ASMR: Hvad søren er det, og er det galt eller genialt?

Den sværeste tid på døgnet for mig gennem de sidste mange år har været, når jeg lægger mit hoved på puden om aftenen. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg lider af periodisk insomni, og jo mere oprør, der er i mit sind, desto værre bliver søvnløsheden. Problemet er tankemylder. For at falde i søvn er man nødt til at give slip, og det er ikke en god ting, når man er midt i en krig med sine egne tanker. For hvis man giver slip, giver de los, og så er alt håb om fredelighed ude.

Tricket har altid været at distrahere mig selv fra mine tanker, og jeg har alskens øvelser til den slags i vågen tilstand, men de kræver fokus og koncentration og er derfor ikke synderligt kompatible med at skulle falde i søvn. Så mit mål blev at finde en form for distraktion, der ikke krævede noget af mig og samtidig ikke var mere forstyrrende end, at jeg kunne falde i søvn igennem den. Jeg har forsøgt mig med en del ting gennem tiden med blandet succes. Fx en playliste med helt rolig musik, naturlige lyde som fx regn eller bølger, lydbøger (reklameindskud: tilbyder stadig 30 dages gratis abonnement på Mofibo her),deltabølger og alskens andre ting. Men det, der for alvor endte med at gøre en forskel for mig, var ASMR.

ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response og kan bedst beskrives som den der kildrende fornemmelse ned ad nakken, man kan opleve, når nogen fx nusser ens hår eller hvisker noget tæt ind i øret på en. På engelsk hedder det “tingles”. ASMR er de sidste år blevet ret populært, så mange af jer har sikkert allerede hørt om det. Især på Youtube er der opstået et helt community, og der er efterhånden enormt mange forskellige ASMR-kanaler at komme efter. Jeg oplever personligt sjældent “tingles”, men videoerne er den helt perfekte løsning på mine travle tanker. Jeg er stadig væsentligt længere tid om at falde i søvn en gennemsnittet, men meget mindre end før, og den tid er nu eksponentielt mere behagelig for mig.

I ASMR-videoer fokuseres der primært på lyde. Det kan være knitrende papir, hårbørstning, raslende øreringe eller hvad som helst andet mellem himmel og jord, der kunne tænkes at producere en behagelig lyd. Det er vigtigt at bruge høretelefoner for at få den fulde oplevelse. Man kan så gå på jagt efter kanaler, der appellerer til en, og lede efter de “triggers”, der er mest effektive. Det er meget forskelligt, hvad der virker for den enkelte, og nogle gange bliver ASMR helt ærligt weird as fuck. Man holder sig bare til de, der funker for en. For mig er nogle af de mest effektive triggers hvisken, “finger fluttering” og lyden af sakse. Grundet sidstnævnte er jeg fx stor fan af virtuelle klipninger, der essentielt er en slags rollespil, hvor personen på videoen agerer frisør. Som sagt, weird as fuck. Men det er så pisseeffektivt, at jeg er ligeglad. De sidste par år er jeg gået i seng med ASMR i ørerne dagligt, og jeg har sågar fået min søster hooked på skidtet. Det er ikke kun effektivt på insomni, men kan også have rigtig positiv indvirkning på fx angst og stress, fordi det hjælper kroppen til at slappe af.

Har man lyst til at se nærmere på, hvad det er for noget, smider jeg lige et par af mine yndlingskanaler nedenfor. Som sagt er det rigtig meget smag og behag, når det kommer til ASMR, men følgende er nogle af dem, jeg personligt allerbedst kan lide.

Gentle Whispering ASMR. Maria er måske nok the OG af ASMR og er altid enormt kreativ med sine videoer. Meget høj lydkvalitet.

Karuna Satori ASMR. Karuna (aka Sarah) er en af dem, der ind imellem laver seriøst mærkelige videoer, men jeg har stadig til gode at finde en anden person, hvis stemme er lige så effektiv på mig, som hendes er.

ASMR Magic. Rhianna er ekspert i lange videoer med stor variation i lyde og virkelig høj kvalitet.

Goodnight Moon. Erins “Babblebrook”-serie er det vildeste, jeg nogensinde har set. Det er sin helt egen lille fantasy-verden med forskellige karakterer, åndssvagt deltaljerede baggrunde (se billede) og oven i købet en spændende historie. Det er så gennemført og så godt for mine ører!

Helt praktisk gør jeg det, at jeg sætter en ASMR-video på, vender min telefon med skærmen nedad (Youtube kan kun køre på en låst telefon med Premium-abonnement) og sætter en alarm til at slukke hele skidtet efter en time og 47 minutter. (Yes, jeg er en af dem, der altid skal have et skævt tidspunkt på). 9/10 gange er jeg faldet i søvn, når telefonen slukker, nogle gange sågar en del tid før, og det er altså enorme fremskridt for en, der plejede at ligge fire timer uden at blinke. Så har man søvnproblemer eller angst eller lignende trang til at falde lidt ned, vil jeg klart anbefale at give ASMR et forsøg. Og vær åben, når du gør det. Min far kalder det en variant af meditation, og det er måske lidt sært til at starte med, men det har gjort en markant forskel i mit liv.

Kommentarer (32)

 • Tak for det tip! Mit hoved kører på højtryk og jeg er så træt men sover ikke særlig meget!
  Jeg prøvede noget guidet søvnmeditation, men ideen om at se mine chakras lyse op stresser mig.
  Det her skal prøves! Søvnløshed sucks!

 • Haha det er så sjovt, for ASMR trigger netop min angst og tvangshandlinger, og gør mig desuden urolig og meget(!) utilpas.. For mig ville det være det rene tortur at falde i søvn til!

  • Sådan har jeg det også, Sara. Jeg får hardcore hjertebanken og uro af den slags, det er virkelig ubehageligt!! Det er skørt når det virker helt modsat på så mange andre 🙂

  • Det samme her! Jeg blev nærmest panisk, og måtte skynde mig at slukke videoen igen. Virkelig ubehageligt! Men fedt, det virker for andre!

  • Det er sjovt, det giver også mig en uro, og en mystisk lyst til at kaste op. Jeg undrede mig faktisk over at det fungerer for nogen. Men det gør det tydeligvis ?

   • For mig kommer det an på triggeren. Smasken eller folk der spiser? NEJ TAK! (Selv IRL må jeg nogle gange gå ind i et andet værelse hvis folk tygger for højt), men tapping af forskellige arter…. love it! Jeg fandt nogle videoer i dag som afgjort gav tingles.

 • Uh! Det skal tjekkes ud ?

  Selv er jeg blevet rigtig glad for kanalen “dyb ro”, den med dyb søvn hynotiserer mig helt fantastisk og formår at slukke for min hjernes angst-mylderbæ.

 • Nårh??! Det var da egentlig ret spændende. Jeg lyttede til flere af dem du linker til. Og blev overrasket i positiv forstand tænk sig, lyde jeg aldrig har tænkt over kunne være rare at lytte til, var dejligt. F.eks. En hjelm der bevæger sig på et hoved. Det skal jeg da huske. Kan i perioder, ha lidt problemer med at finde ro.

 • ASMR har hjulpet mig enormt. Jeg har altid været en der kan falde i søvn overalt, og gerne på under 5 minutter. Det sidste halvandet år har det dog været mere end almindeligt svært for mig at falde i søvn, og til sidst ender jeg med at stresse over, at jeg pludselig kun har 3 timer at sove i, før min alarm går af.

  Jeg er særligt vild med køkkenlyde – altså lyde, der kommer, når man laver mad i køkkenet. Jeg bruger altid en specifik ASMR-liste fra kanalen “Peaceful Cuisine”, der laver videoer uden musik, hvor man kun hører lydene af låg der bliver skruet af, mad der simrer osv. Det er så afslappende.

 • Ser/hører også ASMR meget ofte! Det er så nice. Min yndlings dansek video er “Nora’s make-up | ASMR | Stress af med DR3”.

 • Det lyder som det samme vi med børn har en app til. Den har lyden af støvsuger, regn, føntørrer, kørende bil ovs. Baby sover hurtigt med sådan en konstant brummen summen ting. Kunne være jeg selv skulle prøve den.

 • Som en anden skriver er jeg også vild med køkken-lyde. Tror det er minder fra dengang jeg var lille, og tog en lur på sofaen imens min mor tullede rundt i køkkenet, lavede mad og tømte opvaskemaskine. Meget afslappende og trygt.

 • Jeg faar ogsaa en helt modsat effekt. Synes det er voldsomt irriterende og bliver helt daarlig af at lytte til ASMR. Men mega positivt at de hjaelper paa din soevnloeshed.

 • Jeg elsker ASMR og har fået flere af mine veninder hooked på det. Det er seriøst noget af det mest geniale og behagelige jeg har prøvet ❤️?

  • Jeg tager endda mig selv i at lave lidt dagligdags ASMR, ved at “tappe” på min telefon, som triggeren hedder, eller en hvilken som helst anden overflade der lyder lækkert ??‍♀️?

   • Anede ikke det fandtes med har tit følt behag ved dagligdagslyde, som når man leder efter noget i et penalhus eller puslen med make up (har tit taget en lur til Lisa Eldrige’s stemme og make up-lyde). Er meget begejstret! Tak for tippet Miriam ? Tumler selv rundt og kan ikke sove om natten…

 • Det må jeg hellere tjekke ud. Jeg er en af dem der er heldig hvis det tager under en time at falde i søvn. Når der sker ændringer, f.eks. hvis jeg sover andre steder en hjemme, falder jeg først i søvn 4-6 timer efter jeg har lagt mig.
  P.S. Alle mine alarmer ender på 7. De har de gjort i 15 år!

 • Måske et dumt spørgsmål, men, bruger du så hovedtelefoner når du skal falde i søvn? Vågner man ikke op og er helt viklet ind i dem?

 • Hej Miriam!
  Måske paradoks terapi også kan hjælpe. Det går i al sin enkelhed ud på, at man skal prøve at gøre det modsatte af det man ønsker. I dit tilfælde: Prøve at holde dig vågen længst muligt. At have det som mål når du lægger dig på puden. At være vågen, ikke falde i søvn. Så falder du muligvis i søvn. Litteratur: Viktor Frankl´s bøger. Hvis du er interesseret, så prøv at søge på hans navn og “Paradoks terapi”.
  Mange hilsener
  Bente

 • Jeg kender desværre alt for godt til at ligge søvnløs om natten. Afslappende lyde har ingen gavnlig effekt i mit tilfælde – til gengæld har jeg fundet min redning i form af magnesiumtilskud. En eller to piller inden sengetid gør virkelig underværker – nu falder jeg typisk i søvn ca. 25 minutter efter, jeg har lagt mig, hvor det ellers kan tage flere timer. Magnesium får kroppen til at slappe af, så prøv det, hvis lyde ikke virker!

 • Det skal afprøves!! Lyder helt genialt! ???
  Btw hvordan indstiller du telefonen til at slukke for youtube? Hvilken ‘alarm’ bruger du?

 • Okay, sikkert et helt vildt dumt spørgsmål; men hvordan sætter man sådan en fiks alarm, der slukker det hele efter x antal timer/minutter? ?? Google gider ikke hjælpe mig med det! Og tak for et spændende indlæg, Miriam! Fedt at det funker for dig ??

 • Jeg vil virkelig også anbefale podcasten Sleep with me. Det er så hyggeligt og fjollet at jeg falder i søvn hurtigt med et smil på læben 🙂 Det er i bund og grund bare en fyr som fortæller en virkelig lang godnathistorie (for voksne), som er spændende nok til at aflede tankerne, men også kedelig nok til at hjernen stille og roligt går over i søvntilstand.

 • Havde aldrig hørt om ASMR før, men hvor er det dog genialt. Jeg lyttede til nogle af de videoer du linkede til, og kan nemt se hvordan nogle af de lyde kan give “tingles”. … de lyder som tingles føles, hvis det giver mening? Jeg faldt i søvn til en af dem i forgårs (dog uden høretelefoner, for jeg du’r ikke til at falde i søvn med dem i), og det virkede rigtig godt. Desværre kan jeg ikke finde ud af at sætte alarm til at få min telefon til at slukke for youtube, så det skal jeg lige lege lidt mere med. Men tak for anbefalingen!

 • Jeg har heller ikke youtube premium-abonnement og elsker selv at lytte til bodyscans for at falde i søvn, så MÅ bare vide dette: hvordan sætter du en alarm der får din mobil til at slukke helt? Jeg er nogle gange vågnet midt om natten til en eller anden helt mystisk youtube-video fordi den bare spiller derudaf når “min” video slutter. Enlighten me, please! 🙂

  • Gå ind i ur, vælg ‘tidtagning’, sæt dit ur og under ‘når tidtagning slutter’, vælger du ‘stop afspilning’. Så låser din telefon, når tiden er gået. Vupti!

 • Jeg ved godt, at jeg spammer dig her, men jeg bliver nødt til at takke dig for dette indlæg. Det er jo for vildt, det der! Jeps, noget af det er MEGA mærkeligt, men andet er så godt, så godt 😀 Jeg kan ikke rigtig falde i søvn til det (især ikke med høretelefoner i ørene… de gør ondt at ligge på), men ser gerne en video eller to inden jeg lægger mig til at sove. Og tingles? That shit is for real!!! Jeg troede ikke helt på det… indtil jeg fandt den helt rigtige trigger og bare tænkte, “Dude! Hvad skete der lige der?!” Så tak! Jeg er vild med at du gjorde mig opmærksom på fænomenet. Synes stadig det er underligt at det virker – men det gør det!

Der er lukket for kommentarer.