forret, så kød etc. til hovedret og ris ala mande til dessert. Som om man skal vælge mellem risengrød og ris ala mande på sådan en aften??

  • Det har jeg faktisk hørt om flere, der gør. Det skulle være en gammel bondetradition, fordi risengrød er billigt og mætter meget, så man ikke kan spise så meget af den dyre julemad. Men i dag ville jeg være ked af at have fyldt op med risengrød! 😀

 • Jeg er på karamelsauce-holdet. Hjemmelavet selvfølgelig! En tradition fra min mors barndomshjem. Det sviner helt vildt, men det er virkeligt det værd!
  Og så får vi hverken and eller flæskesteg – men farseret kalkun ?

 • Jeg fik lige “øjnene” af min mand, da jeg forslog at vi tog til Thailand næste jul og glemte alt om gaver og ædegilde. Jeg fik endda mine børn med på idéen… Hvis øjne kunne dræbe siger jeg bare 🙂
  Bevares, vi holder helt almindelig jul og det er hyggeligt, men røvsygt. Jeg vil hellere have en maitai og blive skoldet.

 • Vi spiser softice med m&m’s fordi vi som små ikke kunne lide risalamande og det skjulte mandlen så godt? og nu er vi allesammen voksne men hvorfor lave om på noget der fungere??‍♀️

 • På min fars side af familien, har det altid været risengrød til forret, kalkun til hovedret, og hjemmelavede “vafler” med vaniljeis, flødeskum og jordbærsovs til dessert ?

 • Min svigermors man laver risalamande med æggehvider i, i stedet for fløde. Det er bare en underlig smag, den fungerer ikke for mig eller mine børn.

 • Vi har flere forskellige toppings til ris ala manden
  1) Jævnet kirsebærsauce med bær (varm)
  2) Jævnet kirsebærsauce uden bær (varm og kold)
  3) amarena kirsebærsauce
  4) Jordbærsauce

  Og vi spiser taffel chips til middagen ?

 • Hjemme ho os spiser vi kalkun – det har vi gjort alle år, enkelte gange suppleret med en and når vi har været mange til bords. Derudover lavede vi en ny tradition for små 10 år siden og får ikke længere risalamande til dessert – da halvdelen af familien er nøddeallergikere, nogle kan ikke lide kold risengrød, nogle kan ikke lide fløde og andre kan ikke fordrage kirsebærsauce. Efter flere år med to-tre forskellige variationer, besluttede vi at droppe den helt! Nu får vi enten is, creme brulee eller panda cotta 😀

 • Jeg er også fra familie hvor kalkun ofte er på menuen juleaften ? og frisk rødkålssalat ? men ellers tror jeg ikke vi har som sådan traditioner som der stikker helt ud.. Nogle år når jeg som voksen, har holdt jul hos min mormor og morfar har vi dog blot sat et stueplante på et lille bord og lagt gaver der ??
  Men så igen, for mig er det lige så meget hyggen med familien og god mad, end det er bestemt mad og et juletræ

 • Mine forældre servede gås i stedet for and et år.. jeg var lige ved at græde! Ja, jeg var voksen! Man piller bare ikke lige sådan på traditionerne.. sidste år var vi ved min søster.. der var ikke plads til at danse om juletræet.. jeg synes næsten det ødelagde hele aften ??

 • Vi har altid fået kalkun… og har formået at finde mig en kæreste som også altid har fået kalkun derhjemme.. et år holdt vi jul med hans familie hos hans faster… hvor vi fok flæskesteg og medister og det var bare SÅ forkert…

 • Her spiser vi risengrød til forret og hjemmelavet is (formet og pyntet som et juletræ naturligvis) til dessert. Ellers fyrer vi den af med and, flæskesteg, gås eller kalkun afhængigt af hvad der passer selskabet. Og frisk rødkålssalat naturligvis

 • Vi har en tradition med at få risengrød OG burger (helst takeaway) til aftensmad lillejuleaften. Det kom sig oprindelig af at min mor brændte risengrøden, som menuen oprindelig stod på, på af 3 omgange, og så måtte vi jo ty til et hurtigt alternativ. Nu er alle godt tilfredse – også dem der synes risengrød er lidt malplaceret som hovedret ???‍♀️?

  • Ej, nøjagtig det samme skete hos os for år tilbage, hvor risengrøden den 23. blev erstattet af anden mad.

 • Vi synger så går vi rundt om en enebærbusk og jeg gik mig over sø og land når vi skal rundt om træet! Det er vigtigere end dejlig er jorden

 • Vi har altid fået fisk til forret i min familie. Traditionen stammer helt tilbage fra min mormors familie. Den er opstået fordi forretten gjorde, at man så kunne købe en mindre and og derfor få en billigere juleaften – det var småt med pengene nemlig. Det er ikke et problem længere, men nu er det ligesom bare hængt ved. Så vi får altid Røget laks med stuvet spinat til forret – mums

 • Vi får også tarteletter til forret. Dog ikke med høns i asparges, men med dåsekødboller og dåseasparges…

  Det var en tradition min farfar indførte, fordi de fik det på børnehjemmet, han boede på som barn… jeg var upassende gammel før jeg smagte høns i asparges!

 • Jeg er gift med en svensk mand og ingen af os synes særlig godt om risalamande, så I år har vi bestemt os for at spise svensk ostkaka (det er ikke en kage med ost) til dessert. Jeg er sikker på det er starten på en meget lykkelig sammensmeltning af to juletraditioner ?, og vi får alligevel risengrød til frokost, så snupper vi mandelgaven der…

 • Med min fars familie spiser vi sveskegrød til risalamanden, og i min svigerfamilie synger vi “oh sole mio” rundt om juletræet – svigerfar er italiener og synes, at det med at synge om juletræet er meget sært, så han beder (med glimt i øjet) om, at vi tager hensyn og synger en af hans barndoms vemodige sange også. Hvorfor valget faldt på “oh sole mio” aner jeg ikke. Måske fordi det er en af de få italienske samme, som danskere kan lidt af.

 • Ja tak til jordbærsauce! Vi har altid haft både det og kirsebærsauce i min familie, men jordbær er klart det bedste.

 • Vi har de sidste mange år haft n-1 mandelgaver .. folk synes vi er dybt vi er underlige! Udover det har vi også altid spist faseret kalkun, Waldorf med dressing lavet på en blanding af cremefraiche og A38 (divine syrlighed til alt det fede) og jeg har lavet frisk rødkålssalat de sidste ca 10 år, da jeg ikke kan lide tilberedt rødkål. Jeg elsker det hele!

 • Der skal chips til sovsen. I mange år har der ikke været nogle børn i familien, så i stedet for at én skulle dele alle gaverne ud, så skal man hente en julegave til en anden ved bordet, når man slår en 6’er.

 • Jeg er vegetar og har spist nødde/svampepostej i stedet for and de sidste 17 år. Det er ikke jul uden. En anden tradition er, at min far altid henter en kæmpe brandslukker ind i stuen inden lysene på juletræet tændes…

 • Jeg er stadig chokeret over efter jeg som voksen fandt ud at alle ikke spiser kartoffelchips til deres julemad. Troede det var sådan noget alle gjorde?!

  • Tror det er noget der hører mest til i Jylland. Vi gør det også 🙂 faktisk får vi også der der Menu chips til 🙂

   • Nej, nej – jeg er så meget sjællænder, og hele min familie er det samme – ingen afstikkere til Jylland. Vi tager altså også Taffel chips til sovsen. Jeg kender endda mange fra Sjælland der gør det samme…

  • Det troede jeg faktisk alle gjorde! ? Vi plejer at have både Taffel kartoffelchips og Menu Chips. Menu chips er bare super gode til at få det sidste sovs op

  • Jeg tror, det kommer an på, om man er opvokset øst eller vest for Storebælt (jeg er nemlig fra Fyn, og der hører det til- ditto i Jylland efter hvad jeg ved…) Flere sjællændere har kigget virkeligt mærkeligt på mig ved info om chips til sovs!
   Ved os er det rigtige Taffelchips, min svigerinde kører med Menu-chips (suger sovsen bedre), så nu spiser vi begge dele 🙂

   Miriam, måske skulle du lave en afstemning om chips/ikke chips?

   PS: Vi får ALTID risengrød og æbleskiver/gløgg d. 23, OG tarteletter til frokost d. 24 (resten er ren tradition!)

  • Jeg har aldrig haft en eneste jul med chips på julebordet, og tror umiddelbart heller ikke det sker, med mindre jeg en dag finder en sviger familie hvor det død og pine fremgår ??

 • I min svigerfamilie spiller vi bingo om mandlegaverne (ja, flertal), da der til dessert er ris a l’amande med mandler, uden mandler, uden laktose og så is til dem der ikke spiser ris a l’amande… (jo; 4 desserter til 10 mennesker…)

 • Min mormor og morfar sang konsekvent “Nu’ det jul igen” på en helt forkert melodi. De sang så højt, så der var ikke andet at gøre end at synge med. Nu er de her desværre ikke mere, men hvert år, slår alle over på den forkerte melodi på et eller andet tidspunkt og jeg elsker det❤❤.

 • Min tyske familie synes det er en underlig og lidt underholdende tradition, at vi danskere dansker rundt om juletræet ? omvendt har jeg i Tyskland sjældent fået tradionelt julemad.. den har både stået på fondue, raclette, bøffer og laks.
  Men når der holdes dansk, så har vi brudt med traditionen om at finde mandlen i risalamanden, da jeg vitterligt ikke kan lide det.. så alle andre får risalamande og jeg får en anden dessert, og mens det bydes, spilles der om om mandelgaven på bedste pakkespilsmaner.. og skal love for det kan blive hektisk .. ofte er det kun den som pt. Har pakken som har ro til at spise lidt ??

 • Min søster og jeg har flere år i træk (som voksne) spist ris a la mande med kirsebærsauce til morgenmad juledag – det er læks! ? Og min (også voksne) kusine troede vi jokede med det indtil jeg delte er billede af morgenmaden på FB ?
  OG vi får Meny chips til maden juleaften – fuck Taffekchips! Meny chips er jo en mini sovseskål! ??

  • Risalamande til morgenmad d. 25. er også en tradition herhjemme, og har været det i hele min barndom. Man sneg sig ned i køkkenet imens de voksne stadig sov, og betjente sig selv med risalamande-rester… mums

  • Det med ris a la mande til morgenmad har jeg faktisk hørt fra flere! Og jeg er med på Menu chips holdet – dem er jeg vokset op med. Vi får dog alm. franske kartofler også 🙂 men tror, at det med chips til maden er en jydeting 🙂

  • Jeg spiser også risalamande til morgenmad d. 25. – det er seriøst det bedste i hele verden! Jeg holder som regel ikke jul med min svigermor, men et år eller to har hun sørget for, at der var risalamande til mig <3 Det har seriøst været guld værd de år, hvor der har været spist op juleaften….

 • I min mands familie får man karamelsovs ril risalamande – hjemmelavet karamel blandet op med flødeskum.

 • Surkål med kommen istedet for rødkål, er en af de bedre ting min norske mand har bidraget med til julemiddagen. Får i kål er en af de værre…. ??

 • Vi får suppe med kød – og melboller til forret juleaften. En tradition min mand har indført, og som jeg – her 10 år senere – har accepteret men stadig undrer mig over! Det er så ærgerligt at spise sig mæt i suppe!

 • Altid kalkun ? har det fint med andre spiser andet, men det ik jul uden, er også på team jordbær sovs, ligeledes er min mand, og self risalamande ? riiiiigelig brune kartofler, helst ingen hvide ? sovs i rigelig mængder, og Chips ?
  En vælger en gave, den pakker den op, og vælger så en ny, så det gave ræs ik er overstået på to sekunder,
  Sidste år indførte vi ideen med “hemmelig” gave køber, alle trækker et navn i en skål, man kommer med tre gave ønsker, for max 500 kr i alt senest den 15 november, så man ska kun købe til en og det fungere perfekt, man fri for masse gaveræs og det hele ?
  Mandel gaven er altid et spil.
  I mange år spiste vi risalamande til morgen, middag og aftensmad den 25 december, da vi stadigvæk boede hjemme, nu vi mødes vi den 25 og spiler spil, går en tur, hygger og spiser snolder og risalamande ?

 • Vi spiser også jordbærsauce i min familie. Det skyldes nok, at mine forældre altid har haft mange jordbær om sommeren, som er blevet frosset ned, og så smager det da bare hundrede gange bedre end kirsebærsauce ?

 • Tror ikke vi har en eneste tradition til jul der IKKE er forbudt…..det ligner nok mest blasfemi i virkeligheden

 • Vi får en hel kalkun med det sædvanlige pivtøj af tilbehør inkl. taffel chips og waldorf salat. Og jeg håber på at indføre en frisk kålsalat.
  Disneys juleshow er helligt og trumfer derfor kirken!
  Og så spiser vi altid ca. julemiddag Kl. 17-17.30 for at have god tid tilgaver uden at være igang med at åbne kl. 2 om natten. Traditionen er, at én person finder en gave til en anden. Den anden person åbner, og alle ser hvad man får. Derefter finder den, der lige har åbnet så en gave til en ny person. Det tager lang tid, men det er hyggeligt at se hvad alle får ? Og IMO vigtigt, fordi det ikke skal bare være 10 mand, der sidder i hvert sit hjørne og grådigt flår papiret af sine pakker uden interesse for andres reaktioner på hvad de får ?
  Jeg har også foreslået, at vi spiller meyer om mandelgaven i år, fordi nogen får is og andre får risalamande. Og så man undgår den unødvendige ædekonkurrence, hvor folk forspiser sig ??‍♀️

 • Da jeg mødte min mand havde jeg en meget øjenrullende reaktion, jeg jeg blev præsenteret for deres tradition om at spise and stegt på panden den 25. om morgenen til deres rundstykker.

  Det startede med de stegte resterne, men da børnefamilien voksede sig til en familie med tre voksne børn og nogle gange påhæng, nu børnebørn osv., steges der nu en ekstra and den 24., for at have “rester” nok til morgenmad den 25. ?
  Det lyder så underligt, og første gang jeg sad den 24. Stopmæt af and, troede jeg ikke jeg skulle røre den and den 25…. men seriøst, det er SÅ godt med rundstykke, smør, and og rødkål! Mums. Jeg glæder mig næsten lige så meget til den hyggelige 1. Juledagsmorgen ???

 • Vi får hverken risengrød eller risalamande til dessert, men oldemors juleæblekage. Det gør hele min mors side af familien. Derudover får vi hverken brunede kartofler eller flæskesteg men gås, hasselback kartofler og en kål salat (og så en masse andet klassisk juletilbehør selvfølgelig). Og sidst men ikke mindst er mandelgaven den samme hvert år, og jeg har i mine 26 leveår kun fået den 1 gang – ingen særbehandling i mit hjem ?

 • På min fars side af familien får vi tarteletter med fiskeboller (fra dåse), rejer og asparges til forret. Jeg var teenager før jeg fandt ud af at den mest almindelige tartelet er med hønsekød.

 • Taffelchips!

  Jeg er vokset op med risalamande med romessens i. Dét kender jeg ingen andre der gør!
  Og så er der kun én mandel i. Og ikke tonsvis af hakkede i?

  • Vi får også med romessens – og kender heller ikke andre. Så highfive 🙂 Det giver bare risalamanden noget ekstra og jeg synes faktisk den er mere ‘frisk’. Der skal dog være hakkede mandler i vores 🙂

 • Min mor har det lidt stramt med, at vi helt og aldeles fucker med traditionerne hjemme hos min mand og jeg. For det første er vi veganere, så vi laver naturligvis ikke kød. Allerede der er Fanden løs… Tilbehøret er helt det samme, bare i en vegansk version, men der smager man faktisk ikke ret meget forskel. Til gengæld er krisen i år, at vi ikke danser om juletræet eller synger julesalmer.

 • Min jul er nok ret gennemsnitligt.

  Mine forældre kan lide både flæskesteg og and, så får vi begge dele til jul. Bonus er at der er masser af rester, så der skal bruges minimal tid ude i køkkenet i juledagene, fordi rester. Og, så bliver der serveret taffelchips til sovsen.

  Noget andet, er at jeg ikke kender til traditionen om at danse om juletræ (har hørt om det, men har aldrig gjort det). Da jeg var yngre, så blev der sunget julesange, men nu her bliver der spillet noget julemusik, mens man kigger på de tændte lys i træet.

  Jeg er dog vokset op med en december-tradition, som jeg ikke har hørt at den bliver fejret herhjemme. Hvert år (da jeg var barn), d. 5. december, så fik jeg en lille rød støvle, som var med lidt slik i (en chokolade-julemand, og nogle andre små-ting). Dette er i anledningen af Skt. Nikolaus’ Tag, som vistnok bliver fejret nede i Tyskland og Holland.

 • I vores familie spiser vi altid oksemørbrad med ovnkartofler og bearnaise juleaften. Vi synes and er lidt tørt og flæskesteg er lækkert, men alligevel noget vi også får resten af året. Men oksemørbrad! Det får vi kun juleaften, så der er virkelig noget at se frem til 🙂

 • Min svigermor putter portvin i risalamande – jeg var noget skeptisk første gang, men for f….. det er godt.

 • Som sønderjyde er den vigtigste del af julemiddagen selvfølgelig sønderjysk hvidkål – ikke at forveksle med stuvet hvidkål! Der er ikke noget bedre end en chips med hvidkål og andesovs. Så er det jul!

  Efter at have fundet sammen med min kæreste fra Nordjylland, er hans familie også kommet med på hvidkåls-traditionen.

 • De sidste mange år har vi (mine søskende og jeg) hvert andet år taget på skiferie med vores far. Det var budt på et væld af brudte traditioner. Det år der ikke var and med var vi rundt i hele hemsedal.. Det lykkedes ikke og julen blev ikke helt rigtig for mig det år. Nu tager vi i stedet på skiferie med halvpension og er spændt på hvad de danske kokke på hotellet skaber af mad til os – julesang, gaver og improvisere pynt har vi dog altid med 😉

 • Lad mig lige øse af min ligegyldige info: risalamande blev anbefalet, da risene var rationeret midt i det 20. århundrede. Fløde har man jo altid.

  Så der har været en overgang, hvor de rige med kontakterne spiste risengrød og fattigrøvene måtte nøjes med risalamande.

 • Kalkun … med brød/baconfyld og portvinssauce… det er fantastisk…
  kirsebærsauce skal være kold og helst serveres fra kartonen ?
  Stort set altid snyd med mandlen

 • Da jeg var lille fik vi citron fromage til dessert hos min mormor. Min mor gik total amok på min mormor som havde lavet den fordi der skulle tages hensyn til børnene, som jo skulle have ris a la mande. Vi ville egentlig have spist hvad som helst bare der var fred den aften.

  I min svigerfamilie fik jeg godkendt at få indført taffel chips til maden, fordi det var den eneste slags kartoffel onklen ville spise.

  Er der nogen af jer der har prøvet julehjerte chips med sovs på? Jeg overvejer at udvide i år.

 • Hele min barndom fik jeg og min søster pasta med kødsovs juleaften, fordi vi ikke kunne lide julemad. Det fortsatte selvom vi lærte at spise julemad og var faktisk helt sørgeligt, da det stoppede.

 • I min familie åbner vi gaverne efter alder. Den yngste starter med at åbne én – og så videre deropad i alderstrinende, og starter forfra med den yngste, ind til alle gaver er åbnet. Så kan alle se hvad man har fået. Èn gave ad gangen. (Skal selvfølgelig lige siges at der ingen små børn er, de vill nok have svært ved at vente på tur.) Det stammer vist fra min fars familie og jeg synes det er enormt hyggeligt, at se folks reaktioner, hvad de får af hvem, og plien af at sige ordentlig tak for gaven.

 • ALTSÅ jeg kommer jo fra Jylland og der skal der tre slags kartofler til: de brune, de hvide og de franske. (Som min mor altid kaldte skrallerkartofler…. fordi de skraller eller larmer (skrasler) for de som ikke er jyder?

 • Hindbærsovs her!

  Vi spiser kalkun, første år hvor vi gjorde det, var kalkunen så stor, at den ødelagde ovnen… Men det har ikke holdt os fra kalkun er blevet en fast juleting. Helt ærligt, hvor ofte får man en hel kalkun? And spiser vi alligevel nogle gange om året.

  Og så selvfølgelig taffelchips til maden (eller dem fra Lidl, der smager lidt bedre). Og frisk grønkålssalat, som er blevet en hellighed.

  • Der er ikke nogen, der siger, man ikke må – min søsters mand ville bare gerne holde jul sammen, og det kan man jo godt forstå. 🙂

 • Vi holder det hele meget traditionelt, men min svigerfamilie derimod, er helt forkert på den (synes jeg)
  De spiser hverken menu eller taffel chips, men barbecue og sour cream and onion.
  Og så for de skrup af/nat mad, i form af pølser, suppe eller andet i den dur.
  Jeg har aldrig nogensinde oplevet til hverken juleaften eller julefrokost, at have behov for endnu et måltid at køre hjem på, det er jo det småkagerne og konfekten er til for ?

 • Vi får pizza den 23. december til aftensmad – altid bestilt fra det samme pizzaria og typisk også altid de sammen pizza som året før. Det er et levn fra inden min far gik på pension og var selvstændig erhversdrivende; alle hjalp til i butikken indtil sent og derfor var der ikke overskud til at lave mad. Det er nu en fast tradition om vi alle værdsætter.
  Den 24. er der helst andesteg på menuen kombineret med flæskesteg til mig bror, der ikke er vild med and. Sidste år lavede min mor i stedet andebryster og fik lavet dem alt for gennemstegte og tørre. Jeg håber, hun har fanget at det ikke vil falde i god jod i år. Så vil jeg hellere “nøjes” med flæskesteg og medister eller frikadeller.
  Den 25. spiser min mor og jeg ris a la mande til morgenmad.

 • I min familie spiller vi lyse-leg mellem hovedret og dessert, og jeg har aldrig fundet nogen andre med samme tradition. Alle får et fødselsdagslys i en lille lerstage, og det lys der holder længst udløser en gave. Selvfølgelig prøver alle at få de andres til at brænde hurtigere ved at puste på dem, men endelig ikke så meget at de går ud! Så man må prøve at dække for sit lys og sætte sig strategisk (væk fra min far). Det er meget intenst, og alle går mere op i det end i mandelgaven!

 • I min kærestes familie får man slet ikke traditionel julemad. Jeg er ikke fan ?. Der spiser man rådyr (som svigerfar selv har skudt), vildtsauce, hvide kartofler og waldorfsalat. Sovsen er god. Men jeg er bare ikke rigtig til det der vildtkød.

 • Jeg har aldrig været tosset med kirsebærsovs til ris a la mande og er begyndt at lave en mangosovs med vanilje og havtorn i – overraskende god kombi ? Det burde i øvrigt være helt legitimt at vælge svigerfamilie ud fra juletraditioner ?

 • Vi har ikke så mange underlige traditioner på selve juleaften, men hvert år holder mine forældre tapasaften for hele familien d. 23. Så der bliver spist rejer i hvidløg og pølse og oliven til den helt store guldmedalje og dagen efter mødes vi så alle sammen igen og spiser and og flæskesteg. Personligt er jeg meget større fan af tapas traditionen end selve juleaften 😉

 • Vi får altid suppe og peberrodskød juleaften. Det er tradionelt på Langeland hvor min mor kommer fra, og da min søster og jeg var små havde hun som regel nattevagter og hun gad på ingen måde at stå op og stege and eller flæskesteg til morgenmad. Men suppen og peberrodskødet laves dagen før (suppen er kogt på en høne eller kylling og så det kød vi skal bruge til hovedretten), så skal det bare varmes og der skal laves sovs juleaften. Da vi var små fik vi som regel smørsovs (smeltet smør) i stedet for peberrodssovs, men min søster har lært at spise peberrod, så nu spiser hun det sammen med de voksne og i stedet for smørsovs får jeg hjemmelavet sursødsovs, som er skridtet før det bliver til peberrodssovs.

  Og så *skal* der en smule sød sherry i risalamanden, ellers er den ikke rigtig.

 • Når vi har danset om juletræet og gaverne er åbnet kommer konfekten (endelig!) på bordet og jeg læser juleevangeliet op. En hyggelig tradition ? Sidste år havde vi dog glemt salmebogen og der blev googlet istedet. Alt var som set plejer bortset fra slutningen, hvor Jesusbarnet skulle omskæres. Der blev ret så stille mens alle lige skulle tænke over denne nye information ??

 • Hos min svigerfamilie slutter vi altid af med smørrebrød med æg og rejer til midnat. Vildt hyggelig tradition, men noget jeg lige skulle vænne mig til, da man jo slet ikke er sulten efter sådan en aften. Nu er det som om det slet ikke kan være anderledes ?

 • I min familie har vi altid spist hvidt franskbrød med smør og brunkager på, op til jul. Det har altid fået sindende i kog rundt omkring ? Når jeg får sådan en mad, ved jeg julen er nær.

 • I min familie spiser vi altid boller med pålæg kl. 24.00 juleaften, mens vi ser pavens tale live fra Rom. Vi er ikke katolikker, og jeg aner ikke, hvordan traditionen er opstået 😀

 • Vi spiser dyreryg, altså rådyr i stedet for and eller flæskesteg. Vildtkød er altså en delikatesse, hvis du spørger mig.

 • Vi varmer ikke kirsebærsovsen. Det smager bare mere friskt på den måde. Og så spiser jeg ikke kød – den skal jeg altid forsvare til jul, øv.

 • I min fars familie synger vi ikke “Nu’ det jul igen” – den skal råbes! Især min farfar kunne virkelig råbe “hey!” så højt at de små fætre og kusine græd af forskrækkelse. Min farfar gik bort sidste år, men nu råber vi den alle og tænker på ham!

 • Jeg har aldrig fået risalamant juleaften, min svenske mormor syntes det var for mærkeligt. Efter hun døde ekspermenterede jeg med div. Desserter, men nu har vi helt droppet det og går direkte til knaset.

  Og hvis det stod til mig, blev store dele af den øvrige menu også droppet.

Der er lukket for kommentarer.