Om dating og topmaver og bitre mænd

Bridget Jones: Verdens dårligste generationsheltinde?

bridget-jones

Jeg havde egentlig skrevet en laaaang smøre på Facebook sammen med en deling af artiklen, men endte med, at det næsten hellere måtte blive et indlæg… Fordi. Ditte Giese hader Bridget Jones. (Jeg beklager, hvis I ikke kan læse artiklen!) With a vengeance. Og det er ikke, fordi jeg er for fin til det der med at analysere en protagonist ud fra samtidens normer, (faktisk har jeg en kandidatgrad i det,) men jeg sidder unægteligt tilbage med en følelse af, at Ditte Giese og jeg har læst to vidt forskellige romaner.

“I modsætning til tidligere kvindegenerationer var det nemlig ikke smart at være klog, succesfuld, god til noget, selvstændig og fremadstormende, da jeg var ung. Næh, i Bridget Jones-tidsalderen gjaldt det om at være kikset og uperfekt.” Det gælder ikke om at være uperfekt, det handler om, at det er okay at være det. For det er vi. Vi stræber ikke efter det uperfekte, vi omfavner bare erkendelsen af, at det ofte er der, vi ender. Og selvfølgelig er Bridget uperfekt på en karikeret måde, men det er da ikke at tale kvinder ned at anerkende, at vi har tanker om usikkerhed og frygt for ikke at være gode nok. Bevares, vi kunne ignorere de tanker, men det går de helt bestemt ikke væk af. De går væk af at blive talt om og grinet af og aftabuiseret.

De fede ved Bridget Jones er jo netop, at hun er en antihelt. Hun er helt almindelig og fucked up og ikke alt det, man burde være, eller alt det, man ønskede, man var. Hun er ikke skabt til at være Jane Eyre eller Hester Prynne, og hvis man ser hende som et stort, feministisk forbillede, så er det ris til egen røv. “Det værste er, at hun på en eller anden måde kom til at præge min generation af kvinder ganske meget og spredte sig fra fiktionens verden til den virkelige i massevis af kloner.” Nej. Jeg var sådan i forvejen. Jeg var i forvejen alle de ting, Ditte Giese hader ved Bridget Jones. Selvoptaget, selvskadende og barnlig. Men jeg er også andre ting. Jeg er også ambitiøs, selvstændig og beslutsom. Jeg besidder også den styrke, hun efterstræber hos kvinder. Det er sgu da ikke enten/eller. Men det er meget lettere for mig at dyrke de stærke sider, når jeg har sluttet fred med alle de sider, Ditte Giese tilsyneladende stadig vil have, vi skal gemme væk. Og det gider jeg altså ikke. Gemme dem væk. Det er udmattende. Og det er vel i princippet også lidt ironisk, at Ditte Giese vil have os til at tale kvinder op, og derefter bruger en helvedes masse spalteplads på at tale kvinder, der identificerer sig med Bridget Jones, ned.

Og når alt det så er sagt, så slap da af, for helvede. Det er en komedie. Det er fiktion. Det er satire. Det skal ikke være realistisk eller forbilledligt. Det er ikke meningen, man skal se Bridget som kvinden over alle kvinder. Det er meningen, at man skal grine, græde og gå hjem igen. Adskille sin virkelighed fra det, man ser på det store lærred. Jeg bitcher jo heller ikke over, at Harry Potter ikke har hjelm på, når han spiller Quidditch…

   

52 kommentarer

 • Det er fandeme heller ikke i orden, at så kendt en person spiller Quidditch UDEN HJELM på! Det er jo en pissefarlig sport!

  Og ellers er jeg helt enig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Den sidste sætning

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hvor har du dog ret! Og hvor elsker jeg den sidste sætning

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Så godt sagt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Godt skrevet 🙂
  Generelt skal DG (og mange af os andre) slappe lidt mere af.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Ditte Giese er skingrende sindssyg, og muligvis det værste der er sket for feminismen i Danmark.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Uh, Emma, husk lige kammertonen. Jeg vil så nødig have, det udvikle sig til en gang mudderkast. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  AWESOME indlæg Miriam! Kh. en Bridget Jones-fan

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Nej, tænker aldrig dårligt om mennesker som elsker Bridget. (Især fordi jeg kender en del). Personligt kan jeg også lide masser af lort, som ikke nødvendigvis spiller i en feministisk kontekst.
  Alligevel bryder jeg mig ikke om det kvindesyn, som Bridget Jones, Sex & the City osv. prøver at sælge mig. Og der er jeg nok enig med Giese.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mie

   …Og det skulle så have været skrevet som svar til dig, Miriam… Se mig Bridget’e den i kommentarfeltet

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Det er jo så helt fair. Jeg kan sagtens relatere (i hvert fald delvist) til både SATC og Bridget, så jeg føler ikke, det bliver solgt mig, men mere, at det er en repræsentation af forskellige typer kvinder. Ditte Gieses klumme er også et kvindesyn. Der findes en million forskellige af slagsen. Men jeg synes ikke, der er nogen af de kvindebilleder, der er bedre end andre. Det gør Ditte Giese, og det er der, kæden hopper af for mig. Hun prædiker, at vi skal tale kvinder op, men bidrager med fordømmelse. Det hænger ikke sammen. Det handler ikke om, hvorvidt man kan relatere til Bridget, det handler om, hvorvidt det er okay, at andre kan. Og på det punkt er vi om ikke andet enige. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Jeg synes netop, at det sætter ligestillingen frem, at man fremstiller kvinder som uperfekte, relaterbare og GODE NOK SOM DE ER!!! For mig handler det om, at Bridget fremstiller kvindelivet på godt og ondt, på en måde der fremstår som et realistisk og naturligt ideal, der ikke gør at man kigger på sig selv og tænker “hvorfor er jeg ikke en powerkvinde med en perfekt krop og succesfuld karriere”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Nåmen, bare for at være kontrær… Så er jeg på Gieses hold.
  Helt dobbeltmoralsk und alles, men jeg har sgu altid syntes, at Bridget var både barnlig og småirriterende. (Please don’t shoot me!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Men synes du, hun er en skændsel for sit køn, der sætter ligestillingen tilbage flere årtier, eller kan du godt forstå, der findes et utal af kvinder, der kan relatere til hende og for hvem, hun er frigørende? For jeg er helt med på, at man godt må synes, Bridget er nederen. Så længe man er cool med, at andre har det anderledes, og det ikke gøre dem til dårligere kvinder. Det er det, der er mit issue med Gieses budskab.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg tænkte præcis det samme da jeg læste hendes klumme og blev egentlig en anelse ked af det – for ikke nok med at hun angriber Bridget, så angriber hun alle os, der kan relatere til Bridget.

  Derimod har Majse Nor skrevet en virkelig god klumme i Berlingske (ja, af alle steder!) om hvorfor Bridget betød så meget for så mange og hvorfor hun var/er en tiltrængt kvinderolle.
  – jeg ville gerne linke til artiklen, men jeg skriver fra min mobil :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Præcis! Jeg følte mig egentlig også lidt trådt på. Men jeg er glad for, at Majse Njor er på samme hold som os, for hendes holdning respekterer jeg væsentligt mere!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • AMEN SISTER!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Læste artiklen og grinte hele vejen igennem. Det er hvad der sker, når man overanalyserer lidt for meget 😀
  Synes dog den var god underholdning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Jeg synes egentlig ikke, det er så meget en overanalyse, som det er en voldsom fejlanalyse…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  KÆFT, hvor har du ret, er rungende enig med dig og hvor formidler du det bare fan-fucking-tastisk!!! Din blog er den bedste, hvor du har en perfekt balance mellem sjove, skøre, almindelige og alvorlige indlæg og alle formidlet på allerbedste vis. Gud, hvor er jeg bare fan af dig altså. Dig og MM 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg havde egentlig ikke tænkt over, at han ikke bruger hjelm?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Spot on Miriam!
  Elsker Harry Potter sammenligningen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  TAK! Det er spot on, hvad jeg også tænkte efter jeg læste det i Politiken. Hun må have læst/set en helt anden Bridget end hvad jeg og tilsyneladende også dig, kender!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Det er virkelig sært, at man kan have SÅ forskellige oplevelser af en karakter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Okay. Den Harry Potter kommentar var lige den sidste prik der manglede på et perfekt indlæg! G-e-n-i-a-l-t

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  AMEN!
  Havde brug for lige præcis dét indlæg fra lige præcis dig, efter at have læst det sludder i den artikel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Harry Potter-kommentaren er ganske fantastisk:):):)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • kan næsten kun tro på at hendes artikel er satire der skal få folk til at købe politikkens abonnement. For hold fast hvor vil jeg gerne læse, for det er jo for langt ude. Har hun faktisk læst bøgerne, eller er det bare nogle dumme fordomme? selvmodsigende jah.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

   På Politikens facebookside har de selv delt link til artiklen – find linket derinde og du kan frit læse uden at tilkøbe abonnement 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   Jeg tror faktisk kun, hun har set filmene, og de er selvfølgelig enormt unuancerede… Men jeg synes stadig, hun har lavet en fejlanalyse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie

  TAK !!!!!!!!!!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  A-men!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Men det havde måske været smart af Harry Potter, når man tænker på hans fald af kosten i både bog 2 og bog 3… Just saying…

  (Ja, jeg er i gang med at genlæse bøgerne forfra! 😀 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • miriamsblok

   De går generelt ikke så meget op i sikkerheden i den verden…

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om dating og topmaver og bitre mænd