Den store hverdags-comfort food føljeton

Bevares, man kunne godt have ønsket sig, at det var en mere talentfuld madfotograf, der sparkede gang i den her føljeton, men jeg gætter på, I på nuværende tidspunkt er nogenlunde indforståede med, at mine evner på de fleste æstetiske områder i bedste tilfælde er mangelfulde. Men hvorom alting er, så synes jeg personligt, jeg er kommet på en idé, som er en lille smule genial.

Det er ikke meget tit, der figurerer opskrifter herinde, men når der gør, er de ofte i den kategori, jeg vil kalde hverdags-comfort food. Pastafadet på det øverste billede er det nyeste, jeg har lagt op, og det har medført ganske overvældende succes og jævnt mange ønsker om flere opskrifter i samme dur. Og jeg har nogle stykker i kartoteket. Som fx den med restemad á la Jamie Oliver eller min Pasta Pesto skamløst stjålet fra Café Zirup. Jeg har bare ikke overvældende mange. Men hey, det har I måske? Og måske vil I også dele dem?

Min idé er at prøve jeres yndlingsopskrifter inde for kategorien hverdags-comfort food og så dele nogle af dem herinde med tiden. (Eller man kan bare lure i kommentarfeltet, hvis man ikke gider vente på mig). I kan skrive, copy-paste eller linke jeres opskrifter nedenfor, så skal jeg gøre mit bedste for at gøre jer kogekunsten efter. Jeg tænker, at parametrene for “hverdags-comfort food” ca. er som følger:

  • Nemt at lave. Ikke nødvendigvis færdigt på ti minutter, men hvis noget fx bare skal smækkes i et fad og ind i en ovn, er det stadig nemt.
  • Relativt få, relativt velkendte og relativt billige ingredienser. Igen, vi taler nemhed og hverdagsmad her. Oksemørbrad og specialimporterede grøntsager skal måske gemmes til en anden dag, og vi har heller ikke tid til at jonglere med 25 forskellige ingredienser.
  • Ikke alt for sundt (læs: kedeligt), men heller ikke alt for usundt (læs: grøntsagsløst).
  • Meget gerne venligt over for børne- og barnlige smagsløg. Et af mine mål er at skaffe nogle glimrende go-to opskrifter til travle mødre, hvor hele familien er pjattet med resultatet.
  • Et element af “snask”. Jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal forklare det, men det er altså den del, der udgør “comfort”-delen i comfort food. Det kan fx være smeltet ost, bacon eller en sovs af en art.

Hvis I skulle kende en opskrift eller to, der lever op til ovenstående punkter, så råb endelig op. Som søstre vi dele! 😀

Kommentarer (52)

  • Yndlings kartofler:
    Kog kartoflerne – jeg beholder skrællen men det er en smagssag
    Smelt smør og bland med presset hvidløg
    Knus de kogte kartofler let (jeg bruger en ske eller håndfladen) på en bageplade med bagepapir.
    Hæld smør/hvidløg over kartoflerne, drys evt med purløg, hakket persille eller krydderi.
    Drys med revet ost og bag i ovnen til osten er smeltet og let gylden.
    Velbekomme ?

  • Hasselbach kylling:
    Skær lommer i kyllingen.
    Fyld lommerne med ricotta, pesto, aioli eller hvad du nu kan lide/har råd til.
    Rul serrano om kyllingen.
    Læg i et ildfast fad og drys revet ost over.
    Bag til kyllingen er færdig og osten gylden.

  • Hurtig-pasta-ret. Den minder lidt om dine pastaretter 🙂
    1 pk frisk hvid pasta
    1 eller to pk bacon, der skæres i stykker
    1 rød peber (eller et glas champignon)
    1 hk løg (fås hakkkede på frost hvis det skal være)
    4 store tomater i stykker (eller en dåse hakkede)
    Cremefine, oregano og evt ekstra tomatpure fra flaske
    Steg bacon og i mens hakker man grøntsagerne, som så smides på sammen med.
    Når tomaterne er bløde, hældes cremefine, evt tomatpure fra flaske og oregano på.
    Steg lidt videre og server med frisk-kogt pasta.

    Ved ikke om det er for bøvlet til kategorien – men det tager seriøst ikke ret lang tid 🙂 og alle elsker det!

    …hov kan lige en til:
    Pastafad med skinke
    Bland i et fad:
    Snittet porre
    Tomater i stykker eller en ds hakkede
    1 pk skinkestrimler eller skinketern
    Kogte pastaskruer
    1 brik mornaysauce

    Ind i ovnen til det er klar.

  • Min go-to i den kategori indeholder også pasta – det ér altså også bare en taknemmelig fødevare 😀 Herudover kun hakkede tomater fra dåse og kidneybønner, og ‘retten’ er primært udviklet på basis af, at de ingredienser har jeg cirka altid i huset. Og så synes jeg personligt, at det smager ret godt også 😉

    Ingredienser: Pasta, hakkede dåsetomater, kidneybønner, basilikum og lignende krydderier..
    How to: Kog pastaen. Hæld vandet fra og resten til. Kog et par minutter og done. Drys evt ost på <3

  • Jeg føler mig lidt for hjemme i denne kategori.
    1) pasta, fløde, spinat og laks. Kog pasta (gerne frisk pasta), put kogt pasta og det resterende på en pande og steg til laksen let kan skilles ad. Krydder med salt og peber
    2) jeg ved ikke om dette er en ret som er egentlig komfort-food, men en rest af ris, en rest af kød ( jeg har oftest brugt frikadeller eller karbonader, anything will do.) Og frosne rodfrugter. Godt med smør i en pande, og hele molevitten på panden. Jeg lavede det meget da jeg boede selv, fordi jeg tit havde mange kødrester.
    3) pasta, Mornaysovs, fløde, hvidløg, bacon. I et fad giv det 200 grader almen ovn til pastaen er færdig

  • Åh ja! Denne opskrift stammer fra min gamle veninde Anne – fra en tid hvor vi var fattige, dovne og evigt sultne ?

    1/2 pose pasta penne
    1 pk. skinke i tern
    2 porrer
    1 rød peberfrugt
    1 brik mornay sauce (ikke discount udgaven)
    Salt, pepper og lidt paprika.

    Pastaen koges efter anvisningerne.
    I en lidt dyb pande (alternativt gryde) svitses skinken i lidt olie. Porrer i skiver tilsættes sammen med peberfrugt i tern og krydderier. Svitses nogle minutter hvorefter mornay sauce tilsættes. Simrer 5 min. De kogte pastaer tilsættes retten og den simrer yderligere et par minutter.
    Retten smager bedst hvis den får lov at køle lidt af.
    Velbekomme ?

  • Sikke en god idé! Nem hverdagsvenlig comfort food er seriøst min yndlings kategori af mad! ❤️ Har netop i dag udgivet et indlæg med en samling af børnevenlige opskrifter: https://vegetariskhverdag.dk/2019/05/boernevenlige-vegetariske-opskrifter/

    Anbefaler disse meget nemme halloumideller på det varmeste: https://vegetariskhverdag.dk/2019/04/vegedeller-med-halloumi-og-gulerod-m-myntedressing/

    Ellers er min absolut mest populære opskrift beluga bolo: https://vegetariskhverdag.dk/2018/12/beluga-bolognese/

  • Vores super easy Go-to opskrift er “Farmorkål”. En enkel ret min (ta-da) farmor lavede. Den fungere fint til en lun frokost og til aftensmad.

    -Fint snittet spiskål (hvidkål kan bruges, spidskål er bedst)
    -Hakket svinekød.
    -karry
    -salt/peber
    -godt rugbrød
    -dejlig koldt smør

    Steg kødet på en stor pande, krydder med salt/peber/karry.
    Når kødet er stegt, smaskes en stor bunke kål på panden. Låg på, indtil kålene falder sammen.
    Steg og smag til.

    Det hele serveres over en skive god rugbrød, selvfølgelig smurt med den gode kolde smør.

    Nemt og overraskende lækkert – og bestemt ikke en køn og fotogen ret ?

    Min

  • Pasta carbonarra er mit ultimative tømmermændsfeast!
    Kog spaghetti/frisk pasta. Steg bacon/pancetta (nogle gange steger jeg det sammen med et fed hvidløg, som jeg har skåret i ca. 4 stk. – det skal tages fra, inden det blandes med resten).
    Bland 3 æggeblommer med revet parmesan i seperat skål. Der skal så meget parmesan i, at det ligner tyk grød, som du dog stadig kan røre i det. Hæld vandet fra spaghettien, men tag ca. 1 dl kogende vand fra. Kom det stegte bacon ned til det drænede spaghetti i gryden og hæld æg- og ostemassen deri. Kom herefter noget af det kogende vand i, så retten ikke er for tør. Smag til med salt og peber.

    • Jeg eeeeeelsker carbonara! Men uden skyggen af grøntsager bliver den nok lidt disket i forhold til kriterierne. 😀

      • Ja okay – jeg plejer altid at spise det med en god salat til.
        Men kan godt se, jeg ikke har fået den nævnt her 🙂

        • Jeg laver nogle gange strimler af squash sammen med den friske pasta og kommer i 🙂 så bliver den lidt mere frisk

  • Riv og bland 200 g halloumi, 500 g kartofler og 200 g gulerødder groft eller fint. Steg en portion ad gangen (ca. et par store skefulde) i smør eller olie; tryk portionen flad med en stegespatel (lidt som tykke pandekager) og vend den først når den har fået stegeoverflade. Server med hvidløgsmayo, guacamole eller tzaziki alt efter hvad køleskabet rummer. Dirty and gooooood 😛

  • Dette er min kærestes ultimative yndlingsret, så jeg videregiver lige denne sag. Mængderne af de forskellige ting er på gefühlen (sådan er det med hjemmelavede opskrifter, sorry)

    * Steg kylling med salt og peber på panden til det er lidt sprødt
    * Steg løg og hvidløg sammen med kyllingen
    * Tilføj tomatpasta (tomatpure) og varm det igennem
    * Tilføj så fløde og parmesan
    * Lad det boble i lidt tid indtil sovsen er tyk og kyllingen er helt tilberedt
    * Smag til med salt og peber
    * Spis med pasta ?

  • Det lyder røvsygt, men lover det er godt! Helt blomkål, fedtet godt ind i smør, ryger ind i ovnen en god times tid/tid det er helt mørt og lækkert. Lige en masse ost på de sidste 5min. Genialt til et stykke laks/kylling/what ever du lige har lynstegt på panden eller smidt med ind i ovnen. Kræver minimal arbejsindsats og smager væsentligt mindre sundt end det lyder. Hurra!

  • Min absolutte go-to comfort food når jeg (trods alt) gerne vil forsøge at være lidt sund, er broccoli i ovn med masser (!!) af parmesanost. Det er lige så nemt som det lyder:
    1. Del broccolien i buketter og læg i er ovnfast fad
    2. Riv en god del af parmesanost udover (en anden ost fungerer sikkert også fint!)
    3. Krydder med salt, peber og evt. hvidløg

    En anden god hverdags-klassiker er skinkestang❤️ Det skal bruges:
    Butterdej
    Pikantflødeost
    Champignon
    Porrer
    Skinkestrimler
    (Æg)

    Instrukser:
    1. Rul butterdejen ud og smør med flødeost (lad en 3-5 cm være fri ud til kanten)
    2. Skyl og skær champignon og porrer groft
    3. Fordel skinke, champignon og porrer på butterdejen og luk den til så det bliver en stang
    4. Pensl evt. med æg
    SÅ LÆKKERT!

  • Jeg elsker også carbonara, men mangler altid grøntsagerne. Det løser jeg ved at stege champignoner/svampe som tilbehør. Det passer perfekt til og er hurtigt at lave. Nogle gange steger jeg squash i tern sammen med svampene. Lækkert!

  • Min go-to ret når jeg ikke gider lave mad men alligevel vil have noget lækkert, består af en pakke bacontern, en kvart eller halv pose pasta (alt efter hvor mange der skal spise med) og en pose broccoliblanding blandet sammen. Så nemt, så lækkert ??

  • Okay. Det er måske på grænsen til grønsagsløst, men løg er vel teknisk set en slags grønsag? Nå, men: verdens. bedste. flødekartofler.

    Kartofler, løg, hvidløg, fløde og revet gouda (el. mozzarella, whatever floats your boat)

    Skræl kartoflerne og skær dem tyndt ud.
    Hak løg og hvidløg.
    Smør et ovnfast fad med smør og læg et lag kartofler i bunden. Herefter en generøs mængde løg og hvidløg, en håndfuld revet gouda og salt og peber.
    Fortsæt indtil der ikke er mere plads i fadet.
    Drys gouda på toppen og hæld fløde over hele molevitten. Gerne til det næsten dækker… (eller mindre kan måske også gøre det) ??

    Hvis nu man laver en salat til, så er det vel næsten sundt?

  • Favorit pastaret:
    Kog pastaskruer til de er halvt færdige. Hæld dem op i et ildfast fad, tilsæt porrer i skiver (og evt. andre grøntsager man kan lide, men porrer er must for smagen!), muskatnød og fløde til nogenlunde at dække det hele.
    Vend gerne i det i ovnen. Tag det ud når fløden har den konsistens du foretrækker og tilsæt evt ost den sidste tid i ovnen.

    Det smager AWESOME med rosastegt andebryst i skiver, men man kan også putte skinketern i selve retten, sammen med resten ?

  • Min yndlings amerikanske comfort food kommer her

    200 g tørret pasta
    4,5 dl mælk + 2,25 mælk
    En par håndfulde små broccolibuketter (jeg Bruger frosne)
    200 g revet ost
    Salt og peber

    Frivillige ingredienser, som kan tilføjes: krydning: løgpulver, revet muskatnød eller sennep. Topping: sprød bacon, hakket forårsløg eller purløg.

    Fremgangsmåde:
    Kog pastaen i 4,5 dl mælk sammen med salt og evt. andre krydderier. Koges i ca. 10 min. Skal ikke være helt færdig. Tilsæt revet ost og evt. Sennep. Når osten er smeltet, tilsæt broccolibuketter til de er optøede/møre. Imens kan man evt. stege bacon som kan smuldres over retten. Og evt. Hakke forårsløg eller purløg, der også kan drysses på ved servering. Bon appetit

  • Et bæger creme fraise
    to pakker bacon i skiver
    en lille pakke karse
    Salt og peber
    og du har den mest fantastiske dressing /dip til en bagt kartoffel med kylling:) bacon i små stykker som steges og dryppes af, inden det vendes i creme fraise som i forvejen er tilsat karse og salt&peber og voila:)
    Gulerods og agurk stænger passer også helt perfekt tik

  • One pot pasta:
    1 løg i halvmåneskiver
    2 finthakket hvidløg
    Ca. 400 g champignon
    Ca. 1 pose frossen broccoli
    6 dl grøntsagsbouillon
    3 dl plantemælk (jeg bruger usødet soja)
    Salt, peber, oregano
    Evt. gærflager
    Ca. 400 g pasta

    Hak løg og hvidløg og svits det i olie. Tilsæt champignon i skiver. Tilsæt bouillon og plantemælk. Krydr med salt, peber og oregano. Vælger man at bruge gærflager, hvilket jeg kun kan anbefale, så tilsættes de sammen med krydderierne. Smid pasta i, ca. 400 g (tør pasta), man kan bruge både spaghetti, (de forhadte) skruer eller penne. Sæt låg på og kog op. Når det koger, så skruer du ned og lader det simre indtil væsken er ved at være væk og pastaen er nok. Rør ofte. Kort før al væsken er væk tilsættes frossen broccoli og røres ind i varmen, så den tør op.

    Det tager ingen tid og kan varieres på mange måde. Det kan bl.a. bruges til dem, der vil have en meatless monday, som ikke kræver det store 🙂

  • Min go-to comfort food ret er også en pastaret (jeg elsker pasta) 🙂

    Ingredienser:
    Diverse grøntsager, snittet (jeg bruger grønt som squash, peberfrugter, champignon osv.)
    1 løg
    Hvidløg (evt. pulver)
    1-2 håndfulde halve cherry tomater
    Halv pose frisk spinat (kan også bruges fra frost)
    Marscapone
    Pasta

    Kog pastaen
    Steg grøntsagerne i en høj pande/gryde (put spinat i til slut)
    Tilsæt marscarpone og rør rundt, indtil det er en “sovs”
    TIlsæt pasta og rør rundt
    Anret og drys med (rigeligt) parmesan

    Jeg tænker, at man også kan tilsætte forskelligt kød, som bacon, kylling osv. 🙂

  • Pasta Cabonara’ish
    spaghetti
    1pk bacon
    2-3 fed hvidløg, skåret i halve
    2 æg
    Parmesan ost
    Peber, salt, chili
    125g champignon i skiver
    1 peberfrugt, skåret i tynde skiver
    En håndfuld cherry-tomater, skåret i halve eller kvarte alt efter størrelsen

    Kog spaghetti.

    Klip baconen i tynde strimler (SÅ meget nemmere at klippe end at skære!) og steg den i en pande sammen med en smule chili. Steg et par minutter og tilføj så de halve hvidløg. Steg videre til baconen er stegt men IKKE sprød. Tilsæt champignon og peberfrugt og steg videre til champignonerne er bløde. Tilsæt de halve cherrytomater og sluk for blusset. Lad den stå på eftervarme mens du tilbereder resten. Fjern de halve hvidløg hvis du kan finde dem – ellers leg “find hvidløget” mens I spiser 😛

    Slå æg ud i en skål og pisk sammen med salt og peber og rigelig parmesan. Dræn spaghettien og hæld æggeblandingen ud over – varmen fra pastaen vil få ægget til at stivne. Tilsæt bacon og grøntsager og rør rundt. Server med ekstra parmesanost 😀

  • … og en til, også med pasta (what is it with pasta and comfort foods?!?!)

    ~450g kyllingebryst i skiver
    2 fed hvidløg, hakket
    Chiliflager
    1/2 dl hvidvin
    2,5dl hønsebouillon (~1/2 terning)
    5-6 soltørrede tomater, klippet i stykker (igen – meget nemmere med en saks end en kniv!)
    1dl piskefløde
    1/2-1dl parmesanost
    En stor håndfuld rucola
    Basilikum (helst frisk, men tørret kan også bruges)
    Penne pasta
    Salt og peber

    Kog pastaen.

    Steg kyllingen på panden i en smule olie i 2-3 minutter på hver side eller indtil gennemstegt. Tag af panden og sæt til side.

    Tilføj en smule ekstra olie til panden og steg chili og hvidløg i et minuts tid til det begynder at dufte. Tilsæt hvidvin og skrab bunden af panden for at få det hele med. Tilsæt bouillon, fløde, soltørrede tomater, parmesanost, salt og peber. Bring det i kog, skru ned og lad det simre et par minutter.

    Kom kyllingen tilbage i saucen. Tilsæt rucola og basilikum og rør rundt indtil det er faldet en smule sammen. Tilsæt pasta og server med ekstra parmesanost. 😀

    Enjoy!

  • Ris og kylling:
    Ris i bunden af ildfast fad,
    hvad-man-nu-har-af-grøntsager ovenpå (eks porrer og gulerødder).
    Kylling øverst (evt lår).
    Hæld kyllingebouillon på til ris og grønt er dækket. Bag i 30 min v 180-200 grader.
    Fyld mere væske på hvis det løber tør.
    Top med fløde eller kokosmælk og evt ristede bacontern. Bag 10 min mere.
    Spis.
    Snasket, let og lækkert.

  • Pølsepande 1 pers.
    2-3 pølser
    En halv pose frosne grøntsager (af hvad man nu kan lide)
    Tilbehør:
    Feta ost
    Ketchup
    chili sovs (gerne sød)

    1. Skær pølserne i skiver og steg let gyldne på panden
    2. Hæld de frosne grøntsager ved og steg sammen i ca. 5-7 min
    3. Put evt feta osten i panden til grøntsager og pølser de sidste par minutter, så den bliver blød og let varm
    4. Hæld i tallerken og put ketchup og/eller chilisovs på
    5. Velbekomme 🙂

  • Hvad jeg laver, når jeg ikke gider lave mad, men gerne vil have lækkert, snasket og hjertevarmende mad, det er: pasta/ris/bulgur koges (hvis bulgur så kog med bouillon), en pakke bacontern steges på panden, 1/4 l. madlavningsfløde og et halvt til helt glas rød pesto blandes i, smid en masse frosne ærter i og spis det som sovs oven på pastaen, risen eller bulguren. Så snaskes, nemt og lækkert!

  • Min og mine SU-venners favorit pastaret er fyldt pasta i tomatsauce – den er billig, one-pot (læs: ingen opvask), overordnet sund og tager vitterligt under 10 minutter at lave! Og så er det formidable rester dagen efter (eller måneden efter – den er nemlig også frysevenlig!)

    Opskriften – hvis man overhovedet kan kalde det det?:
    Åben et glas tomatsauce (eller lav din egen, hvis du vil – tager 5 minutter ekstra, men bliver ofte meget bedre!) og bring det i kog. Tilsæt herefter fyldt pasta og kog pastaen i 5-7 minutter direkte i tomatsaucen. Drys med parmasan, basilikum, pesto eller hvad du nu ellers kunne tænke dig 🙂

  • Jeg har to retter, som jeg betragter lidt som comfort food, og som jeg laver måske lidt for ofte. Den første er super nem og hurtig. Det er panini med skinke, ost, oregano og spinat.
    Jeg tager en tortilla, og ligger revet ost på den ene halvdel, og derefter skinkestrimler (Den fra Rema kan anbefales, men man kan også bruge prosciutto), oregano, frisk spinat og så revet ost til sidst. Derefter foldes den anden halvdel af tortillaen over halvdelen med fyldet, og steges på panden på begge sider i en god olivenolie. Det smager himmelsk, og man kan sagtens tilføje flere grøntsager.
    Den anden ret jeg ofte laver er nudler med kylling, grøntsager og sur/sød sauce.
    Jeg starter med at stege nogle kyllingestrimler (jeg plejer at bruge Remas fra frost), også tilsætte en frossen grøntsagsblanding ( her bruger jeg “Vores orientalske wokblanding”). Imens koger jeg nudlerne, som jeg efter endt kogning smider på panden med grøntsagerne og kyllingen, hvorefter jeg tilsætter sur/sød sauce, som man selvfølgelig kan undlade, hvis man ønsker retten sundere, eller bare ikke bryder sig om det.

  • Min yndlingscomfortfood er stegte grøntsager med peanutbuttersauce – nogen gange med nudler, andre gange ikke. Ofte en eller fere af følgende; broccoli, løg, edamamebønner, spinat, svampe og spiraliseret squash – som jeg IKKE kalder for squash-spaghetti, det kan altså ikke sammenlignes med pasta 😉 Saucen laver jeg af et par (generøse) skefulde peanutbutter rørt med vand, citronsaft, revet hvidløg, ingefær, lidt chilimayo, salt og peber. Så; steg dine grøntsager, tilsæt evt. kogte nudler og rør sauce i til sidst. Top evt med knuste peanuts hvis du bare ikke kan få det peanutty nok (det kan jeg ikke), nigellafrø og/eller friske krydderurter. Sundt og snasket!

  • Pasta med laks og rucola

    Ingredienser:
    Laksefilet
    Pasta penne (jeg plejer at bruge fuldkorn, det føles lidt sundere)
    Rød peberfrugt
    Rød pesto
    Rucola
    Fløde (jeg plejer at bruge piske, men man kan også bruge madlavningsfløde, cremefine eller lignende)
    Evt. citronsaft

    Fremgangsmåde:
    Steg laksefilet i ovnen
    Kog pasta al dente
    Skyl rucola og stil til afdrypning (eller køb det færdigskyllede!)
    Skær peberfrugt i strimler og steg i lidt olie på panden
    Tilsæt fløde til panden (et par gode skvæt, afhængigt af hvor stor portionen er) samt et par teskefulde rød pesto.
    Kog op til en cremet sovs.
    Tilsæt pasta (vandet drænet fra) og rod rundt, så pastaen er godt snasket til med sovs. Smag til med salt og peber. Skru ned på lavt blus.
    Tag fisken ud af ovnen, skil den fra hinanden i de naturlige flager til mindre stykker og dryp med citronsaft.
    Bland pastasovs, laksestykker og rucola i en stor skål.

    Jeg lover dig for det er en lækker og nem ret med masser af comfort-feel!

  • Min mors opskrift på super nem curry, fra da hun boede i Sydafrika et par år. Så længe man har ingredienserne, er der ikke mere end 15 min arbejdstid i det. SÅ LÆKKERT!
    Når jeg kun laver til mig og et par portioner til fryseren, plejer jeg bare at købe en bakke med 600g kylling med! ben. Så er der til en halv portion og man skal man ikke til at partere en hel kylling. Derudover kan man også stege alt kylling på én gang.

    Sydafrikansk curry

    1 hel kylling 1400-1600g parteres og skæres i mindre stykker
    4 løg hakkes i små tern
    1 stor spsk mild karry (alm. Karry) – mindste, jeg plejer at bruge mere.
    1 tsk gurkemeje (tumeric) eller 1ml safran (få stængler ren safran)
    2 tsk salt
    ½ tsk frisk kværnet peber
    1 lille stang kardemomme
    3 nelliker
    2 laurbærblade
    2 gulerødder skåret i skiver
    200g tørrede abrikoser skåret i tern
    2 bananer skåret i skiver
    1,25 dl vineddike
    0,5 l hønsebouillon (1 bouillon tern + kogende vand)

    Kødet tørres godt af med køkkenrulle.
    Olie + smør varmes og karry svitset kortvarigt.
    Brun kyllingestykkerne nogle få stykker af gangen og tag op fra gryden.
    Svits løgene indtil de er transperante. Tilæt evt mere karry mens løgene svitses.
    Læg kødstykkerne tilbage i gryden og tilsæt krydderierne, gulerødder, abrikoser og bananer.
    Tilsæt bouillon og vineddike.
    Sænk varmen og lad retten simre til kyllingen er mør. Flyt evt. rundt på kødstykkerne undervejs, hvis væsken ikke dækker alle stykker. Tager ca. 45-60 minutter. Skal være virkelig mør.
    Serveres med ris og chutney

  • Min yndlingshyggemad, som min mor ofte lavede, er frikadeller i fad – der er ikke andre grøntsager end kartofler og løg, men salat/grønne bønner er super til, og man kan vel bruge en fars med grønt i hvis man synes:
    Din bedste frikadellefars (lidt mere lind end til normale deller) lagt i lag med rå kartoffelskiver i et fad, toppet med creme fraiche rørt med salt, peber og hvidløg – bouillon så det er næsten dækket og så 1 time ved 180
    Såååå godt – tak mor ?

  • Den kategori excellerer jeg en del i….. Og finder det helt pinligt. Men altså. A girl gotta eat, så here goes:

    Denne pastaret: http://candthecity.dk/2018/01/09/scoremad-pasta-med-burrata-og-tomat/
    Denne nudelret: http://candthecity.dk/2019/03/24/scoremad-nudler-med-mango-spinat-og-oksekoed/
    God døgnet rundt: http://candthecity.dk/2017/04/01/scoremad-alt-i-en-brunch/

    Og så selvfølgelig: Risotto! http://candthecity.dk/2018/06/26/scoremad-risotto-med-svampe-asparges-og-aerter/

  • Min bedste, yndlings og absolut nemmeste er Quinoa grød. Så lækkert. Og jeg bilder mig da ind at den er sund.

    Den kan jo varieres i det uendelige. Men som standard bruger jeg:
    Løg
    Gulerødder
    Grøntkål
    Hvid quinoa
    Fløde

    Alt grønt hakkes i foodprocessor. Steges så i en gryde med noget smør. Når du synes det har fået nok kommes quinoa i gryden og du hælder godt med vand ved. Selvfølgelig ikke for meget, du kan altid hælde mere i. Måske jeg kommer en bullionterning i hvis jeg har. Så skal det ellers bare passe sig selv ved svag varme indtil quinoaerne har suget alt hvad de kan. Så kommer du et skvæt fløde i (lidt rækker langt i denne ret synes jeg), salt og peber.
    Jeg topper den oftes med laks tilberedt i ovnen og hakkede mandler. Men her er det jo også kun fantasien der stopper dig.

  • Det her er den mest creme og snaskede (vegetariske) one pot pasta jeg kender.
    Man behøver ikke bruge krydderurter og vegansk fløde for at den er god.

  • Doven-quesadilla (ja, jeg har lige googlet hvordan man staver til q-u-e-s-a-d-i-l-l-a – kald det bare en stegt madpandekage)

    – opskriften tager seriøst mindre end 10 minutter ink. opvask (jeg bliver så træt når TV-kokke siger, at en ret kun tager xx minutter at lave, og så har alt stående afmålt, vasket og skyllet i små skåle, og i øvrigt ikke medregner det svineri man er efterladt med efterfølgende i tidsangivelsen).

    Man skal bruge (til 2 personer):
    To madpandekager
    Ca. 1,5 dl. tomatsovs
    3/4 dl. revet/skivesåret ost. Jeg foretrækker en type med lidt karakter; fx. en lagret parmasanost el. lign.
    1-2 håndfulde frisk skyllet spinat

    Hæld smør eller olie på en ret varm pande. Læg en madpandekage på panden og fordel tomatsovsen, osten og spinaten på den – men hold det alleryderste af pandekagen fri for fyld, da det gør den nemmere at vende. Krydderier behøves oftes ikke, da sovsen som regel allerede er krydret. Når osten er begyndt at smelte, spinaten er faldet lidt sammen og pandekagen er blevet brun, lægges den anden pandekage ovenpå og hele molevitten vendes med en spatel. Nu kan man eventuelt tilføje lidt ekstra fedtstol, hvis man føler for det, men jeg synes ikke at det er nødvendigt. Når den anden pandekage også er blevet brun og sprød tages retten af panden. Det var dét.

    Ps: Hvis man kun vil lave mad til én, kan man nøjes med kun at putte fyld på den ene halvdel af pandekagen, og så bare vende den den anden del hen over, inden man spiser den – lidt som med en omelet.

  • Denne ret virker måske lidt kedelig, men er faktisk rigtig god, selv om saucen er på pulver.

    -Kogte ris
    -Amerikansk grøntsagsblanding (mener jeg den hedder, det er den med ærter, majs og rød peberfrugt) der lige har været oppe og koge
    -Dåsetun (Msc certificeret! ?)

    De tre ting mixes. De varme ris og grøntsager giver varme til tunen. Hældes over med Knorrs pulver hollandaise ? Sindsygt nemt og lækkert, og faktisk slet ikke så usundt.

  • Måske ikke så sundt.. Men here goes.

    Quesadilla – steg kylling i tern og derefter løg, hvidløg, og peberfrugt i tern på panden. Krydderier kan tilføjes efter hvad man har lyst til. Smæk blandingen op på en tortilla-pandekage, drys med ost og lad den stege lidt, inden den foldes på midten. Drys gerne mere ost på, alt efter hvor snasket du vil have den.

    Og så er ‘cheesy fries’ også bare enormt populær pub-mad her i London, så jeg laver dem egentlig bare selv med (you guessed it) pomfritter, smeltet ost, chilisovs. Men det er kun hvis SU’en slet ikke strækker sig og jeg er ligeglad med kalorier, haha

Der er lukket for kommentarer.