Man har et standpunkt…

When in doubt: Billede af Jensen Ackles!

Ind imellem sker det, at jeg fuldstændig ubevidst kommer til at sætte gang i en debat. Det var tilfældet med denne uges Bridget, hvor jeg lagde et billede op fra min instagram af en mand, jeg havde set i mit fitness center. Pointen med punktet var at pege fingre af mig selv – at folk var skredet, fordi min humor var så plat. I virkeligheden viste det sig, at det for nogle mennesker er at overskride en grænse, når man tager et billede af et menneske, man ikke kender – også selvom man anonymiserer dem.

Jeg havde ikke skænket det så meget som brøkdelen af en tanke, at det kunne være et issue, det skal jeg ærligt erkende. Så langt ligger det fra min personlige grænse på området. I min optik var joken harmløs, intentionen ligeså og komikken opstod på baggrund af situationen, ikke manden selv. Men der var nogle stykker, der var uenige. Og de gav (heldigvis) lyd fra sig. Jeg opfordrer altid folk til at komme med feedback, både positiv og negativ, så længe den er konstruktiv og i en respektfuld tone. Og på trods af at min personlige grænse ikke har ændret sig på området – jeg er stadig helt okay med at folk tager smugbilleder af mig, hvis de føler for det – så har jeg bestemt fået åbnet øjnene for, at der er andre mennesker, der har et meget anderledes syn på det.

Det er rigtig, rigtig svært at skulle prøve at sætte sig ind i en tankegang, der ligger så fjernt fra ens egen. Jeg har generelt nogle ret fasttømrede holdninger, som der skal en del til at ændre på. Men der var nogle virkelig pædagogiske og velformulerede argumenter i det kommentarfelt, og selvom jeg ihærdigt forsøgte at holde fast i min egen mening, så kunne jeg mærke dem gå ind og prikke til mig. Så til de mennesker, der på en meget sober og venlig måde formåede at udtrykke deres synspunkt på en relaterbar måde: Tak. Jeg sætter pris på jeres tilgang til debatten, og I skal vide, at jeg har hørt jer.

Desværre er der også ind imellem de andre… Dem, der er uransagelige årsager tror, at vejen frem er at svine mig til. Jeg kender personligt ikke nogen, der bliver mere modtagelige over for andre folks argumenter ved at få at vide, at de er en rådden person. Det er sådan en sær og dobbeltmoralsk måde at argumentere på. At fortælle mig, jeg er idiotisk og usympatisk og ikke tænker på andre mennesker, mens man tilsyneladende sagtens selv kan retfærdiggøre at svine en vildt fremmed til over internettet, fordi de er uenige med ens holdning. Men hey, hvorfor overholde de retningslinjer man har sat for sig selv, når man i stedet kan råbe af andre mennesker, der ikke overholder dem?

Når det så er sagt, så har Trine selvfølgelig ret. Jeg har en idiotisk og usympatisk tilgang til livet. I hvert fald herinde. For hele pointen med bloggen har altid været at skabe et frirum, hvor der er plads til at være den idiot, man ikke kan tillade sig at være ude i den virkelige verden. At vise også de mindre acceptable sider af sin personlighed frem. Herinde stilles de til skue (med et glimt i øjet og en god portion sarkasme), så andre folk kan se dem, relatere til dem og ikke føle sig helt alene. Det er nemlig min faste overbevisning, at vi alle til en vis grad er både idiotiske og usympatiske på visse områder – og måske i virkeligheden nok især den type menneske, som mener, de ikke er det, og som har for travlt med at påpege fejl hos andre til at kunne feje for egen dør først.

Formålet med dette indlæg er ikke at starte debatten op igen. Det vil jeg faktisk meget gerne være fri for, og jeg har også lukket det tilhørende kommentarfelt. (Edit: Det er åbenbart lige nødvendigt at understrege, at debatten ikke skal fortsættes i kommentarfeltet. Den er lukket for mit vedkommende, og derfor er den også lukket på bloggen. I må såmænd gerne diskutere det, så skal I bare gå et andet sted hen.) Jeg ved faktisk ikke helt, hvad formålet med indlægget her er. Måske at illustrere hvorfor der er en god og en dårlig måde at debattere på, måske at minde jer om, at bloggen er brudstykker af mit liv, mine holdninger og min person og ikke hele sandheden. Ikke desto mindre, så har det været en lærerig debat, og jeg er glad for, at (de fleste af) jer på den anden side af skærmen er fornuftige og viise mennesker, også når jeg ikke er det… 😉

Kommentarer (11)

  • Rigtig fint indlæg, og dejligt at se, at kommentarerne har fået dig til at tænke lidt over joken. Min kommentar gik ikke igennem af en eller anden grund, men jeg var også af dem, der var af den holdning, at det overskred min grænse – mest af alt grundet personlige årsager, da jeg har oplevet, at der var en, der sad og filmede mig i bussen helt tilfældigt. Og var fræk nok til at fortsætte, selvom jeg opdagede det og kiggede direkte ind i telefonen. Aldrig har jeg været så handlingslammet og chokeret. Det var en ubehagelig oplevelse, som stadig sidder fast i kroppen.

    Jeg forstår ikke behovet for at tage billeder, filme eller dokumentere, men jeg forstår, at det var en harmløs handling fra din side. Jeg kan godt se, at joken var sjov, og det har derfor også givet mig stof til eftertanke – det er vel blevet normen i dag, at vi hele tiden skal være på og dokumentere, alt hvad vi ser og oplever, fordi vi simpelthen bare kan.

    Det er bestemt ikke for at starte en debat igen, og jeg ved skam heller ikke, hvad jeg vil med denne kommentar. Men uanset hvad synes jeg, at det er fejt af vedkommende at svine din person til. Det er fair at udtrykke sin uenighed, men der er ingen grund til at kalde dig et fjols. På samme måde som jeg ikke forstår behovet for at tage billeder af hinanden, forstår jeg skam heller ikke behovet for at kalde hinanden skældsord. Det ene er ikke mere ok end det andet. Men sådan er vi forskellige, og der skal være plads til os alle . ..

    Jeg stopper i hvert fald ikke med at følge med her på bloggen på trods af, at vi er meget uenige på det her punkt.

  • “Det ene er ikke mere ok end det andet.” Temmelig uenig i det her. For mig har intention enormt meget at sige, og min intention var aldrig negativ. Det var Trines imidlertid helt tydeligt.

  • Jeg er ked af at være nødt til at slette din kommentar, der ellers var helt fin i tonen, men jeg er nødt til at stå fast på, at debatten er lukket.

  • Jeg synes i hvert fald det er så dejligt at læse om din indre svinehund. Det gør, at jeg får det ok (eller i hvert fald lidt bedre) med min egen 😉 Nu ved du jo, at jeg er ret pjattet med dig, så jeg tror du ved, at det kun er positivt ment 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.