Shhh... #191

Lad os lige få styr på det her…

img_3557Engang imellem ræssonerer en hemmelighed ganske uventet hos en imponerende mængde mennesker, og i gårsdagens indlæg blev det en indsendelse om heste vs ponyer. Som tidligere hestepige troede jeg sådan set, at forskellen på de to var almen viden (hestepiger skal helst være lidt hovski-snovski), men det er det åbenbart ikke, så y’all gonna learn today! 😀

Skimmelen i billedet (den hvide) er mit livs første kærlighed, Marvin, som jeg i sommer blev lykkeligt genforenet med. Han er vel 25-26 år den dag i dag og – hold på hat og briller – en pony. Frieseren i billedet (den sorte) kender jeg ikke, men han ville gerne hilse på, fordi jeg havde gulerødder. Han er sandsynligvis væsentligt yngre end Marvin, og så er han en hest.

Forskellen på de to betegnelser ligger i højden. Man måler en hest fra jorden op til manken, nærmere bestemt lansemærket, som er det øverste punkt på skulderbladet. Grænsen går ved 148 cm. Alt under er en pony, alt over er en hest. (Med enkelte undtagelser, som fx islændere). En babyhest hedder et føl, og en teenagehest hedder en plag. “Pony” har altså intet med alder at gøre, men udelukkende med højde, hvorfor det som regel er sådan nogle, man flintrer rundt på som rideskolebarn. Der er logisk set længere ned til jorden fra en hest, hvis man ryger af, og det gør man en del i starten.

Det her er i øvrigt muligvis det mærkeligste indlæg i bloggens historie. Og nu har jeg lyst til at finde mine gamle Wendy-blade frem.

   

58 kommentarer

 • Louise

  Elsker det her indlæg! Har lært så meget af at læse det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Mht. fjernkønsbestemmelse af kvæg, så kan de alle have horn. Hvis man kigger på deres maver, har tyre en “tot” midt på maven. Man skal noget tættere på for at se, om de er kastreret, i nogle tilfælde kan man dog se, hvis de ikke er, på forbavsende lang afstand! Hvis de er kastreret, kalder man dem ikke for tyre, men stude. Køers yver sidder længere tilbage på maven, men hvis de ikke bliver malket (fx kvier eller kødkvæg), så er yveret ikke ret stort, og kan derfor være svært at se på afstand. Min erfaring er, at kvæg, uanset køn og størrelse, ikke er noget, man skal gå ind til – de er allesammen tunge nok til, at det gør ondt, hvis de træder på én.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Okay, en friser må være en race, men en skimmel er det farven. Eller?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Kunne det næste WTF-emne ikke handle om ting man ikke vidste før man var X antal år. Altså ting der pludselig går op for en, som det med ponyerne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Har den ponyen kun tre ben????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Vigtigste indlæg jeg har læst i nyere tid 👍🏻 Så en pony er også et føl når det bliver født? Jeg troede sgu også man altid kunne kende en tyr på dens horn – shiiiit mand! Fedt man lige bliver så meget klogere en fredag aften på sofaen 👍🏻👍🏻👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg læste indlægget i morges – og af hjertet tak for dette opfølgende indlæg!

  K.h. Hestepigen
  P.s. Jeg har stadig masser af kasser med Wendy-blade. Jeg håber inderligt, at de bliver penge værd en dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Selv tak! Jeg har dem også… Men det er mest, fordi jeg stadig elsker at læse dem fra tid til anden! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natasha

  Jeg har aldrig været hestepige, men der var min far. Eller hestemand? 😂 da jeg var lille havde min far 6 heste og 1 shetlandspony, så jeg lærte forskellen af ham. Jeg sagde at ponyen var min, fordi vi var lige høje og lige gamle (5-6 år). ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Jeg tror fuldt og fast på, at piger, der har haft shetlandsponyer som barn, har haft end bedre barndom end os andre! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg elsker dig for at kalde islandshesten en undtagelse – tak! Vi er meget ømme omkring vores lille stolte hest 😉😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma K.

   Enig!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Iben

   Hahah. Men inderst inde ved vi jo alle godt at det bare er en alt alt alt for dyr pony med gakkede gangarter 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ellen

   Helt enig! Alt for mange laver den fejl, at kalde den islandske hest for en pony… DET ER EN HEST (…med ponymål) 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Jeg tænkte, der nok ville være vrede mennesker ellers. Undrer mig lidt over, at ingen har råbt op om falabellaer! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Detaljen

  Og jeg.. venter sådan set bare på, at nogen opdager og kommenterer på, at skimmelen Marvin kun har 3 ben på billedet 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Okay okay, så langt, så godt. Hedder ponyers afkom også føl? Eller hvad? 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ellen

   Ja, de gør så! Fx ponyracen Shetlænder vil med al sandsynlighed få afkom, der som udvokset har pony-højde (har i hvert fald aldrig hørt om andet). Føl er vel sådan set i mennesketerminologi en baby 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Jeps!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Næste udfordring består i, at du antager at folk ved hvad manken er… eller rettere, hvad den IKKE er (nemlig manen)

  🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Haha, den må de godt leve i lykkelig uvished om, tænker jeg! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er altså fantastisk det her indlæg 😂😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Estelle

  Dit næste indlæg kan så passende handle om forskellen på man og manke, for det kan almindelige mennesker heller ikke finde ud af 😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Jeg er ikke hestepension, men til gengæld sprognørd. Jeg synes, du skriver godt og velovervejet, men lige her savner jeg at du præciserer, at “hest” også er en fællesbetegnelse for både heste og ponyer. Jeg tjekkede lige, om jeg forstår det rigtigt, og dansk rideforbund skriver sådan her:”En pony er en hest, som er målt i henhold til Dansk Ride Forbunds regler….”. Så det må vel være rigtigt forstået.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Var lige nødt til at gå ind og kigge kommentarerne på hemmelighedsindlægget og jeg er da helt rystet over hvor mange der heller ikke vidste det, men okay man kan jo ikke vide alting. Der er jo også virkelig mange der render rundt og tror at man kan kende en tyr på at den har horn. Den griner jeg altid af når folk tager fejl af 😁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Op.

  Jeg kommer til at tænke på min første gang til ridning.. Jeg kom for sent. Eller, det gjorde jeg ret beset ikke, men ingen havde fortalt mig, at man før ridetimen selv skulle gøre sin pony klar. Så dér stod jeg. Uden et lift. Ridelæreren spurgte, om jeg havde redet før? Jojo, det havde jeg da – min kusine havde et par ponyer. Nå, men ind trækker de så den største hest, jeg nogensinde havde set. Kulsort og lidt skræmmende. Men jeg var (spillede?) cool, og sagde ingenting. For helvede, det gik stærkt i trav! Han smed mig da også af. Og i min iver efter fortsat at være cool, lå jeg og grinte lidt. Indtil ridelæreren råbte: “Op! DU SKAL REJSE DIG OP MED DET SAMME!! Så han ikke TRAMPER på dig!!” Holy moly, det var noget andet, end når min kusine og jeg hyggede os, og jeg red på hendes Musse 😳 (Det lød på en måde forkert…)
  Nå, men jeg kunne i øvrigt faktisk ikke tåle heste. Men jeg var pjattet med dem, så havde insisteret på at forsøge mig med ridning. Det fungerede så ikke helt. Min mor foreslog mig at prøve at ride med luftværn – men dét var sgu alligevel for pinligt! 😂 Så min karriere på rideskolen blev ikke voldsomt lang. Men sjovt var det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Ny serie på bloggen? Fun Facts eller hvad kan den hedde? Jeg er stadig SÅ forvirret over at have lært herinde, at kokosnødder ikke vokser på palmer. Nogle ting må bare uddybes!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Kokosnødder vokser på palmer. Tænker du måske på ananas? Det var i hvert fald dem, der fuckede mig op! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Kan føllet så være født som hest, men ende som pony, hvis det på et tidspunkt i sit hesteliv ikke udvikler sig som forventet (“dværghest”??) og lander på en ponyhøjde, som fuldt udvokset?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Ja, det sker faktisk oftere end man skulle tro, at et føl der er avlet til og blive en stor hest, stopper ved de 147-148.
   De mest uheldige bliver 150 cm (uheldet ligger i at så er de over ponymål og der er ikke mange købere til heste imellem 148-160 desværre).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Altså, de er bare født som føl, men ja, i princippet ved man ikke, om det er en hest eller en pony, før de er udvokset, selvom man selfølgelig som regel kan få en idé om det ved at se på forældrene.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sasja

  Nu er jeg ikke heste pige men er vokset op på landet, så denne viden er helt klar for mig 😉
  Men hvad jeg elsker endnu mere her og generelt ved dig og din blog er brug af ord, i denne omgang flintrer. Det er ligepræcis sådan noget jeg googler og siger aha! Tak Miriam :-*

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gingerella

  Jeg har oplevet folk, der havde styr på, at en shetlænder var en pony, men ikke helt kunne tillade, at mine haflingere skulle have samme mærkat (de var tæt på slutmål – dvs. 148 cm – og nogle kraftige basser). Åha, alt det Wendy skal forklare… 😉 Min yndlingsdetalje ved dette indlæg er dog dit Kevin Hart-citat – for saddan, han er sjov, den mand”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   Haflingere er også nogle ordentlige brød! Jeg har engang fået en hjernerystelse af en! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ellen

  Heste-piger unite 😅😎😂 Godt at en kendt stemme taler højt om denne fejlagtige tendens/uvidenhed og en gang for alle slår det fast 💪🏼😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sasha

  Hvis os hestepiger skal være lidt hovski-snovski, så burde du også have nævnt er de 148 cm uden sko. 😉 Bare for at forvirre ikke hestefolket yderligere 😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MiriamsBlok

   …Men så skal vi vel bare til at forklare, hvad sko gør godt for? 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Jeg elsker det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Yyyyaaayyy! Wendy!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Shhh... #191